Web Analytics
Jump to content

Fremtiden til Ebony (Ibenholt)


Morten Larsen

Recommended Posts

Tenkte jeg skulle dele en link og se om dere godtfolk er interessert i fremtiden til Ebony (ibenholt). Det finnes kun 1 land i verden hvor det finnes Ebony i antall og kvalitet nok til gitarbygging (Kamerun). Her er et intervju med Bob Taylor (stifter av Taylor Guitars). Egentlig ikke så interessant hva 1 mann mener, men akkurat denne mannens tanker er ganske interessante allikevel, ettersom Taylor eier rettighetene til 75% av verdens gjenlevende lovlige Ebony-forekomster. Nesten alle gitarprodusenter i hele verden (med unntak av noen små) kjøper Ebony fra dem. Det vil si at det er nettopp Bob Taylor som bestemmer hvilken farge du får på gripebrettet i gitarer de neste 10-20 årene, og hva den skal koste, uavhengig av merke.

Bærekraftig hogst av regnskogstømmer og skjeldne tresorter diskuteres heftig i de fleste andre bransjer, men vi hører lite om dem i gitarbransjen. De 2 store produsentene av akustisk gitar (Martin og Taylor) har egne bedriftsavdelinger som kun jobber med bærekraftig drift, re-plantingsprosjekter og R&D knyttet til effektiv utnyttelse av treverk, nettopp for å sikre at barna dine kan spille på gitar lagd av skikkelig plank. Har vært heldig nok til å besøke dem og diskutere dette flere ganger, så hvis noen har spørsmål om hvordan de gjør dette er det bare å fyre løs.

Hva synes du? Og kjøper du kun jevn, svart ebony, eller tåler du litt farger i den? Hva synes dere om de nye plast/kompositt-gripebrettene i f.eks Gibson Midtown? Jeg personlig liker både farget ebony og kompositt, men vet mange har sterke meninger om dette (selv om dette neppe blir den "heteste" tråden på forumet)

Link to comment
Share on other sites

Håper folkene hos Tylor er intelligente nok til å opprettholde en bærekraftig utvikling da.

Synes forsåvidt det er kult at folk som Suhr tenker nytt (baked maple).

For min del har det vel heller liten betydning, da jeg foretrekker og helst bruker maple eller rosewood

Link to comment
Share on other sites

Jeg liker følelsen av ibenholt like mye som utseende. Det faktum at man kan farge treet mørkere om nødvendig gjør at jeg ikke har noe imot flerfarget ibenholt.

Ettersom kun 10% av trærne de kutter ned viser seg å bestå av ensfarget ibenholt er nok det like greit. ;) Blir jo 10 ganger så mye treverk av det. Spillefølelsen og holdbarheten til ibenholt er jo i en klasse for seg.

Link to comment
Share on other sites

Hvorfor ser vi ikke lønnehals på akustiske gitarer?

Googlet det litt, og ser ut til at det er et par forklaringer der ute. Den første er rett og slett det estetiske, at det "ser bedre ut" med rosewood. En annen er at lønn skal være tyngre (uten at jeg har noen oversikt over tettheten til hverken lønn eller rosewood), slik at man får en tyngre hals i tillegg til at rosewood vist nok skal resonere bedre på en akustisk enn det lønn gjør.

Personlig vil jeg tro det har mest med det estetiske og det at vi gitarister er særs konservative. Derfor velger vi det tradisjonelle.

Link to comment
Share on other sites

"Det vil si at det er nettopp Bob Taylor som bestemmer hvilken farge du får på gripebrettet i gitarer de neste 10-20 årene, og hva den skal koste, uavhengig av merke."

"Bærekraftig hogst av regnskogstømmer og skjeldne tresorter diskuteres heftig i de fleste andre bransjer, men vi hører lite om dem i gitarbransjen."

Tror ikke Bob bestemmer så mye farge på gitarene min, jeg har som andre har hals av maple. Men bra video og all æra av Bob som bestemte seg for at det er meningsløst å legge igjen 91% av trærne i skogen og gjøre noe for å forandre på hvordan vi tenker. Litt synd at de har brukt 25 år på å finne det ut da, da ligger det jævlig mange trær igjen i den skogen...... men men vi greier jo å dyrke juletrær så hvis dem legger hodene i bløt finner de sikker en løsning på det her oss.

Hvis du savner diskusjon rundt dette er det jo bare å sjekke rabalderet rundt raidene hos Gibson og rosewood/Ebony. Det har vel vært disutert til døde rundt omkring. Men det var jo pussig det han sa om at de tok ut 200 stammer Ebony om dagen ulovlig i Madagaskar. Hmmmmmmm mon tro hvor de endte opp?

