Web Analytics
Jump to content

To små spørsmål om et Fender høyttalerkabinett


Huffda
 Share

Recommended Posts

Nå skal jeg avsløre min uvitenhet om høyttalere. :P

Lite spørsmål. Så lite at jeg nesten ikke gidder opprette egen tråd for det engang. :P

Noen som har mekket på et Fender Bassman 2x15" kabinett noen gang? Den sorten med høyttalerne rett over hverandre? Eller om noen her vet om det skal være sånn glavalignende greie inni kabinettet eller ikke? Er egentlig ikke sikker på hva det heter eller hvorfor det er der, men har sett det i noen høyttalerkabinetter.

Og når jeg først er i gang med dumme spørsmål; Skal det være bassreflekshull(?) på dette kabinettet? Eller er det noe som noen som har laget dette selv en gang i tiden på mitt kabinett?

Grunnen til at jeg spør er at jeg har et slikt kabinett som jeg overtok en gang i tiden uten høyttalere i. Har nå fått tak i orginale høyttalere, men er usikker på om det skal være sånn "glava" og bassreflekser i dette kabinettet. Har lyst å ha det i så orginal stand som mulig. :)

Link to comment
Share on other sites

Har selv et Fender 212 Bassman kabinett.

I dette er det "Glava" orginalt for å dempe refleksjoner inne i kassa.

Jeg tror derfor det da har vært det i 2x15 kassene også.

Av de Bassman-kassene jeg har sett, har ingen hatt bassport eller bassreflekshull.

De kassene jeg har vært borte i er fra tidlig 60-tall til midt på 70-tallet.

Link to comment
Share on other sites

Vet du hva som går an å bruke som demping inni kassa? Regner med Glava kanskje ikke er så egnet. Eller finnes det stoffer som er beregnet til dette?

Det eksisterer ymse mer eller mindre spesialfremstilte materialer for å dempe høyttalerkasser, men sannheten er at Glava er helt glimrende. Ikke så mye å spekulere på egentlig. Hvis du vil bruke tid og penger på saken kan du prøve en kombinasjon av skumplast og plastfiber dempematte/"ull" men til et gitarkabinett som er konstruert mest utfra praktiske hensyn og ikke det rent lydmessige i utgangspunktet, vil jeg vel si det er bortkastet tid og penger.

Link to comment
Share on other sites

"Vanlig" glava i kabinetter med bassrefleks-porter i har jeg litt dårlig erfaring med. Hadde selv et par for mange år siden. 18" kasser som var portet. Sto i kjellerstua, som jeg også brukte som soverom. La etterhvert merke til at det begynte å klø på kroppen når jeg la meg i senga, og skjønte ikke helt hvorfor. Det var ikke før jeg tilfeldigvis fikk sollys direkte inn i rommet en dag mens jeg spillte, at jeg så hva som flakset ut av bassportene ^_^ . Jeg kan love deg at det støver noe forferdelig. I tette kasser spiller det vel ingen rolle.

Link to comment
Share on other sites

Takk for svar, alle sammen!

Skal vurdere litt ennå. Har ikke fått høyttalerne ennå, de er på tur fra USA. Noen som vet hvor det selges demping for bruk i høyttalere? Vi har forresten stående noen gamle Peavy 18" bunner til et PA-anlegg på øvingslokalet. Gjennom bassportene på disse ser det akkurat ut som glava som ligger i bunnen av kassene. Jeg tror ikke disse har vært åpnet.

Link to comment
Share on other sites

dynabel.no selger både Akustilux (matte spesielt egnet for bass-refleks kabinetter) og Acousto-Q ("ull" best egnet for lukkede kasser) samt profilert skum, men som tidligere nevnt er det egentlig enklere å få til et godt resultat med tradisjonell glava isolasjon for hus fra din nærmeste byggevarekjede. Tro meg, jeg har eksperimentert en hel del med tilgjengelige dempematerialer i ulike kassetyper og jeg bruker fortsatt minst 50% rockwool eller glava i alle kasser.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
 • Siste aktive tråder

  • Godt tips, men dette er et kit som sannsynligvis ikke er verdt mer enn varmeverdien om en fyrer den i peisen når alle godbitene er tatt av. De originale stemmeskruene var så dårlige at de ikke var brukbare, og en gikk regelrett i stykker. Verdien i denne vil nok først og fremst være gleden den kan gi meg Regner med det er flere enn meg som som har et lite lager med avplukkede deler. De er kjekke å finne til andre prosjekter. Merkelig nok blir man aldri ferdig....  
  • Lang tid uten lyst - og når den er på vei tilbake ser jeg at alt er på vei til å bli borte ... Trist, men leit og ingenting å gjøre med det. Og i mellomtiden har alle bildene i byggetrådene mine mistet seg selv - usikker på hvorfor det har blitt slik, men nå som forumet også er i ferd med å miste seg selv, er det kanskje ikke verdt å reparere? Jeg skal lete opp det nye forumet og se om jeg finner ett sted å poste oppdateringer i der 🙂 Takk for alt og alle her inne!
  • Jo,jo.Som du sier,det er moro å prøve seg fram. Tips:Ta vare på originale pickuper og annet stash fra gitaren,slik at du kan sette den i original stand når du eventuelt selger den.Folk vil helst ha gitarer i original stand,og er ikke villig til å betale det ekstra som du har kostet på den.
  • Tenker litt av poenget er stor forskjell egentlig. Bør bli interessante muligheter for å diale inn diverse toner i midtstilling, spesielt om jeg legger på en coilsplit av humbuckeren og. Risikoen er vel heller ikke superstor siden det går an å kjøpe til en som matcher bedre og ta den som blir til overs i en annen gitar. Eller selge. Får vel alltids igjen noen kroner for sånt. Har jækla lyst til å prøve altså. Titte på videoen nå EDIT: Må vel innrømme at jeg EGENTLIG tenkte å prøve med noe fra Guitar Fetish, men stadig utsolgt det jeg skal ha og da eser budsjettet fort ut....
  • Har prøvd dette selv,Lollar Novel 90 i neck og Seymour Duncan JB i bridge.Det ble for stor forskjell mellom pickupene.Spørs også hva du hovedsakelig spiller (clean/dirty/full distortion).Egentlig trenger du to gitarer,hehe:  
 • http://www.BILDELERstore.co.no

 • Støtt driften av GitarNorge


 • Https://Www.AutoDELER.co.NO
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.