Web Analytics
Jump to content

Tips om gitar på fly.


Tommern

Recommended Posts

Denne tråden og dette innlegget er ment for de av dere som stadig vekk åpner nye tråder med spørsmål rundt det å ha med gitar på en flyreise. Dette er ingen uttømmelig fasit på noen måte, men er ment å skulle gi et bilde av / informasjon om hvilke regler, forordninger og praktiske utfordringer som foreligger forut for og under en slik reise, slik at det muligvis kan bli enklere å ta en kvalifisert beslutning om hvilken løsning man skal velge.

Jeg er også klar over at noen har sterke meninger om at ingenting er noe problem, mens andre allerede har full oversikt over hvordan dette fungerer. Men dette er altså ment for de som ikke har oversikt, og som lurer såpass at nye tråder stadig åpnes om det samme temaet. De som allerede har steinkontroll behøver jo ikke lese videre :P

Sende gitar som bagasje / spesialbagasje.

Dette er også diskutert i en mengde tråder. Det finnes ingen fasit her heller, men det kan være greit å ha et bilde av hva som skjer. Bagasje som sjekkes inn som spesialbagasje, og merket Fragile / Ømtålig, blir ofte ikke satt på båndet, men ved siden av, og hentet manuelt. Men på steder hvor bagasjebåndet går helt rett, uten faretruende høydeforskjeller eller svinger, så kan man allikevel oppleve at det går rett på båndet og forsvinner i et høl i veggen. Dette styres altså av lokale forhold. Innsjekket bagasje som ikke er spesielt merket, går alltid på båndet. Mange steder er det slik langs transportbåndet, at det er fysisk mulig at ting kan henge fast i noe, vri seg, falle av båndet osv, dersom man har litt uflaks. Og det skjer lettere med en gigbag med stropper og bærereimer, enn med en hardcase. På de fleste langflyginger, f.eks. transatlantisk, så stables bagasjen i containere før de kjøres ut og ombord i flyet. Men på kortere flyginger, innenlands eller i Europa, så tas bagasjen fra båndet og blir lastet opp på bagasjetraller som deretter kjøres ut til flyet, og stables i cargo for hånd. Tidvis er det nesten uunngåelig at et eller annet kan havne over en gitar, enten ved lasting, eller ved akselerasjon eller oppbremsing. Og av og til er det heller ikke til å unngå at uhell skjer. En gitar er alltid lenger enn en gjennomsnittskoffert, og vil fort vekk stikke utenfor bagasjetralla, med de farer det medfører. Den kan sneie borti et hjørne, bli truffet av andre kjøretøyer osv. Bildet nedenfor er tatt på Svalbard, av gitaren til en ikke ukjent bluesgitarist fra Telemark. Og flyselskapet må da enten ha vært SAS eller Norwegian.

20121119_flightcase.jpg

Det er dog uvesentlig hvilket selskap dette var, fordi at ingen flyselskaper jeg vet om har egen handling overalt hvor de flyr. Flyselskapene kjøper handlingtjenester av hverandre rundt omkring, eller av rene handlingsselskaper, eller av den aktuelle lufthavna. Det er altså ikke slik at det er tryggere å sende en gitar med det ene eller andre flyselskapet.

Når det gjelder dette med å forberede en gitar for en lang flyreise, så er vel de fleste enige om at det er lurt å slakke strengene litt, for å avlaste spennet på halsen. Utover det, så er det egentlig bare å krysse fingrene. En gitar blir alltid utsatt for rask nedkjøling ved oppstigning, og deretter ditto oppvarming ved nedstigning. Luftfuktighet kondenserer som kjent ved nedkjøling / oppvarming, så det kan være en tanke å legge gitaren i plast inne i kofferten, for å unngå tilførsel av annen kondensert fuktighet enn det gitaren selv inneholder. Dog vil dette være marginalt dersom en koffert / hardcase ikke er direkte glissen i åpninger og sammenføyninger.

Bildet fra Svalbard illustrerer på en god måte at det ikke er særlig lurt å sende en gitar i en gigbag. Statistisk sett vil det gå bra, men det medfører stor risiko dersom uhellet er ute. En skikkelig "Flight" er det beste.

