Gå til innhold

Anbefalte innlegg

ny ukulele i dag... Kahuna by Serenada modell SU-20E.

Godlyd,skikkelig bluegrass feel på denne her.

perfekt intonasjon. heltre gran i lokket bubinga i sarg og bunn. Mahogany hals og rosewood gripebrett. et røverkjøp!!!post-11131-0-10721700-1331726688_thumb.jpost-11131-0-74087500-1331726697_thumb.jpost-11131-0-66068700-1331726709_thumb.j

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

denne her kjøpte jeg på Rebel Music i trondheim...men jeg vet at gitarhuset.no har den til smme pris

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Ikke vanskelig. En ukulele trives best i en av to tonearter, og er stemt som en gitar, der de to tykkeste strengene mangler, fjerdestrengen er oktavert, og man har en capo i 7. bånd. :)

Det betyr at man stort sett kan tenke "gitargrep" der man ikke trenger å bry seg om de tykkeste strengene. Fine bassganger kan man glemme.

Det som er vanskelig, er at skalaen er veldig liten, så hvis man bruker mye makt når man spiller, så drar man fort de myke strengene, slik at det blir enda surere enn det en ukulele naturlig er.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

morsomt er det ihvertfall. og veldig lett å lære...veldig mye å finne på nettet om ukulele og sanger tabs osv.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

en gitarist vil vel kanskje føle seg mest hjemme med en Baryton ukulele til å begynne med. dn er stemt helt likt som de 4 øverste strengene på gitaren dGBE. selv liker jeg ikke de minste sopran ukulelelene men har 2 tenorer og en concert str. sopranen blir litt spinkel for meg..både i lyden og fordi jeg har store hender og de bånda er sååååå små ;)

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Siden det er slike gode nybegynnertips, hva er en ålreit ukulele til å begynne med? Finnes det ikke både nylon og stål, og er det et merke jeg burde sky unna?

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

jeg og...stemmer den i C altså GCEA... norske noter og bøker er ofte for den andre stemmingen ADF#B men jeg synes ikke denne låter like bra

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

stålukuleler er vel heller sjeldne...ukulelebanjo har vel stål.

merker å styre unna er helt klart Jack&Danny ukuleler og Reno.. ellers er jo Kala Makala veldig ålreit...Fender er veldig bra. Kahuna,Martin tanglewood er alle veldig fine men kan være dyre.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Det er fullt mulig å få en meget rimelig ukulele spillbar, men det er noen faktorer man bør passe på.

På veldig billige ukuleler, er det ikke uvanlig at intoneringen er helt feil. Det vil som regel si at stolen er satt på etter "hyssingmetoden", der man strekker ut en hyssing, krafser litt i lakken , og klasker på stolen på sånn ca. riktig sted. Dette er krise.

Derfor bør man finne en av de ukulelene der de har truffet. Ta med en stålinjal og sjekk.

Videre må du være forberedt på å justere strengehøyden. Derfor må halsen være korrekt satt opp på kroppen, hvis ikke sliter du voldsomt. Sjekk hvordan halsen sitter sidelengs, og viktigere, at den flukter riktig med kroppen.

Dette er mye mer viktig på en ukulele enn en gitar, fordi:

Skalaen på en ukulele er myyye kortere enn på en gitar. Derfor blir det slik at med litt strengehøyde, selv om du presser ned dette lett som bare fett, så bender du strengen, ikke sideveis, men nedover, og ukulelen er sur. Særlig i de første båndene der man spiller mest. Dette er noe man nesten ikke merker på en gitar, men som gir kjempestore utslag på en ukulele på grunn av den korte skalaen.

Sørger du får at halsen og broen sitter riktig på en ukulele til 199 kroner, og så filer ned sadel og bro, gir båndene en overhøvling, så kan du ha mye moro med den uten at den koster all verden. Mange vil kanskje sette stor pris på at den ikke har "verdens største lyd".

