Web Analytics
Jump to content

Hvilke akkorder i sangen?


Telemann

Recommended Posts

her kommer leksa:

C tonika

D subdominantens submediant

E tonikamediant/dominantens submediant

F subdominant

G dominant

A tonikas submediant/subdominantens mediant

H dominantens mediant

C tonika

til dei som ikkje skjønna en drit av det her: eg skjønna berre litt, men sitte og lese gjennom notata mine fra timen. skal prøve å forklare nogenlunde...

det her vil bli det samme i alle skalaa, (en skala, to skalaa;)) så det e veldig greit å kunne.. folka på beat for beat foreksempel, bruke det her, for å kunne alle sanga, læreren vår e dreven på det, og d e berre fordela med det...

hvis du vil spille gitar, så trenge du strengt tatt berre tre akkorda til en sang... (vise) hvis vi tar utgangspunkt i at sangen begynner på c, og slutter på c, kommer f og g til å komme i sangen... g er dominant, dvs. den lengter til c, som er tonika. sub betyr, som vi bør vite, under, og dermed veit vi at subdominanten ligge under dominanten, på f. då g lengta mest til c, vil g komme før c, og f somregel før g... sleng gjerne på en septim på g'en, og gjer den med det meir lengtande. då har eg klart å forklare det grunnleggande... spill creedence, og vær gla...:P

eg har forklart tre av akkordane, 5 igjen..

mediant = parallell, kan byttes med.

noken folk kalla e og a for tonikaparallella, eg kalla dei medianta. så hvis melodien (som e med på å bestemme akkorden) holde seg lenge innafor en akkord, kan du bytte til en mediant. tenk ådusommetter i 2/4 (regner med at folk kan den litt): du kan holde c i fire takte, men det blir litt kjedelig... ettersom melodien går nedover, tenke du submediant (eg gjer det), altså a(m). deretter prøvde eg meg med (som forsøkt forklart over) f, g og c, og vips, syng for maten med glede:P det e forsåvidt så langt som eg har komt, har i lekse å plukke en melodi ned på noteark, og sette på særnavn på akkordene(feks C), og slektsforhold(feks tonika). eg kan skrive meir etterkvart som eg lære meir..

melhus ut :wink:

Link to comment
Share on other sites

Veldig bra!

Å sette (noenlunde) norske navn på akkordene er smart. Navn kan itillegg til å være en identifikator, også gi en indikasjon på hvilken funksjon hver enkelt akkord har.

Ellers så er det også vanlig med romertallsanalyse:

C = I på romertall

D = ii

E = iii

F = IV

G = V

A = vi

H = vii

Er smart å kunne begge deler, jeg tenker nok mest på romertall når jeg driver analyse og transponering, men det er kanskje og en liten smak sak? Føler at det er lettere å gjøre små kromatiske alterasjoner med romertallene enn hva det er med de norske ordene.

Er en ganske vanlig ting innenfor jazz Db7 -> Cmaj7. Med romertall er dette enkelt å uttrykke: bII7 -> I

Hvordan vil man uttryke slike ting med ord?

Link to comment
Share on other sites

Fint.

Er vel funksjonsanalyse med Tonica o.s.v som gjelder nå for tiden, tror jeg! Er jo det man bruker når man snakker om det i dagligtalen.....Mye enklere å si "så går vi til subdominanten", synes i alle fall jeg...

Link to comment
Share on other sites

Fint.

Er vel funksjonsanalyse med Tonica o.s.v som gjelder nå for tiden, tror jeg! Er jo det man bruker når man snakker om det i dagligtalen.....Mye enklere å si "så går vi til subdominanten", synes i alle fall jeg...

Å si "her er det en en-fire-to-fem-en i Cmoll så er det en to-fem-en i Essdur" syns jeg blir lettere enn å bruke de andre ordene. Men det er helt klart at de tallene står for de ordene. Blir en slags forkortelse. Forkortelsen for tonika = I, subdominantens mediant = II, osv.

Syns fortsatt det kan bli kronglete med ord hvis man har mye kromatikk og substutisjonsakkorder.

Link to comment
Share on other sites

veit ikkje om eg har vært her lenge nok til å skjønne ka du snakka om.. men hvis d e snakk om godpizza reise eg til egon på tillern.. et så masse du vil for 94 :wink:

Stasjon er den pizzasjappa på høyre side rett etter siste svingen inn mot senteret på Melhus. Kunne kalt det for sentrum, men mange vil si at det neppe kan stemme.

Og litt on topic.

Ja, jeg er enig.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
 • Siste aktive tråder

