Web Analytics
Jump to content

Initiativ til modes-Faq


Faktor
 Share

Recommended Posts

Et lite initiativ for å få til en Modesfaq - ser gjerne at andre bidrar så mye som mulig, er selv fortsatt litt ung i gamet :)

Tenkte jeg skulle presentere mitt syn på modale skalaer. Har ikke lyst til at dette skal bli en "modes - good or bad"-tråd, men har lyst til å si litt hvordan jeg ser på hele sulamitten.

Går ut i fra at en vet hva durskalaen er og hvordan den er bygd opp. Det er i aller høyeste grad anbefalt før en går nærmere inn på modale skalaer.

La oss ta Cdur skalaen som et eksempel.C D E F G A H

1 2 3 4 5 6 7

Denne kan vi bruke over alle akkordene i Cdur. Durskalaen gir oss en spesiell og ganske velkjent lyd. Noen vil kanskje si oppbrukt, men det er en annen diskusjon.

Vi har disse modale skalaene:jonisk  1 2  3  4  5  6  7

dorisk  1 2  3b 4  5  6  7b

frygisk   1 2b 3b 4  5  6b 7b

lydisk  1 2  3  4# 5  6  7

miksol.     1 2  3  4  5  6  7b

eolisk  1 2  3b 4  5  6b 7b

lokrisk   1 2b 3b 4  5b 6b 7b

Jeg liker å tenke skalaer opp i mot akkorder, ettersom disse til stor grad henger sammen. Det som gjør modale skalaer til noe som jeg har lyst til å lære meg å bruke ordentlig er valgmulighetene det gir meg. Det er valgmuligheter som ikke alltid passer, men de er der likevel.

Hvis hvis da harmoniserer den første akkorden (tonika) i hver av disse modale toneartene får vi følgende akkorder:jonisk  1, 3,  5, 7  = dur    + maj7

dorisk  1, 3b, 5, 7b = moll   + 7

frygisk   1, 3b, 5, 7b = moll   + 7

lydisk  1, 3,  5, 7  = dur    + maj7

miksol.   1, 3,  5, 7b = dur    + 7

eolisk  1, 3b, 5, 7b = moll   + 7

lokrisk   1, 3b, 5b,7b = mollb5 + 7

-----

Ta foreksempel følgende akkord: Cdur. Ettersom dette er en dur akkord, med ingen septim eller andre metningstoner, har vi stor frihet. Denne akkorden består av

Grunntone = C, Ters = E og Kvint = G.

Vi kan velge og tolke Cdur akkorden som I akkorden i Cdur, IV akkorden i Gdur eller V akkorden i Fdur. Dette gir oss i utgangspunktet tre valg. Jonisk - for I som i Cdur, Lydisk - for IV som i Gdur eller Miksolydisk som om C akkorden var fra Fdur.C Jonisk:      C D E F  G A H  C

C Lydisk:      C D E F# G A H  C

C miksolydisk: C D E F  G A Hb C

Som dere ser så inneholder alle disse grunntonen ©, tersen(E) og kvinten(G) til Cdur akkorden. Det som forandrer seg er kun Kvarten(normal eller forstørret) og Septimen(Stor eller lav).

Hvis kompet for eksempel kun hadde spilt C og G er valgmulighetene enda større.

---

Hva betyr dette for en sologitarist? At man kan bøye og strekke på tonaliteten, alt ettersom hvilke noter man velger å benytte seg av over en akkord. Dette har betydning både for de som improviserer soloer og de som komponerer. I tillegg til disse modaleskalaene som kommer fra durskalaen har vi modene til harmonisk moll og melodisk moll.

Håper jeg har formidlet at moder ikke er det store mysteriet som det kanskjer virker som.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
 • Siste aktive tråder

  • Er det noen som vet hvor man kan få tak i roasted pine emner som kan brukes til el kropp? Det eneste jeg har funnet er amerikanske sider der emne koster ca 1500,- kr men frakter er på 4000,-   Det eneste norske jeg har funnet er terrasse plank med det er for tynt og smalt. 
  • Godt tips, men dette er et kit som sannsynligvis ikke er verdt mer enn varmeverdien om en fyrer den i peisen når alle godbitene er tatt av. De originale stemmeskruene var så dårlige at de ikke var brukbare, og en gikk regelrett i stykker. Verdien i denne vil nok først og fremst være gleden den kan gi meg Regner med det er flere enn meg som som har et lite lager med avplukkede deler. De er kjekke å finne til andre prosjekter. Merkelig nok blir man aldri ferdig....  
  • Lang tid uten lyst - og når den er på vei tilbake ser jeg at alt er på vei til å bli borte ... Trist, men leit og ingenting å gjøre med det. Og i mellomtiden har alle bildene i byggetrådene mine mistet seg selv - usikker på hvorfor det har blitt slik, men nå som forumet også er i ferd med å miste seg selv, er det kanskje ikke verdt å reparere? Jeg skal lete opp det nye forumet og se om jeg finner ett sted å poste oppdateringer i der 🙂 Takk for alt og alle her inne!
  • Jo,jo.Som du sier,det er moro å prøve seg fram. Tips:Ta vare på originale pickuper og annet stash fra gitaren,slik at du kan sette den i original stand når du eventuelt selger den.Folk vil helst ha gitarer i original stand,og er ikke villig til å betale det ekstra som du har kostet på den.
  • Tenker litt av poenget er stor forskjell egentlig. Bør bli interessante muligheter for å diale inn diverse toner i midtstilling, spesielt om jeg legger på en coilsplit av humbuckeren og. Risikoen er vel heller ikke superstor siden det går an å kjøpe til en som matcher bedre og ta den som blir til overs i en annen gitar. Eller selge. Får vel alltids igjen noen kroner for sånt. Har jækla lyst til å prøve altså. Titte på videoen nå EDIT: Må vel innrømme at jeg EGENTLIG tenkte å prøve med noe fra Guitar Fetish, men stadig utsolgt det jeg skal ha og da eser budsjettet fort ut....
 • http://www.BILDELERstore.co.no

 • Støtt driften av GitarNorge


 • Https://Www.AutoDELER.co.NO
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.