Web Analytics
Jump to content

Råd om oppsett av gitar


Balthazar
 Share

Recommended Posts

Hei

Jeg har et spørsmål om oppsett av gitar. Jeg har en ganske ny Fender Highway One Texas Telecaster, som er i sjiktet mellom en vanlig Highway One og en American Standard. Jeg har drevet og testet ut hva slags strenger jeg liker, og tror jeg vil gå for .010. Jeg har hatt 010-strenger helt siden jeg kjøpte den. Det er noe skurr på strengene, det er på A og E-strengen (den dypeste), og mest på de laveste båndene. Derfor hadde jeg tenkt å få noen til å sette den opp for meg. Men i et annet forum (Fender) er det noen som sier at man må alltid regne med litt skurr på elektrisk gitar når man spiller unplugged. Er dette riktig? Noen andre på samme forumet var uenige, så jeg bare sjekker med dere, hva dere sier.

Jeg er faktisk ikke helt sikker på om jeg hører noe til det når den er plugget inn. Jeg mente jeg hørte noe, men kanskje det bare er innbilning.... :) Jeg vil bare ha den så bra som mulig, den var jo ikke billig.... :) Det er akkurat nok skurr til å være irriterende når man spiller på den unplugged. Det andre jeg lurer på, er at jeg så et annet sted i forumet, hvor noen mente at hvis man har kjøpt en ny gitar, som jeg, kan man forvente at butikken setter den opp gratis, men jeg var ikke sikker på om det var en spøk eller ikke. Kan man det?

Det tredje jeg vil spørre om, er om dere vil anbefale noe sted i Oslo å få jobben gjort? Jeg kjøpte den på Myhrbraaten. Jeg vet at Fender av og til er innom 4Sound og gjør det gratis, men jeg spurte dem og de regnet med det var lenge til neste gang. Er det omtrent det samme hvor jeg leverer den? Vet at mange anbefaler Erik Welo i Drammen, men han er kanskje dyr? Han er jo en slags stjerne, har jeg skjønt.... :)

Link to comment
Share on other sites

Er nok ikke så veldig komplisert for noen som kan det dette, så en vanlig setup på gitarsjappe burde da være nok. Om ikke annet så får du kartlagt problemet grundigere. Jeg er av den oppfatning at det er en ganske marginal forskjell som skal til for at klirring unplugged/plugged skal ha noe å si/er noe å regne med. Dog, er jo null klirr å foretrekke, så du har ditt på det rene om du klager på dårlig oppsatt gitar, og jeg hadde krevd å få den satt opp gratis, du har tross alt lagt igjen mange tusen på en trebit, atpåtil en trebit som ikke gjorde det trebiten skulle på tifredsstillende måte. /ranting off

Link to comment
Share on other sites

Takk for svar. Jeg hadde ikke 010-strengene på da jeg skrev dette, for jeg testet et 011-sett. Det var nesten ikke noe klirr på 011-settet. Jeg har nå fått satt det tilbake til 010-settet, for å se om det høres i amp. Jeg prøvde i Guitar Rig 5.0 for der har man mange forskjellige oppsett. På de fleste clean presets kunne man absolutt høre klirringen. Det begrenser seg egentlig til de 3-4 første båndene på A og E-strengen. På presets med litt crunch kan man også høre det. Det er ikke veldig ille, men litt irriterende. Jeg liker å spille med litt lett crunch (framfor kraftig distortion), så jeg tror vel det blir til at jeg ber dem fikse det. Jeg er veldig pysete på å kreve ting, så det spørs om ikke jeg må punge ut - det blir ikke før mandag, uansett.

Link to comment
Share on other sites

Det er ikke uvanlig at en gitar må justeres noe når man skifter strengetykkelse. Helt normalt.

Nei, det vet jeg. Men det var enda mer skurr med 9-ere, og de påsto i butikken at det var det gitaren kom med. Men jeg spilte gitaren akustisk i butikken, og husker ikke at det var skurr da. Men det kan det godt ha vært, bare at jeg ikke spilte akkurat på de båndene.

Link to comment
Share on other sites

Det stemmer, Fendergitarer har 09- sett som standard. Det at det blir mindre "skurr" når du stter på tykkere strenger, er også lett å forklare, da du får større strengedrag, jo tykkere strenger du setter på.

Som andre har skrevet, litt strengebuzz er ikke noe å bry seg om, men du bør jo justere gitaren slik at du er komfortabel med mengden skurring i når den har de strengene du foretrekker. Det er inge fasti på hvor mye "buzz" som er OK, det er etter smak og behag. Noen gitarister liker høy strengehøyde, andre er mer "feriegitar"- orienterte, altså lav strengehøyde.

Enkelt forklart er jo dette slik at jo høyere strengehøyde, jo mindre skurr, forutsatt at krummingen av halsen er korrekt i forhold til strengetypen og tykkelse. Forskjellige merker av strenger kan gi forskjellig drag, og således påvirke dette.

Link to comment
Share on other sites

Takk for hjelp. Jeg har sjekket Fender's egen setup guide nå, og hvis jeg forstår den riktig er ikke krummingen på halsen korrekt. Slik jeg forstår det, kan den ikke ha vært korrekt for 9-strenger heller, selv om jeg har 10 nå. Når jeg setter en capo på første bånd, og presser ned en av E-strengene (uansett hvilken) på øverste bånd, skal det være en bitteliten klaring mellom 8. bånd og strengen. Det er det ikke. Strengen ligger inntil båndet, det er fysisk kontakt mellom strengen og båndet. Jeg visste ikke at det skulle være klaring, men jeg sjekket mine andre gitarer, og der er det en bitteliten klaring.

