Web Analytics
Jump to content

Gitar uten lakk?


Recommended Posts

Hallo Gitarnorge! Har den siste uken pusset ned og restaurert en sliten Les Paul Special. Ville ha den mer lik en Studio Faded

Har pusset bort all lakk, både på kropp og hals (bortsett fra hodet med Gibson logoen). Ganske bra resultat :D ! Så fikk den et lett strøk med nøttebeis, så den ble brun og fin.

Hadde egentlig tenkt å stoppe der, men: En kompis stakk innom og sa at den måtte ha et lag med klarlakk (eller matt-lakk) for å bli "hermetisk lukket". For treet i kroppen kunne bli vridd eller endre egenskaper om det ikke var behandlet med en lakk. Er dette nødvendig? :blink:

Trenger en bekreftelse eller avkreftelse.

Vet at kassegitarer er ubehandlet inni, samme gjelder hollowbodies.

Link to comment
Share on other sites

Jeg tror nok det er lurt å overflatebehandle for beskyttelse, men det trenger ikke være lakk. Tror det går an å bruke olje eller voks i stedet.

Sjekk ut denne Exploreren, f.eks:

Om jeg husker rett, så er halsen oljet og kroppen vokset. Resultatet er lekkert og gir et mer levende treverk enn med klarlakk.

Link to comment
Share on other sites

På exploreren min som sarge linket til over her så har jeg oljet og vokset både kropp og hals. Hadde nok holdt med bare olje. Men jeg ville ha litt mer forsegling. Bare voks hadde blitt kjedelig. For oljen får frem litt nyanser i treverket osv.

Men det varierer litt med treverk om man bør lakke eller ikke. En mahogany hals er det veldig anbefalt å lakke, for at den ikke skal bli vridd. Jeg oljet og vokset min. Brukte ekstra mye voks på halsen for å få den mer lukket. Jeg brukte olje og voks beregnet på geværkolber. Og gikk etter det prinsippet at hvis det var godt nok for en geværkolbe som skal være ute i all slags vær er det godt nok for halsen min.

Link to comment
Share on other sites

Vel, kroppen ville jeg ikke bekymret meg så mye over kanskje, men halsen bør du i alle fall olje om ikke annet for å unngå problemer med vridning osv. Det bør du vel gjøre med hele gitaren egentlig, hvis ikke blir den jo full av smuss du ikke får tørket bort på 1-2-3

Du kan bruke en herdende vegetabilsk olje som "kinesisk tung oil" Det er en nøtteolje som herder og kan poleres om du vil. Kan kjøpes i ulike kvaliteter. "benkeplateolje" på Ikea inneholder f.eks en god del "tung olje" men det er ikke en ren tung-oil

Link to comment
Share on other sites

Man kan også lage seg en blanding av bivoks og mineralsk terpentin. Brekk opp bivoksplatene, slikt får man i kjerringbutikker (tenk "bivokslys"), putt det i et tomt syltetøyglass og så over litt terpentin. Etter noen dager har terpentinen løst opp bivoksen, og du har en tykk krem du kan smøre på. Så kan man polere dette glatt etter at man har hatt det på gitaren. Lukter honning.

Fungerer kurant som topplag på oljede gitarer, også.

Link to comment
Share on other sites

Glukastern er helt ulakkert. Halsen har alltid vært dønn stabil. Har reist med den på fly flere ganger hvor jeg bare har vippa av floyden, skrudd av halsen og lagt den i kofferten. Bare smelt den sammen igjen når jeg kom frem dit jeg skulle. Aldri merka noen ting. EVH halsene i birdseye derimot slår seg bare du ser stygt på dem. Men som nevt over kan det være greit å beskytte treverket litt mot skit etc. Glukastern ser jo ikke ut og er jo svart av skit. I tillegg er jeg sikker på at treverket har dratt til seg fukt eller no for den er blitt mye tyngre. I det siste har guttungen funnet ut at den er fin å gnage på også.....

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
 • Siste aktive tråder

  • Fra mylespaul.com/forum: From another forum: Your results may vary- Gibson Pickups DC Resistance Values Gibson Burstbucker Pro (sim: BB1,Alnico5, potted) 7.4 KO Gibson Burstbucker Pro (sim: BB2, Alnico5, potted) 8.0 KO Gibson Burstbucker 1 (Alnico2) 7.5 KO Gibson Burstbucker 2 (Alnico2) 8.0 - 8.4 KO Gibson Burstbucker 3 (Alnico2) 8.2 - 8.8 KO Gibson '57 Classic (Alnico5) 7.44 - 8.5 KO Gibson '57 ClassicPlus (Alnico5) 9.0 - 13.8KO(the 9.0 appears to be a screw-up or faulty PU) Gibson Dirty Fingers (2xCeramic) 16.0 -16.6 KO Gibson Mini-humbucker (Alnico2) 6.0 - 6.4 KO Gibson 490R (Alnico2) 7.2 - 7.83 KO Gibson 490T (Alnico2) 7.9 - 8.53 KO Gibson 498T (Alnico5) 12.32-13.46 KO Gibson 496R (Ceramic) 8.3 - 8.63 KO Gibson 500T (Ceramic) 14 – 15 KO Gibson Angus Young (Alnico5) 13.5 KO Gibson Tommy Iommi (Alnico2+Ceramic) 16.5 KO Gibson Joe Perry(BB2&3?) (Alnico5) 8.4(neck)-8.8 KO(bridge) Gibson Jimmy Page (Alnico5) 7-8 KO(not found yet, but I reckon within these values) Gibson P-90R (Alnico5) 7.7 - 8.5 KO Gibson P-90T (Alnico5) 7.8 - 9.35 KO Gibson P-100R (Alnico5) 6.1 KO Gibson P-100T (Alnico5) 9.4 - 16.0 KO Gibson P-94R (Alnico5) 8.1 KO Gibson P-94T (Alnico5) 9.1 KO Gibson HB-R (Alnico5) 7.06 - 9.13 KO Gibson HB-L (Alnico5) 13.39 - 15.3 KO
  • Støtter BB Pro.  Akkurat dette med dårlig merking av pickups er en uting. Jeg har handlet en god del BKP det siste året, og de er definitivt verst på dette (absolutt ingen merking..). 
  • Siden de er merket med Alnico V, vil jeg si at det er BB Pro.
  • Pent brukt akkurat passe liten/stor og akkurat passe mye lyd til små øvinger / gigs. Liten, lett og allsidig !  Liten ‘rift i Tolexen’. Og billig ! 1900,-  Tranby.  
 • http://www.BILDELERstore.co.no

 • Støtt driften av GitarNorge


 • Https://Www.AutoDELER.co.NO
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.