Web Analytics
Jump to content

Akkorder med samme navn men er forskjellige og har forskjellig lyd


Recommended Posts

Når jeg slår opp på akkorder, f.eks på http://jguitar.com, så ser jeg at det er flere forskjellige variasjoner som kommer opp for samme akkord. Men de høres ikke likt ut når jeg spiller de forskjellige variasjonene.

Feks Em/G

chord.gif?define=3%2C2%2C2%2C0%2C0%2C0&root=E&bass=G&chord=Minor

chord.gif?define=3%2C2%2C2%2C0%2C0%2C3&root=E&bass=G&chord=Minor

chord.gif?define=3%2C2%2C2%2C4%2C5%2Cx&root=E&bass=G&chord=Minor

chord.gif?define=x%2Cx%2C5%2C4%2C5%2C3&root=E&bass=G&chord=Minor

Hvordan kan dette ha seg? For at det skal høres riktig ut i forhold til en sang så må jo akkorden høres ut på EN bestemt måte? Hvordan velger man ut akkurat den riktige variasjonen til en bestemt sang? Det åpenbare svaret er vel sikkert å prøve de forskjellige akkordene for å høre hva som høres riktig ut. Men litt informasjon om hvordan dette henger sammen hadde vært kjekt. :)

Link to comment
Share on other sites

Fenomenet som her er omtalt er vel det som kalles "voicing" blant mange musikere :)

I min verden er det ikke til å stikke under en stol at en Emoll-akkord låter større og feitere når den er spilt på seks strenger kontra fire eller fem.

Når det er sagt så er det det jeg kaller for "omgivelsene" eller sammenhengen -- mao. de andre akkordene/tonene rundt den aktuelle -- som ofte er avgjørende for om en spesiell voicing låter bra i sammenhengen eller ikke.

Det smarteste er vel, som det allerede er sagt over her ^, å prøve ut hva som låter best (og hva fingrene klarer å få til) :P

Link to comment
Share on other sites

Det kalles omvendinger... :)

Nop, omvendinger er når man ikke har grunntonen i bass - vanligvis erstatta med tersen eller kvinten ;)

Edit: Noe som forsovet gjelder akkordene som er avbildet over her (Em med G i bass) men det er ikke svaret på GlobalRiders spørsmål, han spør om voicinger som flere her har svart.

Edited by Voodoochild
Link to comment
Share on other sites

Forsåvidt enig i at de ulike grepene i første post er voicinger, samtidig er Em/G en omvendig av Em (1. omvendig). Omvendinger er mye enklere å forklare på et piano, der du har begrenset med alternativ (innenfor rekkevidden av én hånd). En gitar har helt andre forutsetninger, vi bruker ikke en akkord i såkalt grunnstilling like ofte (hvor tonene kommer i "riktig rekkefølge 1 3 5). Ulike voicinger kan godt være ulike omvendinger, og omvendt. I utgangspunktet er det likevel to forskjellige ting. Jeg er helt sikker på at noen kan utdype dersom du har lyst til å vite mer. Blir lett for mange ukjente ord, det er lov å si "stopp", "repeter" og andre ord dersom det som sies er uforståelig. :)

Link to comment
Share on other sites

OK. Hang vel ikke helt med på alt. :)

Men jeg får prøve meg frem og bruke det jeg synes låter riktig, så fremt at fingrene makter det.

Har spilt ett år nå og fulgt Gibson sitt gitarkurs. Har lært meg de vanligste grepene og barregrep samt å spille etter noter. Men det går ikke raskt nok og rent nok. Spesielt barregrep er noe jeg sliter voldsomt med. Så jeg konsentrerer meg om å bruke det jeg har lært til nå og spille sanger som jeg liker til grep og noter går raskere før jeg går videre med å lære meg mer teori.

Så i mellomtiden blir det vel noen noob spørsmål her på forumet. :) Ett glimrende forum forresten, har allerede lært meg mye nyttig.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
 • Siste aktive tråder

