Web Analytics
Jump to content

Basic EQ, enkel guide til equalizer-bruk


Recommended Posts

På forespørsel fra flere venner av meg tenkte jeg å lage en enkel oversikt over instrumenter, frekvenser og hva de gjør med lyden. Siden jeg allerede måtte lage denne, kunne jeg jo like greit dele den med dere! Den er basert på notater jeg har gjort opp gjennom årene når jeg har pratet med folk som kan dette, som raske lydkurs litt av teknikere på konserter jeg har vært med å arrangere, miksegutter på studioer rundt omkring samt egne erfaringer. Dette er på ingen måte en fasit, bare en guide til helt enkel bruk av EQ. Jeg har ingen utdanning på området, jeg er ikke engang en dyktig amatør, men jeg har gode ører og håper dette kan hjelpe de som er livredd for å prøve seg på miksing selv. Først og fremst vil jeg råde mot å bruke presets i miksing. Siden forsterkere, mikrofoner, preamps, pedaler, kabler, romstørrelse osv påvirker lyden som blir tatt opp skal det godt gjøres at en preset passer best til lyden du har tatt opp. Lag egne presets som passer til ditt utstyr, og bruk det som et utgangspunkt når du mikser.

Jeg har ikke tatt med fancy teknikker innen miksing som bruk av fasevending, fasematching o.l, dette er bare en equalizer-guide.

Personlig bruker jeg hovedsaklig Presonus Studio One 2, med ProEQ som er native. Samtidig kan jeg bruke Waves EQer eller hardware EQer om jeg vil legge til litt karakter i lyden. Dette kan ofte gi lyden det lille ekstra som mangler. Bildene er også fra ProEQ, men guiden gjelder mer eller mindre alle EQer i softwareform.

Skjermbilde2012-08-10kl094236.png

Tips: Lek med q-verdien, kanskje trenger du ikke trekke den frekvense så langt ned om du trekker kringliggende frekvenser ned samtidig. Da er en lav q-verdi noe du er ute etter. Ofte kan du pin-pointe hvilken frekvens som plager deg, uten å ville påvirke lyden for mye. Da er en høy q-verdi det du er ute etter.

Skjermbilde2012-08-10kl094411.png

Skjermbilde2012-08-10kl094359.png

50Hz: Legg til denne frekvensen for å lage en fyldigere bånn i bass, stortromme og tammer. Legg til kutt her for å fjerne grums i instrumenter som krangler om plassen.

Skjermbilde2012-08-10kl094314.png

100Hz: Gir en hardere basslyd, og gir fylde til skarpere instrumenter som gitarer og trommer. Her ligger også boom-lyden, og kan gi ryddigere lydbilde om du trekker ned litt her

250Hz: Her kan du trekke fra for å fjerne litt grums fra gitarer, og legge til for en varmere vokal og bass

400Hz: Gir definisjon til bass, og gir en viss loudness ved lavere volum. Her ligger honk eller papplyd, så det kan trekkes fra på denne frekvensen.

800Hz: Gir rundere lyd til hard bass og vokal. Her ligger skranglelyd på trommer og gitarer, og kan trekkes fra her

2KHz: Legg til for definisjon i trommer, bass, vokal og gitarer. Vær obs på at det høres masete ut om alle disse er like definert! Trekker du fra her vil det oppleves som en litt amerikansk sound.

3,5KHz: Legg til for å få mer attack i trommer og bass. Gir vokal mer snerr og en litt metallisk lyd.

5KHz: Gir klask til trommer og gitarer. Gir vokal presence. Trekk fra for å legge instrumenter lengre bak i lydbildet

7-10KHz: Gir crisp til alle instrumenter, vær obs på at harde s-lyder ligger her!

15KHz: Her ligger "luftig" lyd. Gir overheads og vokal en mer åpen lyd. Overbruk vil føre til unaturlig skarpe topper i lyden. Veldig brighte instrumenter kan trekkes fra her.

HUSK! Dette er ikke en fasit! Bruk den, lek med den og hør selv hva du synes er best!

Her er et par eksempler på mine egne presets som jeg bruker :

Vokal-preset

Skjermbilde2012-08-10kl094449.png

Som dere kan se, er det ganske kraftige korreksjoner i de høye frekvensene. Dette er fordi mikrofonen gjengir en spesiell karakteristikk i vokalistens stemme som gjør det slitsomt å høre på. Dette kan unngåes ved å bruke en mikrofon som passer bedre med stemmen (ja, en ny mikk er på vei fra Tyskland).

EQ på masterbusen

Skjermbilde2012-08-10kl094257.png

 • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Vel... slutte å lese om lyd på gitarforum er kanskje mitt beste råd

eventuelt aldri ta råd fra personer som gir råd i gaten "mer 250HZ gir varm basslyd"

Det er jo nesten presetmiksing.

EQ er enkelt. Skru ned det kjipe og skru opp det fete. Slike "guider" som dette bidrar bare til forvirring da alle situasjoner er forskjellige og et eq-råd som kanskje funket en gang vil være helt bort i natten en annen gang.