Gitar med inn i cabinen.

En gitar som er lengre enn 90 cm, er aldri godkjent som håndbagasje. Medmindre den da er en 3/4 utgave, kortere enn 90 cm. Allikevel er det mange som med hell får ta med seg en gitar i gigbag inn i cabinen. Utfordringene er som følger.

Allerede ved innsjekk vil man som regel får spørsmål om hvor lang gitaren er. Alternativt får man bare beskjed om at den ikke er godkjent som håndbagasje, samt at det bare er tillat med ett stk håndbagasje ombord. Dette er bare en ren opplysningsservice fra innsjekningspersonalets side, for at du som passasjer skal slippe å bli avvist i gaten, uten å være forberedt. Dersom du da allikevel velger å ta med gitaren som håndbagasje, så møter du neste utfordring i gaten, ved ombordstigning. Her vil du også normalt som et minimum bli informert om at gitaren ikke er godkjent som håndbagasje. Dersom flyet er helt fullbooket, så vil du normalt også få beskjed om at du ikke kan ta den med inn i cabinen.

Bakgrunnen for dette er at i et normalt fly så er det i utgangspunktet faktisk plass til mindre håndbagasje enn det som er tillatt. Selv om det er hatracks over samtlige seterader, så er det slik at de fremste og bakre hatracks aldri er ledige. Der ligger det crewbags i noen, førstehjelpssaker, oxygenutstyr, noen puter og pledd, eller andre ting som cabinpersonalet alltid må ha for hånden. Og dersom samtlige 189 pax i en 737 - 800 da har med seg sin tillatte håndbagasje, så er det rett og slett ikke plass til alle. I tillegg er det forbausende mange som ikke kan telle til 1, spesielt da Frequent Flyers og fine fruer. De har ofte dresspose, handlepose, håndveske, laptop og annet stæsj i tillegg til sin godkjente håndbagasje. = 1, liksom.... Derfor vil du nesten alltid, på en flyging som er full, se at cabinpersonalet hjelper noen av de siste passasjerene ombord, og tar seg av bagasjen deres. Ofte må disse da stables inn i ledige lockere i galley, eller på toalettet f.eks., under avgang og landing. Dersom du kommer ombord med en gitar over skuldra i et slikt tilfelle, vil du høyst sannsynlig uten unntak få beskjed om at gitaren må i cargo. Da blir den merket og plassert i buken sammen med all annen bagasje. Ved ankomst blir den da også normalt fraktet inn til bagasjehandteringen sammen med den andre bagasjen, og dukker opp på bagasjebåndet i ankomsthallen.

Unntaksvis, og spesielt i selskaper med mindre fly, som flyr på destinasjoner av mindre størrelse, som f.eks. Widerøe, så kan man klare å få hjelp av cabinpersonalet til å få lagt inn en gitar helt tilslutt, og deretter få den tilbake i handa ved ankomst uten at den går inn på båndet. Forutsetningen er at cabin eller cockpit får gitt beskjed til bakkemanskapet om at det ligger en gitar der som ikke skal inn på båndet.

Selv om det foreligger regler for dette med håndbagasje, så vil de fleste ansatte i et flyselskap strebe etter å imøtekomme kundens behov og ønsker så langt det lar seg gjøre. Dette gjelder alle norske selskaper jeg kjenner til. I beste fall kan man være heldig og få med en gitar i cabin selv ved fullt fly, dersom cabinpersonalet i akkurat det flyet har en crewlocker som er avsett til å henge dressposer i, og dersom det er plass til en gitar der. Men det er unntaksvis. Vær også oppmerksom på at lavprisselskaper som Wizzair og Ryanair ikke tillater slikt selv om det er plass, fordi at de faktisk har god inntjening på bagasje utover tillatt håndbagasje, som ikke er bestilt og sjekket inn. Det koster svinepriser for å si det enkelt. Har hørt om folk som har betalt over kr. 2500,- for en ekstra koffert de ikke hadde bestilt plass til.

Vær en kompetent pax.