Kjøp gjerne en ukulele med tynn lakk. Det er større lyd i de enn i ukuleler som er dyppet i lakkspannet.

Når det gjelder merker, er det stort sett bare lurium ute og går. De fleste ukuleler er kinaprodusert, og en del ukuleler er utrolig overpriset. Det er etter min mening relativt lite samsvar mellom kvalitet og pris. Jeg har spilt på katastrofer til en tusenlapp, og helt kurante greier til 250 kroner.

Sum- vær forberedt på å prøve mer enn en, sjekk det jeg har nevnt, du bør være klar for å file litt selv, og så kan du få en kurant ukulele for noen hundringser. Skal du ha en kvalitetsukulele, må du regne med å spytte i minst 1500 kroner. Da får du et instrument med ganske så gode og korrekte overtoner, og den litt honningsøte og nydelige lyden fra en skikkelig ukulele trer fram

Kommer du over ukuleler av merket "Hora" (f9s) til en god pris, så er de laget i Ungarn, og er av god kvalitet i forhold til prisen.

Til sist- man kjøper ikke en barytonukulele hvis man skal ha en ukulele. Sopran- eller konsert er det som gjelder. En barytonukulele, sånn alene, er og blir stort sett en elendig nylonstrengs gitar.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Skikkelig fin ukulele, gratulerer!

Ukulele er kåret til verdens enkleste instrument å spille, også er det veldig gøy! Verdt å investere i en litt god en med en gang.

Med C-stemminga er det som å sette en capo i femte på de fire nedeste strengene på gitaren.

Endret av Stibanez

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Her i Europa stemmer vi ukulelen en tone over det de pleier i USA. Jeg ser på det som en stor fordel, rett og slett fordi det blir enklere å spille rent, strengene blir litt strammere, og det er mindre fare for at man drar strengene ut av posisjon. For meg er dette å "slappe av" såpass at man ikke drar i strengene et problem, men det er mulig de som liker stemmingen i C-osv. er flinkere enn meg.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå

 • Hvem er aktive   0 medlemmer

  Ingen innloggede medlemmer aktive

 • Lignende innhold

  • Av CastorFiber
   Jeg har en ung dame i omgangskretsen. Hun liker Hello Kitty, og får veldig slapp input når det gjelder det å bli en utøvende musiker.
   Derfor har jeg tatt på meg det ansvaret "onkler" bør ha, og i flere år handlet og gitt bort ting som lager lyd til henne.
   - Hun fikk et "keyboard" fra Clas, som hadde tangenter, og en masse fine knapper som lagde en type dyrelyder når man trykket på dem. Foreldrene fortalte henne at det var "i stykker" da batteriene var oppbrukt.
   - Året etter fikk hun et munnspill, og det samme fikk bestemoren, slik at de kunne spille sammen. Da ble det fra foreldrehold opplyst om at hun "var for liten" til å spille på det.
   Det er ikke så greit å ha slike foreldre, men etter å ha overveid både trommesett og elgitar, valgte jeg en ukule. Den var billig, rosa, og med et sett med klistremerker fra OBS var julegaven i havn.
   Problemet er bare at ukulelen er uspillelig. Ordet "setup" mangler tydeligvis i det kinesiske språket, og i hvert fall når ukulelen kostet under to hundre norske kroner, inkludert frakt. Når forhistorien kan antyde at den ikke blir brukt, er det en passelig sum. Jeg håper at den havner på en knagg på veggen, i det minste.
   Nok prat, la oss se hvordan man kan forandre et leketøy til noe som i det minste er spillbart.
   Først litt om skalalengde. Strengehøyden på en ukulele er viktigere enn det man skulle tro. Siden skalaen er så kort, så blir det surt når man strammer strengen ved å klemme den ned til gripebrettet, Siden det er omtrent umulig å spille rent på en sopranukulele, og i hvert fall av denne typen, må man bare forsøke å forbedre så godt man kan. Båndene er ikke akkurat finjusterte, så derfor tar produsentene i så det knaker, og ganger med ti med hensyn til strengehøyden.
   Derfor er disse kinaskrotsakene egentlig en fornærmelse mot det fine instrumentet en skikkelig ukulele er, og kan knapt regnes som noe man kan lage musikk på.
   Teknikkene som beskrives her, egner seg ikke til "finjustering" på gode gitarer, men det er godt nok i denne forbindelsen. Skulle man dumme seg ut, er det jo ikke mange kronene som går tapt.
   Her er altså innkjøpet i all sin prakt.

