Web Analytics
Jump to content

Montering av høytalere?


Recommended Posts

Vel. Har bestilt elementer til mitt awesomess-homemade-guitar-speaker.cabinet, og sitter her og undrer meg over noe så simpelt som hvilken vei jeg skal montere høytalerene!

1. Magnet inn gjennom baffel, skrue gjennom høytaler, deretter baffel.

2. Skru høytaler bakfra, skrue-høytaler-baffel

Lydforskjellene er ikke store nok til at jeg gidder å holde så altfor mye på med dette, leter kun etter hva som er vanligst, og hvordan man monterer. Har sett at de fleste er frontmonterte?

http://www.tdpri.com/forum/amp-central-station/101737-mounting-speaker-into-baffle.html

I denne tråden sier han at han har montert en høytaler med hver sin metode, men for meg ser det ut som begge er frontmonterte? Eller tar jeg feil?

Link to comment
Share on other sites

Det er mest vanlig å frontmontere. Skal du være riktig fænsi, og fronten er tykk nok, senker du ned høyttaleren litt ved å frese vekk en fin kant til den. Det blir pent. Er dette noe som speller høyt, bør du overveie å bruke bolt og en passende mutter i stedet for å skru.

Link to comment
Share on other sites

Aah, perfekt! Takk for svar! Hvis jeg går for 18mm finer, og senker den et par mm, blir vel det bra. Mente bolt ja, skruehull er ubrukelige etter to ganger. Skjønner fortsatt ikke en dritt av hvordan typen på forumfila har bakmontert sitt da; følger det med to festeringer, om dere så tilgivelige skjønner hva jeg mener?

Link to comment
Share on other sites

Nei, jeg har da bakmontert flere ganger, men da gjerne med høyttalere med stofftrekk foran hele, gjerne type Hifi. Det kan gjøre susen en del ganger, da man kan strekke fronttrekket stramt over fronten uten noen ramme, hvis man ønsker det. Noen liker gjerne å diskutere hvilke "lydforskjeller" som oppstår, jeg har bestandig sett mer praktisk på det. Altså- glatt, tynt stoff over hele fronten, så har jeg gjerne bakmontert. Tweetere kan man gjerne frese inn slik at de ikke stikker ut likevel. Grovere stoff, eller bare høyttalerdeksler, så er det minst like greit å bruke frontmontering. Raskere å skifte element også, hvis det skulle bli behov for det.

Fordelen med "bakmontering" er jo i første rekke at man kan få en tynnere front, da man ikke trenger å lage en ramme til høyttalertrekket hvis man vil ha en heldekkende front. Man slipper også å lage denne rammen. Det er material- og tidsbesparende.

Synes jeg.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Hadde det vært en hi-fi høyttaler ville jeg frontmontert og forsenket elementet hvis det var snakk om mellomtone/diskant, samt kanskje faset av utskjæringen til elementet i bakkant hvis det var en tykk baffel.

Hvis det var til en gitarforsterker/kabinett hadde jeg ikke brukt mye tid på å spekulere på saken. Forskjellen vil i praksis være minimal, men det kan være gode argumenter for å montere elementet bakfra av praktiske hensyn. Men igjen ved frontmontering kan du skjule en ikke nødvendigvis så pen utskjæring (med mindre du er veldig stødig med stikksag eller bruker en fres til jobben)

En høyttaler er ikke "jordet" og nei, jackbøssingen må gjerne/helst være isolert fra platen den er montert i.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.