Web Analytics
Jump to content

Pedalreperasjoner


Recommended Posts

Jeg har nylig skaffet meg to effektpedaler hvor det er en del mangler. Disse er en Gollmer Tonator og en T-rex Replica. Slik jeg ser det bør det være overkommelig å fikse begge to, men da jeg aldri har tatt i en loddebolt eller har noen som helst peiling på elektronikk har jeg kommet frem til at det vil være gunstig med noen råd fra noen som har litt mer erfaring.

Gollmerpedalen mangler selve fotbryteren, et "hjul" og strømforsyning: imag0172yg.jpg

Jeg har forstått det slik at jeg trenger en DPDT-bryter, men hva slags strømforsyning trenger jeg? Står 9-15V DV på pedalen. I tillegg lurer jeg på hvor jeg får tak i et hjul som matcher de som står på pedalen.

Når delene er i hus er det mulig for meg gjennomføre loddejobben på egenhånd eller bør jeg få noen til å gjøre det for meg? Slik ser den ut inni:

imag0177v.jpg

For t-rexen nevnte selger at jeg trengte en momentary switch for å fikse tap-delayfunksjonen. Igjen så lurer jeg på om det er noe jeg kan klare selv og i såfall er det noe jeg må ta hensyn til når jeg utfører arbeidet eller er det bare å lodde på bryteren?

imag0164i.jpg

imag0169gqw.jpg

Hvor der det forresten best å kjøpe deler? Ser at Elfa har gode priser, men jeg sliter med å finne ut av hva jeg trenger.

På forhånd takk for svar!

Link to comment
Share on other sites

Dette skal da være pis-åff-keik å ordne. Alle delene du trenger finner du billig på www.musikding.de

Ang strømforsyning bruker du bare 9- eller 12V DC, alt etter hva du får tar i. De aller aller aller fleste pedalene tåler 12V selv om de er markert med 9V, og høres faktisk hakket bedre ut.

Hjulene du prater om, kalles knotter eller knobs. Det spørs om du får tak i de til tonatoren, der er det nok lettest å bare kjøpe 3stk nye, men den til Trex´en er å få tak i på musikding.

På Trex skal det etter sigende bare være å lodde en impulsbryter (momentary) på, en leder på hver "pole" på bryteren.

Impulsbryter

Fotbryter 3PDT

Knotter

OBS! Dette er eksempler, det er ikke sikkert de passer fysisk i pedalene. Jeg vet heller ikke om det er true bypass på TONATOREN, og det kan derfor hende du kan/må bruke en annen type bryter enn "Fotbryter 3PDT" der.

Link to comment
Share on other sites

Har du bilde av undersiden av Gollmeren? Synes det ser svidd ut der DPDT og DC-plugg har vært. I utgangspunktet er printet på Gollmer nokså bombesikkert, men alt kan ødelegges med makt og varme.

Til Gollmeren trenger du DPDT. Det kan se ut som den har Millenium bypass for å være "true bypass" uten å bruke 3PDT-bryter. Jeg ville brukt en Alpha DPDT fra Ebay eller http://www.banzaimusic.com/Pushbutton-Footswitches/ . DC-pluggen finner du samme sted.

Er det virkelig bare bryterene som mangler på effektene? Virker veldig rart å slakte en fungerende Replica bare for å få tak i en bryter som koster mindre enn 50kr.

Du bør forresten pelle ut låseskiven som ligger mellom trafoen og glattelytten i Replicaen. Den tilfører ikke noe bra der den ligger.

Link to comment
Share on other sites

Jeg syns også at det er meget rart å demontere fungerende pedaler for å få tak i deler.. Spesielt en pedal ala T-rex.

Men funker T-rexen, så har du ihvertfall en god pedal i samlingen din. Enkel å fikse også..

Golmer ser som EBT sier, svidd ut..

Edited by Troll
Link to comment
Share on other sites

Takk for svar! Her er undersiden på Gollmeren:

imag0178x.jpg

Ser at den ikke er særlig pen der bryteren skal sitte. Hvis den er svidd, vil det si at den er ubrukelig eller er det noe som kan ordnes? Jeg betalte uansett next to nothing for begge pedalene. Selger hevdet at begge skulle være i orden og ut fra det jeg finner om selger på nettet så virker det som om han har god peiling på slike ting :-)

Er første gangen jeg ser en Tonator siden nittitallet, så jeg måtte bare kjøpe den uansett tilstand i håp om å få den i orden. T-rexen ble bare en bonus.

Jeg får bruke julen på å finne deler på nettet, samt å skaffe meg en loddebolt. Er det en bestemt type bolt man trenger? Har kikket litt på stickytråden øverst på forumet og skjønner at særlig tykkelsen på spissen er av betydning.

Link to comment
Share on other sites

Den ser grei ut fra baksiden.. Skal du først bestille impuls-switch til Replica, så kan du likegodt bestille deler til denne også og gi den en sjanse.

