Web Analytics
Jump to content

Andreas (prøver å) bygge akustisk gitar


Recommended Posts

Tjohei!

Jeg har satt i gang med et kit fra Stewart-MacDonald. Ble nettopp ferdig med et ukulelebyggesett derfra (byggetråd her), som det gikk overraskende bra med.

Til verket!

DSC_4021.JPG

Dette blir en 000-type med halsinnfesting ved 12. bånd og påskrudd hals, da dette er litt enklere å få til enn klassisk "dovetail". Sidene er ferdigbøyd og toppen og bunnen er slipt til omtrentlig riktig tykkelse, så man trenger ikke altfor mange spesialverktøy. Det er fint, for denne blir bygget på et ekstra soverom i en blokkleilighet :blink:

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Ukulelebygget lærte meg at det var veldig fint med en ytre form rundt kroppen. StewMac-byggesettet er basert på at man skal bruke to pappskiver inni kroppen for å stabilisere den inntil bunnen og lokket er limt på, men etter hva jeg kunne se på Internett, var en ytre form å foretrekke. Så da trakk jeg kredittkortet hos Blues Creek Guitars og kjøpte en form, to radiusskiver (28 fot for lokket og 20 fot for bunnen), sandpapir til radiusskivene og "go-bars".

Her er kroppen i formen, og "kerfed lining" er limt inn. Disse stiver opp kroppen og øker limflaten når lokket og bunnen limes på.

Før jeg limte inn liningen la jeg dem i en kjele med kokende vann i noen minutter, slik at de skulle bli myke, ellers knakk de opp bare jeg så litt hardt på dem. Deretter presset jeg dem på plass langs kroppen og festet med tape. Dagen etter var de tørre, og ble limt på med Titebond-trelim.

DSC_4153.JPG

Klesklyper var ikke ideelt til dette, for det endte opp med en del glipper:

DSC_4154.JPG

Link to comment
Share on other sites

Spennende at du gikk for bolt on-hals. Jeg hadde også valgt det ut fra et ønske om å gjøre sluttresultatet best mulig (siden jeg ikke er særlig flink på å snekre), men som sløydprosjekt er jo dovetail også gøy. Skal du bruke ferdige scalloped braces eller prøve å forme selv fra de unshaped som også følger med?

Finner ingenting om halsbredden på siden der. Ut fra standard specs "bør" en 000 være 1 11/16", men er den det eller 1 3/4"?

Lykke til!

Link to comment
Share on other sites

Her er lydhullsrosetten tilpasset, men ikke limt inn:

DSC_4148.JPG

Skjøtene kommer til å dekkes av gripebrettet, men det er nå hyggelig å gjøre seg litt flid med dem allikevel...

Her limes de med Titebond og go-bars. Jeg har bakepapir mellom rosetten og hylleplaten som ligger oppå, for trelim fester seg ikke i bakepapir :)

DSC_4149.JPG

Link to comment
Share on other sites

Spennende at du gikk for bolt on-hals. Jeg hadde også valgt det ut fra et ønske om å gjøre sluttresultatet best mulig (siden jeg ikke er særlig flink på å snekre), men som sløydprosjekt er jo dovetail også gøy. Skal du bruke ferdige scalloped braces eller prøve å forme selv fra de unshaped som også følger med?

Finner ingenting om halsbredden på siden der. Ut fra standard specs "bør" en 000 være 1 11/16", men er den det eller 1 3/4"?

Lykke til!

Takk for kommentar!

Jeg skal forme spantene selv ja.

Halsen er grovformet, og måler ca 48mm / 1 14/16". Jeg ser an halsbredden når jeg kommer dit, det er et lite stykke til :)

Neste gitar (når denne blir ferdig om tre-fire år) blir nok med dovetail.

Link to comment
Share on other sites

Etter litt kvalitetstid med en sikling har rosetten blitt ganske bra :)

DSC_4152.JPG

Jeg hadde denne biten av masurbjørk liggende:

DSC_4141.JPG

Skulle gjerne hatt båndsag, men da tror jeg naboene hadde sett enda rarere på meg...

DSC_4144.JPG

Slik ser bjørken ut inni:

DSC_4147.JPG

Og etter enda litt mannetid med sag, og en lengre runde med eksentersliper med fryktelig grovt papir, etterfulgt av siklingen, har jeg denne:

DSC_4156.JPG

Som ser slik ut fuktet med litt teknisk sprit:

DSC_4157.JPG

Jeg tenker å forsøke å bruke denne til endestykke og hælkappe på halsen.

Link to comment
Share on other sites

Som ser slik ut fuktet med litt teknisk sprit:

DSC_4157.JPG

Jeg tenker å forsøke å bruke denne til endestykke og hælkappe på halsen.

Hvis kona har venta en stund kan hun sikkert vente en stund til... :-)

Synes du skal prøve deg på en slik en:

post-6824-0-06126600-1360338852_thumb.jp

Edited by Morten Larsen
Link to comment
Share on other sites

Imonerende. Men jeg må jo si jeg misunner deg verktøysamlingen, også. Sjekket ut det fresesettet med kulelager du koser deg med, og det var jo ikke akkurat billig, for å si det slik. Ikke noe å bry seg om, det er kun misunnelsen som tar meg. :) Veldig artig med slike byggetråder, og jeg følger med og koser meg.

Kunne tenke meg å prøve den ukulelen, altså. Den ble veldig fin!

Link to comment
Share on other sites

 • 11 months later...

Oisann, det er nesten et år siden jeg begynte på denne! Har kommet et lite stykke videre.

Kantene på gitaren slipes med radiusskive og sandpapir.

DSC_4161.JPG.

