Web Analytics
Jump to content

Hvis man hadde kun en el-gitar


SørensenAJ

Recommended Posts

Og budsjettet var max 7000,-, hva gitar ville dere anbefalt? En gitar som kan spille det meste. Alle gitarer kan sikkert låte ok med effekter etc.

Hva kan man få der ute av bra kvalitet til den prisen?

Min første tråd. Har spilt kassegitar i stuen mange år. Men begrenset erfaring på el gitar.

Link to comment
Share on other sites

Jeg er jo enig i at strat er det åpenbare valget. Men selv eier jeg ennå ikke en slik, og jeg må jo spørre om man faktisk trenger en bru med vib-arm. Trenger man ikke det, så mener jeg det åpner seg ganske mange andre muligheter. Selv spiller jeg nesten utelukkende på telecaster-type gitar om dagen, og der finnes det nå en del varianter med interessante muligheter som gjør dem til allroundere.

Selv har jeg veldig lyst på en Fender Baja Telecaster, som med 4-punkts switch og S-1 faseswitch gir enormt mange muligheter med bare to pickups. Det største elske/hate-punktet for en Baja telecaster er imidlertid soft V-halsprofilen. Den fungerer for mange som ikke helt liker de tynneste Fender-halsene. Her MÅ man prøvespille. (Jeg har imidlertid også innsett at jeg får til ganske mye med den gitaren jeg allerede har, men den har noen DIY custom-features, så det er ikke en gitar man kan kjøpe som hyllevare.)

Det er bare ett eksempel. Og jeg må legge til at jeg har veldig tro på prinsippet om at gitaristen må like å spille på gitaren, altså at ergonomien passer. Pickups kan byttes og lydsignaturer modifiseres med effekter, men balansen i gitaren, halsprofilen, strengehøyden, kroppen osv er etter min mening det viktigste.

Skal du kjøpe din første el-gitar? Dra litt rundt og prøvespill gitarer og gå for den du liker best. Pass på at du setter av litt penger til en god forsterker også. Små transistorforsterkere uten modellering er ofte billige, men bare sorgen lydmessig.

Helt til slutt: Det er ikke lurt å satse på kun en gitar, spesielt ikke om man spiller i band og opptrer. Jeg har vært på konsert der hovedgitaristens gitar plutselig sluttet å virke, og det ikke var med en backup. De måtte stokke om på låtene, gitaristen måtte få gitaren til vokalisten, og i pausen hadde de råkjørt gjennom Københavns gater for å hente backupgitar... Skulle JEG velge, så ville jeg hatt to gitarer...minst! (Har to akkurat nå som jeg bruker, en DIY med 2x humbuckere, samt en partstelecaster.) Tenkte lenge jeg skulle klare meg med en bassgitar, men nå har jeg også fått lyst til å prøve både fretless og 5-strenger. Vi får se.... Alltid kjekt med en backup. ;)

Edited by sarge
 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Støtter orsvends forslag. En LP med P90s er utrolig allsidige, da de gir en del mer spank enn en humbucker, og en del mer beef enn en singlecoil. Spilte LP med 2xP90 tidligere, og den funket til absolutt alt! Skal du spille live er det dog et must å ha med seg backupgitar. Utrolig hat å måtte ta pause i settet om du ryker en streng (har jeg fått erfare opptil flere ganger), og om det skjer noe mer drastiske feil med den så er du buttfucked.

Ellers er det viktigste at man liker å spille på gitaren. Honningbarna har f.eks en god dose vreng på gitarlyden sin, og han ene gitaristen spiller på en SS Jaguar, SS Telecaster og en Danelectro med lipsticks, så man trenger ikke bucker selv om man skal ha masse gain. Man kan også få ganske greit spank ut av en humbucker i bridge om man ratter litt EQ og gitaren ikke har altfor mørkt treverk. Har en HH Jaguar selv, og den har en overraskende bright og spanky lyd om jeg kjører med bare bridge-pickup og høypassfilter.

