Web Analytics
Jump to content

Spraylakk


Recommended Posts

Har et lite prosjekt på gang som krever noe lakkering og da sprøyte blir litt mye styr, tenkte jeg å bruke spraylakk. Hadde en boks med primer fra Biltema, men etter påføring ser jeg at dette ikke er noe jeg skal bruke igjen.. Må vel være den verste spraylakken jeg har prøvd noensinne - spyttende dyse, ujevnt og alt for spredende spraybilde osv, osv. Jeg regner med at lakken deres ikke er noe bedre.

Noen tips til noe av litt bedre kvalitet? Jeg har ikke tenkt å investere i 2k lakk eller noe slikt tror jeg, må nesten bli noe touch-up lakk for bil eller noe slikt - helst litt rimelig da.

Link to comment
Share on other sites

Duplicolor er ikke så verst. Biltemalakk er vondere å jobbe med, dessuten er det veldig lite på boksen. Turtle er også helt OK.

Gå gjerne til et firma som selger billakk, de har som regel spraybokser i "standard" farger som har bra kvalitet til en pris som ikke er så voldsomt ille.

Når det gjelder spraybokser, så har fargen man velger mye å si. Det er stooor forskjell på hvor vanskelig det er å sprøyte sort matt og mørk rød metallic. :)

Link to comment
Share on other sites

Lenge siden jeg brukte mye spraybokser men tidligere kjøpte jeg noe som heter Quick. Fikk dem i alle fargehandlere tidligere i alle fall. Det gikk dårlig å bruke Biltema primer under disse, men ved å bruke både Quick primer og lakk, ble resultatene veldig bra. Jeg lakket både gitarkropper og rackbokser med dette merket med veldig bra resultat.

Brukte Biltema-lakk på en del effektbokser jeg lagde i vinter. Det var forferdelig dårlig lakk. Tåler ingen ting før det skaller av. Selv med primer under.

Off topic: Det beste resultatet på gamle engelske motorsykkeldeler er pensel og Bengalac rett på stålet.

Dere skal se skiltholderen min! Det ser ut som den brennlakkert :)

Link to comment
Share on other sites

Bare et skudd i blinde her, men er det poly topplag du skal ha? Wipe-on fra feks Minwax er temmelig greit å jobbe med, og krever ikke sprøyte. Funker selvsagt ikke hvis du skal ha solid farge, men utmerket som topp på en transparent finish. (vel, utmerket er vel å ta i, får jo ikke helt samma glossen som ved srøytelakkering. Ikke at jeg er noen ekspert men jeg har erfart forskjellen for å si det sånn. Skuffa kunde, kan man si..... minus 750,- på sluttsummen, men jeg spiste det uten å mukke)

@Hank: Triumph?

Link to comment
Share on other sites

Greener spør om lakkråd, og det er mulig jeg sporer av her, men underlaget er det viktigste. Bra underlag med en god primer på er alfa og omega for et godt resultat. Primerlaget kan godt være ganske tynt over et lag med gammel lakk for min del.

Primer er billig, og lar deg se feil i underlaget på en helt annen måte enn om du ikke bruker den. Dessuten fungerer den som en "isolator" og også en "indikator" på problemer du kan få senere, som for eksempel grove områder hvis du har brukt sparkel som suger lakk, eller koking, hvis du har fett eller annet dritt på gitaren. Det er mye mindre surt å slipe ned en primer enn det ellers perfekte laget med farge.

Primer kjøper man helst i en spesialforretning. Den koster jo ikke stort. I den grad jeg har noe oversikt over lakktyper, har jeg en slik liste:

- Biltema billakk

- Biltema hobbylakk

- Europrislakk. Den er faktisk ikke så verst.

- Quick lakk, Duplicolor og Turtle.

- Blandet farge hos billakkfirma. Slike bokser koster en god del kroner, snaut to hundre hvis jeg ikke husker feil, men tenk litt på hva du har brukt på tid på gitaren.

Husk å prøvesprøyte litt først, disse boksene inneholder så mye pigment at man blir helt satt ut hvis man forventer seg "vanlig" lakkbokseffekt.

Det er veldig fort gjort å legge på for mye. I tillegg har disse boksene veldig ofte en sprøytedyse som gir deg et "tilnærmet" lakksprøytedysebilde. Dysen er vel verdt å rense skikkelig og ta vare på. :)

Hvis jeg hadde lagt ned masse jobb på en gitar, så synes jeg disse tre hundrelappene er vel verdt det.

