Web Analytics
Jump to content

Caged


donald
 Share

Recommended Posts

Hei folkens, har spillet gitar en stund og spiller vel egentlig ganske greit synes jeg selv iallfall:)

Men sliter med at jeg har låst meg fast i de "gammle" standard grepene, åpne akkorder og barre grep.

Kunne tenkt meg og lært og brukt gripbrettet litt mer og har derfor sett på dette som kalles caged, men må innrømme at jeg ikke forstår så mye av det enda og er ikke så inni engelsken heller at jeg får med alt på de utenlandske sidene.

Vet det er mange her inne som er flinke når det gjelder teori og lurte på om noen kunne forklart litt hvordan caged systemet fungerer og evt. Har andre tips på hvordan jeg kan utnytte halsen bedre til akkord spilling.

Link to comment
Share on other sites

 • 3 months later...
 • 1 year later...

Vil bare tilføye noen tanker her. CAGED systemet er ett godt hjelpemiddel for å kartlegge gitarhalsen og gjøre varianter og andre klanglige endringer uten å skifte ut akorder. Men det som jeg mener kanskje er enda viktigere, er å ta med seg kunnskapen over i praksis. Med dette mener jeg det å kunne spille flest mulig akorder uten å bytte posisjon, eller så få skifter som mulig. Få posisjons skifter/strenge bytter, gjør at gitaren holder det samme klanglige bildet, og ikke endrer for mye karakter i selve resonansen. (det er ikke altid det er like ønskelig)

Så si at du har alle 4 fingre på venstrehånd (eller høyrehånd om du er leftie) Så dekker du i hovedsak 4 bånd. Si du for eksempel skal spille akkodrekken Am - C - F - G (en helt vanlig ordinær kordprogresjon)

Så kan du utnyte caged systemet til å være din forse.

Eksempel

Am C F G

e ---------------

B --5--5--6--8---

G --5--5--5--7---

D --7--5--7--5---

A ---------------

E ---------------

Du kan også ta det videre med å utvikle vendingene i akkordene fra runde til runde for å skape mer bevegelse i musikken.

Eksempel 2

Am C F G Am C F G

e ----------------------------

B --5--5--6--8----10--7--10-8-

G --5--5--5--7----9---8--10-7-

D --7--5--7--5----7---9--10-9-

A ----------------------------

E ----------------------------

Nøkkelen til god orkestrering av akkordene ligger ikke bestandig i tett leie. men det gir ett godt grunnlag for å spille sammen med andre instrumenter slikt som bass/keys/blås etc.

I startfasen av det å lære å jamme eller det å spille i band er det mange som kunne hatt bruk for dette, for prinsippet med å gi og ta plass i en gruppe er det som gjør at lydbildet blir ryddig og oversiktelig. og når lydbildet er enkelt er det også enkelt å tilføre nye ting og bygge på grunnlaget som er der. Her er en link til en video som forklarer litt av dette.

http://www.youtube.com/watch?v=EjL5RVq_w-E

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
 • Siste aktive tråder

  • Godt tenkt! Ofte fint å bli kvitt en del ting "rimelig" så lenge andre kan gi det et nytt liv  
  • Jeg studerer nå på lyd og musikkproduksjons-linjen i Oslo. Jeg har en del ting å si om linjen, men hovedsakelig er det det at: - Nivået på de andre elevene suger, som er veldig dumt når ALT man får er gruppeoppgaver. (altså ingen en til en undervisning.) Dette har jo selvsagt å gjøre med at det ikke er noen krav for å kunne gå der (Noe jeg syns de burde endret på). Du ender mest sansynelig opp med å gå klasse med mange kriminelle som stjeler utstyr og så stikker av når skolepengene skal betales en måned etter at du starter - anbefaler IKKE å gå der om du gikk musikklinjen, da lærer man ikke noe nytt (unntatt tekniske greier). Det er ille fordi man kan ende opp med å vite mer teori enn lærerne der. Igjen også, ikke verdens beste lærere. Når du først har en god lærer, så trår de til permisjon fordi dems egt. jobb ble viktigere og de ditcher på Noroff i et halvt år. - Det er DYRT! Å ta en bachelor der krever at du ender opp med 400k i lån. Dette er ikke i beregning med de 120k EXTRA  hvert år for å ha et sted å bo og penger til å leve. Jeg tenker nå bare å ta ett, men ender fortsatt opp med 120k i lån, pluss 120k i å ha bodd ett sted. - Lokalene er fine og lyd-utstyret du får leid er ganske nice, så det er nå det. Hvis du er flink til å bruke studiene selv og lærer deg selv mye på tiden, som ikke har undervisning, så kan man få noe ut av det. Men igjen- nå tror jeg egt. ikke Noroff er så veldig imponerende å ha på CV-en sin, grunnet det ugudelige ryktet skolen har. Jeg så mye reklame om at skolen garanterer jobb før ferdig skolegang, men ingen av disse kan gjelde lyd og musikkproduksjon. Det kan bare ikke være. - Man kan utnytte lokalene og ta betalt for å spille inn for enkelt personer. Noroff lærerne bryr seg ikke litt, for de oppfordrer deg faktisk til å ta med andre musikere til å spille inn musikk. Men dette innebærer at du klarer å få kontakter og folk som kan tenke seg dette. Jeg sliter med kontakter, nå som Oslo er en helt ny by for meg. Kjenner jo ingen her. Jeg satser på ordentlig studier neste år, på musikkhøgskolen eller UIO. Begynte bare så jeg hadde noe å gjøre på dette året, ettersom jeg var får sen å bestemme med på høyere studier etter fristen gikk ut.  Konklusjon- Noroff lyd og musikk- er bare sykt dyre lokaler man alltid har tilgang på, og lite til ingen læring- hvis du gikk musikklinjen.
  • Ok. Tusen takk før svare. Legger den ut for 800kr så får den forhåpentligvis et nytt hjem😁
  • Du bør nok ikke ha veldig høye forventninger. Ser det ligger et par ute på danske sider, samt noen nettauksjonssider har solgt. Prisene ligger på godt under 1000 danske.
  • Hei. Er ny her inne så det er mulig jeg legger dette ut i feil forum. Men det jeg lurer på er hva verdien på en gitar jeg har arvet er.  Merket er Santana å model nr er 1570 laget i Japan. Ingen synlige skader så pent brukt. Kan absolutt ingen ting om gitarer sjenerelt så ønsker å selge den til noen som kan ha bruk for denne istedenfor at den skal samle støv legger ved et bilde av den.
 • http://www.BILDELERstore.co.no

 • Støtt driften av GitarNorge


 • Https://Www.AutoDELER.co.NO
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.