Web Analytics
Jump to content

Trenger gode råd om luftfuktere.


hkurt
 Share

Recommended Posts

Siden vinteren nærmer seg og jeg går med planer om å anskaffe meg en dyrere akkustisk gitar, sysler jeg med tanken om å anskaffe meg en luftfukter.

Men er noe usikker på hvilken jeg skal gå for, siden jeg ser for meg at den typen jeg helst bør ha er en som styrer luftfuktigheten automatisk slik at den holder jevnt ca. 50% luftfuktighet.

De jeg har sett på ser ikke ut til å ha denne automatikken jeg ser etter, utenom kanskje en som jeg legger en link til.

Den analyserer luften men står ikke om den slår seg av og på automatisk.

Så... Noen som har/har kjennskap til, evt anbefalinger av noen typer og merker?

Edited by hkurt
Link to comment
Share on other sites

Jeg antar du snakker om den type luftfuktere som tar seg av klima i rom og hus? Vell, nå er ikke jeg ekspert på dette her, MEN far er gitarentusiast og har et par dyre Martin og Taylor gitarer. Han bruker bare en sånn greie du fyller med vann og dytter mellom strengene på gitaren før man legger de tilbake i kassene sine etter bruk. Tror de er planet waves, og de koster nok ikke mye mer enn 200 kr kan jeg tenke meg... de funker fett ^_^

Edit: legger ved link ;)http://www.gjovikmusikk.no/cat/1561.aspx/10095719

Edited by Ralph Fenix
Link to comment
Share on other sites

Endte opp med denne modellen forrige vinter. Det var den jeg fant som kjører lengst på en tank (ca. et døgn.). Den har bl.a. justerbar fuktighet. Kjørte en sånn old-style "UFO" med vanndamp tidligere - det ble bra med fuktighet, men den måtte fylles tre ganger i døgnet og hadde ingen justeringer.

DJ

--

Så på den, men den har vel ikke 'føler' for luftfuktighet.

Men trenger jeg egentlig det? Er litt urolig for at det kan bli litt vel fuktig, men nå vet jeg ikke om det faktisk er noe problem.

Og tenker litt på at om jeg slarver ved bruken av apparatet, om det blr fos store svingninger for gitarene å gå fra litt tørt til passe fuktig flere ganger, istedet for å være litt tørt hele veien.

Er dettebare en dustete tankegang :blink:

Link to comment
Share on other sites

Jeg har en sånn: http://www.biltema.no/no/Hjem/Rengjoring/Maskiner/Luftfukter/

Jeg er veldig glad i automatikk, dingser og så videre. Denne jeg har, har ikke sånn automatikk, men trinnløs "volumknapp". Jeg må bare innrømme at jeg ikke trenger noen automatikk på den. Det er så konstant hvor mye den trenger å gå, at det ikke har noen hensikt. Etter hvert som man fyrer mer og mer, må man skru opp litt, og så kan man skru ned litt og litt utover våren. Sånn luftfuktighet er veldig tregt regulerbart, i hvert fall i rommet her jeg har gitarene, der alle veggene er ubehandlet panel. Man kan sette på fukteren på full gass om høsten, og det kan ta et par- tre dager før fuktigheten forandrer seg så mange prosent. Rommet og alle gjenstandene i det må "mettes" slik at det er en stor treghet. Derfor er det heller ikke den store forskjellen hvis man skulle glemme å fylle den en dag. Som sagt- tregt system, og ganske konstant behov for vann ut fra fyringsgrad.

En ting til- er rommet noe særlig større enn 30 m", ville jeg ha sett meg om etter en stor/større en. Den jeg har fungerer aldeles utmerket på tredje året, og har ikke hatt driftsproblemer. Den bråker litt, men ikke mer enn at det går an å overdøve den. Det går med rundt en liter vann i døgnet, kanskje opp mot to i en kort periode rett etter jul.

Link to comment
Share on other sites

Så på den, men den har vel ikke 'føler' for luftfuktighet....

Joda, den har en føler og en innstilling for ønsket fuktighet. :) Selv bruker jeg ikke den innstillingen, men følger istedet med på et gammeldags hårhygrometer.

Jeg aldri opplevd at det blir 'farlig' fuktig. Jeg tror hellere ikke at kortvarige svinginger i luftfuktighet er så farlig, det tar litt tid før gitarene tar til seg eller mister fuktighet.

DJ

--

Link to comment
Share on other sites

 • 1 month later...

Jeg henter opp denne tråden siden jeg vurderer å skaffe en luftfukter. Jeg skal ha en som kan passe på gitarene samtidig som den også klarer å holde 40-50% luftfuktighet i ei leilighet på ca 56m2.. Er det noen som noe å anbefale der?

Link to comment
Share on other sites

Så høy luftfuktighet er i beste fall kun godt for gitarer, det er kanskje også å overdrive. Man kan få store problemer med mugg og annet svineri. Skal du ha det så fuktig, hadde jeg begrenset det til ett rom. En annen sak er at å fukte en hel leilighet så kraftig vil kreve minst et par.

