Web Analytics
Jump to content

hel-halvtone skala...


reaper

Recommended Posts

ikke så lenge siden jeg lærte meg meg hel-halvtone skalaen og syntes den hørtes rå ut. i hvilke akkorder kan den brukes over? må alle akkordene i riffet inneholde tonene i skalaen for at det skal høres bra ut å spille solo over? har aldri hatt noe teori i mine ni år som gitarist, men har lært veldig mye av det som står rundt om på internett. så dersom noen kan hjelpe meg, hadde jeg vert svært takknemmelig. kan forresten nesten bare engelske begrep siden alt jeg har lært kommer fra nettet. :P (så ters, kvint, septim osv. må bli 3rd, 5th, 7th eller bare 3., 5...) håper noen kan hjelpe. :)

Link to comment
Share on other sites

Prøv å legg den over en dominantakkord, gjerne alterert. Da helst b5, b9, #9 og 13.

Ellers er den fin til å lage spenning i en progresjon. Prøv å legg den over de to siste slagene før oppløsning til tonika feks.

I en 2-5-1 kan du prøve å frasere innenfor halv/hel når du kommer til dominanten, fungerer utmerket godt.

Dette er en skala som hovedsakelig blir brukt innenfor jazz. Og da som en del av spenningen før oppløsning over dominantakkordene.

Det er skjelden man kommer over bruk av denne skalaen i riff, da den er tung å høre på uten oppløsning.

/Einar

Link to comment
Share on other sites

Greia med halv-hel/hel-halv er at det er en syntetisk skala. Dette innebærer at den er symmetrisk oppbygd, og dermed ikke har noe tonalt senter, i motsetning til dur- og mollskalaene vi kjenner. Dette gjør den litt vanskelig å anvende i praksis, men som allerede nevnt er en måte å gjøre den mer tonal og funksjonsmessig, å f.eks. putte den på dominant akkorder. Om du spiller halv-hel fra grunntonen på en dominantakkord får du denne rekken med toner: R - b9 - #9 - 3 - #4 - 5 - 6 - 7. Dette er en fin skala å bruke på f.eks. 13b9, #11, b9#9 akkorder. Kan prøve å finne et musikalsk eksempel på dette og få postet det her.

Link to comment
Share on other sites

Jeg kjører halv/hel og hel/halv om hverandre på dominantakkorder. Funker helt fint. Prøv hel/halv-skala en halvtone over en dominantakkord- det er kult! :)

Da spiller du vel egentlig dominantakkordens halv-hel?

...men helt enig...det er bare å bruke halv-hel og hel halv om hverandre.Er ideen sterk og god nok kan en seff spille hva det skulle være.

Link to comment
Share on other sites

Da spiller du vel egentlig dominantakkordens halv-hel?

...men helt enig...det er bare å bruke halv-hel og hel halv om hverandre.Er ideen sterk og god nok kan en seff spille hva det skulle være.

Vet du, det har jeg aldri brydd meg med å tenke over. Men det stemmer jo! :)

Du har helt rett i at man kan spille hva som helst, så lenge man gjør det med en god og sterk ide. "Play a mistake twice, and it's jazz".

Link to comment
Share on other sites

Strengt tatt finner du den enklest over dominanten i en mollskala, med andre ord relatert til den harmoniske mollskalaen.

Bygger du opp en femklang på det femte trinnet får du en 7b9 - akkord.

Fjerner du grunntonen og sitter igjen med den store tersen, den rene kvinten, den lille septimen og den lille nonen, er det en Dim-akkord fordi det er en liten ters mellom alle tonene.

Spiller du denne akkorden note for note får du en symmetrisk "skala" med bare små terser. Sniker du inn annenhver gang en hel- og en halvtone, får du den symmetriske (og med andre ord syntetiske) skalaen som araberene i sin tid kalte "Zar ef Kend" :rolleyes:

For en helvetes besserwisser tenker dere kanskje.... men jeg har blitt veldig opptatt av teori og ikke minst historien til diverse skalaer etc. på mine "eldre" dager ;)

Utgangspunktet er uansett: If it sounds good, it is good!

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
 • Siste aktive tråder

  • Vi er et ny oppstartet band, vi spiller litt forskjellig, alt ifra Pink Floyd til CC Cowboys, vi har planer etterhvert å spille konserter osv. Tillegg lage egne låter. 
  • Hei. Hvem er dere og hvilke sanger er det snakk om å spille?
  • Hei. Vi søker etter en bassist til et band i Arendal. Vi har tilgang til øvingslokale. Sjanger, rock. Vi er på utkikk etter en bassist som deler lidenskap for musikk og som har god teknikk og samspill. er åpen for å eksperimentere med ulike stilarter og låter, men vi ønsker også å ha et fast repertoar som vi kan øve på og fremføre. Vi er fleksibel når det gjelder øvingstider, men vi håper du er seriøs og engasjert. Hvis dette høres ut som noe for deg, vil vi gjerne høre fra deg snarest. Vi ser frem til å snakke med deg og finne ut mer om din musikkbakgrunn og interesser.
  • Lagde en hals av alm, og holder på med en jazzmaster kropp av samme planken . Underste kroppen er av surnet lønn.
  • Takk for det. Har brukt bjørk i toppen, alm i halsen og er usikker på kropp men tror det kan være sitka gran. Fikk en stor bit fra en arbeidskollega som ikke visste hva det var.
 • http://www.BILDELERstore.co.no

 • Støtt driften av GitarNorge


 • Https://Www.AutoDELER.co.NO
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.