Web Analytics
Jump to content

Bygging av el-gitar (-er)


Recommended Posts

Da har jeg gått til innkjøp av en brukt båndsag og en ny overhåndsfres. I tillegg har jeg fått rester etter en IKEA-benkeplate i eik og gått til innkjøp av noen meter lønn, som skal holde til en del halser. Jeg venter også på noe startor til kropper.

Planen er å bygge fire - fem gitarer etterhverandre i en slags seireproduksjon, men der jeg tester ut ulike byggeteknikker. Jeg ønsker å bygge flere typer halser; påskrudd og flere varianter av pålimt hals. Av gitarkropper ser jeg for meg å bygge "solid", "semi-hollow" og "archtop" typer. Jeg legger opp til en viss progresjon i arbeidet,og vil forhåpentligvis være i stand til å bygge en god jazzgitar ala L5 eller noe sånt som siste gitar i denne omgang.

Jeg trenger forslag til design og tips til hvordan ting kan gjøres "lurere" :-)

Bilder og beskrivelser legger jeg ut etterhvert som arbeidet skrider frem.

Link to comment
Share on other sites

Takk for tips.

Jeg har bygget gitar med gjennomgående før, selv om det var en ferdig hals fra stewmac.com. Jeg hadde mange innlegg med beskrivelser og bilder fra prosjektet her på forumet.

Treverket jeg har kjøpt denne gangen er ikke langt nok til å lage gjennomgående halser. Det blir derfor bare "korte" halser nå.

Link to comment
Share on other sites

Takk for tips.

Jeg har bygget gitar med gjennomgående før, selv om det var en ferdig hals fra stewmac.com. Jeg hadde mange innlegg med beskrivelser og bilder fra prosjektet her på forumet.

Treverket jeg har kjøpt denne gangen er ikke langt nok til å lage gjennomgående halser. Det blir derfor bare "korte" halser nå.

Da blir det vel viktig å ha gode maler og fresejern for å lage skjøt mellom halsen og kroppen. StewMac har noe, sikkert andre som har mer. Lykke til!

Link to comment
Share on other sites

Her er båndsaga som jeg kjøpe brukt for litt siden:

post-4623-0-29790800-1319740571_thumb.jp

Den ble levert med fem sagbånd i ulike dybder (eller heter det tykkelser?) og har også en slipeskive (som også egentlig har et anlegg som ikke er med på bildet).

post-4623-0-96521200-1319740573_thumb.jp

Jeg har laget noen maler for omrisset av to gitarkropper i kryssfiner. Utgangspunktene er PRS 24 Custom (som jeg jo viste byggingen av her på forumet for en stund siden) og en kopi av en Gibson ES 335. Malene er ikke helt nøyaktige, og er laget for treningsformål. Jeg må jo satse på litt trening med det nye verktøyet før jeg går i gang med "produksjonen" :)

post-4623-0-38303100-1319740576_thumb.jp

Det neste bildet viser et av lønnestykkene som jeg skal benytte i halsene. Jeg tror at hvert stykke kan holde til to halser, men det kan hende at jeg trenger hele det første stykket til den første halsen. Ser jo ikke bort fra at det kan bli litt prøving og feiling her :unsure:

post-4623-0-82653500-1319740579_thumb.jp

Her er min nyanskaffede overhåndsfres, som jeg forøvrig fikk for nesten halv pris ved å bestille fra axminster.co.uk. Den har en 1/4 " tange, så det er litt færre fresestål på det norske markedet enn om jeg hadde hatt en millimeter tange. Men, men. Så langt har jeg klart å bruke fresestål med 6 mm stamme, selv om det visstnok ikke er helt bra. Jeg bestilte også to kopifresestål i riktig dimensjon.

post-4623-0-21562200-1319740583_thumb.jp

Det siste bilde viser de tre siste lønnestykkene. Et av de er lengre enn de andre, fordi jeg ønsker å bygge en eller to basser også.

post-4623-0-40340100-1319740586_thumb.jp

Link to comment
Share on other sites

post-4623-0-76984700-1319741706_thumb.jp

Bildet over viser en "treningskropp" som er sagd med båndsag og deretter frest med overhåndsfres. Foreløpig tjener den som underlag for tastaturet, men det kan hende at jeg lager en prototyp gitar av den. Den har nå form som PRS, men det er mulig at jeg modder fasongen for å få en litt mer original utgave.