Slik ser det ut når det er klart:

DSC_4162.JPG

Her limes x-spantene til lokket ved hjelp av go-bars. Lokket ligger på en skive med 28 fots radius. Limsiden av spantene har samme radius, så nå presses lokket til en 28 fots radius.

DSC_4264.JPG

Deretter limte jeg resten av spantene, der blyantstrekene viser, på samme måte. Jeg limte noen spanter en kveld og lot dem stå i go-bars til neste kveld, deretter limte jeg noen fler, osv.

Spantene til bunnen limes på samme måte. Bunnen ligger på en skive med 20 fots radius.

DSC_4267.JPG

Deretter er det å sette i gang med forming av spantene. Her har jeg brukt både en bitteliten Stanley #101-høvel og et par forskjellige stemjern.

DSC_4279.JPG

Lokket begynner å nærme seg. Sammenføyningen mellom de to delene av x-spantene er forsterket ved hjelp av gasbind og hudlim.

DSC_4287.JPG

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.

 • Siste aktive tråder

  • Jeg kan ikke svare på om det kan skade noe, men jeg tror jeg ville latt være om jeg var deg. Uansett vil det låte ganske kjipt. En PA-høyttaler er designet for å gjengi alle frekvenser mest mulig likt, mens en gitarhøyttaler har veldig annerledes respons. Den kutter tonnevis av høye frekvenser, og har generelt en helt annen EQ-kurve på frekvensene som den slipper gjennom. For clean-lyd kan en PA-forsterker kanskje fungere sånn noenlunde, men med en gang du legger på litt vreng så låter det ekstremt kvasst og ubehagelig. Valg av høyttaler vil på mange måter påvirke lyden din mer enn valg av forsterker.
  • Har nettopp kjøpt en marshall dsl 100w forsterker, men kabinettet må vente litt til penga strekker til. En venn av meg har noe greier liggende, en peavey pa høytaler etter hva jeg har skjønt. Dette er hva jeg fant om den på nett: «The Peavey Mod# 112 PT PA Enclosure was produced in 1986 & 1987 and sold for $139.50 each. They are rated at 100 watts Rms and 200 watts Peak Power. The 12 inch Woofer is a EMINENCE Loud Speaker and the 3 inch Tweeter is a MOTOROLA Piezo. The enclosure does not contain crossover components, it is straight wired from the input jacks to the speakers. They will work with a Mixer/Power Amp rated from 125 to 200  Peak Power Wattage @ 8 ohms. (Example - Peavey MP 4 Mixer/Amp Mark III Series).» Kan dette funke som en midlertidig løsning? Jeg er helt nybegynner på dette her. Pa høytalere til gitarforsterker er såklart ikke ideelt, men funker det uten at jeg skader noe? Stemmer watt og Ohm overens med forsterkeren? Forsterkeren kan også kjøres på 50watt istedenfor 100 hvis det er bedre. Bak på høytaleren står det 16 Ohm og det er 2 inputs uten noe tekst, hvordan kobler jeg den sammen med forsterkeren? Hva skal hvor? Legger ved bilde:
  • Jeg er helt ny på dette med rørforsterker og kabinett og prøver å lære meg the basics så jeg kan forsikre meg om at spillesteder har riktig kabinett når jeg kun har med forsterkeren Har en marshall dsl100 på 100 watt. Jeg har forstått det slik at kabinettet helst skal være minst dobbelt så mange watt som forsterkeren så man har nok å gå på. Men jeg har også muligheten til å kjøre forsterkeren på 50 watt, vil dette da bli det samme som å bare ha en vanlig 50 watt forsterker slik at et kabinett på 100watt skal være i orden når jeg har forsterkeren på 50 watt? Har antall høytalere i kabinettet noe å si så lenge den kombinerte watten i kabinettet er dobbelt så mye som forsterkeren, altså vil et 1x12  eller 2x12 kabinett være greit så lenge kabinettet totalt har høy nok watt? Mono/stereo kabinett. Hva er hensikten med å sette et kabinett på stereo? Er det for å kunne bruke 2 forsterkere på ett kabinett? Eller for å koble flere kabinetter til samme forsterker? Skulle gjerne visst litt rundt det. Skulle gjerne hatt en liten innføring i dette med Ohm også, hvordan skal ting kobles sammen, eventuelt andre ting å tenke på Har prøvd å titte litt på YouTube og lest på litt engelske sider men blir liksom ikke helt klok på det. Håper nok kan gi meg det inn med teskje så jeg lærer dette her:)
  • Kina-gitarer har jo økt betraktelig på kvaliteten sist årene, og det skyldes nok produksjonsteknologi som er blitt mer presis og produserer høyre kvantum til billig pris. I tillegg til veldig billig arbeidskraft. Men når man nærmer seg 10k, så er det en del "trygge" alternativer der ute fra Martin, Furch, Taylor 110, Cort, Ibanez etc som jeg ville vurdert fremfor Morgan og HB. 
  • Du kommer mer enn langt nok med 15W rørforsterker og et 1x12 kabilett.  Blir det for lite, kan du selge kabinettet og kjøpe et 2x12 istedenfor - du fyller rommet noe bedre da   Jeg har ikke prøvd PRS'en men den får mye gode tilbakemeldinger, og skal være en meget allsidig amp. Må hvertfall ikke la deg lure av styrken på forsterkeren! Har en 15W røramp som lett holder tritt med min Marshall JVM på 50W volummessig, og spesielt i 25 kvm, som ikke er så veldig stort rom. Du blir nok ikke skfufet Ellers har Marshall DSL20 og ENGL Fireball 25 fått mye bra tilbakemeldinger, så du har mye å velge blant hvis du vurderer alternativer. 
 • http://www.BILDELERstore.co.no

 • Støtt driften av GitarNorge


 • Https://Www.AutoDELER.co.NO
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.