Web Analytics
Jump to content

Låter gaten unaturlig?


lille-hl
 Share

Recommended Posts

Hey!

Sitter for tiden og mikser på en Ep til bandet mitt, som fremdeles er under innspilling. Når vi satt opp trommene og mikkene til disse sjekket vi ikke hvor mye blødning som var tilstede på hver enkelt mikrofon (dette bør gjøres, det visste vi ikke da), men det låt da greit (på monitorene i studioet). Når jeg senere importerte disse filene inn i logic hjemme, oppdaget jeg hvor mye blødning det var fra cymbalene, spesielt på overskarp og tammene. Jeg prøvde en stund med gating, med det låt hakkete og ekkelt, spesielt siden jeg er en særs tørr person (altså, reverb forbedret problemet, men ikke helt), og at trommisen vår fremdeles bare er femten :P (variert slagstyrke).

Gatingen var enten helt av eller helt på, og siden vi brukte en litt mørk skarp og tamme tammer (hehehehehehehe) måtte jeg tilsette mye høye frekvenser/mer cymbalsus. Dette førte til at cymbalene ble veldig høye når skarpen/tammene slo. Det låt rett og slett krise.

Under en tråd i et annet delforum (musikk generelt, tror jeg) leste jeg om Dynamic Range Day. I denne tråden sto det at en kunne "forminske" kompresjonen i visse overkomprimerte sanger ved å bruke en expander. En expander tar nivåer som er sterkere enn en threshold og booster de (tror jeg). En omvendt kompressor, med andre ord. Jeg fant en expander-plugin i logic, og begynte å eksperimentere.

Dette var løsningen. Selv om det fremdeles er cymbalsus tilstede, går overgangene mer gradvis, og oppfattes derfor ikke som (like) hakkete som en gate. Til tider merker jeg ikke selv engang at det er en økning av cymbalsus når det slås, og jeg mener at det ikke er der når gitarer er lagt oppå.

Jeg lurer på om det kan være noe tap av tone/naturlighet i lyden, men jeg hører ikke dette på mine halvgreie monitorer (KRK Rokit6G2). Uansett et fint triks dersom gating blir for hakkete.

Edited by lille-hl
Link to comment
Share on other sites

Klipp ren tam-sporene - klipp vekk all audio som ikke er et tam-slag på sporene til tammene

På skarpen kan du prøve å ta vekk de frekvensene som skjærer fra cymbal-lekkasjen, kanskje 3-5 khz og adde mer rundt 200hz (hvis dere vil ha mørk, fin skarp)

og ta vekk noe rundt 3-600 hz, ligger ofte noe ufint der som fint kan fjernes

Link to comment
Share on other sites

Redigering er nesten alltid den beste løsningen. Også den kjipeste, dersom det er du selv som må redigere ;)

Det finnes masse triks for å få tammene til å høres bra ut. En gang måtte jeg duplisere alle tamsporene, slik at jeg hadde et hovedspor som jeg redigerte ganske kraftig, slik at kun transienten kom igjennom. De dupliserte sporene kjørte jeg gjennom et low-pass filter og redigerte slik at tammene fikk synge litt ekstra, uten at dette ga meg masse leakage fra cymbaler.

Dette kommer jo veldig an på kvaliteten på opptakene, men noen ganger virker slike små triks helt greit.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.