Under er en "treningskropp" av Gibson ES 335, som jeg har tenkt å teste ut som semi hollow (med noen hulrom). Den vil jo ikke bli laget slik som originalene, men jeg kunne tenke meg å prøve heltre som utgangspunkt. Vi får se om det duger til å bli kalt en gitar :) .

post-4623-0-09611200-1319741710_thumb.jp

Jeg er som sagt veldig interessert i forslag og tips om design, teknikker, verktøybruk, etc.

Link to comment
Share on other sites

Jeg har hatt litt tid til å jobbe med et halsemne i helga. Foreløpig ser det ut til at jeg kan få to halser av det, men vi får se når jeg har kommet lengre. Det kan hende at jeg har høvlet ned litt for mye på en av halsene :huh:

Her er noen bilder av det jeg har gjort med halsene så langt:

post-4623-0-78564100-1319992352_thumb.jp

post-4623-0-59344200-1319992355_thumb.jppost-4623-0-70643100-1319992357_thumb.jp

Utformingen som er tegnet inn på hodene vil bli endret.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
 • Siste aktive tråder

  • Kun gitarkabinett på gitarforsterker, med mindre man er faglig kyndig - et svært fåtall.  Og husk et par ting: - Utgangen på forsterkeren din leverer MYE strøm ut, som potensielt er dødelig - Forsterkeren kan bli totalt skadet av å kjøres uten kabinett, eller med feil kabinett - Du skal alltid bruke egnet høyttalerkabel mellom forsterker og kabinett, aldri instrumentkabel Veldig kjedelig å ødelegge en dyr forsterker pga feil bruk. Kabinett er er veldig billig på bruktmarkedet, da mange har fått over til digitalt. Du kan se etter ENGL, Orange, Marshall, Harley Benton, Framus og andre merker. Ville vurdert Vintage 30 elementer hvis jeg var deg, da har du et kabinett for livet.  Betalt 2000kr for mitt Framus 212 kabinett, det er helt perfekt for mitt bruk. 
  • Det vil hjelpe å gire ned effekten til 50W.  Dette med lyd og effekt er ikke "rett frem" med ohms lov, da lyden kan variere ulinjert fra styrken på forsterkeren i forskjellige frekvenser. Det er derfor 50W forsterker, kan levere mer ut på høyttaleren enn 50% i visse frekvenser. Men det er helt innenfor å ta den "enkle" utgaven bare for å være på den sikre siden og ikke overtenke for mye. - 2x effekt på høyttaler av forsterker er et godt utgangspunkt.  - Det har mye å si hvor mange høyttalere du har i kabinett, da du fordeler lasten på flere høyttalere  - Forskjellige høyttalere har forskjellig styrke. Jeg kjører Marshall JVM i et Framus 212 V30 kabinett på 120W (60W per høyttaler).  - Noen kjører stereo-sluttrinn i et stereo kabinett, andre kjører to forskjerkere i stereo på grunn av effekter, eller for å blende to lyder inn i en. For eksempel - blender du en Marshall JVM med en Mesa Boogie Mark V, så blender du to ganske forskjellige lyder for å få et unikt karakter (Rabea Massaad har et par video på dette på YouTube).   Jeg solgte nylig en ENGL Powerball med et stereo-kabinett, den hadde meget gode instrukser som beskriver mulighetene med stereo.  Personlig har jeg hatt det meste, og falt på at 50W er mer enn nok på rørforsterkere, og at 2x12 er mer enn nok lyd, og samtidig ikke for lite. For meg er det en perfekt kombinasjon.. Skulle helst hatt en lunch amp i tillegg.(ENGl Fireball 25, eller Mesa Mark V 25)  