"That's beyond our understanding in buying"..... oh well han Henry kunne lært en ting eller to av Bob Taylor. Eller hva med " There was nothing that would indicate that the "illegal madagascar ebony" we bought had any illegality........................ oh boy, snakk om padling.

http://youtu.be/XqjLKqqHD_o

Edited by Gluke
Link to comment
Share on other sites

Jeg må innrømme at gripebrettet han presenterte der var nydelig. Dette vil jo gjøre gripebrettene unike med sine "flekker". Om ikke annet kan de vel gjøres mørkere med oljer etc. uansett, så om man hater det kan det fikses?

Spør du meg er det mye viktigere å ikke utrydde tresorter enn å tilfredsstille gripebrettfetisjister. Kudos til Bob Taylor. :)

Edited by Heilage
Link to comment
Share on other sites

Uhm, dette er sikkert et dumt spørsmål, men hvordan merker man forskjell i spillefølelsen på de ulike typene gripebrett? Når jeg spiller, så berører aldri fingrene mine gripebrettet. De hviler på strengene, som heller ikke berører gripebrettet, men svever over det i spenn mellom to bånd.

Er det bare jeg som er svært letthendt, eller merkes det på en annen måte? Jeg kan ikke si at jeg merker forskjell på gripebrettene på de to gitarene jeg har (ebony + rosewood), men jeg vil på ingen måte klassifisere meg selv som noen særlig god gitarist heller. Jeg hører kanskje forskjell, og merker forskjell i halsprofil. Men følelsen av gripebrettet? Nope... :unsure:

Link to comment
Share on other sites

For å finne ut det må man vel ha identiske gitarer, bare med forskjellige gripebrett. LPen min tror jeg har ibenhold, og straten har lønn, men det er jo den enorme forskjellen i typen gitarer som utgjør mesteparten av forskjellen, vil jeg tro.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
 • Siste aktive tråder

  • Jeg liker ferske strenger og bytter gjerne når jeg må, til Ernie Ball eller DA som er reimeligere.  Spiller ikke live eller i band lenger, men vet om et par som spiller mye mer enn meg og verdsetter den ekstra kosten med Elixir for å slippe å bytte så ofte. Går litt på bekostning av lyd, da Elixir har "mindre klang" i seg men til gjengjeld varer lenger.
  • Takk. Mener å huske at Elixir ble regnet som å være best blant mange.. Men hvordan er synes å dette nå? Og dersom man f.eks spiller en del live og bytter strenger ofte så har det vel mindre å si eller?
  • Det er ikke lenge siden en 25 - bulk kostet 12-1300,- hos Evenstad. Den svake krona og prisstigning generelt, har sannelig gjort seg gjeldende.
  • Hei søker vokalist til Calzada, vi hører til i Stavanger.  spiller rock for det meste 
  • Det må du forvente, men prisene har vært betydelig lave når de har tilbud, selv med moms og frakt etc. Men det må du undersøke og ta en totalvurdering på. Spesielt nå som dollarkursen er dårlig, mot NOK. Skal du handle i Norge, må du bare følge med på hva de har av tilbud på de forskjellige nettbutikker/butikker og handle deretter. Det hender det er tilbud på f.eks spesifikke merker, eller "bundle packs".  Vi hadde Strenger.no før som leverte gode priser, men de ble lagt ned.  Her er f.eks 65-69kr per pakke, det mener jeg er helt innenfor. Du finner sikkert flere lignende tilbud til tider. https://evenstadmusikk.no/d-addario/1084076/d-addario-exl110-b25-bulkpakke-25-stk-010-046-pakke-med-25-stk-exl-110?gad_source=1&utm_source=daisycon&utm_medium=affiliate&utm_campaign=daisycon_Onlinepriser.no https://www.musikkhuset.no/products/daddario-exl110-b25-010-046-bulk-25-set?gad_source=1&gclid=Cj0KCQjwpNuyBhCuARIsANJqL9Oid7wNzTU4xgLnLVllxOStnwHxS9wGBKVbHsHRQ3-f9rLxRdLZxtoaAmciEALw_wcB   Ellers kan jeg anbefale Ernie Ball strenger. De er ofte rimeligere hvis du benytter standard-størrelser - men har like god kvalitet som andre "gode strenger".  https://evenstadmusikk.no/ernie-ball/1009722/ernie-ball-eb-2221-regular-slinky-010-046?gad_source=1&gclid=Cj0KCQjwpNuyBhCuARIsANJqL9OfpfJAOtjW1PJjdIAvs6CT9CT-A9EJJeulO5OVlYeEllFcn3AGszgaAjfmEALw_wcB
 • http://www.BILDELERstore.co.no

 • Støtt driften av GitarNorge


 • Https://Www.AutoDELER.co.NO
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.