Web Analytics
Jump to content

Andreas (prøver å) bygge akustisk gitar


Recommended Posts

Tjohei!

Jeg har satt i gang med et kit fra Stewart-MacDonald. Ble nettopp ferdig med et ukulelebyggesett derfra (byggetråd her), som det gikk overraskende bra med.

Til verket!

DSC_4021.JPG

Dette blir en 000-type med halsinnfesting ved 12. bånd og påskrudd hals, da dette er litt enklere å få til enn klassisk "dovetail". Sidene er ferdigbøyd og toppen og bunnen er slipt til omtrentlig riktig tykkelse, så man trenger ikke altfor mange spesialverktøy. Det er fint, for denne blir bygget på et ekstra soverom i en blokkleilighet :blink:

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Ukulelebygget lærte meg at det var veldig fint med en ytre form rundt kroppen. StewMac-byggesettet er basert på at man skal bruke to pappskiver inni kroppen for å stabilisere den inntil bunnen og lokket er limt på, men etter hva jeg kunne se på Internett, var en ytre form å foretrekke. Så da trakk jeg kredittkortet hos Blues Creek Guitars og kjøpte en form, to radiusskiver (28 fot for lokket og 20 fot for bunnen), sandpapir til radiusskivene og "go-bars".

Her er kroppen i formen, og "kerfed lining" er limt inn. Disse stiver opp kroppen og øker limflaten når lokket og bunnen limes på.

Før jeg limte inn liningen la jeg dem i en kjele med kokende vann i noen minutter, slik at de skulle bli myke, ellers knakk de opp bare jeg så litt hardt på dem. Deretter presset jeg dem på plass langs kroppen og festet med tape. Dagen etter var de tørre, og ble limt på med Titebond-trelim.

DSC_4153.JPG

Klesklyper var ikke ideelt til dette, for det endte opp med en del glipper:

DSC_4154.JPG

Link to comment
Share on other sites

Spennende at du gikk for bolt on-hals. Jeg hadde også valgt det ut fra et ønske om å gjøre sluttresultatet best mulig (siden jeg ikke er særlig flink på å snekre), men som sløydprosjekt er jo dovetail også gøy. Skal du bruke ferdige scalloped braces eller prøve å forme selv fra de unshaped som også følger med?

Finner ingenting om halsbredden på siden der. Ut fra standard specs "bør" en 000 være 1 11/16", men er den det eller 1 3/4"?

Lykke til!

Link to comment
Share on other sites

Her er lydhullsrosetten tilpasset, men ikke limt inn:

DSC_4148.JPG

Skjøtene kommer til å dekkes av gripebrettet, men det er nå hyggelig å gjøre seg litt flid med dem allikevel...

Her limes de med Titebond og go-bars. Jeg har bakepapir mellom rosetten og hylleplaten som ligger oppå, for trelim fester seg ikke i bakepapir :)

DSC_4149.JPG

Link to comment
Share on other sites

Spennende at du gikk for bolt on-hals. Jeg hadde også valgt det ut fra et ønske om å gjøre sluttresultatet best mulig (siden jeg ikke er særlig flink på å snekre), men som sløydprosjekt er jo dovetail også gøy. Skal du bruke ferdige scalloped braces eller prøve å forme selv fra de unshaped som også følger med?

Finner ingenting om halsbredden på siden der. Ut fra standard specs "bør" en 000 være 1 11/16", men er den det eller 1 3/4"?

Lykke til!

Takk for kommentar!

Jeg skal forme spantene selv ja.

Halsen er grovformet, og måler ca 48mm / 1 14/16". Jeg ser an halsbredden når jeg kommer dit, det er et lite stykke til :)

Neste gitar (når denne blir ferdig om tre-fire år) blir nok med dovetail.

Link to comment
Share on other sites

Etter litt kvalitetstid med en sikling har rosetten blitt ganske bra :)

DSC_4152.JPG

Jeg hadde denne biten av masurbjørk liggende:

DSC_4141.JPG

Skulle gjerne hatt båndsag, men da tror jeg naboene hadde sett enda rarere på meg...

DSC_4144.JPG

Slik ser bjørken ut inni:

DSC_4147.JPG

Og etter enda litt mannetid med sag, og en lengre runde med eksentersliper med fryktelig grovt papir, etterfulgt av siklingen, har jeg denne:

DSC_4156.JPG

Som ser slik ut fuktet med litt teknisk sprit:

DSC_4157.JPG

Jeg tenker å forsøke å bruke denne til endestykke og hælkappe på halsen.

Link to comment
Share on other sites

Som ser slik ut fuktet med litt teknisk sprit:

DSC_4157.JPG

Jeg tenker å forsøke å bruke denne til endestykke og hælkappe på halsen.

Hvis kona har venta en stund kan hun sikkert vente en stund til... :-)

Synes du skal prøve deg på en slik en:

post-6824-0-06126600-1360338852_thumb.jp

Edited by Morten Larsen
Link to comment
Share on other sites

Imonerende. Men jeg må jo si jeg misunner deg verktøysamlingen, også. Sjekket ut det fresesettet med kulelager du koser deg med, og det var jo ikke akkurat billig, for å si det slik. Ikke noe å bry seg om, det er kun misunnelsen som tar meg. :) Veldig artig med slike byggetråder, og jeg følger med og koser meg.

