Web Analytics
Jump to content

Sikring ryker på gammel Peavey p.a.


Recommended Posts

Bassisten kom akkurat drassende på en gammel 6 kanals peavey XR-600 på 2?x210w. Sikringen går med en gang. Alltså den sikringen som sitter på bak panelet ved inntaket. Den er på 4amp og skal ifølge hva som står skrevet der, være på 4amp. Men i følge manualen han fandt på nettet skal den være på 8amp.

Er det noe problem å sette inn en 8amp, selvom det egentlig bare skal være 4?

Hva kan være årsaken til at sikringen ryker? (bortsett fra at den kan være for liten)

Link to comment
Share on other sites

Jeg sier ikke at dette er fasiten, men fra gammelt av måtte alt utstyr som skulle brukes i Norge godkjennes av NEMKO. Man kan si mye om Nemko og ingeniørene der, og egentlig burde jeg holde kjeft, fordi jeg knapt nok har peiling i det hele tatt, men-

I "gamle dager" var det veldig vanlig at forsterkere som skulle godkjennes i Norge, måtte ha en veldig mye mindre finsikring enn det de var konstruert for. Hvorfor vet jeg ikke, men jeg regner med at det var en eller annen merkelig regel som måtte overholdes. Derfor var det ikke uvanlig at strømforbruket i det forsterkeren startet opp var større enn det sikringen tålte, og derfor gikk finsikringen, eller at den holdt en begrenset periode. Finsikringer blir nemlig "slitt" når de belastes nær grensen.

Jeg husker det var et kjempeproblem på min gamle bassamp, jeg har den enda. Der var det satt på et klistremerke over stedet der det originale sikringskravet var. Håndskrevet, sågar. Resultatet var at sikringen stort sett var pakket inn i folie fra kvikklunsj-sjokolader eller avbrent folie fra marlboropakker, omtrent som om det gjorde det tryggere.

Problemet løste seg da jeg pellet vekk klistremerket, fant ut hva forsterkeren originalt var bygget for, og satte inn tilsvarende sikring. Da holder sikringen, og den har også løst ut slik den skulle den gangen utgangen tok kvelden.

Som sagt, når sikringen går, er det et tegn på at noe er galt. Men det kan også være det særnorske "NEMKO- syndromet".

Hadde det vært meg, hadde jeg fått ampen sjekket, og ikke satset på at mine erfaringer er korrekte i dette tilfellet. Er de det, vil en erfaren reperatør vite om det.

Link to comment
Share on other sites

Manualen er sikkert fra USA, hvor de har 110V nettspenning, mens vi har 230V.

Hvis du setter inn en 8A sikring vil du få mer varme før sikringen ryker, og kanskje flammer og blårøyk avhengig av hva som er feil.

En halvkvalifisert gjetning når jeg sitter 50 mil unna Peavey-PAen er at en eller flere av utgangstransistorene har gått.

Link to comment
Share on other sites

Manualen er sikkert fra USA, hvor de har 110V nettspenning, mens vi har 230V.

Hvis du setter inn en 8A sikring vil du få mer varme før sikringen ryker, og kanskje flammer og blårøyk avhengig av hva som er feil.

En halvkvalifisert gjetning når jeg sitter 50 mil unna Peavey-PAen er at en eller flere av utgangstransistorene har gått.

Støtter denne teorien, Om han fant fra usa som EBT sier her så må vi jo huske på regelen:

Ampere = Watt / Spenning

Link to comment
Share on other sites

Mange ting kan føre til at den ryker.. Likeretteren kan være verdt å sjekke også, men det kan i tillegg være en kortsluttning ett eller annet sted rundt der som fører til at en sikring ryker.

Det er som EBT sier, man må ikke leke for mye med disse tingene.. Det er en grunn til at det er en sikring der, og at den har en verdi. :)

