Web Analytics
Jump to content

Få bedre klang (sustain) i gitaren?


PerA

Recommended Posts

Som jeg skrev i Galleriet om mitt fretless-prosjekt, så har gitaren som brukes tilnærmet lik 0 klang (eller sustain, om du foretrekker det).

Så mitt spørsmål er: Hvordan øker man sustainen i en gitar?

En kar er i byen hadde en lignende gitar, og han pusset av lakken og bivokset hele driten. Han påstår det hjalp.

Burde jeg gjøre det samme, eller er elektronikkbytte nok?

Hva med begge deler?

Gode råd, noen?

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 32
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Sustainen i gitaren, og instrumenter generelt, ligger i materialet. Dvs at hver gang du setter strengen i bevegelse vil den lagen en tone som vil overføres til treverket. Prøv å sette hodet på gitaren ned på et stuebord eller et klesskap så vil du høre at materialet i bordet eller skapet gir gjenklang. Det samme skjer i gitaren.

En fretless gitar vil naturlig ha noe mere sustain siden den mekaniske kontakten mellom streng og bånd er borte. Mye av vibrasjonene vil også bli tatt opp i fingeren din og forsvinner bort bra gitaren.

Mikrofonplasseringen har også noe å si på sustainen, men ikke i samme grad. Er det et system der pickupene er festet i plekterbrettet og ikke i selve treverket i gitaren vil dette medføre at mikrofonene vil ta opp mindre vibrasjoner. Har micene derimot direkte kontakt med treverket via skruer som holder micen på plass vil dette øke opptaket av vibrasjoner i micen.

Alfa omega for sustainen er trverket. Her er det mange elementer som spiller in. Som feks mengde treverk, tettheten, tørketid for å nevne noen.

Men en interessant del av temaet er lakken. Det er faktisk blitt forsket på og nesten konkludert at hemmeligheten til klangen i instrumentene til Antonio Stradivari ligger nettop i lakken. Men dette strides de lerde om. De som kan dette sier jo at Stradivari instrumentene har si særegen klang som skiller seg ut fra Amati og Guarneri som holdt til i samme by, brukte materialer fra samme omeråde osv. Så det er nærliggende å tro at lakken gjør mye med klangen og dermet også sustain.

M

Link to comment
Share on other sites

Greasykid: har ikke lakk/finish bare noe å si på klang i akustiske instrument? Trodde det var litt anleis med elgitarer :/

Du skriver at "en fretless gitar vil naturlig ha noe MERE sustain siden..." du mente vel mindre? Hvis ikke blir jeg svært forvirra nå ^^

Link to comment
Share on other sites

Greasykid: har ikke lakk/finish bare noe å si på klang i akustiske instrument? Trodde det var litt anleis med elgitarer :/

Du skriver at "en fretless gitar vil naturlig ha noe MERE sustain siden..." du mente vel mindre? Hvis ikke blir jeg svært forvirra nå ^^

Beklager i bøtter og spann! Mente seff at en fretless vil få mindre klang. Gikk litt fort her serru.

Men lakken vil også påvirke klangen i en plankegitar/bass. Lakken trenger inn i trverket og forandrer cellestrukturen. Treverket i en elgitar består av tre som er tørket over lengre tid, og inneholder derfor minimalt med fuktighet. Når cellene i trverket igjen blit "fylt" opp med fuktighet, i dette tilfellet lakk, så får man en forandring i treverket. Lakken vil igjen herde og gjøre treverket hardere og "dødere". Et dødt materiale som feks stein har lite eller ingen klang.

Det skal også legges til at lakken trenger ikke så veldig langt inn i treverket. 1-2mm Men det er også kjent at forskjellige frekvenser resonerer på forskjellige steder i kroppen til gitaren. Så derfor vil lakken ha noe å si på klangen i en gitar. Håper dette er til noe hjelp.

Tviler på at du vil få noe særlig bedre sustain i gitaren ved å pusse den ned for å bruke et annet finishmateriale. Mye av problemet ligger i selve treverket i både kropp og hals.

Lykke til videre med prosjektet. Hold oss oppdatert! Lurer på å gjøre det samme selv med en Samick stratkopi jeg har liggende. Trenger erfaringer... ;)

M

Link to comment
Share on other sites

På fretless kan du godt bruke neglene til å spille toner på de lyseste strengene, samt bruke tykkere strenger, 012 begynner å duge. Poenget med det er at du ikke demper strengen selv med huden på fingeren du spiller med. En skarp overgang, som en negl er ypperlig, men det krever en del trening. Samtidig øker det presisjonen. Negl fungerer best på uspunnede strenger, da spunnede strenger har viklinger som selv lager et definert punkt (som kreves for en tydelig tone).

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.

  • Siste aktive tråder

    • Kina-gitarer har jo økt betraktelig på kvaliteten sist årene, og det skyldes nok produksjonsteknologi som er blitt mer presis og produserer høyre kvantum til billig pris. I tillegg til veldig billig arbeidskraft. Men når man nærmer seg 10k, så er det en del "trygge" alternativer der ute fra Martin, Furch, Taylor 110, Cort, Ibanez etc som jeg ville vurdert fremfor Morgan og HB. 
    • Du kommer mer enn langt nok med 15W rørforsterker og et 1x12 kabilett.  Blir det for lite, kan du selge kabinettet og kjøpe et 2x12 istedenfor - du fyller rommet noe bedre da   Jeg har ikke prøvd PRS'en men den får mye gode tilbakemeldinger, og skal være en meget allsidig amp. Må hvertfall ikke la deg lure av styrken på forsterkeren! Har en 15W røramp som lett holder tritt med min Marshall JVM på 50W volummessig, og spesielt i 25 kvm, som ikke er så veldig stort rom. Du blir nok ikke skfufet Ellers har Marshall DSL20 og ENGL Fireball 25 fått mye bra tilbakemeldinger, så du har mye å velge blant hvis du vurderer alternativer. 
    • Dette kan jeg ikke, så ønsker ikke å uttale meg på pris. Men har inntrykk av at mange er villig til å betale "ekstra" for gamle og vellbrukte Gibson-gitarer, så tror nok man bør forvente mer enn hva en nyere i god stand koster. Alltid noen som er interessert i sånt. 
    • Hei.En nyere brukt standard i god stand går for ti-tolv tusen.Så kan man begynne å trekke fra for båndslitasje,reparert halsbrudd,finish, osv.Det er heller ingen fordel at originale deler er byttet ut.Så det spørs  hvordan den er å spille på,(halsprofil,setup,lyd...) dvs. om kjøperen liker den,og er villig til å betale det du forlanger.Og som alltid i en annonse:Bilder,bilder,bilder.. (En brukt Special går for 6-7 tusen og dette er veldig gode gitarer,de er bare ikke så forseggjort som Standard med blank lakk,binding,inlays osv.) Skal kjøperen ha en SG,velger han/hun en gitar i god stand eller en som er modifisert og med reparert halsbrudd?Hmmm.... Tror ikke du får mer enn 5.000,men du kan jo prøve med 7. Lykke til 🙂
    • Hei Noen erfaringer her? Postivt? Negativt? Er kabinettet stort nok for et 25kvm øvingslokale? Spiller stort sett rock, metal og mye forskjellig mellom. 
  • http://www.BILDELERstore.co.no

  • Støtt driften av GitarNorge


  • Https://Www.AutoDELER.co.NO
×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.