Kunne tenke meg å prøve den ukulelen, altså. Den ble veldig fin!

Link to comment
Share on other sites

 • 11 months later...

Oisann, det er nesten et år siden jeg begynte på denne! Har kommet et lite stykke videre.

Kantene på gitaren slipes med radiusskive og sandpapir.

DSC_4161.JPG.

Slik ser det ut når det er klart:

DSC_4162.JPG

Her limes x-spantene til lokket ved hjelp av go-bars. Lokket ligger på en skive med 28 fots radius. Limsiden av spantene har samme radius, så nå presses lokket til en 28 fots radius.

DSC_4264.JPG

Deretter limte jeg resten av spantene, der blyantstrekene viser, på samme måte. Jeg limte noen spanter en kveld og lot dem stå i go-bars til neste kveld, deretter limte jeg noen fler, osv.

Spantene til bunnen limes på samme måte. Bunnen ligger på en skive med 20 fots radius.

DSC_4267.JPG

Deretter er det å sette i gang med forming av spantene. Her har jeg brukt både en bitteliten Stanley #101-høvel og et par forskjellige stemjern.

DSC_4279.JPG

Lokket begynner å nærme seg. Sammenføyningen mellom de to delene av x-spantene er forsterket ved hjelp av gasbind og hudlim.

DSC_4287.JPG

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.

 • Siste aktive tråder

  • Godt tenkt! Ofte fint å bli kvitt en del ting "rimelig" så lenge andre kan gi det et nytt liv  
  • Jeg studerer nå på lyd og musikkproduksjons-linjen i Oslo. Jeg har en del ting å si om linjen, men hovedsakelig er det det at: - Nivået på de andre elevene suger, som er veldig dumt når ALT man får er gruppeoppgaver. (altså ingen en til en undervisning.) Dette har jo selvsagt å gjøre med at det ikke er noen krav for å kunne gå der (Noe jeg syns de burde endret på). Du ender mest sansynelig opp med å gå klasse med mange kriminelle som stjeler utstyr og så stikker av når skolepengene skal betales en måned etter at du starter - anbefaler IKKE å gå der om du gikk musikklinjen, da lærer man ikke noe nytt (unntatt tekniske greier). Det er ille fordi man kan ende opp med å vite mer teori enn lærerne der. Igjen også, ikke verdens beste lærere. Når du først har en god lærer, så trår de til permisjon fordi dems egt. jobb ble viktigere og de ditcher på Noroff i et halvt år. - Det er DYRT! Å ta en bachelor der krever at du ender opp med 400k i lån. Dette er ikke i beregning med de 120k EXTRA  hvert år for å ha et sted å bo og penger til å leve. Jeg tenker nå bare å ta ett, men ender fortsatt opp med 120k i lån, pluss 120k i å ha bodd ett sted. - Lokalene er fine og lyd-utstyret du får leid er ganske nice, så det er nå det. Hvis du er flink til å bruke studiene selv og lærer deg selv mye på tiden, som ikke har undervisning, så kan man få noe ut av det. Men igjen- nå tror jeg egt. ikke Noroff er så veldig imponerende å ha på CV-en sin, grunnet det ugudelige ryktet skolen har. Jeg så mye reklame om at skolen garanterer jobb før ferdig skolegang, men ingen av disse kan gjelde lyd og musikkproduksjon. Det kan bare ikke være. - Man kan utnytte lokalene og ta betalt for å spille inn for enkelt personer. Noroff lærerne bryr seg ikke litt, for de oppfordrer deg faktisk til å ta med andre musikere til å spille inn musikk. Men dette innebærer at du klarer å få kontakter og folk som kan tenke seg dette. Jeg sliter med kontakter, nå som Oslo er en helt ny by for meg. Kjenner jo ingen her. Jeg satser på ordentlig studier neste år, på musikkhøgskolen eller UIO. Begynte bare så jeg hadde noe å gjøre på dette året, ettersom jeg var får sen å bestemme med på høyere studier etter fristen gikk ut.  Konklusjon- Noroff lyd og musikk- er bare sykt dyre lokaler man alltid har tilgang på, og lite til ingen læring- hvis du gikk musikklinjen.
  • Ok. Tusen takk før svare. Legger den ut for 800kr så får den forhåpentligvis et nytt hjem😁
  • Du bør nok ikke ha veldig høye forventninger. Ser det ligger et par ute på danske sider, samt noen nettauksjonssider har solgt. Prisene ligger på godt under 1000 danske.
  • Hei. Er ny her inne så det er mulig jeg legger dette ut i feil forum. Men det jeg lurer på er hva verdien på en gitar jeg har arvet er.  Merket er Santana å model nr er 1570 laget i Japan. Ingen synlige skader så pent brukt. Kan absolutt ingen ting om gitarer sjenerelt så ønsker å selge den til noen som kan ha bruk for denne istedenfor at den skal samle støv legger ved et bilde av den.
 • http://www.BILDELERstore.co.no

 • Støtt driften av GitarNorge


 • Https://Www.AutoDELER.co.NO
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.