Link to comment
Share on other sites

Vel, jeg mangler tydeligvis fet- og kjip-knottene på min eq og tenkte andre som også mangler det ville ha en lite guide for å hjelpe på vei. Jeg bøyer meg herved i støvet for Deres Majestet og skal herved ikke uttale meg om ting jeg er utdannet i. Du må tydeligvis ha lært å mikse via lydbok siden du råder mot å lese om det

Link to comment
Share on other sites

Vel, jeg mangler tydeligvis fet- og kjip-knottene på min eq og tenkte andre som også mangler det ville ha en lite guide for å hjelpe på vei. Jeg bøyer meg herved i støvet for Deres Majestet og skal herved ikke uttale meg om ting jeg er utdannet i. Du må tydeligvis ha lært å mikse via lydbok siden du råder mot å lese om det

fet- og kjip-knottene er greie de, bare du er forsiktig med "MØL"-knappen ;-)

Link to comment
Share on other sites

Jeg for min del syntes dette var interessant, fordi det gir meg et bedre utgangspunkt for å "leke" med ting. Og trådstarter presiserer jo også dette, samt at det ikke finnes fasit, og at han ikke har formell kompetanse. Hvis kun de som har master i ting og tang kan poste slike ting, så blir det glissent her. B)

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
 • Siste aktive tråder

  • Godt tenkt! Ofte fint å bli kvitt en del ting "rimelig" så lenge andre kan gi det et nytt liv  
  • Jeg studerer nå på lyd og musikkproduksjons-linjen i Oslo. Jeg har en del ting å si om linjen, men hovedsakelig er det det at: - Nivået på de andre elevene suger, som er veldig dumt når ALT man får er gruppeoppgaver. (altså ingen en til en undervisning.) Dette har jo selvsagt å gjøre med at det ikke er noen krav for å kunne gå der (Noe jeg syns de burde endret på). Du ender mest sansynelig opp med å gå klasse med mange kriminelle som stjeler utstyr og så stikker av når skolepengene skal betales en måned etter at du starter - anbefaler IKKE å gå der om du gikk musikklinjen, da lærer man ikke noe nytt (unntatt tekniske greier). Det er ille fordi man kan ende opp med å vite mer teori enn lærerne der. Igjen også, ikke verdens beste lærere. Når du først har en god lærer, så trår de til permisjon fordi dems egt. jobb ble viktigere og de ditcher på Noroff i et halvt år. - Det er DYRT! Å ta en bachelor der krever at du ender opp med 400k i lån. Dette er ikke i beregning med de 120k EXTRA  hvert år for å ha et sted å bo og penger til å leve. Jeg tenker nå bare å ta ett, men ender fortsatt opp med 120k i lån, pluss 120k i å ha bodd ett sted. - Lokalene er fine og lyd-utstyret du får leid er ganske nice, så det er nå det. Hvis du er flink til å bruke studiene selv og lærer deg selv mye på tiden, som ikke har undervisning, så kan man få noe ut av det. Men igjen- nå tror jeg egt. ikke Noroff er så veldig imponerende å ha på CV-en sin, grunnet det ugudelige ryktet skolen har. Jeg så mye reklame om at skolen garanterer jobb før ferdig skolegang, men ingen av disse kan gjelde lyd og musikkproduksjon. Det kan bare ikke være. - Man kan utnytte lokalene og ta betalt for å spille inn for enkelt personer. Noroff lærerne bryr seg ikke litt, for de oppfordrer deg faktisk til å ta med andre musikere til å spille inn musikk. Men dette innebærer at du klarer å få kontakter og folk som kan tenke seg dette. Jeg sliter med kontakter, nå som Oslo er en helt ny by for meg. Kjenner jo ingen her. Jeg satser på ordentlig studier neste år, på musikkhøgskolen eller UIO. Begynte bare så jeg hadde noe å gjøre på dette året, ettersom jeg var får sen å bestemme med på høyere studier etter fristen gikk ut.  Konklusjon- Noroff lyd og musikk- er bare sykt dyre lokaler man alltid har tilgang på, og lite til ingen læring- hvis du gikk musikklinjen.
  • Ok. Tusen takk før svare. Legger den ut for 800kr så får den forhåpentligvis et nytt hjem😁
  • Du bør nok ikke ha veldig høye forventninger. Ser det ligger et par ute på danske sider, samt noen nettauksjonssider har solgt. Prisene ligger på godt under 1000 danske.
  • Hei. Er ny her inne så det er mulig jeg legger dette ut i feil forum. Men det jeg lurer på er hva verdien på en gitar jeg har arvet er.  Merket er Santana å model nr er 1570 laget i Japan. Ingen synlige skader så pent brukt. Kan absolutt ingen ting om gitarer sjenerelt så ønsker å selge den til noen som kan ha bruk for denne istedenfor at den skal samle støv legger ved et bilde av den.
 • http://www.BILDELERstore.co.no

 • Støtt driften av GitarNorge


 • Https://Www.AutoDELER.co.NO
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.