Les her: http://www.nrk.no/programmer/tv/puls/spor_ekspertene/4290327.html

http://www.klikk.no/bolig/bonytt/article429387.ece

Link to comment
Share on other sites

OK. Jeg har målt fuktigheten i leiligheten i går og den var på ca 23%. Det er veldig tørr luft om dagen, og det merkes godt på parketten på gulvet da det begynner å sprekke opp litt. Ifølge papirene fra når leiligheten var ny skal luftfuktigheten i blokka være på ca 40% normalt. Det er den ikke... Er desverre slik at flere leiligheter har måttet bytte parkett ettersom det har vært for tørt, og jeg vil gjerne unngå det. Jeg vil jo heller ikke ha mugg osv.. Har skrudd ned temperaturen litt nå, så får vi se om det hjelper i første omgang..

Link to comment
Share on other sites

Jeg pleier å legge meg såvidt over 30% over det rommet jeg har gitarene i. Det er på 30m2, og da går det med flere liter vann om dagen, og det er såvidt fuktig at man begynner å få et snev av "drivhusfølelse", altså at luften er fuktig. Det er ikke spesielt varmt i rommet, forsøker å holde det på 17 grader, og øker temperaturen noen få grader når jeg er der.

40% relativ fuktighet er sikkert greit og normalt om sommeren, men om vinteren virker det for meg som om det er ekstremt mye.

Link to comment
Share on other sites

Jeg pleier å legge meg såvidt over 30% over det rommet jeg har gitarene i. Det er på 30m2, og da går det med flere liter vann om dagen, og det er såvidt fuktig at man begynner å få et snev av "drivhusfølelse", altså at luften er fuktig. Det er ikke spesielt varmt i rommet, forsøker å holde det på 17 grader, og øker temperaturen noen få grader når jeg er der.

40% relativ fuktighet er sikkert greit og normalt om sommeren, men om vinteren virker det for meg som om det er ekstremt mye.

Jeg får undersøke litt mer angående hvordan luftfuktigheten skal være på vintern tror jeg..

Link to comment
Share on other sites

Er det virkelig så viktig med luftfukter for gitarene?

Jeg mener, alt bortsett fra gripebrettet er jo lakkert og gripebrettet oljer man jo. For mye fuktighet er jo enda verre enn litt for tørr luft også.

Skulle gjerne sett noen gode forklaringer på dette. :)

Link to comment
Share on other sites

Hvertfall akkustiske gitarer har jo et slit hull i midten, og de er jo ikke lakkert på innsiden, så ved for tørr luft vil treverket kunne sprekke opp på innsiden.

Ift til el-gitar kan jeg ikke gi noen bedre forklaring. En viss luftfuktighet er det greit å ha for helsa sin skyld også, så det skader jo ikke. Husker på gamlejobben var det krav til minst 30% luftfuktighet i produksjonslokalene av HMS-grunner. Hadde en vinter under 20% konstant, og det var særdeles ubehagelig å jobbe i.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
 • Siste aktive tråder

  • Har sendt og mottatt et lass med gitarer og basser, pleier ikke være noe problem. Det beste er selvsagt å sende i koffert, men så lenge man har en passelig stiv pappeske og polstrer gitaren godt slik at den ikke ligger og slenger inne i esken så går det bra. Kan være lurt å bekrefte med selger at han vet hvordan han pakker en gitar for sending, og om han f.eks. har en gitar-eske liggende. Hvis ikke kan man ofte få tak i det hos en gitarbutikk; de har pappesker i hopetall som de bare leverer til gjenvinning og er glad for å bli kvitt. Har også mottatt gitarer som kun har vært send i en dvask gitarbag med adresselapp klistret på. Anbefales ikke, men heldigvis har det gått bra de gangene det har skjedd med meg. Antar at postmennene ofte er litt ekstra forsiktige når de ser slike pakker, men det er jo ingen garanti.
  • Nå ser jeg på brukte gitarer. Men, er det mulig/litt å sende elgitarer med posten? Hvordan gjøres det på en trygg måte for gitaren i så fall? Noen som har erfaringer her? Eller bør en kun gå for gitarer en kan hente selv?
  • jepp. eller en sg-type eller en explorer-type
  • Takk folkens, da har jeg noen ting å teste når jeg får den med meg hjem etter neste øving!
  • Jeg er nære på å si at en Les Paul-type gitar kanskje kunne vært noe? (F.eks. en brukt Epiphone Les Paul eller LTD EC 256.) Fast stol og de er jo innafor både på metal og snillere, og det burde kanskje være mulig å finne noe brukt sånn omtrent i prisleiet det her er snakk om.
 • http://www.BILDELERstore.co.no

 • Støtt driften av GitarNorge


 • Https://Www.AutoDELER.co.NO
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.