Web Analytics
Jump to content

Gehørtrening


Lah
 Share

Recommended Posts

Hei!

Jeg skal få bedre gehør, og jeg er villig til å legge ned tid for å oppnå det. Nå tenker jeg ikke først og fremst på gjennkjenning av intervaller, men akkordprgresjoner. Stigende intervaller har jeg begynt å få litt under huden føler jeg, og det er litt for kjedelig å begynne på synkende. Jeg tenker å jobbe parallelt med enkle intervaller og akkordprogresjoner. Mitt mål er å kunne høre i hvilken omvending hva slags akkorder spilles, og akkordenes forhold til hverandre. Og dette idet jeg hører sangen. Også vil jeg gjerne få brukt mitt bedre øre gjennom fingrene når jeg spiller. Er det flere mål jeg bør ha?

Jeg har lånt meg en sak "Lytt til akkorder", på biblioteket. Den har kassett med klanger og en fasit til klangene. Ikke tipp topp moderne, og det er noe gærnt med enten kassetten eller kassetspilleren min, for det det låter ikke helt bra. Derfor er det bra det følger med noter! Jeg lytter og lærer og spiller klangene selv på piano. Hittil har jeg holdt meg til tonika, subdominant og dominant, og slik tror jeg det er best enn så lenge. Når jeg spiller, piano eller gitar, prøver jeg å "lytte aktivt". Det hender at jeg analyserer noter jeg spiller og sanger jeg tar på gehør. Altså, analyserer med hodet, ikke på gehør. Det gjør jeg også noen ganger i andre sammenhenger der jeg selv ikke utdøver musikken. Jeg prøver forresten også å spille sanger etter gehør. Nå har jeg fortalt hvordan jeg gjør det.

Og så kan dere fortelle hva dere har gjort! Hva funka bra, og hva funka ikke? Erfaringer, nye idéer, ja takk!

Link to comment
Share on other sites

Så fort du har disse tre grunnklangene på plass, bør du utvide til paralelltonearten. Det er da det begynner å bli morsomt. Det å lære seg kvintsirkelen utenat, å kunne visualisere den i hodet, er veldig nyttig. Da tenker jeg ikke nødvendigvis på alle fortegn og detaljer, men i første rekke plasseringen av durtonearten og paralelltonearten i forhold til hverandre.

Det å lære seg disse teknikkene fører jo ikke nødvendigvis til bedre gehør, da, men det vil trolig hjelpe veldig. Det å visualisere dette, å lage seg et bilde i hodet man kan "ta fram ved behov", uansett om det er en kvintsirkel, en gitarhals eller et klaviatur er smart. Jeg vil tro at kvintsirkelen er mest universell, uansett instrument.

Har du sjekket ut programmet "Earmaster" på PC? Hvis ikke, gjør det.

Link to comment
Share on other sites

Vil sjekke at jeg forstår deg rett: du mener at når jeg før jeg beynner med flere klanger i durtonearten, bør jeg ta de tre viktigste i paralelltonearten også?

Jepp. Kvintsirkelen har jeg ikke viet mye oppmerksomhet så langt. Men med gehørtreningen får jeg nok både mer nytte og interesse for den.

Edit: Earmaster, ja! Nei, så langt har jeg ikke kommet ennå. Har jo sett det har fått mye skryt her på forumet, men stort lengre enn det har jeg heller ikke kommet. Jeg får vel se å få fatt i det.

Edited by Lah
Link to comment
Share on other sites

Det stemmer. Når du kan plassere Tonika, Subdominant og Dominant i dur, vil du få mer glede av å kunne plassere de tre tilsvarende i paralelltonearten enn å skulle plassere akkorder innen durtonearten. Det å høre forskjell på moll og dur er viktig. Når du behersker disse seks, kommer gjerne resten "rekende på en fjøl".

For meg er kvintsirkelen viktig som et "visualiseringsverktøy", og jeg tegner den gjerne raskt ned når jeg skal transponere, eller at jeg kommer over ting som er vanskelige. Det betyr ikke at det er riktig framgangsmåte for alle andre. Vi lærer og tilegner oss ting forskjellig, og det er ikke sikkert du er i samme "læringskategori" som meg.

Den tar da ca ti sekunder å lære-

"Faderen Bevare Esspen, Asspen og Dessuten Gesspen"

"Gå Du Aldri Etter Henne Fiss Hiss (kun for de som vil pirke, hvem spiller i hissdur..)

Med en C øverst. F- remsen får et b- fortegn mer per trinn, og G- remsen ett kryss mer. Så enkelt.

Link to comment
Share on other sites

 • 2 weeks later...

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

 • Recently Browsing   0 members

  No registered users viewing this page.

 • Siste aktive tråder

  • Jeg har de akustiske alltid i kasse med en Boveda pose i kassen. Funker fjell.
  • En tur alene til byen, kom hjem med åtte nye skiver (Ecclesia, #3 i midten fikk jeg forrige lørdag):  
  • Jeg oppbevarer mine heltregitarer (archtop og kasse) nesten uten unntak i gitarkassene. Rommet jeg oppbevarer gitarene i har «bedre» (for gitarer om ikke annet) luft enn resten av huset, men jeg har et hygrometer for å følge med på fuktighet og temperatur. Så langt har det stort sett vært innafor i rommet (35-60% fuktighet). I enkelte perioder om vinteren har jeg satt inn en bolle med vann for å tilføre fuktighet. Det funker, men jeg skal vurdere å anskaffe en liten luftfukter.
  • Brum brum. Neida, skaff deg et hygrometer (hundrelapp eller to), så følger du med utover vinteren. Ingen grunn til å fukte lufta så lenge du har inneklima innafor "normalen". Men absolutt lurt å ha forholdsregler: Jeg har en heltre granlokk Ayers stålstrenger som ikke greide seg gjennom den tørreste og kaldeste vinteren i trøndelag på lenge (10-12 år siden?) uten betydelige sprekker i lokket. Den hang på veggen i stua, og jeg hadde ikke begrep om luftfuktighet da. Den låter og spiller nydelig, så det er foreløpig kun kosmetisk, men så kosta den bare omkring 5000,-, så ikke noe stort tap. Ellers, hvorere du borhena? Innland/kyst/fjell? Har litt å si.
  • Takker!  Hvor mye legger dere i luftfuktighet og slikt for kassegitarer? Fikk med en pakke d'addario humipak, men tenkte det er lurest å vente til vinteren med å poppe den? Gitaren kommer til å ligge i kassen når den ikke er i bruk. Er første heltre kassegitar jeg eier, so bear with me
 • http://www.BILDELERstore.co.no

 • Støtt driften av GitarNorge


 • Https://Www.AutoDELER.co.NO
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.