Web Analytics
Jump to content

Trenger tips til gode innøvingstriks med plekter.


Petruccirox
 Share

Recommended Posts

Hei hei.

Må bare få si. Meget bra forum det her. Relativt ny her men har myset innom et par tråder å det virker som om folk er kompetende og hjelpsomme med hverandre.

Det e veldig bra. Så no håper eg at noen har noe lurt å si som kan hjelpe meg :D.

Jeg begynte å spille akustisk stålstrengsgitar i juli 2010. Å har fram til no øvd meg på litt diverse akkorder, både åpne og barre, samt fingerspill.

Men, eg har ikke fått til å spille med plekter ennå. Mange nybegynner issues regner eg med. Plekteret vrir seg, eg mister det, etc.

Men det eg overhode ikke får til e å strumme ordentlig. Bommer på tilslag, så det blir et såkaldt ghoststrike, å eg klarer ikke plukke enkle noter med noe særlig hastighet.

Å har heller ikke peiling på kor eg skal holde hånden. Om hele armen skal bevege seg eller bare håndleddet etc.

Så spørsmålet her er. Finnes det noen grei tutorial for det der? Eller kan det forklares relativt lett? Har ikke funnet noe som har hjulpet meg ennå.

Og finnes det spesifikke øvelser man kan gjøre for å bedre teknikken sin?

Setter stor pris på tilbakemeldinger. På forhånd takk :D

Link to comment
Share on other sites

Ærlig talt! Kan du ingen ting du? Breeeems......

Neida, for det første velkommen til forumet. Dette har jeg også mye glede av. :D

Som en start kan jeg gi deg et tips:

Krøll pekefingeren slik at du får en krok.

Legg så tommelen over ytterste ledd av pekefingeren (kroken)

Mellom disse skal plekteret ligge.

Dette kan virke litt tungvint og kronglete i starten, men det er nok der du vil ende opp før eller siden uansett.

Altså: plekteret mellom tommelen og en kroket pekefinger.

Sats på håndleddet. Hele armen blir for mye masse å ha i bevegelse. I allefall hvis du ønsker å spille fort.

Link to comment
Share on other sites

http://www.justinguitar.com/en/BC-107-PicksHolding.php

Hvis du er vant til å spille med fingrene er sikkert plekter litt vanskelig i begynnelsen - du mister presisjon og anslagene på rytme/akkorder blir sikkert så voldsommme at du mister plekteret, eller det endrer posisjon. Egentlig er det kanskje enklere å bruke plekter på en el-gitar på mange måter, da man gjerne spiller litt annerledes på en el-gitar - man spiller gjerne på færre strenger i gangen f.eks.

Link to comment
Share on other sites

Tusen takk dere :D

Hank: Hehehe. Eg vil faktisk ærlig innrømme at eg ikke kan noen ting :D. Men det kommer ^^

Herlig folkens :D. Gode opplysende videoer det der. Skal klimpre videre å satse på resultater.

Eg har jo elgitar også. Men må nesten lære meg å bruke et plekter for å få til nokke tøfft på den. Så e jo derfor eg vil mestre den kunsten og :D.

Finnes det foresten øvelser for å øke presisjon og hurtighet når man plukker enkle noter? Type alternate picking drills eller nokke så e verdt å bruke?

Link to comment
Share on other sites

Et tips kan være å begynne med veldig myke plektre og øve deg på å slå an hele akkorder. Når du har kontroll på det så kan du gradvis prøve tjukkere plekter til du finner tykkelsen som passer deg, og også prøve mer på å spille enkle strenger og slikt med plektret.

Ift til tykkelse er det noe som for min del har forandret seg jevnlig. Jeg spilte i starten med myke plektre (ca 0,60m), før jeg gikk over til veldig stive plekter (1,14), og senest nå i sommer, etter å ha spilt gitar i over 7 år så forandret jeg igjen plektertykkelse da jeg fant ut at 0,96 passet meg enda bedre. Den dag i dag så har det jo ikke like mye å si for meg som det hadde når jeg var ferskere, og jeg klarer jo fint å spille med alt fra 0,7-1,3mm, men rett under millimeteren er det jeg foretrekker nå. På akkustisk gitar har jeg alltid likt 0,73, men etter at jeg begynte å spille uptempo irsk folkemusikk så har jeg gått opp til 0,88 og tidvis også 1mm også her.