For emg så ser det faktisk ut som du trenger en 2PDT-switch til Gollmer. Vent på bekreftelse fra de andre, men jeg tror at du bare trenge denne:

http://www.musikding...y-2PDT-pcb.html

Sett den i og lodd, så er du i mål.

Vet ikke hvor mye plass det er i Gollmer, men her har du jack til strømmel ihvertfall:

http://www.musikding...m-isolated.html

T-rex er bare å lodde på en momentary switch som Kristoffer linket til.. Der kan du nesten ikke ta feil :P

EDIT: Ser ut som EBT linket til en 2PDT switch også.

Edited by Troll
Link to comment
Share on other sites

Gollmeren ser bra ut. Det som er brent er gammelt flussmiddel fra loddetinn. Mulig den ene, tynneste printbanen må repareres, men det er umulig å si fra bildet. Hvis du har et multimeter kan du "ohme" (motstandsmåling) eller "beepe" den (diodetest) og se om det er kontakt langs den suspekte printbanen. Og så kan du vaske bort griset med q-tips og aceton/isopropanol/rødsprit/whatever. Når du får deg en loddebolt er det lurt å kjøpe tinnsug og loddelisse som brukes for å dra opp gammelt tinn, sånn at du får rene flater å jobbe på.

Når du skal lodde fast de nye komponentene er det lurt å bruke mye flussmiddel og lite tinn. Flussmiddelet renser overflatene som loddes og gjør tinnet mer flytende. Når det gjelder tinnmengde skal du bruke ca halvparten så mye som du trodde du trengte :P

Ut fra hullene i printkortet og det som svenni sier, ville jeg valgt http://www.banzaimusic.com/DC-Jack-2-1mm-Solder-Lugs.html og http://www.banzaimusic.com/APEM-DPDT-Switch.html .

Når det gjelder Replica kan du prøve å sette på strøm og se om den virker før du skaffer deler. I stedet for å trykke på en tap-bryter kan du bare la ledningene berøre hverandre.

Link to comment
Share on other sites

Tusen takk for gode og konstruktive svar! Håper på å få orden på pedalene når jeg tilbake fra juleferie. Er fremdeles litt usikker på om jeg skal ta sjansen på å reparere de selv eller om jeg skal få noen andre til å gjøre det. Hadde jo vært stas å få de i fungerende stand i og med at det ikke er de enkleste pedalene å få tak i. Har et håp om at Tonatoren skal få Gollmer Fat Distortionen min til å låte enda fetere enn det den allerede gjør :-)

Har sjekket ut noen demoer av replicaen og den låter jo helt fantastisk. Har tidligere basert meg på en Boss DD-3 og en Boss RDD-10, men replicaen virker som en vinner :-)

Betalte 150 kroner for hver av de, så det er ikke et veldig stort tap om det skulle gå galt.

Link to comment
Share on other sites

"Knotten" til tonatoren kan kjøpes hos www.elfa.se. Har selv kjøpt i bøtter og spann av disse.

Har en liten mistanke om at de du har på bildet ikke er orginale til boksen, men rett og slett kjøpt hos Elfa ;)

Tror alle delene i Gollmeren er fra Elfa. Knottene er i hvertfall helt identisk som på Fat distortionen min. Den kjøpte jeg ny for mange år siden. I tillegg er det Elfamerke i chassisen.

Link to comment
Share on other sites

 • 2 weeks later...
 • 5 months later...

Intensjonen min var å lære meg å lodde slik at jeg kunne gjøre arbeidet selv. Jeg innser imidlertid at tidsbegrensninger og en total mangel på teknisk innsikt sørger for at dette ikke kommer til å skje. Jeg lurer derfor på om det er noen i Osloområdet som kan være behjelpelig med litt lodding. Jeg har skaffet alle delene som trengs, så alt som gjenstår er monteringen. Vil selvsagt betale for tjenesten så fremt det ligger innenfor rimelighetens grenser.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
 • Siste aktive tråder

