Web Analytics
Jump to content

Gitar uten lakk?


Recommended Posts

Hallo Gitarnorge! Har den siste uken pusset ned og restaurert en sliten Les Paul Special. Ville ha den mer lik en Studio Faded

Har pusset bort all lakk, både på kropp og hals (bortsett fra hodet med Gibson logoen). Ganske bra resultat :D ! Så fikk den et lett strøk med nøttebeis, så den ble brun og fin.

Hadde egentlig tenkt å stoppe der, men: En kompis stakk innom og sa at den måtte ha et lag med klarlakk (eller matt-lakk) for å bli "hermetisk lukket". For treet i kroppen kunne bli vridd eller endre egenskaper om det ikke var behandlet med en lakk. Er dette nødvendig? :blink:

Trenger en bekreftelse eller avkreftelse.

Vet at kassegitarer er ubehandlet inni, samme gjelder hollowbodies.

Link to comment
Share on other sites

Jeg tror nok det er lurt å overflatebehandle for beskyttelse, men det trenger ikke være lakk. Tror det går an å bruke olje eller voks i stedet.

Sjekk ut denne Exploreren, f.eks:

Om jeg husker rett, så er halsen oljet og kroppen vokset. Resultatet er lekkert og gir et mer levende treverk enn med klarlakk.

Link to comment
Share on other sites

På exploreren min som sarge linket til over her så har jeg oljet og vokset både kropp og hals. Hadde nok holdt med bare olje. Men jeg ville ha litt mer forsegling. Bare voks hadde blitt kjedelig. For oljen får frem litt nyanser i treverket osv.

Men det varierer litt med treverk om man bør lakke eller ikke. En mahogany hals er det veldig anbefalt å lakke, for at den ikke skal bli vridd. Jeg oljet og vokset min. Brukte ekstra mye voks på halsen for å få den mer lukket. Jeg brukte olje og voks beregnet på geværkolber. Og gikk etter det prinsippet at hvis det var godt nok for en geværkolbe som skal være ute i all slags vær er det godt nok for halsen min.

Link to comment
Share on other sites

Vel, kroppen ville jeg ikke bekymret meg så mye over kanskje, men halsen bør du i alle fall olje om ikke annet for å unngå problemer med vridning osv. Det bør du vel gjøre med hele gitaren egentlig, hvis ikke blir den jo full av smuss du ikke får tørket bort på 1-2-3

Du kan bruke en herdende vegetabilsk olje som "kinesisk tung oil" Det er en nøtteolje som herder og kan poleres om du vil. Kan kjøpes i ulike kvaliteter. "benkeplateolje" på Ikea inneholder f.eks en god del "tung olje" men det er ikke en ren tung-oil

Link to comment
Share on other sites

Man kan også lage seg en blanding av bivoks og mineralsk terpentin. Brekk opp bivoksplatene, slikt får man i kjerringbutikker (tenk "bivokslys"), putt det i et tomt syltetøyglass og så over litt terpentin. Etter noen dager har terpentinen løst opp bivoksen, og du har en tykk krem du kan smøre på. Så kan man polere dette glatt etter at man har hatt det på gitaren. Lukter honning.

Fungerer kurant som topplag på oljede gitarer, også.

Link to comment
Share on other sites

Glukastern er helt ulakkert. Halsen har alltid vært dønn stabil. Har reist med den på fly flere ganger hvor jeg bare har vippa av floyden, skrudd av halsen og lagt den i kofferten. Bare smelt den sammen igjen når jeg kom frem dit jeg skulle. Aldri merka noen ting. EVH halsene i birdseye derimot slår seg bare du ser stygt på dem. Men som nevt over kan det være greit å beskytte treverket litt mot skit etc. Glukastern ser jo ikke ut og er jo svart av skit. I tillegg er jeg sikker på at treverket har dratt til seg fukt eller no for den er blitt mye tyngre. I det siste har guttungen funnet ut at den er fin å gnage på også.....

