Web Analytics
Jump to content

Kondensatorers påvirkning av tonen


Ichi
 Share

Recommended Posts

Noen mener at valg av kondensator har lite eller ingenting å si for gitarens tone, og at de fleste ikke hører forskjell.

Jeg bytta kondis på en P-90 her om dagen, og enda opp med reinere og klarere tone og noe av grumsebassen blei kutta i bånn. Jeg prøvde 3 generiske typer .047 mF, den ene ga mye grums i bånn og slapp gjennom lite diskant (fakstisk tatt fra en Japansk Fender), den andre midt i mellom og den tredje hørtes merkbart reinere ut.

Hvilke erfaringer har dere med kondisbytte, og hvilke kondensatorer kan dere anbefale?

Link to comment
Share on other sites

 • Replies 31
 • Created
 • Last Reply

Top Posters In This Topic

Jeg har ikke drevet og teste A/B selv.. Skjønner ikke helt hvordan de skal låte så mye forskjellig, men folk sier no at de gjør..

Hvis det er en grunn jeg kan komme på, så har det litt med nøyaktighet på verdiene å gjøre. Elektrolyttkondiser kan ha ganske heftige avvik til tider mtp gitt verdi.

Link to comment
Share on other sites

Sikkert god kvalitet på de kondikene der, men man må merke seg at verdiene på kondensatorene har ufattelig mye å si.. Så det er en fin ting å ta i betrakning før man sammenlighet kondiker, at man ikke sammenligner to forskjellige kondiker i forskjellige verdier, i en samme krets. Siden endring i verdi vil gi endring i lyd/frekvenser.

Edited by Troll
Link to comment
Share on other sites

Jepp, men det høres jo også ut til å være såpass stor forskjell på lyd fra dene ene produsentens kondis til den andre at i noen tilfeller kan en .047mF muligens tilsvare en .022mF? I hovedsak skal kondisen fungere som et høypassfilter med skarpere lyd jo lavere verdien er, men det virker jo som om den affekterer hele frekvensområdet, også bass og mellomtone.

Fant en test på Youtube hvor det tydelig kan høres hvordan kondisen påvirker lyden. Her er jo Orange drop tynn og leken, mens Bumble Bee gir tydelig fylde og bass.

Link to comment
Share on other sites

I hovedsak skal kondisen fungere som et høypassfilter med skarpere lyd jo lavere verdien er, men det virker jo som om den affekterer hele frekvensområdet, også bass og mellomtone.

Jeg skal ikke si noe mer om hvordan forskjellige kondiker med samme verdi påvirker lyden, da jeg ikke har nok erfaring der. Noen andre får svare :)

Men angående filteret:

Et høypassfilter fungerer slik at det filtrerer/klipper vekk lave frekvenser og lar høye frekvenser passere. Dermed navnet høypassfilter.

Ved å endre verdier så bestemmer man hvor knekkfrekvensen skal gå, mao hvor mye av de lave frekvensene man skal filtrere vekk.

Høye kondensatorverdier gjør at man man kutter mindre av de lave frekvensene

Lave verdier kutter mer.

Med andre ord, så legger man ikke til mids og høye frekvenser, men man fjerner lave frekvenser.

Enkel beskrivelse av filteret.. :)

Lavpass er motsatt.

Link to comment
Share on other sites

Var det for min del i alle fall. Står stort sett på fullt mine også. Kommer vel muligens an på hvilken pot du har, såvidt jeg veit vil kondensatoren være en del av kretsen selv om poten står på maks. Her får noen som veit dette bedre komme med bekreftelse/ avkreftelse.

Link to comment
Share on other sites

Det vil være forskjeller selv om volum og tone står på fullt. Man skulle jo egentlig ikke tro det, men testen Castor og Orsvend gjorde, viser jo det.

Det er også, etter manges erfaring, forskjell på forskjellige typer kondensatorer med samme verdi også, samt også forskjellige typer potmetere.

Link to comment
Share on other sites

Synes denne artikkelen var interessant:

http://www.premiergu...rs_Part_II.aspx

Edit: Fant en artig video eller to til. Det som var interessant her var jo hvor spinkel lyd det var i den originale kondensatoren som satt i gitaren.

http://audiogeekzine...itors-compared/

Drøy pris på noe av det imo.. Vertfall fra den lux butikken nevt i artikkelen der.

69 dollar for replica 60s fender caps.. 400kr før frakt med andre ord.. for 1 kondensator :s

Edited by Concker
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.

 • Siste aktive tråder

 • http://www.BILDELERstore.co.no

 • Støtt driften av GitarNorge


 • Https://Www.AutoDELER.co.NO
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.