   Kostmalt, matt lakk, men den har den rette rosafargen, og broen er forbausende rett plassert. Strengehøyden er rett og slett grusom, og det er ikke mulig å få til noe som minner om brukbar musikk på den. Så, til verket. Punkt en på programmet er å måle strengehøyden på slutten av gripebrettet, og så slipe vekk alt, minus rundt en millimeter eller så.

   Dette er en bit med finér, og så er det limt fast en bit med vanlig sandpapir med dobbeltsidig tape. Det er smart å ikke bruke et lim som er alt for sterkt, for da kan man bytte ut sandpapiret når det blir slitt. Det er litt viktig å bruke en trebit som ikke slår seg, så finerrester er fine saker. Merk opp, og slip til du får fjernet det du vil. Blir det veldig lite igjen, kan man bruke litt gaffattape til å lage en slags "holder", men det regner jeg med du skjønner hvordan man kan få til. Slip, stort sett i lengderetningen, og snu ofte til tusjen blir fjernet jevnt. Snu oftere enn det du tror du trenger.
   Da har vi fikset halve problemet. Det er å overdrive hvis man sier at nøtta er godt justert. I denne sammenhengen er det godt nok å gjøre som følgende- ta en linjal i stål, legg den mot nøtta og merk av med en tynn blyant. Linjalen er omtrent en mm tykk, og så kan man file ned til man fjerner halve streken. Jobben tar ikke lang tid, da plasten stort sett er omtrent like hard som en moden banan. Man kan klare seg med et billig nålefilsett fra Biltema. Bruk litt tid likevel, og sjekk ofte. Det lønner seg.

   Skyv linjalen helt bortil, og sett strek, og så kan du file. Bruk gjerne spissen på en spiss rundfil, hvis du har en som er liten nok, og husk at sporet til strengen gjerne kan skrå bittelitt bakover mot hodet. Jeg har ikke bilde av det ferdige resultatet etter filingen, men det synes knapt nok.

   Sluttresultatet ble altså slik.

