Web Analytics
Jump to content

Stratocaster eller Telecaster


Mark Knappnål
 Share

Recommended Posts

jeg har sett på tre modeller , to av dem er stratocastere mens en er en telecaster:

Richie Blackmore Stratocaster (bare to single coils i stede for 3 som venlige stratocastere har)

American Standard Telecaster

American Standard Stratocaster Hss (med en humbucker i tillegg til to single coiler)

jeg har prøvespillt alle og alle av de med littt justering vil nok være lettspillte og gode ,men hvordan er kvaliteten på disse gitarene? er det noen som har erfaring med noen av disse modellene eller med Stratocastere/telecastere generelt?

Jeg merket at telecastere ikke er slik formet til kroppen som stratocastere er ,kan dette by på problemer nå man sitter lenge med den ?

Link to comment
Share on other sites

Formen på stratocastere vs. telecastere kjenner man vel ikke direkte så mye, det kommer vel mer an på hvordan du vil at den skal se ut utvendig.

Strater har også tremolo (som ikke teler har), og gir deg derfor flere muligheter enn en tele.

Jeg ville nok kjøpt en Fender Stratocaster HSS av noe slag. Da får du twangen fra en fender, i tillegg til at man har ekstra mye å dra på (humbuckern).

Link to comment
Share on other sites

Mark- Telecastere er laget på den måten du har prøvd nå i rundt seksti år. Da skulle en kanskje tro at ganske mange holder ut med den fasongen, og at manglende utskjæringer til underarm og mage ikke er av en slik art at det spiller stor rolle, selv om man sitter lenge med den?

Begge to er glimrende gitarmodeller, og du bør velge den gitaren du liker aller best selv. Men siden du spør, ville jeg ha valgt en SSH Strat. Mange andre på forumet har en annen favoritt. Det er kun du som har fasiten.

Link to comment
Share on other sites

Hei,

Jeg har selv en telecaster og kan fortelle at formen på gitaren ikke har vært et ergonomisk problem. Har hatt Gibson en stund, men etterhvert ville jeg ha "fender"lyden, og jeg valgte å gå for en tele rett og slett fordi jeg synest den har et tøffere utseende. Har forøvrig en mexicotele så kan ikke svare på om den du har valgt ut er en god gitar, men er fornøyd med min egen :)

Link to comment
Share on other sites

Har både strat og tele, og spiller desidert mest på telen. På den har jeg en del kraftigere mikrofoner enn vanlig (p90 og SD Quarter Pounder), så det passer meg helt ypperlig. Det jeg liker best her er kombinasjonen med hals- og bromikrofon, noe man ikke får på vanlig strat. Formen på telen er mindre ergonomisk, det er sant, og etter å ha spilt lenge og utagerende merker jeg det godt på høyre underarm. Men det er jo bare rock n´ roll!

Link to comment
Share on other sites

Ergonomisk er nok strat bedre enn tele. Fordelene: konturer mot kropp og underarm, samt hornet til reima som gir bedre balanse. Men hardware, pickups og halsprofiler gjør det til to distinkte gitartyper med fordeler og ulemper.

Mange liker lyden og enkelheten i en tele. Jeg har ikke tall på hvor mange jeg har hørt om som sliter med tuningstabilitet på strat, men også masse gode råd om dette.

Selv har jeg dele-tele med hjemmelagde konturer. Man må selv finne ut hva man liker.

Edited by sarge
Link to comment
Share on other sites

Alt er smak og behag. Fender's originale tele kan oppfattes som noe skarp i kantene, men det venner man seg til. Det viktigste er at man velger en form man synes er behagelig. Mengden treverk (tykkelse osv) på kroppen kan påvirke lyden noe, men etter å ha prøvd gitarer fra produsenter som lager modeller med strat og tele kropp men ellers er identiske er det klart at selve formen ikke betyr stort for lyden. Tresort og ikke minst valg av pickups betyr mye mer. En standard strat har nok et litt videre spekter enn telen mht lyd. men det er igjen en smakssak.

For meg er balansen viktig, og jeg foretrekker modeller som Tele og LP uten et fremtredende øvre horn. Strat'en henger litt for mye mot høyre etter min smak. Nå som patentene på disse formene har løpt ut finnes det en menge alternativer. Flere modeller som blander ideer fra tele og strat er interessante. Jeg er glad i 24-3/4" skala hals som ikke er alt for tynn. De fleste tele og strat-modeller er 25,5" og da blir utvalget magert. Vurderer derfor en Mongrel fra Tom Anderson i HSH eller HSS konfigurasjon. Den har "rett" skala, tele form og konturer, og kan leveres med en haug ulike halsprofiler. Prisen blir dog en annen enn på gitarer fra de store fabrikkene.

Kvaliteten på originale Fendere er gjennomgående god. De billigste modellene (MiM) kan kanskje lide noe av at de ikke har fått samme oppmerksomhet mht det siste slip og oppsett av halsen som de mer kostbare modellene.

