Web Analytics
Jump to content

Kristal - gratis recording software


Greener
 Share

Recommended Posts

Ok, dette innlegget har en forhistorie - Det hele startet med en diskusjon om et meget enkelt backingtrack for nybegynnere fra en norsk lærebok. Melodien er Beethovens Ode to Joy fra niende symfonien som alle vel kjenner fra heismusikkens verden om ikke annet :)

Backingtrack:

Diskusjonen gikk vel mest på at dette backingtracket var "teit" og ikke låt som AcDc.. Noe det jo ikke gjør. Mitt argument var vel at ting har en tendens til å bli akkurat det man gjør ut av det. For i noen grad å vise dette, og ikke minst at man kan gjøre enkle innspillinger med en halvgammel laptop, et lydkort til noen hundrelapper og gratis programvare, ble det lagt på noen nye gitarspor på det eksisterende backingtracket.

NB! Dette er ikke akkurat noen finpolert produksjon for å si det mildt, og gitarsporene ble lagt inn på sparket, uten "re-takes" eller noe forsøk på noen slags musikalsk finesse. Dette er altså IKKE et forsøk på å imponere noen (kanskje med unntak av min nevø på 10 år) eller vise mine "fantastiske" ferdigheter som gitarist. Vi snakker om noe som ble gjort ved stuebordet på 1-2 timer fra programvaren ble lastet ned og installert, til det ferdige resultat forelå. Og det er litt av poenget - programvaren er ekstremt enkel å forstå for alle som har en noenlunde idé om hvordan en mixer og/eller flersporsopptaker fungerer.

Kristal arbeidsflate:

Untitled-1.gif

Kristal støtter alle lydkort med såkalte ASIO drivere. Dette er en felles driverstandard som sikrer lav "latency" eller tidsforsinkelse om du vil. De aller fleste eksterne lydkort eller lydkort laget for musikkproduksjon støtter ASIO standarden.

Kristal støtter også VST plugins, altså støtter det populære gitar-pakker som Amplitube. Guitar-rig osv. Kristal har også innebygget 4 VST moduler for vanlige effekter som chorus, delay osv. For de som ikke er så kjent med slikt, så fungerer det altså i utgangspunktet slik at man spiller inn et eller flere gitar/vokal/bass/trommer/??? spor for så å legge til effekter/forsterkersimuleringer osv i sanntid ved avspilling, eller ved nedmixing av spor/låt.

Programvaren er ikke veldig avansert i enkelte henseende, så behovet for en ekstern editor for å redigere enkeltspor kan absolutt være til stede. Et godt alternativ da, kan være Audacity som også er gratis.

Detaljbilde av arbeidsflaten:

Untitled-4.gif

Denne testen ble gjort med noen gitarer:

gitarer.jpg

Et lydkort som kostet mindre enn en gjennomsnittlig tur på Rema (for undertegnede) :

lydkort.jpg

Og Guitar-rig for gitarlyd/effekter:

grr.gif

Selv om jeg her brukte Guitar-Rig for å simulere gitarforsterkere/effekter kunne jeg like godt brukt f.eks hodetelefon utgangen på en Roland Cube forsterker (eller en annen rimelig forsterker) til en tusenlapp og spilt inn sporene med ulike gitarlyder/effekter valgt på forsterkeren

Programvaren er helt gratis (for ikke-kommersiell bruk) opptar 8-10mb!! på harddisken din og er har vært dønn stabilt på de to maskinene jeg har testet det på (Win7-64bit og WinXp) Jepp, her snakker vi om rimelig minimalistisk programvare som er skrevet skikkelig og uten all verdens viss-vass. Maskinvarekravene er minimale hvis du ikke bruker guitar-rig/VST o.l. med mange samtidige spor. En noenlunde rask hard-disk er egentlig det som kreves i utgangspunktet.

Vel, så her er altså resultatet - Igjen, dette er ikke ment å imponere noen, jeg har ikke brukt tid på det og kommer neppe til å gjenta øvelsen. Og JA det er sikkert både halvsure bends og slide. Dette er gjort på sparket og er IKKE et musikalsk gjennomtenkt prosjekt. Vi snakker om et backingtrack for nybegynnere i lavt tempo, verdens enkleste melodilinje og en enkel test av en programvare.. ok?