  • Kun gitarkabinett på gitarforsterker, med mindre man er faglig kyndig - et svært fåtall.  Og husk et par ting: - Utgangen på forsterkeren din leverer MYE strøm ut, som potensielt er dødelig - Forsterkeren kan bli totalt skadet av å kjøres uten kabinett, eller med feil kabinett - Du skal alltid bruke egnet høyttalerkabel mellom forsterker og kabinett, aldri instrumentkabel Veldig kjedelig å ødelegge en dyr forsterker pga feil bruk. Kabinett er er veldig billig på bruktmarkedet, da mange har fått over til digitalt. Du kan se etter ENGL, Orange, Marshall, Harley Benton, Framus og andre merker. Ville vurdert Vintage 30 elementer hvis jeg var deg, da har du et kabinett for livet.  Betalt 2000kr for mitt Framus 212 kabinett, det er helt perfekt for mitt bruk. 
  • Det vil hjelpe å gire ned effekten til 50W.  Dette med lyd og effekt er ikke "rett frem" med ohms lov, da lyden kan variere ulinjert fra styrken på forsterkeren i forskjellige frekvenser. Det er derfor 50W forsterker, kan levere mer ut på høyttaleren enn 50% i visse frekvenser. Men det er helt innenfor å ta den "enkle" utgaven bare for å være på den sikre siden og ikke overtenke for mye. - 2x effekt på høyttaler av forsterker er et godt utgangspunkt.  - Det har mye å si hvor mange høyttalere du har i kabinett, da du fordeler lasten på flere høyttalere  - Forskjellige høyttalere har forskjellig styrke. Jeg kjører Marshall JVM i et Framus 212 V30 kabinett på 120W (60W per høyttaler).  - Noen kjører stereo-sluttrinn i et stereo kabinett, andre kjører to forskjerkere i stereo på grunn av effekter, eller for å blende to lyder inn i en. For eksempel - blender du en Marshall JVM med en Mesa Boogie Mark V, så blender du to ganske forskjellige lyder for å få et unikt karakter (Rabea Massaad har et par video på dette på YouTube).   Jeg solgte nylig en ENGL Powerball med et stereo-kabinett, den hadde meget gode instrukser som beskriver mulighetene med stereo.  Personlig har jeg hatt det meste, og falt på at 50W er mer enn nok på rørforsterkere, og at 2x12 er mer enn nok lyd, og samtidig ikke for lite. For meg er det en perfekt kombinasjon.. Skulle helst hatt en lunch amp i tillegg.(ENGl Fireball 25, eller Mesa Mark V 25)  
  • Jeg kan ikke svare på om det kan skade noe, men jeg tror jeg ville latt være om jeg var deg. Uansett vil det låte ganske kjipt. En PA-høyttaler er designet for å gjengi alle frekvenser mest mulig likt, mens en gitarhøyttaler har veldig annerledes respons. Den kutter tonnevis av høye frekvenser, og har generelt en helt annen EQ-kurve på frekvensene som den slipper gjennom. For clean-lyd kan en PA-forsterker kanskje fungere sånn noenlunde, men med en gang du legger på litt vreng så låter det ekstremt kvasst og ubehagelig. Valg av høyttaler vil på mange måter påvirke lyden din mer enn valg av forsterker.
  • Har nettopp kjøpt en marshall dsl 100w forsterker, men kabinettet må vente litt til penga strekker til. En venn av meg har noe greier liggende, en peavey pa høytaler etter hva jeg har skjønt. Dette er hva jeg fant om den på nett: «The Peavey Mod# 112 PT PA Enclosure was produced in 1986 & 1987 and sold for $139.50 each. They are rated at 100 watts Rms and 200 watts Peak Power. The 12 inch Woofer is a EMINENCE Loud Speaker and the 3 inch Tweeter is a MOTOROLA Piezo. The enclosure does not contain crossover components, it is straight wired from the input jacks to the speakers. They will work with a Mixer/Power Amp rated from 125 to 200  Peak Power Wattage @ 8 ohms. (Example - Peavey MP 4 Mixer/Amp Mark III Series).» Kan dette funke som en midlertidig løsning? Jeg er helt nybegynner på dette her. Pa høytalere til gitarforsterker er såklart ikke ideelt, men funker det uten at jeg skader noe? Stemmer watt og Ohm overens med forsterkeren? Forsterkeren kan også kjøres på 50watt istedenfor 100 hvis det er bedre. Bak på høytaleren står det 16 Ohm og det er 2 inputs uten noe tekst, hvordan kobler jeg den sammen med forsterkeren? Hva skal hvor? Legger ved bilde:
  • Jeg er helt ny på dette med rørforsterker og kabinett og prøver å lære meg the basics så jeg kan forsikre meg om at spillesteder har riktig kabinett når jeg kun har med forsterkeren Har en marshall dsl100 på 100 watt. Jeg har forstått det slik at kabinettet helst skal være minst dobbelt så mange watt som forsterkeren så man har nok å gå på. Men jeg har også muligheten til å kjøre forsterkeren på 50 watt, vil dette da bli det samme som å bare ha en vanlig 50 watt forsterker slik at et kabinett på 100watt skal være i orden når jeg har forsterkeren på 50 watt? Har antall høytalere i kabinettet noe å si så lenge den kombinerte watten i kabinettet er dobbelt så mye som forsterkeren, altså vil et 1x12  eller 2x12 kabinett være greit så lenge kabinettet totalt har høy nok watt? Mono/stereo kabinett. Hva er hensikten med å sette et kabinett på stereo? Er det for å kunne bruke 2 forsterkere på ett kabinett? Eller for å koble flere kabinetter til samme forsterker? Skulle gjerne visst litt rundt det. Skulle gjerne hatt en liten innføring i dette med Ohm også, hvordan skal ting kobles sammen, eventuelt andre ting å tenke på Har prøvd å titte litt på YouTube og lest på litt engelske sider men blir liksom ikke helt klok på det. Håper nok kan gi meg det inn med teskje så jeg lærer dette her:)
 • http://www.BILDELERstore.co.no

 • Støtt driften av GitarNorge


 • Https://Www.AutoDELER.co.NO
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.