Web Analytics
Jump to content

Spørsmål om preamp?


 Share

Recommended Posts

Har sett litt på å lage et lite hjemmestudio nå i det siste, så jeg kom over dette her med pre-amper...

Hva er en pre-amp?

Hvorfor trenger du en preamp før lydkortet? (vist det er riktig)

Og er preamper som vanelige forsterkere, og har forskjellig lyd og tone, osv?

Sikkert dumme spørsmål, men da er det vel ikke så vanskelig å få svar på heller håper jeg :P

Link to comment
Share on other sites

Nå kommer sikkert noen og slår meg med erfaringshammern, men la gå.

En preamp er i utgangspunktet laget for å forsterke, og ofte forme, et signal før det skal førsterkes av et sluttrinn (som driver høytalere). Det brukes i studiesammenheng til å få et mikrofonsignal (som er veldig lavt) til linjenivå eller tilsvarende, slik at effektprosessorer, lydkort etc. kan prosessere det/bruke det til noe fornuftig. Det er altså en krets som forsterker signalet.

Gitarsignaler, mikrofonsignaler og annet som kommer fra instrumenter, er ofte veldig svake, og trenger derfor en boost. Mange lydkort for amatørstudioer har dette innebygget, men man kan selvsagt kjøpe det separat. Mikrofonpreamper finnes i alle varianter fra noen hundrelapper til flere titalls, og sikkert hundretalls tusen kroner.

MIkrofonpreamper har gjerne enkle EQ-funksjoner, men også gjerne kompressor, gate og andre relevante funksjoner som brukes ofte til å forme signalet. Gitarpreamper gjør gjerne det samme, med vreng-effekter og annet morro.

Den enkleste måten å se for seg helheten på er ved å se på navnet; pre-amp, eller forforsterker på godt norsk. Den settes før alt annet, og forbereder signalet for videre bruk, uavhengig om det er til forsterkning gjennom høytalere, eller inn i et lydkort eller effektprosessor.

Link to comment
Share on other sites

Tusen takk! da vet jeg hva en pre-amp er x)

Og når du sier at gitar pre-amper har bla. vreng og litt forskjellig, kunne disse bli brukt live?

Og setupet ville vært gitar - pedal - preamp. osv til mixer / lydkort osv?

EDIT: ville du koble en Preamp til en amp? eller rett til høytaler?

Edited by toro1504
Link to comment
Share on other sites

Dersom du har en gitarpreamp, kobler man gjerne gitar -> pedal -> preamp -> sluttrinn -> høytaler. Preampen er ikke kraftig nok til å drive en høytaler for seg selv, så den trenger hjelp. Topper og komboer har både preamp og sluttrinnet bygget i samme boks. Dersom ampen har en fx-loop er grovt sett preampen det som er før send, og sluttrinnet det som er etter return.

Det å koble en gitar-preamp rett i mixen via en DI-boks fungerer helt fint, men jeg har selv aldri fått det til å låte noe bra. Det finnes preamper (Mesa Boogie Studio Preamp og Rectifier Recording preamp) som har utganger laget for å dytte rett i miksen, så alt er egentlig mulig.

Link to comment
Share on other sites

Aha tøft :D

så de TriAxis boksene, og diezel boksene er Pre-amper?

regner med at disse er litt dyrere en det jeg har råd til da men...

Og forresten, hva er en DI-boks?,, og hva er slutttrinn? er ganske "noob" på det område her hehe...

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
 • Siste aktive tråder

  • Godt tenkt! Ofte fint å bli kvitt en del ting "rimelig" så lenge andre kan gi det et nytt liv  
  • Jeg studerer nå på lyd og musikkproduksjons-linjen i Oslo. Jeg har en del ting å si om linjen, men hovedsakelig er det det at: - Nivået på de andre elevene suger, som er veldig dumt når ALT man får er gruppeoppgaver. (altså ingen en til en undervisning.) Dette har jo selvsagt å gjøre med at det ikke er noen krav for å kunne gå der (Noe jeg syns de burde endret på). Du ender mest sansynelig opp med å gå klasse med mange kriminelle som stjeler utstyr og så stikker av når skolepengene skal betales en måned etter at du starter - anbefaler IKKE å gå der om du gikk musikklinjen, da lærer man ikke noe nytt (unntatt tekniske greier). Det er ille fordi man kan ende opp med å vite mer teori enn lærerne der. Igjen også, ikke verdens beste lærere. Når du først har en god lærer, så trår de til permisjon fordi dems egt. jobb ble viktigere og de ditcher på Noroff i et halvt år. - Det er DYRT! Å ta en bachelor der krever at du ender opp med 400k i lån. Dette er ikke i beregning med de 120k EXTRA  hvert år for å ha et sted å bo og penger til å leve. Jeg tenker nå bare å ta ett, men ender fortsatt opp med 120k i lån, pluss 120k i å ha bodd ett sted. - Lokalene er fine og lyd-utstyret du får leid er ganske nice, så det er nå det. Hvis du er flink til å bruke studiene selv og lærer deg selv mye på tiden, som ikke har undervisning, så kan man få noe ut av det. Men igjen- nå tror jeg egt. ikke Noroff er så veldig imponerende å ha på CV-en sin, grunnet det ugudelige ryktet skolen har. Jeg så mye reklame om at skolen garanterer jobb før ferdig skolegang, men ingen av disse kan gjelde lyd og musikkproduksjon. Det kan bare ikke være. - Man kan utnytte lokalene og ta betalt for å spille inn for enkelt personer. Noroff lærerne bryr seg ikke litt, for de oppfordrer deg faktisk til å ta med andre musikere til å spille inn musikk. Men dette innebærer at du klarer å få kontakter og folk som kan tenke seg dette. Jeg sliter med kontakter, nå som Oslo er en helt ny by for meg. Kjenner jo ingen her. Jeg satser på ordentlig studier neste år, på musikkhøgskolen eller UIO. Begynte bare så jeg hadde noe å gjøre på dette året, ettersom jeg var får sen å bestemme med på høyere studier etter fristen gikk ut.  Konklusjon- Noroff lyd og musikk- er bare sykt dyre lokaler man alltid har tilgang på, og lite til ingen læring- hvis du gikk musikklinjen.
  • Ok. Tusen takk før svare. Legger den ut for 800kr så får den forhåpentligvis et nytt hjem😁
  • Du bør nok ikke ha veldig høye forventninger. Ser det ligger et par ute på danske sider, samt noen nettauksjonssider har solgt. Prisene ligger på godt under 1000 danske.
  • Hei. Er ny her inne så det er mulig jeg legger dette ut i feil forum. Men det jeg lurer på er hva verdien på en gitar jeg har arvet er.  Merket er Santana å model nr er 1570 laget i Japan. Ingen synlige skader så pent brukt. Kan absolutt ingen ting om gitarer sjenerelt så ønsker å selge den til noen som kan ha bruk for denne istedenfor at den skal samle støv legger ved et bilde av den.
 • http://www.BILDELERstore.co.no

 • Støtt driften av GitarNorge


 • Https://Www.AutoDELER.co.NO
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.