Web Analytics
Jump to content

Når er det på tide med rør bytte?


Recommended Posts

Hallo!

Er ganske fersk med rør forsterker. Kjøpte meg en Blackheart Handsome Devil head med BH112 cabinet.

Kjøpte dette brukt for to uker siden ca, og han jeg kjøpte det av mente jeg ikke trengte å bytte rør med det første.

Men siden jeg spiller en del om dagen, så spør jeg: Når er det på tide med rør skifte? når veit man at man må bytte rør?

På forhånd takk.

Link to comment
Share on other sites

Det er umulig å svare på! Kan skje nårsomhelst, eller om 5 år...

Jeg ville bare sørget for å ha et komplett sett rør i reserve, så fikser du det kjapt når dagen kommer!

Du merker at røra må byttes hvis ampen dør, hvis du ser at power-rør går i lys lue, når en kanal dør, når det blir skrekkelig mye knitring og susing, du får lavt volum...

Og sikkert osv. osv...

Edited by askret
Link to comment
Share on other sites

Jeg pleier å være litt føre var og bytte i hvert fall sluttrinnsrør ca. annethvert år på ampen som blir brukt jevnlig til livejobber. Det er nok ikke alltid nødvendig, men det gir litt ekstra trygghet ifht. driftssikkerhet.

Det er likevel massevis av eksempler på rør som har holdt i mange mange år, så det er ingen fasit. Er det likevel slik at man synes ampen låter dårligere, støyer e.l. er det nok sannsynlig at et rørbytte kan være på sin plass.

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

En venn av meg har en Mesa Mk3 fra medio 80-tall og den har enda originale rør, så det kan ta LANG tid før man må bytte rør :D

Jepp, og var det ikke Hank Annicke Noe som nevnte for ikke så lenge siden at han har en Fenderamp fra medio '80 som fortsatt har originale rør, og fortsatt låter som bare det?

Link to comment
Share on other sites

Det finnes en nyanse til; det er ikke alltid originalrørene er av optimal kvalitet. Det fikk jeg nylig erfare da jeg skiftet ut samtlige pre- og effektrør i min Mesa-topp, den er under et år gammel. Jeg fikk mindre støy, mer low-end og generelt en mer behagelig lyd. Så nå er Mesa-rørene reserverør, mens de nye fra SED og Tung Sol har tatt plassen permanent.

Byttet også rørene i en eldre ENGL Sovereign her om dagen, her var rett nok rørene opp mot 10 år gamle og mye brukt. Effekten ved å bytte rør var voldsomt positiv, lydmessig!

Så jeg ville byttet effektrørene annehvert år. Når det gjelder preamprørene er jeg mer usikker på frekvensen, disse slites vel ikke på samme måten. Det kan dog holde å bytte kun ett av dem, posisjon 1, for å oppnå en lydforbedring. Kommer an på hvor kresen du er. Ikke videre dyrt for et godt 12ax7, ca 25 dollar for et Tung Sol new production med gold pin (lav-støy)

Effektrør noe dyrere, jeg gav ca 80 dollar for et matchet sett med EL34, samme pris for 6L6.

Link to comment
Share on other sites

Jeg tror lakris (og GPM) har et poeng ifht. nyere rørforsterkere. Jeg har også opplevd at en amp har fått en litt annen og bedre karakter ved skifte til andre rør enn det som kommer med ampen originalt. Rørene er vel en faktor det spares penger hvis man kan. Spesielt på billigere røramper. Det kan vel kanskje også være grunnen til at en amp fra '60-tallet fortsatt låter topp, selv med originale rør? Kvaliteten på rør var bedre da?

Nå er jeg på tynn is her, men store Fenderamper spiller jo veldig rent på høyt volum. Det betyr vel at rørene ikke blir kjørt veldig hardt, og dermed potensielt varer lenge?

Det vil vel også være slik at lavwattsamper med, la oss si, 6V6 utgangsrør sannsynligvis må bytte oftere enn en kraftigere amp med f.eks. 6L6 eller EL34 rør, vil jeg tippe.

Link to comment
Share on other sites

Kvaliteten på rør var bedre i gamledager fordi radiorørene var state of the art og ble brukt til alt fra vanlige radioer og TV-er, til å sende mennesker ut i verdensrommet, eller som viktige komponenter i militærfly og andre våpensystemer. Omtrent alt som kunne krype og gå av elektroingeniører og fysikere jobbet med radiorør, og de beste variantene kom fra det som en gang var høyteknologiske fabrikker i de vestlige landene, som Storbritannia, USA, Tyskland og Frankrike. Selve produksjonen av røret var håndarbeid, og krevde svært godt utstyr og erfarne fabrikkarbeidere for å få god og jevn kvalitet på sluttproduktet. Mange av stoffene som ble brukt i radiorørene er i dag vanskelige eller helt ulovlige å bruke til forbrukerelektronikk i disse landene.

