Web Analytics
Jump to content

rørforsterker


putz
 Share

Recommended Posts

rørforsterkere er ikke så driftsikre som transistorforsterkere,

rørene ryker nemlig etterhvert, og må byttes.

rørforsterkerne er kjent for den gode "rør" lyden som man får når man

metter rørene, da det blir en varm god vreng. ikke sånn vreng

som på en liten øvelsesforsterker til 1500 kr, men sånn fin gammeldags

rockevreng.. Du kan jo selvfølgelig overbelaste rørene for å få den

vrengen som ganske mange transistorforsterkere etterligner ganske bra.

"skjære frossent kjøtt med motorsag" lyden, selv om den ikke høres fult

så motorsag ut med rør.

Radiorør er gammelt, og brukes stort sett ikke til noe annet enn forsterkere, og er derfor ganske dyre.

Eneste tipset er å dra i butikken og bråke med så mange forsterkere du bare klarer, til du finner den DU vil ha.

Link to comment
Share on other sites

Mange heaveyband fra 80-tallet brukte transistor. Så og si alle som stod med en Peavey bak seg brukte transistor, eksempelvis alice Cooper (Al Pitrelli) White Lion (Vito Bratta)...

Jeg synes transistorvreng er suveren på noen områder, men det er igjen smak og behag.

Link to comment
Share on other sites

 • 2 weeks later...

Forskjellen i lyden mellom rør og transistor, kommer av følgende; Hvis vi genererer en tone gjennom en transistoramp, og tyner sluttrinnet, vil de opprinnelig så rene sinuskurvene fra pickupen ende opp som firkantpulser. Ikke akkurat så vakkert å lytte på, og høyttaleren klarer heller ikke å gjengi firkantpulser. Konsekvensen er forvrengt uharmonisk lyd + fare for å brenne høyttalerspolen.

Røret derimot, vil ikke kappe hue og bein av sinusen, men derimot generere harmoniske overtoner som farger lyden på en positiv måte.

Hybridforsterkerene med 12AX7 i preampen kan gjenskape litt av den samme følelsen, forutsatt at du bare overstyrer preampen og ikke transistorsluttrinnet.

Rørforsterkere foretrekkes av gitarister som er opptatt av tonale kvaliteter kontra lydkaos.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
 • Siste aktive tråder

  • Lang tid uten lyst - og når den er på vei tilbake ser jeg at alt er på vei til å bli borte ... Trist, men leit og ingenting å gjøre med det. Og i mellomtiden har alle bildene i byggetrådene mine mistet seg selv - usikker på hvorfor det har blitt slik, men nå som forumet også er i ferd med å miste seg selv, er det kanskje ikke verdt å reparere? Jeg skal lete opp det nye forumet og se om jeg finner ett sted å poste oppdateringer i der 🙂 Takk for alt og alle her inne!
  • Jo,jo.Som du sier,det er moro å prøve seg fram. Tips:Ta vare på originale pickuper og annet stash fra gitaren,slik at du kan sette den i original stand når du eventuelt selger den.Folk vil helst ha gitarer i original stand,og er ikke villig til å betale det ekstra som du har kostet på den.
  • Tenker litt av poenget er stor forskjell egentlig. Bør bli interessante muligheter for å diale inn diverse toner i midtstilling, spesielt om jeg legger på en coilsplit av humbuckeren og. Risikoen er vel heller ikke superstor siden det går an å kjøpe til en som matcher bedre og ta den som blir til overs i en annen gitar. Eller selge. Får vel alltids igjen noen kroner for sånt. Har jækla lyst til å prøve altså. Titte på videoen nå EDIT: Må vel innrømme at jeg EGENTLIG tenkte å prøve med noe fra Guitar Fetish, men stadig utsolgt det jeg skal ha og da eser budsjettet fort ut....
  • Har prøvd dette selv,Lollar Novel 90 i neck og Seymour Duncan JB i bridge.Det ble for stor forskjell mellom pickupene.Spørs også hva du hovedsakelig spiller (clean/dirty/full distortion).Egentlig trenger du to gitarer,hehe:  
  • Fylle på litt før forumet slettes Siden sist har jeg lært meg å planslipe bånd, og får det ganske greit til etterhvert. Gamle gitarer tas til nye høyder samtidig som action går motsatt vei...siste prosjekt var rustfri og det ble definitivt mer jobb men håndterbart. Har satt sammen et kit (bilde) som fikk full tlc på bånd og hals, og den ble faktisk utrolig fin å spille på. Grapthech oversadel og Gotoh låsbare stemmeskruer, og jeg begynner å like denne gitaren mer enn jeg hadde tenkt. Gitt at halsen ble så bra vurderer jeg sterkt å hive ut de (ok til å være billige) originale humbuckerene, og sette inn en Seymour Duncan SPH90 Phat Cat (P90 i humbuckerformat) i halsposisjon, og en Bare Knuckle Boot Camp True Grit ved broa. Vet, mye penger og galskap på en el cheapo gitar men siden den er i ferd med å bli elsket er det kanskje ikke så dumt? Pickupene er jo også flyttbare om det skulle bli aktuelt senere.. Hva tenker folket om å kombinere en singelcoil av denne typen i neck og sånn humbucker i bridge?
 • http://www.BILDELERstore.co.no

 • Støtt driften av GitarNorge


 • Https://Www.AutoDELER.co.NO
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.