Link to comment
Share on other sites

Jeg tror jeg hadde sett etter en brukt Burny eller Edwards LP. Ikke nødvendigvis fordi det er bedre enn strat, men det passer meg mye bedre da jeg er mer LP-mann. Men Fender lager også veldig gode gitarer i den prisklassen, så det er jo litt subjektivt hva man liker best.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

 • Siste aktive tråder

  • Her kan dere høre lyden i gitaren. Jeg spiller uten plekter på en Fender Mustang 2 forsterker    
  • Det @CastorFiber sa. Forskjellene mellom merker som produseres på tilsynelatende samme fabrikker eller i samme land er som oftest to ting: Kvaliteten på delene som brukes, og hvor nøyaktig kvalitetskontrollen er. Generelt er det null poeng i å basere en avgjørelse på hvilken fabrikk et instrument produseres i.   Når det gjelder Morgan generelt så er det vanskelig å si noe objektivt om hva et instrument er verdt, men jeg har testet en del Morgan gjennom årene, og eid minst én Morgan-gitar, og kvaliteten er slett ikke verst, spesielt i nyere tid. Jeg vil ikke personlig sammenligne dem med Harley Benton i alle fall. Så hvis det ikke absolutt må stå Fender eller Gibson på headstock tror jeg de er vel verdt en kikk. Det beste er selvsagt å teste før du kjøper, men de fleste nettbutikker har gode returordninger (som oftest 30 dager fri retur), så risikoen er liten uansett.
  • Hey, Jeg har ikke all verdens erfaring med Morgan gitarer.. men kjøpte nylig en Morgan på Finn av typen "Morgan W420SE". En Parlor-størrelse gitar. Jeg har aldri eid en Morgan-gitar før men har alltid hatt litt fordommer mot de (billig Kina-gitarer  ) Men denne gitaren viste seg å være en fantastisk gitar. Prøver fortsatt å finne ut litt mer om den, men det ser ut til at den er heltre både topp, sider og bunn hvorav sider og bunn er av Mahogny og toppen virker å være gran. Lyden jeg får av denne gitaren er også helt fantastisk både tilkoblet og ikke. Klarer ikke finne tilsvarende den jeg har noe som helst sted så den kan virke å være spesiallaget på noe vis, hvilket ville forklare den høye kvaliteten den virker å ha. Men dersom noen er ute etter en god Morgan vil jeg anbefale denne: https://gitarsenteret.no/morgan-w-420-se.html  
  • Nå skal ikke jeg legge ut noe som helst om min erfaring med Morgan gitarer. Det jeg har noe erfaring med, er at hvis man skal få produsert gitarer i Kina, så er det veldig viktig med "styring fra mottakerlandet", og gjerne også kontroll av varene. Jeg har ikke noe grunnlag til å si noe om kinesiske produsenter på bred skala, men har snakket og hørt erfaring fra flere med slik erfaring, både når det gjelder instrumenter og andre varer. Produsenter av varer i østen har fra tid til annen et litt annet syn på når "man har gjort en god nok jobb", og hva som er akseptable snarveier for å oppfylle produksjon- og kvalitetsmål. Dette er det faktisk skrevet tykke bøker om. Jeg regner med at grunnen til at Morgan har en høyere pris, er at de legger mer penger i å administrere og kontrollere produksjon og vare. Dette er for all del ikke noen fasit, bare min mening.
  • Hei!  Er det noen der ute som har en formening om hva en Gibson SG Standard fra 1971 kan være verdt? Den har et reparert halsbrudd, originale bånd, stemmeskruer, vibrolaen er erstattet med en stop tailpiece, PAF mikker, og er godt brukt.  Mvh Mats
 • http://www.BILDELERstore.co.no

 • Støtt driften av GitarNorge


 • Https://Www.AutoDELER.co.NO
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.