Link to comment
Share on other sites

Du har fått mange gode tips over her! Vil bare tilføye noen ting:

1. Pass på å SLAPPE AV i arm, håndledd, albue og skuldre når du spiller! Dette er viktig både i begynnelsen samt når man lærer noe nytt - som f.eks. å spille med plekter.

2. Det er ofte et godt tips å ikke la for mye av spissen av plekteret stikke ut - dvs. at mesteparten av plekterets flate er mellom fingrene dine.

3. Kikk litt på noen som kan spille med plekter, eller ta noen timer hos en lærer, om du er i tvil.

4. Ta den tiden det trenger, og bruk enkle øvelser! Har hatt mange elever som har kunnet spille mer eller mindre bra med fingrene som har villet lære å spille med plekter. 99% blir frustrerte fordi de ikke klarer å spille like bra med plekter med en gang. Dette er umulig - man må ta tiden til hjelp og gjøre det enkelt for en selv i starten! ;)

Edited by YBA
Link to comment
Share on other sites

Nja, er kanskje vinkelen som lurer øyet litt, det er kanskje en eller to millimeter som stikker ut. Det ser mindre snålt ut med et lite Jazz III, f.eks. Jeg har små hender og små fingre, og jeg liker plektre som beveger seg minst mulig. Jeg føler selv at en av nøklene til virkelig hurtig gitarspill er å finne et plekter som føles riktig. For meg er det et som ikke bøyer seg eller har en snål lyd når det treffer strengen. Jazz III gjør susen, samme med Paul Gilbert-plekteret du ser på bildene. Stubby går også fint an, selv om jeg synes de kan være litt glatte hvis du er svett på fingrene.

Det som er deilig når man omsider har fått hastigheten opp og føler seg komfortabel med det, er jo å begynne å virkelig bruke det til noe fornuftig. Flott å vite at man kan sitte og snuse på jazz-greier og faktisk kunne spille masse kule greier så snart man har fått de inn i hodet, rett og slett fordi fingrene nå tillater det. Jeg kunne ikke gjort noe slikt for 5 år siden, men i dag går det mye lettere, det er rett og slett enklere å lære nye ting.

Så det å øve på fart trenger ikke nødvendigvis være et onde, selv om mange muligens vil mene det motsatte. Det som er et onde er når øvingen blir hovedfokuset, og det at man faktisk skal bruke ferdighetene til å spille musikk blir noe man begynner å ignoere. Dette kan faktisk skje, og jeg har selv falt i den fellen en del ganger.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
 • Siste aktive tråder

  • Glemte skrive at låtene er lastet opp på InstaFaceTube kontoene mine… alle under navnet Jks Guitar Cave… om noen gidder følge så har jeg nettopp åpnet for flere følgere 🤪 Første søndag i advent: Let it Snow  
  • Tenkte spille sånn lett inn en ny julelåt hver søndag i advent… laget for morro en liten trailer på det…  
  • Jeg liker kjøpene dine Zed! Har mange av dem i samlingen min👍
  • Takk for tipset.. Skal kikke.
  • For å låte tidsriktig. Når det gjelder viola da gamba og andre tidlige strykeinstrumenter, finnes det heller ikke noe brukbart alternativ. Dessuten er alle de klassiske instrumentene vi spiller på i dag egentlig lagd for tarmstrenger, nylon og stål ble ikke vanlig før etter krigen.   De billigste tarmstrengene til gitar koster vel rundt 500 spenn + frakt og toll. Som sagt, prøv syntetisk tarm isteden. De jeg anbefalte over låter etter min mening mye bedre enn nylonstrenger uten å koste mer. For et godt sett strenger til min bassgambe, må jeg ut med et par tusen.
 • http://www.BILDELERstore.co.no

 • Støtt driften av GitarNorge


 • Https://Www.AutoDELER.co.NO
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.