Web Analytics
Jump to content

Referansevolum til mastering


Meum

Recommended Posts

Heihei!

Driver med litt miksing og diverse, og har nå kommet til det steg at jeg skal mastre en låt i garageband. Trenger da litt hjelp med å finne referansevolum til å sammenligne lydvolum. Dessverre er CD-romen i PCen gåen, så det hadde vært veldig praktisk med noe fra internett å sammenligne med.

Har et anlegg kobla til på PCen, som jeg kan kjøre CD på. Problemet blir å finne db-nivåer for forskjellig volumjustering. Lurer derfor på om noen har kunnskap om db-nivå på:

- Innebygd volumjustering på MacBook pro

- Volume slide på youtube (Tenker å bruke en eller annen vevo-video)

- Volume slide på spotify

Er altså interessert i prosentandelen man justerer, feks på en VLC-avspiller kan man justere fra 0%-300%.

Hvis det finnes noen enkle løsninger så er jeg veldig åpen for hjelp, har googlet litt rundt, men finner ikke noe nyttig.

Link to comment
Share on other sites

Peaking har jeg grei kontroll på, men mangler som sagt referansevolum. Vokalen på en rolig gitarsang skal ikke være 2x så høyt som en rocka sang på grunn at den har færre instrumenter?

Leste også noe om garageband, at man burde eksportere til Itunes og importere den igjen for å få låta i stereo. Hva forandres når man eksporterer mixen?

Link to comment
Share on other sites

Vil ikke det optimale volumnivået på en ferdig mastret låt være så høyt som mulig uten at det peaker? Det er i hvertfall det jeg alltid tar utgangspunkt i, og db-nivået "0" er "0" enten det er en lyd eller 15 lyder samtidig. Sørg for at master-tracket aldri peaker, men likevel er veldig høyt. Personlig sørger jeg for at en peaklimiter hindrer at volumet kommer over -0,1 db, dynamiske variasjoner vil man jo naturligvis fortsatt ha.

Jeg støtter med andre ord Mills Kaviar her!

Link to comment
Share on other sites

Er det kanskje et loudness meter du er ute etter?

Ellers er vel det å mastre èn låt litt rart? Man mastrer jo for å få flere mikser til å passe sammen, heriblandt volum som du nevner.

Det man i all hovedsak gjør med èn låt er jo bare å mikse på masterbus´en. Her er det bare å dra peak til tidligere nevnte verdier, og kanskje en kompressor og en de-esser.

Link to comment
Share on other sites

Har allerede de-esset manuelt, så peaking blir der lydbildet skal være stort. Når du snakker om mikse på masterbus'en, justerer du låta til peak da, siden du ikke har noe å sammenligne med? Evt. bruke den første låta nå til å justere de neste prosjektene? Vil jo værtfall at volumet skal ha omtrent samme nivå, i tilfelle eventuelle lyttere har lyst til å høre på forskjellige låter jeg lager.

For nå er låtene såpass forskjellige at det ikke er aktuelt å mastre noe annet enn volum, kanskje det forandres etterhvert :)

Link to comment
Share on other sites

Det er jo det jeg lurer på. Skal jeg stille lyden lavere må jeg ha en eller annen referanse, helst fra nettet pga. dårlig CD-rom. Tungvinte måten er å brenne CD, sammenligne CD med en annen CD, justere lyd og prøve igjen, men tar 2 timer å brenne ett spor med CD-romen jeg har her og nå.

Link to comment
Share on other sites

Sammenlign med spotify på fullt volum... er ikke værre enn det

Husk å skru av volume normalization. Er forøvrig ikke helt sikker på om Spotify beholder original volum når de konverterer til mp3. De burde ikke gjøre det, men nå til dags vet man aldri hva folk kan finne på å gjøre med volumet. Det sikreste er å rippe referansespor fra CD.