Link to comment
Share on other sites

 • 2 weeks later...

Wow, de Tom Anderson-gitarene var nydelige. Hva er prisen på en sånn omtrent (siden du nevner at det er en helt annen enn fra "de store")?

En Mongrel etter min spec med lønnetopp og hals i bakt lønn inkl frakt kommer på ca $3500 ved kjøp via en amerikansk forhandler. Dvs ca 25k NOK når norsk moms legges til. Det er det dobbelte av prisen på standardmodeller fra Fender. Skal man først sammenlikne er det imidlertid mer rettferdig å sammenlikne med Fender Custom Shop, og de har priser helt oppe på høyde med gitarer fra de små verkstedene.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

 • Recently Browsing   0 members

  No registered users viewing this page.

 • Similar Content

  • By juzzizhow
   Neck pickupen til Straten daua plutselig ... Helt ‘out of the blue’ blev det stille ! Målte åpent med multimeter, så ... ja ja ... 
   Har noen en fin 60’s stil neck pickup i roteskuffen ? 
   Alt et komplett sett ? 
    
  • By Fender1
   Hei! Lurer på hvor mye denne kan være verd. Søkte på serienummeret og er produsert i Mexico 98-99. Svært lite brukt og stått til pynt nesten hele sitt liv og heller ikke vært vedlikeholdt. Vært noen klistremerker på den som jeg nå har tatt av men d vises såvidt at de har vært der (på kroppen og et langt oppover halsen). Vises best på det hvite partiet at d har vært klistremerke der som har farget av. Burde jeg prøve å shine den opp skikkelig eller bare selge som den er? Kun noen få skjønnhetsmerker i lakken ellers. Vil selge med fender bagen. Heter den noe mer enn Fender Stratocaster? Hva står NM for i serienr? Tusen takk for evnt svar
  • By Audun
   Helt ubetydelig, og med idéell, tenker jeg på antall, ikke type gitarer. 

  • By Audun
   Legger ut noen bilder av mine redskaper for moro skyld. Ikke så veldig fancy, men det gjør jobben og vel så det!
   Gitarer:
   Gibson Customshop Les Paul R-8 VOS 2006 mod. (RS-Kit, mapleflame mod, TonePros bru og tailpiece)
   DSC_6292
   Gibson Customshop1960 Les Paul Special VOS 2006 mod. (RS-kit, TonePros locking studs, Grover tuners)

    
   Gibson ES-335 2013 mod. RS-kit, ettermontert Bigsby, og planlegger ABR-1 bridge conversion.

    
   Gibson USA Explorer  2005 mod, (Cream T '61 Custom '61 pickups, CTS 500k pots og Emerson cap)

   Fender American Standard Stratocaster HSS Shawbucker 2015 mod. (Gotoh 510T-FE1 tremolo)

   Fender Telecaster am. std 1995 mod. (CS Twisted Tele i neck og CS Broadcaster i bridge. 4-veis switch og fasevender)

   Fender Stratocaster Jimmie Vaughan 2005 mod. (RS-kit og ny 'aget' plast + mint brett)

   Fender Telecaster Baja (Pågående Micawber-mod. RS Kit, Fender CS Nocaster i bru, GFS Humbucker i hals. Brass sadler.)

   Greco 'Grecobird' Firebird-kopi - ca. mid. '80.  Faber aluminium tailpiece og bru med brass sadler.

   Epiphone Ltd. Ed. Korina Flying-V 2016 mod. CTS pots og Tonerider pickups.

   Larrivee D-03 Mahogny

   Yamaha 12'er

   Ibanez Performance - noen og '80

   Amper:
   1969 Fender Super Reverb. (Blackface krets.)

   Ceria Tone JTM 45. Eidebygd kab m/ Greenbacks:

   1983 Marshall JCM 800 2205 m/ 1987 Marshall Silver Jubilee kab - Celestion V30

   KMD GV100 head (uten bilde)
   Effektbrett: TC Electronics Polytune tuner, Boss Wah, Der Screamer TS-9/808 klone satt sammen og moddet av kristoffereide her på forumet, Tonebone Trimode, T-Rex Comp Nova, Fulltone Fatboost-3, Boss Re-20 Space Echo og mottaker for Line 6 Relay G-30. Montert på T-Rex ToneTrunk brett.

  • By tjukknyggis
   Heisann! Eg har ein Fender Roland Stratocaster VG G-5 i fargen svart/kvit. Eg tenkte å selge denne gitaren. Eg kjøpte den ny for ca 8 år sidan og betalte rundt 17-18.000kr. Gitaren har kun blitt brukt eit par gongar og er derfor heilt strøken og uten riper og bruksmerker. Det eg da lurer på er kor mykje er gitaren verdt i dag, kva pris bør eg legge den ut for? På forhand takk!

×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.