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
 • Siste aktive tråder

  • Kun gitarkabinett på gitarforsterker, med mindre man er faglig kyndig - et svært fåtall.  Og husk et par ting: - Utgangen på forsterkeren din leverer MYE strøm ut, som potensielt er dødelig - Forsterkeren kan bli totalt skadet av å kjøres uten kabinett, eller med feil kabinett - Du skal alltid bruke egnet høyttalerkabel mellom forsterker og kabinett, aldri instrumentkabel Veldig kjedelig å ødelegge en dyr forsterker pga feil bruk. Kabinett er er veldig billig på bruktmarkedet, da mange har fått over til digitalt. Du kan se etter ENGL, Orange, Marshall, Harley Benton, Framus og andre merker. Ville vurdert Vintage 30 elementer hvis jeg var deg, da har du et kabinett for livet.  Betalt 2000kr for mitt Framus 212 kabinett, det er helt perfekt for mitt bruk. 
  • Det vil hjelpe å gire ned effekten til 50W.  Dette med lyd og effekt er ikke "rett frem" med ohms lov, da lyden kan variere ulinjert fra styrken på forsterkeren i forskjellige frekvenser. Det er derfor 50W forsterker, kan levere mer ut på høyttaleren enn 50% i visse frekvenser. Men det er helt innenfor å ta den "enkle" utgaven bare for å være på den sikre siden og ikke overtenke for mye. - 2x effekt på høyttaler av forsterker er et godt utgangspunkt.  - Det har mye å si hvor mange høyttalere du har i kabinett, da du fordeler lasten på flere høyttalere  - Forskjellige høyttalere har forskjellig styrke. Jeg kjører Marshall JVM i et Framus 212 V30 kabinett på 120W (60W per høyttaler).  - Noen kjører stereo-sluttrinn i et stereo kabinett, andre kjører to forskjerkere i stereo på grunn av effekter, eller for å blende to lyder inn i en. For eksempel - blender du en Marshall JVM med en Mesa Boogie Mark V, så blender du to ganske forskjellige lyder for å få et unikt karakter (Rabea Massaad har et par video på dette på YouTube).   Jeg solgte nylig en ENGL Powerball med et stereo-kabinett, den hadde meget gode instrukser som beskriver mulighetene med stereo.  Personlig har jeg hatt det meste, og falt på at 50W er mer enn nok på rørforsterkere, og at 2x12 er mer enn nok lyd, og samtidig ikke for lite. For meg er det en perfekt kombinasjon.. Skulle helst hatt en lunch amp i tillegg.(ENGl Fireball 25, eller Mesa Mark V 25)  
  • Jeg kan ikke svare på om det kan skade noe, men jeg tror jeg ville latt være om jeg var deg. Uansett vil det låte ganske kjipt. En PA-høyttaler er designet for å gjengi alle frekvenser mest mulig likt, mens en gitarhøyttaler har veldig annerledes respons. Den kutter tonnevis av høye frekvenser, og har generelt en helt annen EQ-kurve på frekvensene som den slipper gjennom. For clean-lyd kan en PA-forsterker kanskje fungere sånn noenlunde, men med en gang du legger på litt vreng så låter det ekstremt kvasst og ubehagelig. Valg av høyttaler vil på mange måter påvirke lyden din mer enn valg av forsterker.
  • Har nettopp kjøpt en marshall dsl 100w forsterker, men kabinettet må vente litt til penga strekker til. En venn av meg har noe greier liggende, en peavey pa høytaler etter hva jeg har skjønt. Dette er hva jeg fant om den på nett: «The Peavey Mod# 112 PT PA Enclosure was produced in 1986 & 1987 and sold for $139.50 each. They are rated at 100 watts Rms and 200 watts Peak Power. The 12 inch Woofer is a EMINENCE Loud Speaker and the 3 inch Tweeter is a MOTOROLA Piezo. The enclosure does not contain crossover components, it is straight wired from the input jacks to the speakers. They will work with a Mixer/Power Amp rated from 125 to 200  Peak Power Wattage @ 8 ohms. (Example - Peavey MP 4 Mixer/Amp Mark III Series).» Kan dette funke som en midlertidig løsning? Jeg er helt nybegynner på dette her. Pa høytalere til gitarforsterker er såklart ikke ideelt, men funker det uten at jeg skader noe? Stemmer watt og Ohm overens med forsterkeren? Forsterkeren kan også kjøres på 50watt istedenfor 100 hvis det er bedre. Bak på høytaleren står det 16 Ohm og det er 2 inputs uten noe tekst, hvordan kobler jeg den sammen med forsterkeren? Hva skal hvor? Legger ved bilde:
  • Jeg er helt ny på dette med rørforsterker og kabinett og prøver å lære meg the basics så jeg kan forsikre meg om at spillesteder har riktig kabinett når jeg kun har med forsterkeren Har en marshall dsl100 på 100 watt. Jeg har forstått det slik at kabinettet helst skal være minst dobbelt så mange watt som forsterkeren så man har nok å gå på. Men jeg har også muligheten til å kjøre forsterkeren på 50 watt, vil dette da bli det samme som å bare ha en vanlig 50 watt forsterker slik at et kabinett på 100watt skal være i orden når jeg har forsterkeren på 50 watt? Har antall høytalere i kabinettet noe å si så lenge den kombinerte watten i kabinettet er dobbelt så mye som forsterkeren, altså vil et 1x12  eller 2x12 kabinett være greit så lenge kabinettet totalt har høy nok watt? Mono/stereo kabinett. Hva er hensikten med å sette et kabinett på stereo? Er det for å kunne bruke 2 forsterkere på ett kabinett? Eller for å koble flere kabinetter til samme forsterker? Skulle gjerne visst litt rundt det. Skulle gjerne hatt en liten innføring i dette med Ohm også, hvordan skal ting kobles sammen, eventuelt andre ting å tenke på Har prøvd å titte litt på YouTube og lest på litt engelske sider men blir liksom ikke helt klok på det. Håper nok kan gi meg det inn med teskje så jeg lærer dette her:)
 • http://www.BILDELERstore.co.no

 • Støtt driften av GitarNorge


 • Https://Www.AutoDELER.co.NO
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.