I dag sysler verdens beste elektroingeniører med design av halvledere mens produksjonen er automatisert og flyttet til østen, sånn at vi kan kjøpe en energieffektiv PC eller et nettbrett med stor touchskjerm til 4000kr. Det er omtrent et tyvetalls rørfabrikker igjen, stort sett i tidligere kommuniststater, og de produserer for et relativt marginalt marked av gitarister, et fåtall hifi-mennesker, og enkelte radiosendere. Forsøk på å gjenåpne eller starte nye fabrikker i Vest-Europa har såvidt jeg vet gått solid på trynet hver gang.

Ellers tror jeg isen ble litt for tynn til slutt, Audun. ;) Det som dreper rør er å kjøre de utenfor spesifikasjonene, og det kan gjøres helt uavhengig av cleanlyd eller panzervreng. For å gi en detaljert forklaring må man blant annet se på effekten som hentes ut fra anoden og skjermgitteret og det blir kanskje litt vel teknisk og ikke spesielt spennende.

Laveffektforsterkere trenger heller ikke bytte rør oftere enn kraftigere forsterkere, gitt at de opererer innenfor tilsvarende marginer. Hvis denne logikken skulle fungere så måtte vi jo byttet preamprør i et bankende kjør, siden disse er rørene i forsterkeren som kjøres på aller lavest effekt.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

 • Recently Browsing   0 members

  No registered users viewing this page.

 • Siste aktive tråder

  • https://www.gear4music.no/no/Gitar-and-Bass/Fender-Hendrix-Voodoo-Child-Ball-End-Gitarstrenger-av-Nikkel-10-38/3G3G Kunne det funket, eller blir det for tynt i basstrengene?
  • Tipper han mener 10-42, altså basstrengene fra et typisk .009-sett. Vet ikke om noen slike sett i Norge. Curt Mangan har et slikt, mulig det kan lønne seg å bestille noen sett om gangen.
  • Enten har jeg missforstått noe, eller så må du utdype litt hva du mener. Er det til en 6-stengs elgitar, eller noe 12-strenger det er snakk om? Siden du nevner 009 på bass-strengen.  Det er vanlig med f.eks 10-46 (noen skriver 010 - 046 ) sett, eller 09-46 der første tall er lys E og 46 er mørk E. Jeg bruker 11 - 49 sett og det er perfekt balanse for min stil, bestiller i større kvantum her, av og til har de enten god kampanjer eller gratis frakt, som gjør at det lønner seg å bestille 10-20 pakker. https://www.stringsandbeyond.com/daddario-electric-guitar-strings-exl115-3d-blues-jazz-rock-11-49.html https://www.stringsandbeyond.com/ernie-ball-electric-guitar-strings-2220-12p-power-slinky-11-48.html Skal du bare ha et par sett, lønner det seg å bestille lokalt. 
  • Hei. Jeg kunne tenke meg .010 på de lyse strengene, og .009 på basstrengene. Tipper det finnes noen ferdige sett på utenlandske nettsider, men har ikke sett noe slikt på norske nettbutikker. Er det noen her som kjenner til norske selskaper som selger slike sett?  Alternativt kan jeg Kjøpe fra en utenlandsk nettbutikk. Hvordan blir det da med moms og frakt - er det noen som kjenner til hvordan dette er for tiden? Kjedelig å kjøpe strenger for 300,- men betale like mye i moms og frakt.  Kjøpe enkelt-strenger. Tipper dette blir en del dyrere enn eventuelle ferdige sett.  EDIT: Dette gjelder altså ordinære elgitar-strenger. 
  • Ok, Eclipse er jo i boks, men ein kvit Custom eller Classic Custom-suget er fortsatt tilstede. Er det ingen som har stående ein slik? Eller veit om ein som har ein slik som ikkje blir brukt…? Hvis det er av interesse med (del)bytte så har eg diverse gitarer og ting som «er på vei ut». Feks Gibson LesPaul Deluxe (1974, men ikkje heilt original lengre, blandet annet refinished og den har fått humbuckers), Fender Road Worn 50s Stratocaster, Gibson Les Paul Studio (alpine white), Fender Highway One Stratocaster (rockefjøl som er godt slitt og krakellert i lakken med kun 1 humbucker ved stolen), Fender TwinReverb 1976 (silverface, nylig service).
 • http://www.BILDELERstore.co.no

 • Støtt driften av GitarNorge


 • Https://Www.AutoDELER.co.NO
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.