Web Analytics
Jump to content

Fjerning av lakk på RG570


Recommended Posts

Dersom alt går etter planen, så har eg snart skaffa meg ein billeg RG570 i ein forferdeleg stygg og utsliten finish. Planen er å pussa den heilt ned til treverket, for så å gje gitaren ein slags naturleg finish. Eg er fullstendig klar over at det kanskje ikkje blir så interessant med lindtreet som er under lakken, men det er verdt eit forsøk. :) Er det i teorien mogleg å berre ta fram sandpapiret og pussa i vei? Er det ting eg må hugsa på og ikkje gjera feil her?

Her er planen:

1. Demontera gitaren fullstendig.

2. Pussa av alt av lakk

3. Finna eit magisk middel til å få fram litt meir kontrast i treverket (kva kan dette vera?)

4. Montera gitar

5. Profitt??

Er ikkje ute etter nokon spesielt blank finish med mykje klarlakk. Tips og råd trengs! :)

Link to comment
Share on other sites

2 - pusse av all lakk - bruk en pussemaskin, kjemikalier kan ødelegge/misfarge treverket, varmepistol gir også veldig fort misfarging. Vær forberedt på å bruke mye tid på pussingen. Tykk polylakk tar tid å pusse ned, pass på å pusse brukbart jevnt - å "ta hull på finnishen" og fortsette fra det punktet fører bare til at du sliper bort alt for mye treverk. Vær forberedt på at kroppen kan ha stygg kvist, en del skader og sår som er reparert med spakkel osv, dette er ting du ikke får gjort noe med hvis du skal ha en transparent finish, og man vet ikke noe om omfanget før man har sett hva som faktisk skjuler seg under lakken.

3 - Det eksisterer ulike beis og oljetyper som kan farges, men det meste blir mest vellykket om du forsegler det hele med en herdenede olje eller klarlakk. Faktisk kommer mye av dybden og strukturen først frem når man benytter enorm mye klarlakk. Treverk må egentlig forsegles før det lakkeres og slikt, så gjør du ikke dette, vil du få porer og ikke en glatt overflate. En speilblank overflate er dermed ikke mulig, og et forsøk vil se jævlig ut. En matt/halvblank overflate derimot er jo greit. Basswood/lind har vel ikke så ekstremt mye porer, så noen runder med en penslet oljebasert klarlakk og jevnsliping kan vel fylle det som måtte være av porer vil jeg anta.

5 - Profitt? Neppe. Man kan si mye om DIY prosjekter, men billig blir det sjeldent :D For at ting skal bli relativt rimelige må man gjenta samme arbeidsoperasjon mange ganger, kjøpe ting i store mengder osv. En tur hos fargehandleren for å handle inn noen "basisvarer" blir jo en tusenlapp før man vet ordet av det. Gjør man noe for første gang må man ofte gjøre ting to ganger og dermed blir det gjerne en ny runde med ting som igjen må handles osv, osv. Men det er klart, betaler du lite for gitaren kan du jo selge den for en grei penge, men du tjener neppe så mye på finnish prosjektet ditt :)

Link to comment
Share on other sites

Lind? Er ikke det som også kalles 'basswod'? Er vel tvilsomt å finne noe særlig spennende struktur i slikt treverk, men aldri si aldri.... Hvis finishen allikevel er ganske herpa og skriker etter en refin så er det verdt et forsøk. Er i hvert fall morsomt å lefle med slikt.

Det er mange som har gode erfaringer med å lakkere halser med 'gun/tru oil'. Er mulig det fungerer fint på gitarkropp også.

EDIT! Ulempen med å være farlig treig til å skrive såpass korte svar er at man egentlig bare gjentar det andre sier....

Edited by Truckstop Chuckie
Link to comment
Share on other sites

Greener, jeg tror "profitt" brukes av dagens ungdom i betydningen "suksess" e.l. og ikke bare om fortjeneste. Tore får evt oppklare :)

Da er det vel, i tilfelle, greit om noen sier fra om at utrykket profitt faktisk har med fortjeneste å gjøre. :)

Link to comment
Share on other sites

Bare pass på at når du skal slipe bort lakken, så forsøk å unngå å slipe hull på lakken så lenge som mulig. Grunnen er enkel, "panserlakken" som er på moderne gitarer er mye hardere enn treverket under. Derfor er det veldig fort gjort å slipe "groper" der treverket kommer fram først. Skulle jeg ha gjort dette, ville jeg handlet meg en oscillerende slipemaskin like godt først som sist. Du trenger jo ikke en dyr en.

Link to comment
Share on other sites

Cotech, de billigste verktøydingsene som Clas Ohlson kjøper, har jeg god erfaring med (slagborret og hånddrillen jeg har fungerer fortsatt som ei kule og er kraftige saker til tross for latterlig pris). Tipper det ikke koster med enn 3-400,-, noe som er en relativt billig investering for fremtiden. Den funker jo også på annet enn gitarer.... Jeg merker jeg angrer litt nå på at jeg ikke hadde en slik en for hånden når jeg begynte på RG-prosjektet mitt. Det hadde spart meg for en del blemmer.

En av disse kan vel gjøre jobben?

#1

#2

Link to comment
Share on other sites

Jeg hadde definitivt gåttfor nummer to. Biltema sin variant koster 250 kroner, det er en eksentersliper du skal ha. Den oscilererog roterer på samme tid, og ermye mer effektiv.

http://www.biltema.no/no/Verktoy/Elverktoy/Slipemaskin/Eksentersliper-125-mm/

Om du kjøperCotech eller Biltema er hipp som happ som regel. I mange tilfeller er det samme greia med forskjellig klistremerke på.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
 • Siste aktive tråder

  • Vi er et ny oppstartet band, vi spiller litt forskjellig, alt ifra Pink Floyd til CC Cowboys, vi har planer etterhvert å spille konserter osv. Tillegg lage egne låter. 
  • Hei. Hvem er dere og hvilke sanger er det snakk om å spille?
  • Hei. Vi søker etter en bassist til et band i Arendal. Vi har tilgang til øvingslokale. Sjanger, rock. Vi er på utkikk etter en bassist som deler lidenskap for musikk og som har god teknikk og samspill. er åpen for å eksperimentere med ulike stilarter og låter, men vi ønsker også å ha et fast repertoar som vi kan øve på og fremføre. Vi er fleksibel når det gjelder øvingstider, men vi håper du er seriøs og engasjert. Hvis dette høres ut som noe for deg, vil vi gjerne høre fra deg snarest. Vi ser frem til å snakke med deg og finne ut mer om din musikkbakgrunn og interesser.
  • Lagde en hals av alm, og holder på med en jazzmaster kropp av samme planken . Underste kroppen er av surnet lønn.
  • Takk for det. Har brukt bjørk i toppen, alm i halsen og er usikker på kropp men tror det kan være sitka gran. Fikk en stor bit fra en arbeidskollega som ikke visste hva det var.
 • http://www.BILDELERstore.co.no

 • Støtt driften av GitarNorge


 • Https://Www.AutoDELER.co.NO
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.