Web Analytics
Jump to content

Rekkefølge på fingrene med fingerspill


Jonas
 Share

Recommended Posts

Jeg har hørt at det er viktig å ha en viss rekkefølge på fingrene med fingerspill, altså plukke med pekefinger - langefinger - ringefinger -lillefinger - gjenta

Jeg har til nå bare brukt pekefinger og langefinger etter hverandre og prøver å lære meg å bruke alle fingrene, men hvor viktig er det å følge denne regelen?

jeg merker at jeg ofte "begynner på nytt" i rekkefølgen når jeg hopper til en annen streng.

Link to comment
Share on other sites

Fingerspill er ikke det jeg gjør oftest, men har lagt meg til den vanen å ha en finger per streng. Tommel på de to dypeste strengene, og deretter én finger for hver streng. Rekkefølgen avhenger jo av hvilket plukkemønster (fingerspillmønster) du velger å spille.

Det "korrekte" innenfor klassisk stil er å bruke PIMA (spanske forbokstaver for tommel-, peke-, lange- og ringfinger). Tommel på de tre dypeste og resten på hver sin diskantstreng - som utgangspunkt.

Har du faste plasser til hver finger vil det aldri skje at du spille på feil streng til feil tid, høyrehånd vil gå automatisk og du trenger bare å tenke over fingrene på venstre hånd. Meget praktisk når man har kommet så langt. :)

Dessverre er et standardsvar på sin plass også her. Øve, øve, øve. :D

Link to comment
Share on other sites

Jeg tenkte mer på når man spiller skalaer og slikt.

Jeg prøver bl. a. å lære Cabron av Red Hot Chili Peppers, og sliter med å få fingrene til å henge med på mellomspillet der.

Hvor viktig er den da å ha riktig rekkefølge på fingrene?

Link to comment
Share on other sites

Jeg spiller gitar utelukkende med fingrene, ikke noe plekter her i gården. Varierer mye fra sang til sang om hvilke fingre jeg bruker selvsagt, enkelte sanger har et mønster som tilsier at man skal bruke det som er mest behagelig og som går glattest. Når det ikke alltid er like lett å vite hvilke fingre man skal bruke, har jeg et fast mønster. Tommel går på de tre tykkeste, og så blir det naturligvis pekefinger - langefinger - ringefinger. Lillefinger bruker jeg aldri til fingerspill.

På skalaer skal de gå litt fortere, og da føler jeg mange gang at det blir knotete og vanskelig å holde et vist tempo. Det jeg har begynt med er å alltid ankre fast tommelen på den tredje mørkeste strengen (D) hvis jeg spiller på de lysere strengene. Dette fungerer flott for min del. Alternativt varierer jeg med å ankre tommelen på den tykkeste strengen (E), dog problemet mitt her er at når jeg når en viss hastighet på skalaen, så vil det være en bedre flyt å ankre tommelen på D enn på E, ettersom den da ofte har mindre avstand å bevege seg på, om man spiller skalaen rett opp og ned.

Personlig erfaring er at rekkefølgen og et fast mønster kan være greit for å få en bedre flyt og tempo, men ikke noe man nødvendigvis må låse seg fast med. Om noen sanger, licks, skalaer krever et annet mønster for at det føles bedre, så bruker jeg heller det. Føler det er viktig å eksperimentere litt.

Link to comment
Share on other sites

Ok. Jeg merker det er greit med litt frihet på licks og lignende ja.

Men bruker man ikke vanligvis lillefingeren? Jeg tenker hvis man vil soloe spansk gitar a.la. gypsy kings, er det ikke da en fordel å kunne bruke alle fingrene?

Link to comment
Share on other sites

Hvilke fingre du bruker er avhengig av hva du spiller. Spiller du f.eks gammel fingerpicking blues, hillcountry blues, ragtime er det vanlig å bruke i hovedsak tommel og pekefinger evt langefingern om du skal slå an parallelle strenger. Ellers lar du tommel og pekefinger slå an annen hver gang uavhengig av streng eller tommel som alternat bass. Spiller du engelsk/irsk/ folk er det vanlig å bruke alle fingre untatt lillefingre. Viser er det vanlig med repeterende mønster ut fra akkorder. Du vil finne dette vist i div tablaturer.

Link to comment
Share on other sites

Når man spiller klassisk/flamenco er det vel vanlig å bruke pekefinger og langefinger alternerende når man spiller scalaer/raske løp/melodier.

