Web Analytics
Jump to content

DIY kabinett?


Recommended Posts

Det virker som jeg ikke får solgt 412'ern min til innkjøp for noe mindre, så jeg tenker å heller resirkulere de høyttalerne som sitter i da jeg er mer enn fornøyd med lyden i dem (Celestion Rocker Custom V12).

Jeg skal lage "open back" så kassens volum er ikke viktig, jeg har ubesvarte spørsmål om materialer.

Jeg lurer på om MDF-plater vil være et godt materiale til dette. Det holder til sub-kasser så de tåler vibrasjonene, men er det annet virke som vil duge bedre?

Hobbyplater, spon osv?

Tenker forøvrig på èn 212- og to 112-kasser.

Alle innspill er satt pris på :D

Kristoffer

Link to comment
Share on other sites

 • Replies 53
 • Created
 • Last Reply

Top Posters In This Topic

Jeg er ikke så glad i MDF til musikkutstyr pga den høye vekten og relativ dårlig styrke og fuktmotstand sammenlignet med kryssfiner.

Men det har den positive egenskapen at det er død. Så om dødt kabinett det er en del av designet er MDF godt egnet.

Mange mener at en del av Fender mojo'n fra '50 og '60 ligger i at de lette furu-kabinettene deres "spiller med".

Link to comment
Share on other sites

Jeg høres kanskje ut som en papegøye, men sist jeg var innom Biltema, la jeg merke til at de hadde begynt å føre hobbyplater i furu. Hadde sjekket prisen der i forhold til trelasthandleren. Skulle ikke forundre meg om det var litt å spare.

Det letteste og billigeste jeg ser for meg det går an å lage, er å bruke "rackvinkler", sånne alu- profiler, og kryssfiner. Så kan man evt. sette spiler på de store flatene, enten tre eller aluminium for å unngå for mye resonans. Det er lett, sterkt, og enkelt å bygge i. MDF blir for tungt.

Link to comment
Share on other sites

Kryssfiner plater i baltisk bjørk (finnes i ulike tykkelser - 8, 12, 16, 18, 22, 24 mm)

Høyttalerkabinetter til gitar er ikke akkurat Hi-Fi, hvis man ønsker den tradisjonelle lyden fra eldre forsterprodusenter bør man også lage kabinettene like "levende" som de var på klassikerne. Kabinettene på eldre forsterkere står faktisk for så mye som 10-30% av lydkarakteren gjennom egenlyd. Prøv å kakk med knokene, eller legg øret inntil et slikt kabinett mens det er i bruk, da vil du fort skjønne at kabinettet også generer en hel del lyd. Kabinettveggene opptrer rett og slett som membraner.

Kryssfiner plater i baltisk bjørk er en slags mellomting mellom billige kryssfinerplater (bygningsplater) og spon/mdf plater. De er ekstremt solide, men har den riktige "klangen". Platene benyttes til store hornhøyttalere, kostbart PA utstyr osv.

Limtre plater i furu ville jeg ikke brukt, da de verken er solide eller gode å jobbe med. Hvis du ikke er opptatt av vekt og klang er MDF det enkleste og mest solide materialet du kan bruke. Lakkerer du det med en oljebasert gulvlakk e.l. blir de også vanntette. Møbelplater i spon er jo også et alternativ, men de er sikkert ikke så enkle å skaffe lenger og dessuten koster de sikkert like mye som MDF. (Prisforskjellen var tidligere på 2-300%)

Link to comment
Share on other sites

Jeg legger inn en stemme for det Greener sa. MDF og spon er for dødt. Furuplater sprekker lett. Jeg har begynt å bruke 12mm finérplater etter en del testing, og har kommet frem til at kabinettene er sterke nok (jeg lager fingerskjøt i hjørnene), utrolig lette iforhold til det meste annet, og gir en viss klang som ikke er å forakte.

Jeg har brukt 12mm til 2x12, 12+15, og 4x10 kabinetter, og mener det er sterkt nok, men med forbehold at kabinettene bahandles med noe forsiktighet, de er tross alt en del av musikkinstumentet.

Link to comment
Share on other sites

Tror jeg ville holdt meg borte fra furu dersom du skal flytte de litt rundt. Furu er ganske mykt, og det er lett å få merker og hakk i det. Kryssfiner er nok "hakket" bedre :)

Sant. Nettopp derfor man begynte bruke tolex på furkabinettene i sin tid.

Som sagt, i dag benytter furu når man ønsker egenlyd i kabinettet.

Den opprinnelige grunnen til at furu ble brukt var nok kun pga lave produksjonskostnader.

Noe som i dag ikke lenger er tilfelle for helte furu i nødvending bredde.

Om man forsøker se på valg av byggematerialer i en ørlite utvidet sammenheng

så er det en kjent sak at rackene fra det glade '80-'90 døde av flere grunner.

I denne sammenheng vi diskuterer her er et av argumentene at en kombo i mange

sammenhenger fungerer så bra fordi den er satt sammen av flere komponenter

som er tilpasset og justert til et helhetlig sluttprodukt/instrument.

F.eks når man voicer en kombo gjøres det sammen med elementer og kabinett.

Et furukabinett som da boomer med elementet vil da i mange tilfeller trenge

et annen voicing enn et kabinett som kun lar høytalerelementet gjengi lyd.

Av samme grunn vil man da heller ikke få en 5e3 konstruksjon til å låte som

en Deluxe om man putter den i et MDF kabinett.

Link to comment
Share on other sites

 • 2 weeks later...

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.

 • Siste aktive tråder

  • Har sendt og mottatt et lass med gitarer og basser, pleier ikke være noe problem. Det beste er selvsagt å sende i koffert, men så lenge man har en passelig stiv pappeske og polstrer gitaren godt slik at den ikke ligger og slenger inne i esken så går det bra. Kan være lurt å bekrefte med selger at han vet hvordan han pakker en gitar for sending, og om han f.eks. har en gitar-eske liggende. Hvis ikke kan man ofte få tak i det hos en gitarbutikk; de har pappesker i hopetall som de bare leverer til gjenvinning og er glad for å bli kvitt. Har også mottatt gitarer som kun har vært send i en dvask gitarbag med adresselapp klistret på. Anbefales ikke, men heldigvis har det gått bra de gangene det har skjedd med meg. Antar at postmennene ofte er litt ekstra forsiktige når de ser slike pakker, men det er jo ingen garanti.
  • Nå ser jeg på brukte gitarer. Men, er det mulig/litt å sende elgitarer med posten? Hvordan gjøres det på en trygg måte for gitaren i så fall? Noen som har erfaringer her? Eller bør en kun gå for gitarer en kan hente selv?
  • jepp. eller en sg-type eller en explorer-type
  • Takk folkens, da har jeg noen ting å teste når jeg får den med meg hjem etter neste øving!
  • Jeg er nære på å si at en Les Paul-type gitar kanskje kunne vært noe? (F.eks. en brukt Epiphone Les Paul eller LTD EC 256.) Fast stol og de er jo innafor både på metal og snillere, og det burde kanskje være mulig å finne noe brukt sånn omtrent i prisleiet det her er snakk om.
 • http://www.BILDELERstore.co.no

 • Støtt driften av GitarNorge


 • Https://Www.AutoDELER.co.NO
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.