Web Analytics
Jump to content

De mest standard tingene du gjør


jagarock
 Share

Recommended Posts

La oss si du skal mekke deg en rockelåt, med gitar, bass, trommer og vokal.

Hva er de mest standard tingene du gjør for å få det til å låte greit ganske kjapt.

Mitt eksempel:

1. 4 spor gitar med dobbling, 2 max pan, 2 75% pan.

2. ett spor bass uten pan, fjern eq under 55hz, compressor

3. trommer, her er jeg ikke no flink enda.

4. ett spor leadvokal, bruk doblingseffekt, venstre kanal -7cents, høyre kanal +7cents, compressor

5. etter det er spilt inn, smell på en maximizer.

Ganske basic jeg da, ikke noe fantom på reverb, compress, limit, eq og pan egentlig.

Interessant å vite hva andre gjør som standard.

Link to comment
Share on other sites

Å låse seg fast i et "standardmønster" er ubeskrivelig begrensende, og det vil jeg ikke anbefale til noen. Det viktigste er å høre på hva du har, legge en liten slagplan for hva du vil gjøre med det du har, og samtidig være åpen for endringer/tillegg underveis.

Det er en klisjé, men den er likevel sann: Ørene er den eneste regelen.

------------------

Men dersom jeg skulle ha spilt inn og mikset en "standard" rockelåt på et par timer (f.eks) så hadde jeg gjort slik:

- Brukt god tid på mikrofonplassering på alle instrument, finne alle de gode vinklingene og gode posisjonene. Sørg for å ha et så godt råmateriale som mulig - man kan ikke polere drit, man bare gnir det utover. :) Ikke glem å bruke klikk/metronom, så man får ting skikkelig tight.

- Muligens gate på basstromme og tammer (dersom det er nødvendig), gruppekomprimering av hele settet, så risikerer jeg ikke å klemme det helt i hjel (noe jeg av og til gjør). AB-mikking på overheadmikkene, og ganske tung stereopanning av samme mikrofoner. BD i midten, SD litt til siden (samme side som OH-mikken over skarpen).

- Gitarer spilles inn, doblet rytmegitaren (da tenker jeg å spille inn akkurat samme gitarsporet to ganger - ikke noe klipp&lim tull) og pannet doblingene sånn passe til hver side. Ikke alltid nødvendig, men kan være kult. Uansett greit å ha noen doblinger av rytmegitaren hvis man vil gjøre litt moroting i mikseprosessen etterpå.

- Ett spor bass - og den legger jeg midt i lydbildet sammen med basstromma.

- Ett spor leadvokal, ingen dobling. Er så jævlig lei av dobling av vokal. Kanskje litt doblinger i oktaver/terser på refrenget. Kommer an på vokalisten. :)

Lett pitch-korreksjon dersom det er nødvendig. Reverb og kanskje en form for delay (slap-back kan være tøft i enkelte sammenhenger). Ekstremt forsiktig kompressering.

- Har man vært flink nok med mikrofonplasseingen trenger man ikke stort annet enn et highpass-filter her og der, så skal det låte ganske så ok. Jeg er veldig varsom med å ikke skru ting til døde. Husker ikke helt hvem som sa det, men det låt som følger: "ALT er EQ. Mikrofonplassering, rommet du tar opp i, mikrofonen, kabelen, preampen, mikseren, konverteren - alt er i prinsippet EQ. Gjør du en god nok jobb i samtlige ledd, kan du la alle knappene på EQ-enheten være i fred". Jeg lever litt etter samme prinsippet. :)

----

Når det bare slik at jeg er en glad amatør når det kommer til studioinnspillinger, og har kun folkehøyskole og litt demoinnspillinger i stua bak meg. Men innspilling og miksing er moro! :)

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
 • Siste aktive tråder

  • Heisann,   Jeg har tatt opp noe musikk før, men tenkte å investere i noe bedre utstyr denne gangen. Jeg har sjekket YouTube og Google, og funnet ut at jeg skulle gå til anskaffelse av Focusrite 18I8 (har også sett på Audient ID44 - antageligvis overkill? Da jeg er veldig alene). Uansett; Var egentlig fast bestemt på lydkort, men så ble det også sagt at jeg kunne bruke Headrush Pedalboard som lydkort / audio interface. Og en slik har jeg. Mitt spørsmål blir vel først og fremst, hvordan det brettet stiller seg i forhold, kvalitetsmessig, til de to andre lydkortene/AI jeg nevnte? Er det like-så-bra, bedre, dårligere, veldig mye bedre, eller hva? Jeg har ikke noe i mot å betale noen kroner, om jeg får kvalitet igjen for det. Jeg synes jeg sliter generelt litt med støy i utstyret mitt (alltid en eller annen buzzing-lyd, et sted, og det tar litt drepen på motivasjonen å spille tilkoblet - spiller for det meste "unplugged", selv med elgitar). Jeg ønsker i hvert fall bra utstyr. Noen forslag til hvor jeg kan begynne å løse dette problemet? Mener at jeg tok med gitar og forsterker til Gitarhuset på Alnabru også, og testet der, og "ingen buzzing". Kan det være noe med rommet mitt? At PC står der og andre ting?   Oppsummert; Jeg har gitarer, et Headrush Pedalboard, KRK Rokit 6 høytalere og en PC. Tenker å bruke Reaper som DAW til å begynne med. Jeg har et større ønske om kvalitet, og liten lag/latency. Og vil heller ha kvalitet (null irritasjonsmomenter) enn å spare noen kroner. Noen som vil hjelpe videre? Jeg er først og fremst en gitarspiller, og har dessverre mindre kunnskap om preamp, forsterker, etc. etc..    Takker og bukker for svar og hjelp!    
  • Som BobbyBay sier, se på Finn om du finner noe i nærheten til akseptabel pris, ta med gitaren og prøv.
  • Du bør ha 10" eller 12" høyttalerelement. Det er et must for å få god lyd. Så er det om man skal ha rør eller transistor / digital forsterker - det er en smakssak. Her er et par Vox Valvetronics (modellering): https://www.finn.no/bap/forsale/ad.html?finnkode=262995185 https://www.finn.no/bap/forsale/ad.html?finnkode=257890983 En rørforsterker kan får man ikke samme pene lyden på både på lavt som høyt volum, og man kan ikke spille via hodetelefoner med den. På en annen side får man en helt annen lyd, og annen respons (vanskelig å forklare.) En Bugera (rør) med mange muligheter til en grei penge: https://www.finn.no/bap/forsale/ad.html?finnkode=257472591  
  • Hej! Har en Gretsch streamliner g2420t som jeg brukte en billig forsterker til som ble ødelagt. Nå vil jeg kjøpe en litt bedre en (tænker rundt 1000-3000kr.) Siden det er en hollowbody som høres fin ut akustisk, vil jeg gjerne ha en amp som kan få den til å høre flott ut elektrisk også. Har ikke mye forstand på forsterkere så kunne veldig gjerne ha bruk for råd og eksempler:)))  
  • Smått hotte virker de ihverfall. Splitter overraskende fint og tonekontrollen roter ikke ting til når man ruller tilbake. Men jeg er ikke helt forelsket i halsen. Det er noe med den chunky v-profilen kombinert med relativt flatt fingerbrett som virker litt klomsete. Eller det kan være at halsen på den HBSC550-II`en er ekstremt god match her til sammenligning
 • http://www.BILDELERstore.co.no

 • Støtt driften av GitarNorge


 • Https://Www.AutoDELER.co.NO
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.