Edited by kst
Link to comment
Share on other sites

Når man spiller klassisk/flamenco er det vel vanlig å bruke pekefinger og langefinger alternerende når man spiller scalaer/raske løp/melodier.

Ok. Det var egentlig dette jeg lurte mest på. Var usikker på om det var mer effektivt å bruke fire fingre for å spille raske skalaer o.l.

Men takk for alle svar likevel, mye nyttig å hente her :)

Link to comment
Share on other sites

:)

Jeg kan egentlig ikke dette, men. Når man bruker to figre får man visst en mer "tight" og rytmisk lyd. Dette kalles picado. Jeg har sett folk bruke ringfinge også, altså tre fingre, men ikke fire fingre tror jeg. hvis jeg bruker noe annet enn to fingre, føler jeg at lillefingeren og ringfingeren ikke klarer å henge med. Hvis jeg skal lære meg dette en gang velger jeg nok peke- og langfinger. Derimot fungerer nok det meste bare man øver nok. :)

Edited by kst
Link to comment
Share on other sites

Var usikker på om det var mer effektivt å bruke fire fingre for å spille raske skalaer o.l.

Du kan jo sjekke ut Django Reinhardt - han hadde ikke spesielt mange funksjonelle fingre, men gud bedre hvor raskt han spilte. Det er så mange teknikker i forhold til ulikt type spill, og mange bruker ulike teknikker på like skalaer osv. Du kan få til en rask skala bare ved å bruke tommel og pekefinger hvis du vil, og det er ingen "regel" som sier at du må bruke tommelen på E A D. For min egen del så bruker jeg tommelen på absolutt alle strengene - avhengig av type musikk, og jeg bruker peke- og langfinger på A D G H E, ringfinger bruker jeg stort sett på D G H E. Da har du straks litt flere kombinasjonsmuligheter enn hvis du låser deg til regler. Gjør det som funker best til å begynne med, men jeg råder deg også til å være var for å øve inn uvaner som du ikke kommer ut av.

lykke til!

Link to comment
Share on other sites

Dette er vel også veldig forskjellig fra gitarist til gitarist hvilken teknikk de liker, men jeg bruker som regel tommel - peke - lang - ring når jeg spiller vanlig fingerspill på klassisk og stålstrenger. Jeg har også trenet en del på å bruke langfinger - ringfinger - lillefinger til fingerspill OG dermed kan jeg bruker tommel + pekefinger til å holde et plekter med. Dette er en teknikk jeg som regel bruker når jeg varierer fingerspill og plekterspill på el.gitar, samt hvis jeg vil ha litt mer markant bass ved fingerspill. Kan virkelig anbefale deg å lære plekter + fingre, for det er en metode jeg bruker en del faktisk. Fin til å leke i raske blue-skalaer med i alle fall... B)

Edited by Stian Ertvåg
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
 • Siste aktive tråder

  • Tja... 2000 - 2500,- kanskje?
  • Hei, Har ikke noe kjennskap til gitarer, men kan noen hjelpe meg med å si noe om hva jeg kan selge denne gitaren for? Mvh Stian
  • Funker bra. Ingen problem med den. Gratis en bag. Ring : 98473994 Pris 2000kr Yamaha Dreadnought Cutaway elektroakustiske gitar. Solid Gran topp. Nato ryggen og sidene. Yamaha Piezo Pickup med 3 Band EQ FGX720SC er den elektroakustiske versjonen av FG720S, og kombinerer klassiske FG-stil med moderne elektronikk for en utmerket kombinasjon av tradisjonelle utseende og opp til minutt ytelsen. FGX720SC har en dreadnought stil kropp med en solid Sitka gran topp og Nato rygg og sider som gir det en velbalansert tone med en sterk mellomnivå. Selve cutaway tilbyr enkel tilgang til høyere frets på gitar mens FGX720SC er også utstyrt med en piezo pickup og Yamaha Custom forforsterker for en nøyaktig, kontrollerbar akustiske lyden Pickup System Kontrollerer for den under broen er montert piezo pickup montert på instrumentets side for optimal tilgang. Batterirommet er også plassert på siden av nakken, å gi enkelt bytte. Preamp systemet Enveis system inkluderer en 3-fret equalizer med justerbar mellomtone frekvens kontroll og master volum.
  • Høres helt sykt ut. Men takk for infoen. Ser jeg har litt lesning å gjøre nå.    Ha en fin kveld videre. 😊
 • http://www.BILDELERstore.co.no

 • Støtt driften av GitarNorge


 • Https://Www.AutoDELER.co.NO
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.