  • Kun gitarkabinett på gitarforsterker, med mindre man er faglig kyndig - et svært fåtall.  Og husk et par ting: - Utgangen på forsterkeren din leverer MYE strøm ut, som potensielt er dødelig - Forsterkeren kan bli totalt skadet av å kjøres uten kabinett, eller med feil kabinett - Du skal alltid bruke egnet høyttalerkabel mellom forsterker og kabinett, aldri instrumentkabel Veldig kjedelig å ødelegge en dyr forsterker pga feil bruk. Kabinett er er veldig billig på bruktmarkedet, da mange har fått over til digitalt. Du kan se etter ENGL, Orange, Marshall, Harley Benton, Framus og andre merker. Ville vurdert Vintage 30 elementer hvis jeg var deg, da har du et kabinett for livet.  Betalt 2000kr for mitt Framus 212 kabinett, det er helt perfekt for mitt bruk. 
  • Det vil hjelpe å gire ned effekten til 50W.  Dette med lyd og effekt er ikke "rett frem" med ohms lov, da lyden kan variere ulinjert fra styrken på forsterkeren i forskjellige frekvenser. Det er derfor 50W forsterker, kan levere mer ut på høyttaleren enn 50% i visse frekvenser. Men det er helt innenfor å ta den "enkle" utgaven bare for å være på den sikre siden og ikke overtenke for mye. - 2x effekt på høyttaler av forsterker er et godt utgangspunkt.  - Det har mye å si hvor mange høyttalere du har i kabinett, da du fordeler lasten på flere høyttalere  - Forskjellige høyttalere har forskjellig styrke. Jeg kjører Marshall JVM i et Framus 212 V30 kabinett på 120W (60W per høyttaler).  - Noen kjører stereo-sluttrinn i et stereo kabinett, andre kjører to forskjerkere i stereo på grunn av effekter, eller for å blende to lyder inn i en. For eksempel - blender du en Marshall JVM med en Mesa Boogie Mark V, så blender du to ganske forskjellige lyder for å få et unikt karakter (Rabea Massaad har et par video på dette på YouTube).   Jeg solgte nylig en ENGL Powerball med et stereo-kabinett, den hadde meget gode instrukser som beskriver mulighetene med stereo.  Personlig har jeg hatt det meste, og falt på at 50W er mer enn nok på rørforsterkere, og at 2x12 er mer enn nok lyd, og samtidig ikke for lite. For meg er det en perfekt kombinasjon.. Skulle helst hatt en lunch amp i tillegg.(ENGl Fireball 25, eller Mesa Mark V 25)  
  • Jeg kan ikke svare på om det kan skade noe, men jeg tror jeg ville latt være om jeg var deg. Uansett vil det låte ganske kjipt. En PA-høyttaler er designet for å gjengi alle frekvenser mest mulig likt, mens en gitarhøyttaler har veldig annerledes respons. Den kutter tonnevis av høye frekvenser, og har generelt en helt annen EQ-kurve på frekvensene som den slipper gjennom. For clean-lyd kan en PA-forsterker kanskje fungere sånn noenlunde, men med en gang du legger på litt vreng så låter det ekstremt kvasst og ubehagelig. Valg av høyttaler vil på mange måter påvirke lyden din mer enn valg av forsterker.
  • Har nettopp kjøpt en marshall dsl 100w forsterker, men kabinettet må vente litt til penga strekker til. En venn av meg har noe greier liggende, en peavey pa høytaler etter hva jeg har skjønt. Dette er hva jeg fant om den på nett: «The Peavey Mod# 112 PT PA Enclosure was produced in 1986 & 1987 and sold for $139.50 each. They are rated at 100 watts Rms and 200 watts Peak Power. The 12 inch Woofer is a EMINENCE Loud Speaker and the 3 inch Tweeter is a MOTOROLA Piezo. The enclosure does not contain crossover components, it is straight wired from the input jacks to the speakers. They will work with a Mixer/Power Amp rated from 125 to 200  Peak Power Wattage @ 8 ohms. (Example - Peavey MP 4 Mixer/Amp Mark III Series).» Kan dette funke som en midlertidig løsning? Jeg er helt nybegynner på dette her. Pa høytalere til gitarforsterker er såklart ikke ideelt, men funker det uten at jeg skader noe? Stemmer watt og Ohm overens med forsterkeren? Forsterkeren kan også kjøres på 50watt istedenfor 100 hvis det er bedre. Bak på høytaleren står det 16 Ohm og det er 2 inputs uten noe tekst, hvordan kobler jeg den sammen med forsterkeren? Hva skal hvor? Legger ved bilde:
  • Jeg er helt ny på dette med rørforsterker og kabinett og prøver å lære meg the basics så jeg kan forsikre meg om at spillesteder har riktig kabinett når jeg kun har med forsterkeren Har en marshall dsl100 på 100 watt. Jeg har forstått det slik at kabinettet helst skal være minst dobbelt så mange watt som forsterkeren så man har nok å gå på. Men jeg har også muligheten til å kjøre forsterkeren på 50 watt, vil dette da bli det samme som å bare ha en vanlig 50 watt forsterker slik at et kabinett på 100watt skal være i orden når jeg har forsterkeren på 50 watt? Har antall høytalere i kabinettet noe å si så lenge den kombinerte watten i kabinettet er dobbelt så mye som forsterkeren, altså vil et 1x12  eller 2x12 kabinett være greit så lenge kabinettet totalt har høy nok watt? Mono/stereo kabinett. Hva er hensikten med å sette et kabinett på stereo? Er det for å kunne bruke 2 forsterkere på ett kabinett? Eller for å koble flere kabinetter til samme forsterker? Skulle gjerne visst litt rundt det. Skulle gjerne hatt en liten innføring i dette med Ohm også, hvordan skal ting kobles sammen, eventuelt andre ting å tenke på Har prøvd å titte litt på YouTube og lest på litt engelske sider men blir liksom ikke helt klok på det. Håper nok kan gi meg det inn med teskje så jeg lærer dette her:)
 • http://www.BILDELERstore.co.no

 • Støtt driften av GitarNorge


 • Https://Www.AutoDELER.co.NO
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.