  • Kun gitarkabinett på gitarforsterker, med mindre man er faglig kyndig - et svært fåtall.  Og husk et par ting: - Utgangen på forsterkeren din leverer MYE strøm ut, som potensielt er dødelig - Forsterkeren kan bli totalt skadet av å kjøres uten kabinett, eller med feil kabinett - Du skal alltid bruke egnet høyttalerkabel mellom forsterker og kabinett, aldri instrumentkabel Veldig kjedelig å ødelegge en dyr forsterker pga feil bruk. Kabinett er er veldig billig på bruktmarkedet, da mange har fått over til digitalt. Du kan se etter ENGL, Orange, Marshall, Harley Benton, Framus og andre merker. Ville vurdert Vintage 30 elementer hvis jeg var deg, da har du et kabinett for livet.  Betalt 2000kr for mitt Framus 212 kabinett, det er helt perfekt for mitt bruk. 
  • Det vil hjelpe å gire ned effekten til 50W.  Dette med lyd og effekt er ikke "rett frem" med ohms lov, da lyden kan variere ulinjert fra styrken på forsterkeren i forskjellige frekvenser. Det er derfor 50W forsterker, kan levere mer ut på høyttaleren enn 50% i visse frekvenser. Men det er helt innenfor å ta den "enkle" utgaven bare for å være på den sikre siden og ikke overtenke for mye. - 2x effekt på høyttaler av forsterker er et godt utgangspunkt.  - Det har mye å si hvor mange høyttalere du har i kabinett, da du fordeler lasten på flere høyttalere  - Forskjellige høyttalere har forskjellig styrke. Jeg kjører Marshall JVM i et Framus 212 V30 kabinett på 120W (60W per høyttaler).  - Noen kjører stereo-sluttrinn i et stereo kabinett, andre kjører to forskjerkere i stereo på grunn av effekter, eller for å blende to lyder inn i en. For eksempel - blender du en Marshall JVM med en Mesa Boogie Mark V, så blender du to ganske forskjellige lyder for å få et unikt karakter (Rabea Massaad har et par video på dette på YouTube).   Jeg solgte nylig en ENGL Powerball med et stereo-kabinett, den hadde meget gode instrukser som beskriver mulighetene med stereo.  Personlig har jeg hatt det meste, og falt på at 50W er mer enn nok på rørforsterkere, og at 2x12 er mer enn nok lyd, og samtidig ikke for lite. For meg er det en perfekt kombinasjon.. Skulle helst hatt en lunch amp i tillegg.(ENGl Fireball 25, eller Mesa Mark V 25)  
  • Jeg kan ikke svare på om det kan skade noe, men jeg tror jeg ville latt være om jeg var deg. Uansett vil det låte ganske kjipt. En PA-høyttaler er designet for å gjengi alle frekvenser mest mulig likt, mens en gitarhøyttaler har veldig annerledes respons. Den kutter tonnevis av høye frekvenser, og har generelt en helt annen EQ-kurve på frekvensene som den slipper gjennom. For clean-lyd kan en PA-forsterker kanskje fungere sånn noenlunde, men med en gang du legger på litt vreng så låter det ekstremt kvasst og ubehagelig. Valg av høyttaler vil på mange måter påvirke lyden din mer enn valg av forsterker.
  • Har nettopp kjøpt en marshall dsl 100w forsterker, men kabinettet må vente litt til penga strekker til. En venn av meg har noe greier liggende, en peavey pa høytaler etter hva jeg har skjønt. Dette er hva jeg fant om den på nett: «The Peavey Mod# 112 PT PA Enclosure was produced in 1986 & 1987 and sold for $139.50 each. They are rated at 100 watts Rms and 200 watts Peak Power. The 12 inch Woofer is a EMINENCE Loud Speaker and the 3 inch Tweeter is a MOTOROLA Piezo. The enclosure does not contain crossover components, it is straight wired from the input jacks to the speakers. They will work with a Mixer/Power Amp rated from 125 to 200  Peak Power Wattage @ 8 ohms. (Example - Peavey MP 4 Mixer/Amp Mark III Series).» Kan dette funke som en midlertidig løsning? Jeg er helt nybegynner på dette her. Pa høytalere til gitarforsterker er såklart ikke ideelt, men funker det uten at jeg skader noe? Stemmer watt og Ohm overens med forsterkeren? Forsterkeren kan også kjøres på 50watt istedenfor 100 hvis det er bedre. Bak på høytaleren står det 16 Ohm og det er 2 inputs uten noe tekst, hvordan kobler jeg den sammen med forsterkeren? Hva skal hvor? Legger ved bilde:
  • Jeg er helt ny på dette med rørforsterker og kabinett og prøver å lære meg the basics så jeg kan forsikre meg om at spillesteder har riktig kabinett når jeg kun har med forsterkeren Har en marshall dsl100 på 100 watt. Jeg har forstått det slik at kabinettet helst skal være minst dobbelt så mange watt som forsterkeren så man har nok å gå på. Men jeg har også muligheten til å kjøre forsterkeren på 50 watt, vil dette da bli det samme som å bare ha en vanlig 50 watt forsterker slik at et kabinett på 100watt skal være i orden når jeg har forsterkeren på 50 watt? Har antall høytalere i kabinettet noe å si så lenge den kombinerte watten i kabinettet er dobbelt så mye som forsterkeren, altså vil et 1x12  eller 2x12 kabinett være greit så lenge kabinettet totalt har høy nok watt? Mono/stereo kabinett. Hva er hensikten med å sette et kabinett på stereo? Er det for å kunne bruke 2 forsterkere på ett kabinett? Eller for å koble flere kabinetter til samme forsterker? Skulle gjerne visst litt rundt det. Skulle gjerne hatt en liten innføring i dette med Ohm også, hvordan skal ting kobles sammen, eventuelt andre ting å tenke på Har prøvd å titte litt på YouTube og lest på litt engelske sider men blir liksom ikke helt klok på det. Håper nok kan gi meg det inn med teskje så jeg lærer dette her:)
 • http://www.BILDELERstore.co.no

 • Støtt driften av GitarNorge


 • Https://Www.AutoDELER.co.NO
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.