Web Analytics
Jump to content

Vi sminker en gammel dame


Recommended Posts

Endelig har jeg fått kloa i en gitar som er eldre enn meg selv. I min alder må man jo nesten være arkeolog for å oppleve noe slikt, men hvis du vil, les teksten, se på bildene, og kanskje du lærer noe. Teknikkene når det gjelder oppfriskning av bånd kan brukes på langt nyere gitarer, også.

For en tid tilbake var det et forummedlem som solgte en gammel Høfner. Ikke noe for meg, egentlig, men gitaren så OK ut, prisen var ikke høy, og medlemmet skulle donere pengene til et godt formål, så jeg endte opp med å betale mer for den enn forlangende. Så har den stått her litt, da, men en streng på, litt skitten og nedgrodd. Nå er det vinter, kaldt og fælt, så da er det innetid.

Dette er som sagt en Høfner, 57,58, eller 59- modell, og de som lagde den, har brukt en god del tid på å legge på rikelige mengder med "mother of toilet seat" på gitaren.

Når man skal være helt ærlig, så har ikke Høfner laget så veldig mange høykvalitetsgitarer. Det gikk i masseproduksjon, så det OK ut, og ble solgt, så var det hensikten. Det forhindrer ikke at mange brukte disse gitarene, på grunn av pris og tilgjengelighet, og at de var helt greie å spille på. Norge var et veldig fattig land på sekstitallet. Svenskene koste seg med Fender og andre amerikanske godsaker, det var det veldig få i Norge som hadde råd til.

Gitaren framstår som veldig komplett og grei, selv om den nok lider litt av det samme som absolutt andre orkestergitarer, eller akustiske gitarer som er såpass mange år gamle. I det øyeblikket man setter på strenger, så vil ubønnhørlig stol og bro forsøke å møtes, og det deformerer halsen og kroppen. Her er det faktisk ikke så ille, og jeg vurderte det til at en neck reset ikke er nødvendig. Denne gangen, men det kommer nok..

Gitaren kom med originalt trekk, og etter det jeg kan se, original reim, også. Artig. Den har en liten knusningsskade i sargen, men den har kun kosmetisk betydning, og synes ikke ved vanlig bruk, så den skal jeg la være i fred.

Halsen var preget av å være femti år gammel, og ikke pusset så mye på:

110301_s.jpg

Fullversjon: http://fiskevatn.no/foto/arkiv/44524/110301.jpg

110302_s.jpg

Fullversjon: http://fiskevatn.no/foto/arkiv/44524/110302.jpg

Fete innlegg, ikke sant? Ser ikke så ille ut på bilde en, men på nærbildet ser man at det er godt med gitaristgugge og korrusjon på båndene. Her må det pusses litt, selv om jeg har sett det verre på langt nyere gitarer. Etter en rens med lighterbensin og med et lag med sitronolje, ser det litt bedre ut.

Fram med rullen med maskeringstape. Dette tar litt tid, men er helt nødvendig hvis man skal pusse og polere bånd. Kikk på nærbildet, så ser du en blanding av dårlig pussejobb fra fabrikk, (filmerker), og strengeslitasje iblandet diverse skitt.

110303_s.jpg

Fullversjon: http://fiskevatn.no/foto/arkiv/44524/110303.jpg

110304_s.jpg

Fullversjon: http://fiskevatn.no/foto/arkiv/44524/110304.jpg

Halsvinkelen er vel ikke helt fantastisk, men til å leve med. Denne gitaren er laget uten trussrod, så det er ikke mulig å justere uten å høvle ny profil på halsen, og lage ny binding samt full refret. Det sier seg selv at det ikke er lønt. På den annen side er halsen tre cm tykk ved femte bånd, det skulle skremme de feteste gibsonhalsene der ute. Tror aldri jeg har spilt på en gitar med tykkere hals.

Sånn, da er gripebrettet godt beskyttet, og jeg pusset over med 600- papir. Først noen drag på tvers, og så brukte jeg "flappeteknikken" beskrevet i en annen tråd på forumet, vist på hvordan man fikser båndene på en bass. Den har jeg blitt veldig glad i, da den faktisk fungerer, og er veldig "lowtech". Mas på meg hvis jeg glemmer å finne linken i løpet av en dag eller to. Ved behov for en liten justering som her, runder faktisk "flappeteknikken" av båndene, uten at man trenger å bruke tid på recrowning. På denne gitaren var det veldig mykt materiale i båndene, som ventet, og jeg måtte være forsiktig. Ikke kast deg på slike jobber med grov redskap. Det er ikke alle gitarer som har stainless steel- bånd..

Så- Dremel. Dremel og rubbing, vanlig rubbing beregnet på grovrubbing til bil, og så en filtskive. Beklager det litt uskarpe bildet, men dere ser hva det går i. Dremler er dyre, man kommer like langt med en billig sak fra Ciltema, Clas eller Europris.

110305_s.jpg

Fullversjon: http://fiskevatn.no/foto/arkiv/44524/110305.jpg

110306_s.jpg

Fullversjon: http://fiskevatn.no/foto/arkiv/44524/110306.jpg

Her ser du egentlig godt forskjellen på "før" og "etter". Det er faktisk enda større forskjell i virkeligheten enn på bildet.

Så er det å sette på strenger. Denne gitaren fortjener egentlig slipte strenger, men de er svinedyre. Sånn for "førsteoppstrening" og sikkert litt justering, så ble det et sett med D'Addariostrenger. På med den første strengen, legg merke til at jeg har vært flink gutt og låst strengen. Fester du ikke strengene slik, bør du begynne med det, og så blir plutselig "gitaren som er helt umulig å stemme" snill og grei å ha med å gjøre. Bra med innlegg på headstocken, synes du ikke?