Husk også at det er ganske stor forskjell på farger. Noen farger inneholder av natur masse pigmenter, mens andre ikke nødvendigvis har like mye. Enkelte farger er vanskeligere å lakke med enn andre. Det aller aller enkleste er sort matt.

Link to comment
Share on other sites

Litt oppklaring:

-Det er en hel-farge det er snakk om, eventuelt med klarlakk på toppen (avhengig av lakktype og fargevalg)

-Jeg er godt kjent med lakkering, da jeg har lakkert en hel del tidligere, både med sprøyte og boks

-Primer eller aller helst skikkelig sprøytespakkel og/eller filler er ting jeg alltid bruker uansett underlag - om ikke annet for å "kartlegge" underlaget før lakkering.

-Quick har jeg brukt en del, men jeg vet ikke om jeg er sånn veldig begeistret, dessuten reagerer de produktene med så mye annet av spakkel osv. Men det viktigste i denne sammenhengen er at fargeutvalget er så lite.

-Da dette ikke akkurat er noe prestisje prosjekt, men en billig kropp som trenger litt lakk, hadde jeg ikke tenkt å bruke mange kronene på lakk

Jeg ser de har ok lakk på Torshov og Mekonomen - Duplicolor og K-ett eller annet. Greia er at prisen ligger på 150+ - noe som vil si 450,-+ for 3 bokser (primer/farge/klarlakk) Noe som er litt i overkant i dette tilfellet. Det er mulig jeg forlanger mye, men skal jeg betale såpass mye for spraylakk skal det ha en noe høyere kvalitet enn det jeg ser for meg at disse har. Mulig det eventuelt må bli noen sånne 2k-lakk bokser likevel da.. Men de koster fort 300,- her i Trondheim.

I "gamle dager" hadde jeg tilgang til rimelig utbedringslakk for Audio/VW i sånne små-bokser. Tror det er den beste boks-lakken jeg har prøvd faktisk, men slikt eksisterer neppe lenger og koster eventuelt sikkert eksepsjonelt mye.

Link to comment
Share on other sites

Ser det er en fyr på ebay som selger spraybokser med nitrocellulose-lakk i forskjellige farger (+primer og klar) til 10-14 USD, men han sender bare i USA pga flyrestriksjoner. Så da må du evt bruke jetcarrier sjøtransport e.l. Med frakt og avgifter blir vel fort rundt 150 pr boks for et parti på 10 stk, så da blir det ikke så billig allikevel.

Link to comment
Share on other sites

Ikke noen bombe at du har litt erfaring. Men har du prøvd en sånn "butikkblandet" sprayboks? Skulle ikke forundre meg om at en kar med litt erfaring kommer vel i havn, med litt til overs, på en boks. Som sagt, pigmentinnholdet er vanvittig i forhold til det du er vant med, og fargen velger du selv. Glansen er også veldig bra, og lakken er ikke 2k, så du har ikke problemet med holdbarhet.

Ikke prøvd? Prøve.

Fikk blandet en boks med slikt til den gule telecasteren min, og endte opp med å legge på et alt for tykt lag. Trodde jeg kunne lakke med sprayboks, men dengang ei. Boksen funket jo som en sprøyte, litt rikt satt opp.

Link to comment
Share on other sites

Hmm.. og dette var vanlig akryl/alkyd-lakk altså? Ja, nei jeg har ikke prøvd disse. Helt eksakt hvilken lakk fikk du på boksen og hvor handlet du den? Hvis jeg velger en hel-farge som ikke er metallic eller noe, så er ikke klarlakk/"gloss" nødvendigvis noe must. Det hørtes jo egentlig ikke så dumt ut da. Spørs om jeg får handle en slipegrunning i samme kaliber også med det samme kanskje.

Link to comment
Share on other sites

Hei

Jeg får vell slenge in en komentar jeg åsså da he he he.

Mekonomen har ett fargesortiment som hetter MULTONA som jeg synes fungerer

veldig bra men den koster runt 119 kr boksen her i sverige, veit ikke om den finns i Norge

men det burde den vell göre. Men jeg synes vell ikke att 300-500 kr är så dyrt for og få en bra lakk

på gitaren for det har du igen med all tröbbel som billige lakker gir deg.