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
 • Siste aktive tråder

  • Jeg studerer nå på lyd og musikkproduksjons-linjen i Oslo. Jeg har en del ting å si om linjen, men hovedsakelig er det det at: - Nivået på de andre elevene suger, som er veldig dumt når ALT man får er gruppeoppgaver. (altså ingen en til en undervisning.) Dette har jo selvsagt å gjøre med at det ikke er noen krav for å kunne gå der (Noe jeg syns de burde endret på). Du ender mest sansynelig opp med å gå klasse med mange kriminelle som stjeler utstyr og så stikker av når skolepengene skal betales en måned etter at du starter - anbefaler IKKE å gå der om du gikk musikklinjen, da lærer man ikke noe nytt (unntatt tekniske greier). Det er ille fordi man kan ende opp med å vite mer teori enn lærerne der. Igjen også, ikke verdens beste lærere. Når du først har en god lærer, så trår de til permisjon fordi dems egt. jobb ble viktigere og de ditcher på Noroff i et halvt år. - Det er DYRT! Å ta en bachelor der krever at du ender opp med 400k i lån. Dette er ikke i beregning med de 120k EXTRA  hvert år for å ha et sted å bo og penger til å leve. Jeg tenker nå bare å ta ett, men ender fortsatt opp med 120k i lån, pluss 120k i å ha bodd ett sted. - Lokalene er fine og lyd-utstyret du får leid er ganske nice, så det er nå det. Hvis du er flink til å bruke studiene selv og lærer deg selv mye på tiden, som ikke har undervisning, så kan man få noe ut av det. Men igjen- nå tror jeg egt. ikke Noroff er så veldig imponerende å ha på CV-en sin, grunnet det ugudelige ryktet skolen har. Jeg så mye reklame om at skolen garanterer jobb før ferdig skolegang, men ingen av disse kan gjelde lyd og musikkproduksjon. Det kan bare ikke være. - Man kan utnytte lokalene og ta betalt for å spille inn for enkelt personer. Noroff lærerne bryr seg ikke litt, for de oppfordrer deg faktisk til å ta med andre musikere til å spille inn musikk. Men dette innebærer at du klarer å få kontakter og folk som kan tenke seg dette. Jeg sliter med kontakter, nå som Oslo er en helt ny by for meg. Kjenner jo ingen her. Jeg satser på ordentlig studier neste år, på musikkhøgskolen eller UIO. Begynte bare så jeg hadde noe å gjøre på dette året, ettersom jeg var får sen å bestemme med på høyere studier etter fristen gikk ut.  Konklusjon- Noroff lyd og musikk- er bare sykt dyre lokaler man alltid har tilgang på, og lite til ingen læring- hvis du gikk musikklinjen.
  • Ok. Tusen takk før svare. Legger den ut for 800kr så får den forhåpentligvis et nytt hjem😁
  • Du bør nok ikke ha veldig høye forventninger. Ser det ligger et par ute på danske sider, samt noen nettauksjonssider har solgt. Prisene ligger på godt under 1000 danske.
  • Hei. Er ny her inne så det er mulig jeg legger dette ut i feil forum. Men det jeg lurer på er hva verdien på en gitar jeg har arvet er.  Merket er Santana å model nr er 1570 laget i Japan. Ingen synlige skader så pent brukt. Kan absolutt ingen ting om gitarer sjenerelt så ønsker å selge den til noen som kan ha bruk for denne istedenfor at den skal samle støv legger ved et bilde av den.
  • Hvordan drives potmeteret? Kan jo være noe mekanisk der som har hoppet av.  Alt er jo fiksbart. Spørsmålet er hva du ev. kan gjøre selv. Må du ta den til en proff, skal det jo ikke mye til før det koster mer å reparere enn å kjøpe nytt, men jeg vil si at det i høyeste grad er smart å sjekke.
 • http://www.BILDELERstore.co.no

 • Støtt driften av GitarNorge


 • Https://Www.AutoDELER.co.NO
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.