Web Analytics
Jump to content

Plukke ut tre rør?


jonta
 Share

Recommended Posts

Er det mulig å bruke forsterkeren med bare ett utgangsrør, uten at noe går i stykker? Ved en liten glipp gjorde jeg dette. Jeg har en 100W Carvin som har en 50W bryter, da er det altså de to midterste rørene som er i bruk. Da jeg prøvde forskjellige rør, satte jeg i bare to av gangen, satt et i midten og det andre ytterst. Og med 50W bryteren på, var det da bare det ene røret som var i bruk. Da den vrengte veldig tidlig på clean fikk jeg mistanken. Den tok ikke noe skade av det lille jeg prøvde. Men kan man alltså kjøre med bare ett rør? for å få bedre lyd på "stuevolum" Eller blir jeg nøtt til å kjøpe HT-5'n til Seret....he-he

Link to comment
Share on other sites

Spilte sammen med Torgeir og kjendisene en gang. Gitaristen der, Per, bruker en gammel twin/super reverb der han har tatt ut flere av utgangsrørene, så det funker nok fint det. Om det er skadelig på noen måte vet jeg ikke, men han turte nå iallefall med sin.

Link to comment
Share on other sites

Det går nok bra.

Det som kan skade ampen er om spenningen blir for høy pga ett rør trekker bare 1/4 av strømmen iforhold til alle fire. Men det er lite sannsynlig at spenningen blir så høy at skade inntreffer, men mulig...

En annen ting er at trafoen da har strømm gjennom seg i kun en fase. Ikke farlig, men trrafoen vil nok ha dårlig bass respons fordi den går i metning ved lave frekvenser. For gitar så er det neppe et problem fordi frekvensene må nok være lavere enn en dyp E før det gjør noe.

Når jeg har sagt det, så vil jeg også si at det er på eget ansvar. skjer det noe morsomt, som grå røyk eller høye smell, så er det ikke min feil.

Selv gjør jeg slike ting hele tiden, fordi det er morro, men jeg kan fiske tingene rimelig lett hvis noe går galt, så det er aldri stress.

Link to comment
Share on other sites

Er det mulig å bruke forsterkeren med bare ett utgangsrør, uten at noe går i stykker?

det kommer an på.

de fleste amper kjører ren AC på gløderene, og når du napper rør vil spenningen stige på gløderene på rørene som er igjen. dette er ikke noe problem når du tar bort rør som trekker lite (EL84 og lignende), men kan utgjøre en uheldig forskjell hvis du fjerner 6550 eller EL34. høy glødespenning reduserer livet på gløderene.

med tanke på de øvrige delene av kretsen er det ikke noe stort problem, og på vanlige amper er det ingenting som vil eksplodere i en stor soppsky når du tar bort rør. du vil få en annen lyd pga impedans-mismatch og fordi du i praksis kjører det gjenværende røret i en slags suboptimal single-ended/klasse-A-variant. du har også god mulighet for fasevending hvis du sitter igjen med "feil" rør til slutt, noe som kan låte merkelig hvis du bruker flere amper på en gang.

hvis du har et multimeter kan du stappe det inn i glødepinnene på en av de ledige rørsoklene og lese av VAC.

Link to comment
Share on other sites

Om du kjører en 100W med bare ett utgangsrør så vil du vell bare få ene siden av signalkurven?

Er det ikke dette fasevenderen gjør, den splitter opp signalet slik at du får det negative signalet på ene siden av sluttrinnet og det positive på det andre og så samles når før det går til høyttaleren (i utgangstrafoen)?

Hadde vært kjekt om noen kunne bekrefte/avkrefte dette, har ikke sånn voldsomt peiling på det.

Du kan ta ut rør i par, de to ytterste eller to innerste...men dette blir jo det samme som når du bruker 50W bryteren.

Jeg har en gammel Marshall som har samme type bryter slik at jeg kan gå fra 100W til 50W, men i tillegg har jeg en som tar den fra 50W til 25W ved å bytte om fra katode til pentode modus (eller omvendt) på rørene.

Link to comment
Share on other sites

Om du kjører en 100W med bare ett utgangsrør så vil du vell bare få ene siden av signalkurven?

Er det ikke dette fasevenderen gjør, den splitter opp signalet slik at du får det negative signalet på ene siden av sluttrinnet og det positive på det andre og så samles når før det går til høyttaleren (i utgangstrafoen)?

Hadde vært kjekt om noen kunne bekrefte/avkrefte dette, har ikke sånn voldsomt peiling på det.

Du kan ta ut rør i par, de to ytterste eller to innerste...men dette blir jo det samme som når du bruker 50W bryteren.

Jeg har en gammel Marshall som har samme type bryter slik at jeg kan gå fra 100W til 50W, men i tillegg har jeg en som tar den fra 50W til 25W ved å bytte om fra katode til pentode modus (eller omvendt) på rørene.

Jo sant det. Hvis bias er veldig lav, vil den ene fasen som mangler ikke komme med i det hele tatt, og det blir en merkelig vreng som faktisk vil ha grunntone som er halve frekvensen av den som spilles, en slags oktaver effekt.

Vanligvis er biasen såpass høy at den vil spille fint på lavt volum og så gå over til en ekstremt usymmetrisk vreng når signalet blir større enn biasen.

