Web Analytics
Jump to content

skala? modes ? hjelp ???


Villunge

Recommended Posts

"Modes" (eller kirketonarter, som de heter på norsk), er simpelthen skalaer som er laget ved å begynne en skala på en annen note en grunntonen.

Durskalaen har 7 noter, og dermed 7 "modes". I C-dur:

C jonisk (C-durskala)

D dorisk

E frygisk

F lydisk

G miksolydisk

A aeolisk (A-mollskala)

B lokrisk

Det Malmsteen snakker om er frygisk dominant (Phrygian Major på engelsk, eventuelt også Phrygian Major, Phrygian #3 eller Spanish Phrygian), som simpelthen er harmonisk moll, men begynt fra kvinten. I A-moll:

A harmonisk moll

B lokrisk nat. 6

C jonisk #5

D dorisk #4

E frygisk dominant

F Lydisk #9

G# "altered" bb7

Link to comment
Share on other sites

Nå tenker jeg gutten fikk lyst til å lese videre på modale kirketonearter! :D

Selv om det kan virke litt skremmende i begynnlsen så er det egentlig ganske greit, tar bare litt tid å få med seg det grunnleggende. Fortsett med spørsmål om det virker ugreit, så skal du se du får svar! :)

Link to comment
Share on other sites

hmm.. har lest litt , og sli som jeg har oppfatte d , så er d akkorden under som bestemer hvilken mode skalaen er i. altså... hvist jeg spiller enn c dur akkord , og spiller en c dur skala over der , så har jeg enn ionisk. MEN hvist jeg spiller enn d moll under der så vil den ioniske skalaen forandre seg til dorisk ? tenker jeg i noen lunde riktig bane ??

Link to comment
Share on other sites

Ja, ikke helt på jordet nei! :)

Som du sier, du spiller en C dur akkord og spiller en C dur skala over. Den skalaen går fra C til C (C D E F G A B->C). Jonisk (Ionian - US), akkurat som du sier. Avstanden fra grunntone © til F er her en kvart.

Bruker du de samme tonene til å spille en Dm skala, så spiller du fra D til D (D E F G A B C->D). De samme tonene blir brukt, men det forholdet de får til utgangstonen er forskjellig. Avstanden fra grunntone (D) til F er her en liten ters.

Ergo. De samme tonene blir brukt, men de ikler seg andre egenskaper. Altså to forskjellige skalaer.

Hvis jeg forstår deg korrekt, så foreslår du å spiller en C dur skala med C dur akkord, for deretter å spille samme skala med Dm akkord. Det vil ikke endre skalaen nødvendigvis. Låter er bygd opp i tonearter, og det må visse trekk til for å endre toneart uten å miste lytteren. En slik endring av toneart kalles modulasjon. På samme måte kan du tenke skalaer. Det tonale sentrum er avgjørende for hvilken skala det vil bli oppfattet som. Hvis du spiller i D Dorisk og aldri spiller ned elller opp til C, så vil de færreste oppfatte skalaen som en C Jonisk, selv om akkorden C spilles som grunnlag.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
 • Siste aktive tråder

  • Hadde Guitar Rig 3(?) for mange år siden. Prøve alt mulig - ink Amplitube, men syns GR var desidert best og enklest i bruk. Skal teste det nye også   Jeg bruker mest Bias FX of Bias FX2, men sliter litt med latency. Hvilken type PC bruker du, og hvordan er forsinkelsene?  
  • For et år siden kom jeg over programmet Guitar rig 6. De hadde en demo med alle funksjoner bare at man ikke kunne lagre, men fullt brukbar til opptak. Den varte i 30 min, så må man starte programmet på nytt. Jeg hadde demoen i tre måneder før jeg så at de hadde sommersalg og jeg fikk hele programmet til halv pris. 1000.- kroner som var latterlig billig med tanke på hvor mange amps, rack, pedaler og muligheter som var der. Det var over 1200 ferdig innstilte lyder i forskjellige sjangere og man kan lagre de i forskjellige filer. Man kan selvsagt justere de å lagre nye, eller lage egne med alt som finnes. Den har også instillinger for vokal, trommer og mye annet. Nå har Guitarrig 7 kommet med cubersalgspris, men jeg venter til Black Friday eller Cybermonday i håp om å få oppgradert billigere. Det er masse nytt. Her er en video   Her er nettsiden: Native Instruments Guitar rig 7 Og her kan du laste ned demoen: Note: The demo version runs 30 minutes per session, and can then be reopend to try again. Save and Total Recall functions disabled. Du klarer deg lenge med den PS. Dette er ikke ment som reklame, men et godt tips. Jeg tjener ikke noe på det, men den demoen er gratis og verdt å teste...
  • Söker rock projekt i Norge att vara med i och framför allt live gig. All rock/metal är intressant.  Smakprov: www.linkedin.com/in/emlu-music-production-983a92296    
  • Heisann! er det noen som vet verdien på denne?  serienummer: US20048978
  • Via dette så endte jeg istedenfor opp med dette.   
 • http://www.BILDELERstore.co.no

 • Støtt driften av GitarNorge


 • Https://Www.AutoDELER.co.NO
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.