Web Analytics
Jump to content

Coilsplit


ErlendB
 Share

Recommended Posts

Hvorfor er det så få gitarer som kommer med coilsplit fra fabrikk?

Selv eier jeg en nybegynner-Ibanez i 3000-kronersklassen. Den er utstyrt med coilsplit fra fabrikk. Hvorfor er det da så få H+H-gitarer som har coilsplit?

Edited by ErlendB
Link to comment
Share on other sites

  • Replies 53
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Det er et godt spørsmål. Jeg har ikke hele svaret, men jeg tror det kommer av at det koster litt å lage.

Så kan man si at "Jamen det er jo bare en bryter, to ekstra ledningsstumper og bittelitt mer jobb. Det stemmer, men sånne "bare"- ting koster kanskje ikke stort på en gitar, men det lbir store summer totalt sett når man kanksje lager ti tusen gitarer av den typen. Så så lenge gitarister ikke etterspør, så lager man ikke.

Kanskje det er så enkelt?

Link to comment
Share on other sites

Det er mye mulig.

Grunnen til at jeg nevnte Ibanezen, var jo nettopp fordi den var billig fra fabrikk. Man får jo mange dyre gitarer oppe 10k-klassen (kanskje høyere) uten coilsplit.

Tror ikke det er økonomien som hindrer mange produsenter i å ha coilsplit i gitarene sine, som du sier. Det har nok med at det ikke er så stor etterspørsel etter det. Kjøper du deg først en humbucker-gitar til 10 tusen, så har du råd til en Strat.

Edited by ErlendB
Link to comment
Share on other sites

Jeg har et par gitarer der jeg har bygget elektronikken selv. Et par av de er ganske avanserte i forhold til hvordan det er mulig å koble en passiv elektrisk gitar. Flere gitarister som har prøvd gitaren, har kommet med negative bemerkninger. Jeg har jo trodd at dette er kult, men får beskjed om at "nei, jeg blir forvirret av alle disse mulighetene. Jeg vil ha det enkelt. Det blir for mange brytere og duppeditter."

Selv Tele'n min, som kun har pickupvelger, volum, felles coilsplit på begge pickupene og en aktiv diskant/mellomtonekontroll, har fått sånne kommentarer.

Det kan være noe der, også.

Link to comment
Share on other sites

Det er jo helt utrolig, spør du meg. Jeg klager ikke over et par ekstra muligheter og konfigurasjoner. På Ibanezen min er det en 5-veisbryter, så der er det jo veldig simpelt å skjønne. Jeg har aldri testa en gitar der noen har coilsplitta den selv, kan godt hende det er mer forvirrende da, ikke vet jeg.

Link to comment
Share on other sites

Kanskje fordi de forsøker å være litt innovative, og kan tilby kule navn som "True Duobucker"- og slikt i teksten om gitaren. Det er jo som sagt snakk om en eller annen bryter, litt ledning og fire ekstra loddepunkter.

Min Tele, som nevnt over har en ekstra bryter til coilspliten. Jeg synes kanskje ikke det er veldig forvirrende, men ser at andre reagerer annerledes. Ja, og så har den en "stacked" tonekontroll, med to "ratt" i stedet for ett, en til diskant, og en til mellomtone. Det er mulig kombinasjonen overbelaster gitarhjerner. :P

Link to comment
Share on other sites

Bryteren er bare en del av det hele. På en standard Epi kan man ikke benytte originalpickupsene, fordi de ikke er kablet for dette. En humbucker med coilsplitmulighet har fire eller fem ledere, de som sitter i Epi har bare to. Man kan selvsagt åpne pickupen, og sette inn ekstra ledere, men dette er for viderekommende. Det er enklere å kjøpe nye pickups, for å si det slik.

Så er jo bryteren neste trinn i rekken, her finnes det også forskjellige variasjoner over tema. En treveisbryter som det sitter i en "vanlig" LP, kan godt brukes i en gitar med coilsplit. Det kreves da at man har en ekstra bryter, enten som en microbryter, eller en "push-pull"- bryter på et av potmeterene.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.