I den grad man hører det på innspillingen ble det lagt på 2 kompgitarer, en clean med brutte akkorder, og en med litt vreng med litt "pumping" Første solospor er slide gitar, hvorav siste del er dobbeltracket. Andre solospor er også dobbeltracket på slutten for å teste individuell volum mixing osv.

Programvare/Utstyr:

Kristal Audio Engine: http://www.kreatives.org/kristal/index.php?section=details

Audacity: http://audacity.sourceforge.net/

Guitar Rig: http://www.native-instruments.com/#/en/products/guitar/guitar-rig-4-pro/

Miditech Guitarface USB lydkort: http://www.miditech.de/site.php4?site_id=139

Konklusjon:

Dette er et flerspors opptaks/mixer verktøy for omtrent alle som vil forsøke seg på litt innspilling. Og det skulle ikke forundre meg om mange med litt mer avanserte behov også vil sette pris på programvaren.

Og til slutt en takk til nevøen min, som holder ut med sin gitarklunkende onkels til tider noe aparte påfunn :D

Link to comment
Share on other sites

Lettere Blackmore-inspirert med slide'n der! ;) Ellers virker jo dette programmet å gjøre det det skal. Flott tips for de som er ute etter gratis DAW.

He-he, vel jeg ser parallellen med blackmore angående type melodi/tema og bruk av slide, sikkert derfor jeg kom på å spille slide også, men der ender vel også likheten kanskje? :D

Gjorde ikke Rainbow en versjon av ode to joy / niende på en av 80 talls platene forresten? D T Cure?

Link to comment
Share on other sites

He-he, vel jeg ser parallellen med blackmore angående type melodi/tema og bruk av slide, sikkert derfor jeg kom på å spille slide også, men der ender vel også likheten kanskje? :D

Gjorde ikke Rainbow en versjon av ode to joy / niende på en av 80 talls platene forresten? D T Cure?

Jo det stemmer. Låta heter Difficult To Cure og er fra plata med samme navn. (1980). Her live fra '84:

http://www.youtube.com/watch?v=KVdcnx-VVWs&feature=related

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
 • Siste aktive tråder

  • Godt tips, men dette er et kit som sannsynligvis ikke er verdt mer enn varmeverdien om en fyrer den i peisen når alle godbitene er tatt av. De originale stemmeskruene var så dårlige at de ikke var brukbare, og en gikk regelrett i stykker. Verdien i denne vil nok først og fremst være gleden den kan gi meg Regner med det er flere enn meg som som har et lite lager med avplukkede deler. De er kjekke å finne til andre prosjekter. Merkelig nok blir man aldri ferdig....  
  • Lang tid uten lyst - og når den er på vei tilbake ser jeg at alt er på vei til å bli borte ... Trist, men leit og ingenting å gjøre med det. Og i mellomtiden har alle bildene i byggetrådene mine mistet seg selv - usikker på hvorfor det har blitt slik, men nå som forumet også er i ferd med å miste seg selv, er det kanskje ikke verdt å reparere? Jeg skal lete opp det nye forumet og se om jeg finner ett sted å poste oppdateringer i der 🙂 Takk for alt og alle her inne!
  • Jo,jo.Som du sier,det er moro å prøve seg fram. Tips:Ta vare på originale pickuper og annet stash fra gitaren,slik at du kan sette den i original stand når du eventuelt selger den.Folk vil helst ha gitarer i original stand,og er ikke villig til å betale det ekstra som du har kostet på den.
  • Tenker litt av poenget er stor forskjell egentlig. Bør bli interessante muligheter for å diale inn diverse toner i midtstilling, spesielt om jeg legger på en coilsplit av humbuckeren og. Risikoen er vel heller ikke superstor siden det går an å kjøpe til en som matcher bedre og ta den som blir til overs i en annen gitar. Eller selge. Får vel alltids igjen noen kroner for sånt. Har jækla lyst til å prøve altså. Titte på videoen nå EDIT: Må vel innrømme at jeg EGENTLIG tenkte å prøve med noe fra Guitar Fetish, men stadig utsolgt det jeg skal ha og da eser budsjettet fort ut....
  • Har prøvd dette selv,Lollar Novel 90 i neck og Seymour Duncan JB i bridge.Det ble for stor forskjell mellom pickupene.Spørs også hva du hovedsakelig spiller (clean/dirty/full distortion).Egentlig trenger du to gitarer,hehe:  
 • http://www.BILDELERstore.co.no

 • Støtt driften av GitarNorge


 • Https://Www.AutoDELER.co.NO
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.