Link to comment
Share on other sites

Fant fram til en peaklimiter som gjorde susen! Kan fortsatt ikke øke alt for mye pga. at dynamikken i sangen blir anderledes, så nivået blir en del under 100% på spotify. Irriterende at 3 av 4 masteringseffekter i garageband er konstante, med bruk av peaklimiter så kan jeg ikke legge til noe filter eller annet snacks.

Igjen; tusen takk for hjelp!

Link to comment
Share on other sites

Fant fram til en peaklimiter som gjorde susen! Kan fortsatt ikke øke alt for mye pga. at dynamikken i sangen blir anderledes, så nivået blir en del under 100% på spotify. Irriterende at 3 av 4 masteringseffekter i garageband er konstante, med bruk av peaklimiter så kan jeg ikke legge til noe filter eller annet snacks.

Igjen; tusen takk for hjelp!

Jeg bruker selv Slate Digital FG-X limiteren. Hvis du vil og er litt kjapp (reiser på ferie i morgen) så kan jeg godt kjøre en miks eller to igjennom den for deg.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
 • Siste aktive tråder

  • Jeg liker ferske strenger og bytter gjerne når jeg må, til Ernie Ball eller DA som er reimeligere.  Spiller ikke live eller i band lenger, men vet om et par som spiller mye mer enn meg og verdsetter den ekstra kosten med Elixir for å slippe å bytte så ofte. Går litt på bekostning av lyd, da Elixir har "mindre klang" i seg men til gjengjeld varer lenger.
  • Takk. Mener å huske at Elixir ble regnet som å være best blant mange.. Men hvordan er synes å dette nå? Og dersom man f.eks spiller en del live og bytter strenger ofte så har det vel mindre å si eller?
  • Det er ikke lenge siden en 25 - bulk kostet 12-1300,- hos Evenstad. Den svake krona og prisstigning generelt, har sannelig gjort seg gjeldende.
  • Hei søker vokalist til Calzada, vi hører til i Stavanger.  spiller rock for det meste 
  • Det må du forvente, men prisene har vært betydelig lave når de har tilbud, selv med moms og frakt etc. Men det må du undersøke og ta en totalvurdering på. Spesielt nå som dollarkursen er dårlig, mot NOK. Skal du handle i Norge, må du bare følge med på hva de har av tilbud på de forskjellige nettbutikker/butikker og handle deretter. Det hender det er tilbud på f.eks spesifikke merker, eller "bundle packs".  Vi hadde Strenger.no før som leverte gode priser, men de ble lagt ned.  Her er f.eks 65-69kr per pakke, det mener jeg er helt innenfor. Du finner sikkert flere lignende tilbud til tider. https://evenstadmusikk.no/d-addario/1084076/d-addario-exl110-b25-bulkpakke-25-stk-010-046-pakke-med-25-stk-exl-110?gad_source=1&utm_source=daisycon&utm_medium=affiliate&utm_campaign=daisycon_Onlinepriser.no https://www.musikkhuset.no/products/daddario-exl110-b25-010-046-bulk-25-set?gad_source=1&gclid=Cj0KCQjwpNuyBhCuARIsANJqL9Oid7wNzTU4xgLnLVllxOStnwHxS9wGBKVbHsHRQ3-f9rLxRdLZxtoaAmciEALw_wcB   Ellers kan jeg anbefale Ernie Ball strenger. De er ofte rimeligere hvis du benytter standard-størrelser - men har like god kvalitet som andre "gode strenger".  https://evenstadmusikk.no/ernie-ball/1009722/ernie-ball-eb-2221-regular-slinky-010-046?gad_source=1&gclid=Cj0KCQjwpNuyBhCuARIsANJqL9OfpfJAOtjW1PJjdIAvs6CT9CT-A9EJJeulO5OVlYeEllFcn3AGszgaAjfmEALw_wcB
 • http://www.BILDELERstore.co.no

 • Støtt driften av GitarNorge


 • Https://Www.AutoDELER.co.NO
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.