Dersom du velger å ta sjansen på å ta med gitaren ombord, så anbefaler jeg deg å gjøre det på en så "kompetent" måte som mulig. Henvend deg ved en innsjekkingsskranke ved ankomst flyplassen, selv om du i verste fall ikke skal sjekke inn bagasje. Og om du har mer enn gitaren med deg, så sjekk inn all annen bagasje, selv om det bare er en liten ryggsekk. Husk at 1 er 1, ikke 1 pluss en gitar. Det er faktisk provoserende for cabinpersonalet med pax som driter i regelverket, for det er de som jobber ombord som får problemer av slike manglende telleferdigheter. Spør ved innsjekk om flyet er fullt, eller om det er noen ledige seter. Dersom det er ledige seter, spør om du kan få en plass helst på bakerste rad, helst på en seterad som er tom, og uansett ikke på en seterad som har nødutgang. Ha med deg en bagasjestropp eller et belte f.eks. Når du så går ombord i flyet, så ta sikte på å komme cabinpersonalet i forkjøpet, oppgi hvilken seterad du har fått plass på, og spør pent om du kan få lov til å sette gitaren i setet ved siden av deg. Opplys samtidig om at du har med et belte som du kan sikre gitaren til seteryggen med. Husk at cabinpersonalets fokus er at bagasje og andre ting ikke skal kunne blokkere for effektiv rømming i en nødssituasjon. Hvis du går frem på denne måten, så har du ikke bare servert en problemstilling, men også en løsning. Er du da i tillegg et ydmykt sjarmtroll, så skal det mye til for at du ikke får lov. Dersom flyet derimot er smekkfullt, da kan det bli verre.

En enkel oppsummering :

- Det sikreste er alltid å sende en gitar som innsjekket bagasje, i en skikkelig Flight.

- Det neste beste er å sende den i en hardcase.

- Det enkleste, men mest risikofylle, er å slenge den over skulderen i en gigbag.

God tur B)

Edited by Tommern
 • Like 5
Link to comment
Share on other sites

Bra tips her!

Kan opplyse om at jeg har hatt med meg en gitar som håndbagasje fra Seattle -> København en gang, men da var det ren flaks og utrolig hyggelig kabinpersonale som muliggjorde det (hjalp sikkert at jeg var en 15 år gammel wannaberocker som noen ganger var skikkelig søt).

Det viktigste tipset er nok, som skrevet over, å være en kompetent passasjer. Kjenn reglene, vær ydmyk når du ber om noe ekstra, og gjør research på mulighetene dine før du reiser. Det gjør alt enklere for både deg selv personalet. :)

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Det viktigste tipset er nok, som skrevet over, å være en kompetent passasjer. Kjenn reglene, vær ydmyk når du ber om noe ekstra, og gjør research på mulighetene dine før du reiser. Det gjør alt enklere for både deg selv personalet. :)

Som de fleste steder... Amen ;)

Link to comment
Share on other sites

For de med veldig internationale ambisjoner er det verd å merke seg at i UK og USA har myndighetene vedtatt at det er greit for musikere å ta med instrumenter opp til gitar størrelse på fly. Med litt googling finner man dokumenter fra musiker fagforeninger i begge land man kan ta med på flyet.

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

For de med veldig internationale ambisjoner er det verd å merke seg at i UK og USA har myndighetene vedtatt at det er greit for musikere å ta med instrumenter opp til gitar størrelse på fly. Med litt googling finner man dokumenter fra musiker fagforeninger i begge land man kan ta med på flyet.

Se det, det er jo nyttig info. Hvis man skal fra the US of A og hjem, så blir det da enda lettere. Har man printet ut litt slik info, så kan man på toppen av å være ydmyk og sjarmerende også spille litt på grensa til å være i den tro at det er tillatt. I tillegg er det jo mye bedre plass i hatrack på widebodies som er nesten det eneste man flyr med over dammen :)

Link to comment
Share on other sites

Jeg tror BA også har egen policy for instrumenter.

Har en kompis som flyr for BA og han ble selv nekta å ta med en gitar fra Hong Kong en gang på en BA flight. Da gikk det en smule varmt....