   Dette er ikke akkurat noe kvalitetsinstrument, men slik jeg vurderer det, er det faktisk noe som er spillbart, den kan stemmes, spilles ganske rent på, selv om lyden ikke overdøver så mye.
   Totalt sett oppnådde jeg det jeg ville, å forandre et leketøy til et instrument, om enn veldig billig og ikke så veldig bra.
  • Av hannepanne
   Hei dere, jeg er en 27 år gammel kvinne fra Stavanger som spiller ukulele og piano, og noe (begrenset) gitar, samt er vokalist. Jeg søker andre å synge og spille sammen med! Jeg har spilt piano hele livet, men lærte meg å spille ukulele for noen år siden. Gjør det greit på ukulelen, og koser meg veldig med det. Jeg covrer alt mulig fra Coldplay og Adele, til andre artister som the Animals, the Eagles, og ellers veldig mye egenkomponerte sanger. Jeg spiller mye av egen interesse, men jeg søker etter noen som kan inspirere og være med å lage spennende og ny musikk, ikke bare coverlåter. 
   Er det noen der ute som er interessert? Alle slags instrumenter er velkommen, jeg og min lille ukulele spiller daglig. Har ikke bil, så dersom du er rundt Stavanger er det helt supert. 
  • Av Erik Borge
   Hei!
   Tenkte å dele med dere byggingen av mitt første strenginstrument, en tahitisk type ukulele. Det har vært et veldig moro prosjekt, som har gitt meg mye god kunnskap om både verktøy og ukuleler/gitarer. Det er et litt spesielt instrument, da lydhullet er bak, og bridgen sitter foran på en tynn plate som pumper lyden inn i et lite resonansrom før den går ut bak. Ellers er den massiv, og den er dermed litt tyngre enn ukuleler flest, 1,3kg totalt.
   Treet er furu, og er fra en stokk som en nabo på Jomfruland utenfor Kragerø gjerne ville bli kvitt. Vinn-vinn det! Stokken var i overkant fuktig, men jeg hadde ikke tålmodighet til å vente, hehe... La oss håpe den ikke sprekker. Det ble brukt relativt enkle verktøy. Motorsag på stokken, stikksag for grovfasong og pussemaskin og -papir etter hvert. Det tok meg drøye 3 uker fra start til slutt. Heldigvis er jeg enda student med lang ferie uten forpliktelser.
   Fretboard, bridge, stemmeskruer og elektronikk er kjøpt, ellers er det jo egentlig bare tre. Pickup'en er en LR Baggs five O, med piezoelement og en liten pre-amp bak jack-inngangen. Var ikke særlig gira på å bore hull i den fine formen til ukulelen, så fikk smetta den på innsiden av lydhullet bak. Kan dermed plugge den inn via lydhullet, og ingen elektronikk er synlig utenfra.
    
   Så her er noen bilder av det ferdige produktet, og en kort video av prosessen. Sangen på videoen er selvfølgelig spilt på ukulelen. Vanskelig å få den 100% tight, men fornøyd læll
   Si gjerne hva dere synes! God søndag

    
  • Av Erik Borge
   Hei!
   Jeg har planer om å begi meg ut i et litt artig og forhåpentligvis ikke altfor vanskelig prosjekt 
   Jeg skal lage en såkalt tahitisk ukulele, den ser slik ut (denne er av mahogny):

   Jeg tenker å bruke denne tutorial'en som utgangspunkt.
   Det jeg trenger å finne ut av er hvor jeg kan få skaffet meg emner som er store nok og ferdig tørket.
   Emnet må være i ett helt stykke (helst ikke limt) og tørket (eller kan det gå fint å bruke et som ikke er tørket? mtp sprekking etc.?).
   Dimensjonen jeg trenger på emnet er minimum 70x25x6 cm
   For min del er det ikke kritisk om treslaget er hardt eller ikke, iom at spennet halsen blir påkjent av strengene er minimalt i forhold til f.eks. på en gitar. Det er viktigere at treet er litt spennende, men dette er mer et ønske enn et krav. Eik hadde sikkert vært strålende.
   Har hørt litt rundt med trelastforhandlere og en møbelsnekker, men har foreløpig ikke klart å oppdrive et emne som er stort nok og ikke limt sammen av flere små. Har fått tips om å høre med et sagbruk, men der er det kanskje ikke så lett å oppdrive tørkede emner?
   Noen som har erfaring med hvor man kan finne passende store emner?
   Takker for svar 
   -Erik
    
  • Av Erling
   Hei, har fått så lyst til å kjøpe en ukulele, men vet ikke helt hvilken. Har ikke tenkt til å bruke mer enn 1000kr, er det noen som har erfaring med ukulele og kanskje har noen tips.
   Ser litt på 4sound.no og har skjønt at det finnes flere forskjellige typer.
   Feks: Sopran, Tenor, Concert, osv. Noen som vet litt mer om dette. Har dette med hvilket toneleie den spilles i osv?
×
×
 • Opprett ny...

Viktig informasjon

Dette nettstedet bruker cookies for å gi deg en best mulig brukeropplevelse Bruksvilkår.