Web Analytics
Jump to content

Potmeter aktive vs. passive pickups


Duckling
 Share

Recommended Posts

Hei.

Jeg har en MIJ Telecaster som av en eller annen grunn er satt opp med EMG pickups, og jeg skal nå bytte til passive pickups i denne.

Såvidt jeg har skjønt så har man ulike verdier på potmeterne til aktive og passive pickups. Hvilke verdier er det man har til hvilke, og er det noe problem å bruke de potmeterne som står i nå (aktiv-verdi) til passive pickups? Har alltid både volum og tone på fullt, og da er de vel bare kortslutta uansett? Hva vil evt konsekvensene være av feil verdier på pots? Og må jeg skifte caps også, eller er disse like?

Link to comment
Share on other sites

Har alltid både volum og tone på fullt, og da er de vel bare kortslutta uansett? Hva vil evt konsekvensene være av feil verdier på pots? Og må jeg skifte caps også, eller er disse like?

Det er nok ikke så enkelt som at de er kortsluttet når alt står på fullt. Tonekretsen består i praksis av en motstand (potmeter) og en diskantavskjæringskondensator som står i serie mellom signal og jord. Med et 25K potensiometer vil dette i praksis fungere som om tonekontrollen står på 5-9 og vil dermed gi en demping av diskanten hele tiden. Volumpotensiometeret påvirker også lyden i noe grad da de utgjør en parallellmotstand uansett om du bruker volumkontrollen eller ei.

Så - ja:

-du må bytte tonepotensiometeret og kjøpe en kondensator ELLER koble det helt ut av kretsen

-du kan beholde volumpotensiometeret ELLER koble det helt ut av kresten, men forvent deg ikke at dette låter helt identisk med å ha et 250k potensiometer som er vanlig på en Tele.

Det er ikke noe som er feil her - det er bare å prøve, så får du se hva du synes, men det enkleste er kanskje å kjøpe to rimelige 250k pot'er og en kondensator (0,047yF) som jo ikke koster mange kronene. (jeg tok ikke stilling til eksisterende kondensatorverdi - en slik kondensator koster 5-10 kroner..)

Link to comment
Share on other sites

http://www.buildyourguitar.com/resources/lemme/index.htm

se på figur 14. Artikkelen forklarer "load" som det samme som verdien av volumkontroll på full guffe. Som du ser så vil en volumkontroll til aktiv (25k) dempe veldig kraftig i de høyere frekvenser. Det blir som at tonekontrollen står på hele tiden. Går du til passiv pickups må begge kontrollene være på 250k (singlecoil) eller 500k (humbuckere).

Link to comment
Share on other sites

Så hvis jeg tolker de grafene riktig så vil jeg ved bruk av et potmeter med høyere verdi få en boost i øvre mellomtone? Det er jo isåfall ganske kult. Sitter på gitarist, og har funnet et 1M-pot som i følge beskrivelsen brukes for å modde vintage Telecastere bl.a., og vurderer å kanskje prøve meg på dette. Må/bør jeg da ha samme verdi på både volum og tonepot? Hvordan påvirker det lyden å ha forskjellige verdier på tonepot og volumpot?

Ellers takk for svar. :)

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.