Link to comment
Share on other sites

Hmm.. og dette var vanlig akryl/alkyd-lakk altså? Ja, nei jeg har ikke prøvd disse. Helt eksakt hvilken lakk fikk du på boksen og hvor handlet du den? Hvis jeg velger en hel-farge som ikke er metallic eller noe, så er ikke klarlakk/"gloss" nødvendigvis noe must. Det hørtes jo egentlig ikke så dumt ut da. Spørs om jeg får handle en slipegrunning i samme kaliber også med det samme kanskje.

Husker du den gule telecasteren min med matchende headstock? Jeg fikk spesialblandet en boks som matchet kroppen. Den kostet som sagt 300 kroner, men er den beste lakken jeg noen gang har sprøytet på. Det er vanlig "billakk", tynnerbasert. Det er ikke nødvendig med klarlakk oppå. Som sagt ble det ikke helt bra, da boksen dekket så bra, og ga så mye lakk at jeg la på for mye, med tilhørende småruglete overflate og ekstremt langtørketid. Start i det minste opp et sted der det er greit å slipe litt, slik at du blir vant med dekningsgraden. Skulle ikke forundre meg om det holder helt fint med en boks til en gitar.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
 • Siste aktive tråder

  • Selger en vintage (jepp, den er over 30 år gammel...) 1990 Greco "Firebird". Made in Japan!!! Denne gruser alt jeg har prøvd av moderne Gibsons. Den låter mye bedre, er bedre å spille på, og ser mye bedre ut. Dessuten er den MYE lettere. Vekta er i underkant av 3 kg, og den er er ekstremt resonant akustisk. Tailpiece og bridge er byttet til lightweight og aged Faber som jo også Gibson-mafia-gutta oppgraderer sine såkalte Customshops med. Pickups er vintage voicet og låter helt likt som de ekte Firebirdene fra '60-tallet, og selvsagt mye bedre enn de fæle keramiske pickupene Gibson leverte på sine triste reinkarnasjoner av Firebirden i nyere tid. Denne fantastiske gitaren gjennomgikk en service med båndfiling og polering samt ny nut i bein hos guitarwizard Geir Falck for ca. 3 år siden. Gitaren er naturlig aget pga. av at den er brukt mye (og det er ikke så rart, så bra som den er...) og den har tidligere tilhørt prominente gitarister her i Norge. Den ble importert fra Japan av ingen ringere enn @Hanspanzerher på forumet i sin tid. Tipper han herja vilt med gitaren før den ble solgt videre til en annen, ikke ubetydelig, norsk gitarist som høyst sannsynlig brukte den på plateinnspillinger som du garantert har hørt. Jeg kjøpte den av han rundt 2011, og som dere ser, har jeg gjort en del med den etter det, som gjør den til et enda bedre instrument enn det var! Gitaren leveres med original gigbag i ekte skai, som er mye mer slitesterkt enn det der nylon-greiene som Gibson leverer. Gitaren befinner seg i Ørland, men kan sendes pr. post i en Epiphone-pappeske mot at kjøper returnerer eska og pakkematerialer for selgers regning. Forumpris: 6500,- inkl. porto. (For en mer edruelig og realistisk annonse: https://www.finn.no/bap/forsale/ad.html?finnkode=240605842 )
  • Det står listet at den har Probuckers FB720 på nettsida til Epiphone. Tipper det er så enkelt som en minihumbucker-versjon av Probuckeren uten pole-pieces ja. Jeg synes de låter bra, og føler ikke et umiddelbart behov for å bytte de ut, slik jeg ofte har gjort med andre Epis. Tok kontakt med posten pr. telefon, og fikk en epost rett etterpå med skadenr og beskjed om å sende bilder av skaden og emballasjen. Avventer svar på det før jeg vurderer hva jeg gjør. Er det så enkelt som å innhente pris på reparasjon fra en gitarfikler, er det jo greit. 😊
  • Det holder vel å få et skriftlig prisoverslag fra en gitartekniker? Interresant gitar,visste ikke at den hadde minihumbuckere.Nice playin'
  • En liten lydtest-video av gitaren:  
  • Er ute etter en HX Stomp. Plukker opp i området rundt Os/Bergen eller betaler frakt.
 • http://www.BILDELERstore.co.no

 • Støtt driften av GitarNorge


 • Https://Www.AutoDELER.co.NO
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.