  • Jeg kan ikke svare på om det kan skade noe, men jeg tror jeg ville latt være om jeg var deg. Uansett vil det låte ganske kjipt. En PA-høyttaler er designet for å gjengi alle frekvenser mest mulig likt, mens en gitarhøyttaler har veldig annerledes respons. Den kutter tonnevis av høye frekvenser, og har generelt en helt annen EQ-kurve på frekvensene som den slipper gjennom. For clean-lyd kan en PA-forsterker kanskje fungere sånn noenlunde, men med en gang du legger på litt vreng så låter det ekstremt kvasst og ubehagelig. Valg av høyttaler vil på mange måter påvirke lyden din mer enn valg av forsterker.
  • Har nettopp kjøpt en marshall dsl 100w forsterker, men kabinettet må vente litt til penga strekker til. En venn av meg har noe greier liggende, en peavey pa høytaler etter hva jeg har skjønt. Dette er hva jeg fant om den på nett: «The Peavey Mod# 112 PT PA Enclosure was produced in 1986 & 1987 and sold for $139.50 each. They are rated at 100 watts Rms and 200 watts Peak Power. The 12 inch Woofer is a EMINENCE Loud Speaker and the 3 inch Tweeter is a MOTOROLA Piezo. The enclosure does not contain crossover components, it is straight wired from the input jacks to the speakers. They will work with a Mixer/Power Amp rated from 125 to 200  Peak Power Wattage @ 8 ohms. (Example - Peavey MP 4 Mixer/Amp Mark III Series).» Kan dette funke som en midlertidig løsning? Jeg er helt nybegynner på dette her. Pa høytalere til gitarforsterker er såklart ikke ideelt, men funker det uten at jeg skader noe? Stemmer watt og Ohm overens med forsterkeren? Forsterkeren kan også kjøres på 50watt istedenfor 100 hvis det er bedre. Bak på høytaleren står det 16 Ohm og det er 2 inputs uten noe tekst, hvordan kobler jeg den sammen med forsterkeren? Hva skal hvor? Legger ved bilde:
  • Jeg er helt ny på dette med rørforsterker og kabinett og prøver å lære meg the basics så jeg kan forsikre meg om at spillesteder har riktig kabinett når jeg kun har med forsterkeren Har en marshall dsl100 på 100 watt. Jeg har forstått det slik at kabinettet helst skal være minst dobbelt så mange watt som forsterkeren så man har nok å gå på. Men jeg har også muligheten til å kjøre forsterkeren på 50 watt, vil dette da bli det samme som å bare ha en vanlig 50 watt forsterker slik at et kabinett på 100watt skal være i orden når jeg har forsterkeren på 50 watt? Har antall høytalere i kabinettet noe å si så lenge den kombinerte watten i kabinettet er dobbelt så mye som forsterkeren, altså vil et 1x12  eller 2x12 kabinett være greit så lenge kabinettet totalt har høy nok watt? Mono/stereo kabinett. Hva er hensikten med å sette et kabinett på stereo? Er det for å kunne bruke 2 forsterkere på ett kabinett? Eller for å koble flere kabinetter til samme forsterker? Skulle gjerne visst litt rundt det. Skulle gjerne hatt en liten innføring i dette med Ohm også, hvordan skal ting kobles sammen, eventuelt andre ting å tenke på Har prøvd å titte litt på YouTube og lest på litt engelske sider men blir liksom ikke helt klok på det. Håper nok kan gi meg det inn med teskje så jeg lærer dette her:)
 • http://www.BILDELERstore.co.no

 • Støtt driften av GitarNorge


 • Https://Www.AutoDELER.co.NO
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.