Link to comment
Share on other sites

Dette er helt normalt, og ikke dramatisk, og det forklarer "klirringen". Halsen din er for rett.

Juster spennet i halsen, og problemet er løst. Vil du ikke gjøre det selv, så få noen til å fikse det for deg. Husk at man ikke skal skru mer enn en kvart omdreining av gangen, det tar noe tid før justeringen av trussrod setter seg i treverket. Vent gjerne til neste dag. :)

Link to comment
Share on other sites

Jeg kjøpte en Road Worn-strat for ikke lenge siden. Fyren i butikken skiftet til .10 for meg og gjorde justeringene som skulle til. Når jeg spiller unplugged er det litt skurring, men koblet til forsterker er lyden 100% fin, og det er jo det som er viktig :-)

Edit: Beklager alle tegnene. iPaden takler visst ikke aa skrive vokaler her?

Edited by JRV
Link to comment
Share on other sites

Jeg fikk umbrako-nøkkelen i dag. Det var ikke noe pes med det. Jeg ringte, og de var kule og sa ja da, bare kom og hent. De mente det ikke fulgte med noe instruksjonshefte for selve jobben, og det kan jo godt hende, men det spiller ingen rolle. Fender har instruksjoner ute på nett.

Link to comment
Share on other sites

Justering av truss rod er ganske enkelt:

 • Mer bue - slakkere truss rod (skru mot klokka)
 • Mindre bue, rettere hals - strammere truss rod (skru med klokka)

Det er et par ting til å huske på:

 • Husk å ALLTID slakke strengene før man justerer truss rod. Det gir mindre slitasje av truss rod-innfestingen.
 • Husk å alltid justere lite. En kvart til en halv omdreining er nok før man stemmer opp gitaren igjen.

Det er også undertegnedes erfaring at halsen av og til kan bruke litt tid på å stabilisere seg etter en justering. Dersom jeg ikke er helt fornøyd, så venter jeg gjerne en stund med litt spilling eller over natten før jeg bestemmer meg om jeg skal justere igjen.

Edited by sarge
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.

 • Siste aktive tråder

  • Godt tenkt! Ofte fint å bli kvitt en del ting "rimelig" så lenge andre kan gi det et nytt liv  
  • Jeg studerer nå på lyd og musikkproduksjons-linjen i Oslo. Jeg har en del ting å si om linjen, men hovedsakelig er det det at: - Nivået på de andre elevene suger, som er veldig dumt når ALT man får er gruppeoppgaver. (altså ingen en til en undervisning.) Dette har jo selvsagt å gjøre med at det ikke er noen krav for å kunne gå der (Noe jeg syns de burde endret på). Du ender mest sansynelig opp med å gå klasse med mange kriminelle som stjeler utstyr og så stikker av når skolepengene skal betales en måned etter at du starter - anbefaler IKKE å gå der om du gikk musikklinjen, da lærer man ikke noe nytt (unntatt tekniske greier). Det er ille fordi man kan ende opp med å vite mer teori enn lærerne der. Igjen også, ikke verdens beste lærere. Når du først har en god lærer, så trår de til permisjon fordi dems egt. jobb ble viktigere og de ditcher på Noroff i et halvt år. - Det er DYRT! Å ta en bachelor der krever at du ender opp med 400k i lån. Dette er ikke i beregning med de 120k EXTRA  hvert år for å ha et sted å bo og penger til å leve. Jeg tenker nå bare å ta ett, men ender fortsatt opp med 120k i lån, pluss 120k i å ha bodd ett sted. - Lokalene er fine og lyd-utstyret du får leid er ganske nice, så det er nå det. Hvis du er flink til å bruke studiene selv og lærer deg selv mye på tiden, som ikke har undervisning, så kan man få noe ut av det. Men igjen- nå tror jeg egt. ikke Noroff er så veldig imponerende å ha på CV-en sin, grunnet det ugudelige ryktet skolen har. Jeg så mye reklame om at skolen garanterer jobb før ferdig skolegang, men ingen av disse kan gjelde lyd og musikkproduksjon. Det kan bare ikke være. - Man kan utnytte lokalene og ta betalt for å spille inn for enkelt personer. Noroff lærerne bryr seg ikke litt, for de oppfordrer deg faktisk til å ta med andre musikere til å spille inn musikk. Men dette innebærer at du klarer å få kontakter og folk som kan tenke seg dette. Jeg sliter med kontakter, nå som Oslo er en helt ny by for meg. Kjenner jo ingen her. Jeg satser på ordentlig studier neste år, på musikkhøgskolen eller UIO. Begynte bare så jeg hadde noe å gjøre på dette året, ettersom jeg var får sen å bestemme med på høyere studier etter fristen gikk ut.  Konklusjon- Noroff lyd og musikk- er bare sykt dyre lokaler man alltid har tilgang på, og lite til ingen læring- hvis du gikk musikklinjen.
  • Ok. Tusen takk før svare. Legger den ut for 800kr så får den forhåpentligvis et nytt hjem😁
  • Du bør nok ikke ha veldig høye forventninger. Ser det ligger et par ute på danske sider, samt noen nettauksjonssider har solgt. Prisene ligger på godt under 1000 danske.
  • Hei. Er ny her inne så det er mulig jeg legger dette ut i feil forum. Men det jeg lurer på er hva verdien på en gitar jeg har arvet er.  Merket er Santana å model nr er 1570 laget i Japan. Ingen synlige skader så pent brukt. Kan absolutt ingen ting om gitarer sjenerelt så ønsker å selge den til noen som kan ha bruk for denne istedenfor at den skal samle støv legger ved et bilde av den.
 • http://www.BILDELERstore.co.no

 • Støtt driften av GitarNorge


 • Https://Www.AutoDELER.co.NO
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.