Hvis bare ett rør taes ut, så det er to rør i den ene fasen, og ett i den andre, blir det en 'harmonisk' rik tone som kommer ut, der de like harmoniske (2,4,6, osv.) dominerer. Men selv om de harmoniske overtonene kan være over 10% så er det vanskelig å høre, tonen blir liksom litt fetere på en subtil måte. Nå snakker jeg om clean, ikke vrengt utgang.

Link to comment
Share on other sites

kort svar: nei. dette er ikke hva fasevenderen gjør.

langt svar:

den viktigste jobben som gjøres av fasevenderen i en push-pull-forsterker er å produsere to signaler, hvor det ene er likt inngangssignalet, og det andre er i motfase. signalene er altså like, men det ene er forskjøvet 180 grader. noen av de andre aktivitetene i fasevenderen kan for eksempel være å tilføre forvrengning ("gain" blant gitarister) eller å gjøre spenningsforsterkning ("gain" blant ingeniører).

neste del av en push-pull-forsterker er utgangstrinnet, hvor "pushen og pullen" foregår. her bestemmer man hvor mye av fasen hver side skal jobbe med. i klasse A vil begge sider arbeide med hele signalet hele tiden. i klasse B deler man signalet langs midten, og "får den ene siden av signalkurven".

gitarforsterkere på 100W kjører oftest i klasse AB hvor man gjør noe midt mellom. hva som gjøres avhenger av hvor stort signalet er, og hvor ampen befinner seg i forhold til klasse A eller klasse B. på lavt nok volum vil alle klasse AB-amper per definisjon operere i ren klasse A.

PS. jeg antar at du har en triode/pentode-bryter på Marshallen din. da bruker den skjermgitter 2 i pentoden som om det var anoden, og pentoden fungerer altså som en triode.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
 • Siste aktive tråder

  • Godt tenkt! Ofte fint å bli kvitt en del ting "rimelig" så lenge andre kan gi det et nytt liv  
  • Jeg studerer nå på lyd og musikkproduksjons-linjen i Oslo. Jeg har en del ting å si om linjen, men hovedsakelig er det det at: - Nivået på de andre elevene suger, som er veldig dumt når ALT man får er gruppeoppgaver. (altså ingen en til en undervisning.) Dette har jo selvsagt å gjøre med at det ikke er noen krav for å kunne gå der (Noe jeg syns de burde endret på). Du ender mest sansynelig opp med å gå klasse med mange kriminelle som stjeler utstyr og så stikker av når skolepengene skal betales en måned etter at du starter - anbefaler IKKE å gå der om du gikk musikklinjen, da lærer man ikke noe nytt (unntatt tekniske greier). Det er ille fordi man kan ende opp med å vite mer teori enn lærerne der. Igjen også, ikke verdens beste lærere. Når du først har en god lærer, så trår de til permisjon fordi dems egt. jobb ble viktigere og de ditcher på Noroff i et halvt år. - Det er DYRT! Å ta en bachelor der krever at du ender opp med 400k i lån. Dette er ikke i beregning med de 120k EXTRA  hvert år for å ha et sted å bo og penger til å leve. Jeg tenker nå bare å ta ett, men ender fortsatt opp med 120k i lån, pluss 120k i å ha bodd ett sted. - Lokalene er fine og lyd-utstyret du får leid er ganske nice, så det er nå det. Hvis du er flink til å bruke studiene selv og lærer deg selv mye på tiden, som ikke har undervisning, så kan man få noe ut av det. Men igjen- nå tror jeg egt. ikke Noroff er så veldig imponerende å ha på CV-en sin, grunnet det ugudelige ryktet skolen har. Jeg så mye reklame om at skolen garanterer jobb før ferdig skolegang, men ingen av disse kan gjelde lyd og musikkproduksjon. Det kan bare ikke være. - Man kan utnytte lokalene og ta betalt for å spille inn for enkelt personer. Noroff lærerne bryr seg ikke litt, for de oppfordrer deg faktisk til å ta med andre musikere til å spille inn musikk. Men dette innebærer at du klarer å få kontakter og folk som kan tenke seg dette. Jeg sliter med kontakter, nå som Oslo er en helt ny by for meg. Kjenner jo ingen her. Jeg satser på ordentlig studier neste år, på musikkhøgskolen eller UIO. Begynte bare så jeg hadde noe å gjøre på dette året, ettersom jeg var får sen å bestemme med på høyere studier etter fristen gikk ut.  Konklusjon- Noroff lyd og musikk- er bare sykt dyre lokaler man alltid har tilgang på, og lite til ingen læring- hvis du gikk musikklinjen.
  • Ok. Tusen takk før svare. Legger den ut for 800kr så får den forhåpentligvis et nytt hjem😁
  • Du bør nok ikke ha veldig høye forventninger. Ser det ligger et par ute på danske sider, samt noen nettauksjonssider har solgt. Prisene ligger på godt under 1000 danske.
  • Hei. Er ny her inne så det er mulig jeg legger dette ut i feil forum. Men det jeg lurer på er hva verdien på en gitar jeg har arvet er.  Merket er Santana å model nr er 1570 laget i Japan. Ingen synlige skader så pent brukt. Kan absolutt ingen ting om gitarer sjenerelt så ønsker å selge den til noen som kan ha bruk for denne istedenfor at den skal samle støv legger ved et bilde av den.
 • http://www.BILDELERstore.co.no

 • Støtt driften av GitarNorge


 • Https://Www.AutoDELER.co.NO
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.