Det skjønner jeg godt. Men det viser også hvor vanskelig det kan være, hvis man bare treffer på rette rævva....

Link to comment
Share on other sites

 • 3 weeks later...

Joda, som nevnt så vil de fleste selskaper, bortsett fra lavprisselskaper, forsøke å imøtekomme passasjerenes behov og ønsker. Og finner de plass til en gitar så går det som regel greit.

Men KLM har også bestemmelser om håndbagasje, selv om de kanskje strekker seg lenger enn mange andre.

In Economy Class:

• 1 piece of hand baggage no larger than 55 x 25 x 35 cm (21.5 x 10 x 13.5 inches) and

• 1 extra item: handbag, laptop or other bag of comparable or smaller size.

In Economy Class, a total hand baggage weight limit of 12 kg (26 lbs) applies.

In Business Class:

• 1 piece of baggage no larger than 55 x 25 x 35 cm (21.5 x 10 x 13.5 inches) and

• 1 extra bag smaller than 45 x 20 x 35 cm (18 x 8 x 13.5 inches) and

• 1 extra item, such as a handbag or laptop.

Men så har de også denne, som jeg antar er det absolutt max mål, av hensyn til fysisk størrelse på lockere ombord.

What are the maximum dimensions for hand baggage?

The maximum dimension for a piece of hand baggage is 115 cm/45 in (l + w + h).

If you are travelling in World Business Class, you may take along an additional smaller piece of hand baggage on certain flights. Its dimension may not exceed 100 cm/39 in.

Hele poenget med denne tråden er å opplyse om hva som gjelder av regler, samt å forklare litt om bakgrunnen for at det er slik, fordi at det spørres om rett som det er.

Unntak praktiseres, men er ikke noe man kan påberope seg, har krav på, eller kan ta for gitt. :)

Edited by Tommern
Link to comment
Share on other sites

 • 2 months later...
Det kan hende. Men hvis den blir ødelagt på flyturen, så dekkes det av flyselskapet.

Okei. Tror maksimumsbeløpet er 10.000 NOK. La oss da si at jeg kjøper en gitar til 15.000 i USA, som har en egentlig verdi i Norge på rundt 30.000. Hvordan løses dette?

Link to comment
Share on other sites

Da ville jeg ha sjekket med flyselskapet først. Posten operer med max kr. 10.000,-, men jeg vet ikke hva de forskjellige flyselskaper har som grense. Hvis grensa er mindre enn antatt verdi, ville jeg ha sjekket / tegnet egen reiseforsikring.

Link to comment
Share on other sites

 • 4 weeks later...

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.

 • Siste aktive tråder

  • Velkommen! Bare å fyre løs med spørsmål  
  • Hei,  noen som vet hva denne gitaren er verdt?
  • Hei,  noen som har greie på hva en slik gitar er verdt?
  • Nybegynner her. Arva akkustisk, Ibanez hel-tre fra familie noen genrasjoner tilbake og klimprer, med andre ord nybegynner. Jeg bruker youtube og lærer meg låter jeg liker og det dukker opp spørsmål underveis som jeg ikke vet hvor jeg skal sende. Dermed endte jeg her. Kanskje finner jeg svar eller kanskje kan jeg da spørre og bli klokere=) Målet må bli å oppgradere til elgitar etterhvert da mange av mine favoritt-band har så sjuke gitarsoloer som jeg har sjukt lyst å spille selv! litt hårete mål, men det må til. Gleder meg å bli en del av dette og forhåpentligvis lære av det som står allerde eller fyre av noen merkelige nybegynnerspørsmål som andre i tillegg til meg kan lære av
  • PS, forumet ble egentlig nedlagt for 2 år siden. Av en eller annen merkelig grunn lever det fortsatt, men det er grunnen til at det er ekstremt lav respons her. Utrolig nok havner jeg tilbake her, hver gang jeg googler reviews eller gitarutstyr på norsk. Viser hvor mye historie og kunnskap som ligger lagret her. 
 • http://www.BILDELERstore.co.no

 • Støtt driften av GitarNorge


 • Https://Www.AutoDELER.co.NO
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.