Må også nevne at jeg brukte noe tid på å justere og smøre opp stemmeskruene. Det er ofte det som skal til for at ting skal fungerer greit etter femti år. Holder sikkert i femti år til nå.

110307_s.jpg

Fullversjon: http://fiskevatn.no/foto/arkiv/44524/110307.jpg

Huff og fy og fisj og føy. Dette lover ikke bra. En strengeavstand på fem millimeter ved femte båndet er katastofe. Gitaren blir ikke spillbar. Her er det to muligheter, enten en neck reset, eller å redusere høyden på stolen. Jeg valgte det siste, og tok av fire millimeter på stolen til sammen. Hadde det vært snakk om en dyr gitar, hadde nok det riktige vært å lage en ny og lavere underdel av stolen, og tatt vare på den originale, men som sagt- dette er ikke noen gitar som anses å ha noen vesentlig samlerverdi. Har ikke bilde av dette, men det er snakk om å merke opp skikkelig og bruke en roterende sandpapirtrommen i en drill festet i et stativ. Tar tre minutter, omtrent.

110308_s.jpg

Fullversjon: http://fiskevatn.no/foto/arkiv/44524/110308.jpg

Ut med kontrollplaten til gitaren. Her var det lenge siden noen hadde tørket støv. En runde med CRC 2-26 elektronikkrens, litt trykkluft på boks, og så på plass.

Legg merket til at "billigprodusenten" Høfner faktisk har skjønt at hvis man vil unngå støy i gitarer, tidstypisk på slutten av femtitallet, så er det skjermet kabel som gjelder, og ikke diverse tøys og tull med "clothwire" og annet tjafs. Hvis noen lurer, så ja, det er et spark til diverse produsenter som fortsatt driver og oppfinner tabber de gjorde for femti år siden, uten å rette opp en eneste tabbe, men som reklamerer det opp til å være noe positivt. 100% bullshit!

110311_s.jpg

Fullversjon: http://fiskevatn.no/foto/arkiv/44524/110311.jpg

110312_s.jpg

Fullversjon: http://fiskevatn.no/foto/arkiv/44524/110312.jpg

Slikt ser du ikke på nye gitarer. Blir jeg skikkelig hissig, skal hun få et par nye knotter. Ser de er til salgs på Ebay!

Har ikke noen lydprøve, men kan forsikre om at den spiller over all forventning. Ikke akkurat "lettspilt" for en som liker RG- halser, men den har en fin tone, kanskje særlig med pickups, alt fungerer glimrende.

Støy, brum og slikt? Null! Mer støyfri en F#### reissue-tingtang.

Den gamle damen er faktisk klar til å være med ut på byen!

Tror vel kanskje ikke at jeg kommer til å beholde denne. Jeg synes ærlig talt at noen som liker slike bedre enn meg kan få kose seg sammen med henne, så når den rette dukker opp, så skifter hun eier.

Men altså- pen, ikke sant? Legg merke til at det er nullte bånd på gitaren. Det er en god idé som jeg ikke skjønner at flere bruker. Det har jeg ikke rørt, slik at noe av tidens tann fortsatt er på plass.

110309_s.jpg

Fullversjon: http://fiskevatn.no/foto/arkiv/44524/110309.jpg

110310_s.jpg

Fullversjon: http://fiskevatn.no/foto/arkiv/44524/110310.jpg

Og en closeup:

110313_s.jpg

Fullversjon: http://fiskevatn.no/foto/arkiv/44524/110313.jpg

Alt i alt har jeg vel brukt rundt seks klokketimer på denne gitaren. Jeg synes det er verdt det, men skulle man ha betalt en gitartekniker for dette, er vel konklusjonen at dette hadde blitt kontainermat, økonomisk sett. Trist, men sant.

Link to comment
Share on other sites

Etter det jeg kan skjønne, så funker den slik den skal, men ikke slik det logisk ser ut som om den skal virke. Begge pickupene funker, volumknottene fungerer, og man kan velge den ene, eller den andre, og bass og diskant kobles til og fra. Så ja. Tror jeg. Men det virker ikke slik jeg trodde før jeg begynte å knotte.

Link to comment
Share on other sites

Dette var en sexy gitar. Godt å se at noen tar seg tid til slikt. Nå ble jeg inspirert til å ta tak i den gamle Burns-bassen min, og den gamle akustiske gitaren jeg har, som er så gammel at jeg ikke finner noe navn på den (den kommer fra oldefaren min, og gudene vet om han kjøpte den ny eller ikke). Bra jobb, nydelig resultat!

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
 • Siste aktive tråder

  • Jeg liker kjøpene dine Zed! Har mange av dem i samlingen min👍
  • Takk for tipset.. Skal kikke.
  • For å låte tidsriktig. Når det gjelder viola da gamba og andre tidlige strykeinstrumenter, finnes det heller ikke noe brukbart alternativ. Dessuten er alle de klassiske instrumentene vi spiller på i dag egentlig lagd for tarmstrenger, nylon og stål ble ikke vanlig før etter krigen.   De billigste tarmstrengene til gitar koster vel rundt 500 spenn + frakt og toll. Som sagt, prøv syntetisk tarm isteden. De jeg anbefalte over låter etter min mening mye bedre enn nylonstrenger uten å koste mer. For et godt sett strenger til min bassgambe, må jeg ut med et par tusen.
  • Hvorfor velger foll å spille med dem da da? :S jeg har aldri rørt ett instrumemt strenget opp med tarm, bare vet det ble brukt i gamledager så fikk lyst å prøve. erre så steike dyrt da?? Høres jo ut som vinninga gikk i spinninga liksom
 • http://www.BILDELERstore.co.no

 • Støtt driften av GitarNorge


 • Https://Www.AutoDELER.co.NO
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.