Web Analytics
Jump to content

Referansevolum til mastering


Meum
 Share

Recommended Posts

Heihei!

Driver med litt miksing og diverse, og har nå kommet til det steg at jeg skal mastre en låt i garageband. Trenger da litt hjelp med å finne referansevolum til å sammenligne lydvolum. Dessverre er CD-romen i PCen gåen, så det hadde vært veldig praktisk med noe fra internett å sammenligne med.

Har et anlegg kobla til på PCen, som jeg kan kjøre CD på. Problemet blir å finne db-nivåer for forskjellig volumjustering. Lurer derfor på om noen har kunnskap om db-nivå på:

- Innebygd volumjustering på MacBook pro

- Volume slide på youtube (Tenker å bruke en eller annen vevo-video)

- Volume slide på spotify

Er altså interessert i prosentandelen man justerer, feks på en VLC-avspiller kan man justere fra 0%-300%.

Hvis det finnes noen enkle løsninger så er jeg veldig åpen for hjelp, har googlet litt rundt, men finner ikke noe nyttig.

Link to comment
Share on other sites

Peaking har jeg grei kontroll på, men mangler som sagt referansevolum. Vokalen på en rolig gitarsang skal ikke være 2x så høyt som en rocka sang på grunn at den har færre instrumenter?

Leste også noe om garageband, at man burde eksportere til Itunes og importere den igjen for å få låta i stereo. Hva forandres når man eksporterer mixen?

Link to comment
Share on other sites

Vil ikke det optimale volumnivået på en ferdig mastret låt være så høyt som mulig uten at det peaker? Det er i hvertfall det jeg alltid tar utgangspunkt i, og db-nivået "0" er "0" enten det er en lyd eller 15 lyder samtidig. Sørg for at master-tracket aldri peaker, men likevel er veldig høyt. Personlig sørger jeg for at en peaklimiter hindrer at volumet kommer over -0,1 db, dynamiske variasjoner vil man jo naturligvis fortsatt ha.

Jeg støtter med andre ord Mills Kaviar her!

Link to comment
Share on other sites

Er det kanskje et loudness meter du er ute etter?

Ellers er vel det å mastre èn låt litt rart? Man mastrer jo for å få flere mikser til å passe sammen, heriblandt volum som du nevner.

Det man i all hovedsak gjør med èn låt er jo bare å mikse på masterbus´en. Her er det bare å dra peak til tidligere nevnte verdier, og kanskje en kompressor og en de-esser.

Link to comment
Share on other sites

Har allerede de-esset manuelt, så peaking blir der lydbildet skal være stort. Når du snakker om mikse på masterbus'en, justerer du låta til peak da, siden du ikke har noe å sammenligne med? Evt. bruke den første låta nå til å justere de neste prosjektene? Vil jo værtfall at volumet skal ha omtrent samme nivå, i tilfelle eventuelle lyttere har lyst til å høre på forskjellige låter jeg lager.

For nå er låtene såpass forskjellige at det ikke er aktuelt å mastre noe annet enn volum, kanskje det forandres etterhvert :)

Link to comment
Share on other sites

Det er jo det jeg lurer på. Skal jeg stille lyden lavere må jeg ha en eller annen referanse, helst fra nettet pga. dårlig CD-rom. Tungvinte måten er å brenne CD, sammenligne CD med en annen CD, justere lyd og prøve igjen, men tar 2 timer å brenne ett spor med CD-romen jeg har her og nå.

Link to comment
Share on other sites

Sammenlign med spotify på fullt volum... er ikke værre enn det

Husk å skru av volume normalization. Er forøvrig ikke helt sikker på om Spotify beholder original volum når de konverterer til mp3. De burde ikke gjøre det, men nå til dags vet man aldri hva folk kan finne på å gjøre med volumet. Det sikreste er å rippe referansespor fra CD.

Link to comment
Share on other sites

Fant fram til en peaklimiter som gjorde susen! Kan fortsatt ikke øke alt for mye pga. at dynamikken i sangen blir anderledes, så nivået blir en del under 100% på spotify. Irriterende at 3 av 4 masteringseffekter i garageband er konstante, med bruk av peaklimiter så kan jeg ikke legge til noe filter eller annet snacks.

Igjen; tusen takk for hjelp!

Link to comment
Share on other sites

Fant fram til en peaklimiter som gjorde susen! Kan fortsatt ikke øke alt for mye pga. at dynamikken i sangen blir anderledes, så nivået blir en del under 100% på spotify. Irriterende at 3 av 4 masteringseffekter i garageband er konstante, med bruk av peaklimiter så kan jeg ikke legge til noe filter eller annet snacks.

Igjen; tusen takk for hjelp!

Jeg bruker selv Slate Digital FG-X limiteren. Hvis du vil og er litt kjapp (reiser på ferie i morgen) så kan jeg godt kjøre en miks eller to igjennom den for deg.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
 • Siste aktive tråder

  • Jeg skjønner godt at det er skrevet for å skape debatt/provosere, men forstår fortsatt ikke poenget med å debattere rundt musikksmak. 
  • er ikke ordet "kåseri" brukt? det betyr vel generelt at det som blir sagt, ikke akkurat skal tas 100% seriøst
  • He he, ja... Nå skal det sies at Epiphone kanskje ikke overpolstrer gitarene i eska når de sender ut fra fabrikk, men den har nå tross alt seilt halve jorda uskadet før den kom hit til landet.
  • Jo, takk for det. Etter å ha spilt på den en god del nå i kveld, må jeg faktisk si at dette er det beste jeg har opplevd fra Epiphone. Ikke det at jeg har et båtlass med erfaring, men en god del forskjellige eksemplarer har jeg tross alt vært borti. Resten virker veldig solid og godt gjennomført, bortsett fra at endene på nøtta kunne vært litt mer avrundet. Antydning til båndskjegg er det også, men ikke verre enn noen av mine andre gitarer uten fret-nibs, så jeg er nok litt vel overfølsom der. Selger fortalte jo at han kjøpte den ny fra Evenstad, og at han sendte tilbake et eksemplar han ikke var fornøyd med, før han fikk denne. Mistenker at den kanskje kan være kontrollert og sjekket litt ekstra fra Evenstad før den ble shippet. Endestykke og bru er veldig Epiphone, og jeg tipper det kan være noe å hente på å oppgradere her, så det kommer nok til å skje. Pickups og elektronikk virker veldig kurant. Er det slik at posten krever at jeg sender gitaren til reparasjon, vet jeg faktisk ikke om jeg gidder.
  • Fikk meg til å tenke på denne saken:  
 • http://www.BILDELERstore.co.no

 • Støtt driften av GitarNorge


 • Https://Www.AutoDELER.co.NO
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.