Web Analytics
Jump to content

Fender Champion 600 - what your mother didn't tell you


fuzz-mullah
 Share

Recommended Posts

Flere butikker har for tiden et tilbud der du får med en Fender Champion 600 forsterker når du kjøper en amerikansk Strat. Ettersom det er en par fiffige ting du kan gjøre med denne ampen, og ikke alle er nevnt i bruksanvisningen, tenkte jeg å tre inn i rollen som barnetimeonkel og holde en liten eventyrstund for alle barn som kjeder seg på en regnfull dag.

For det første: Du har en high-input og en low-input. Enkelt forklart: Du skal bruke high-input. Dersom du bruker low-input (og ingenting er plugget inn i high-inngangen) reduserer du volumet betraktelig ettersom det er innebygd en 10K motstand i low-inngangen. Grunnen til at det i det hele tatt finnes en low-input, er at da denne ampen ble introdusert på 50-tallet var det ikke alle musikere som hadde råd til sin egen forsterker, så det man gjorde var å plugge gitaren inn i high-inngangen og la en kompis plugge sin gitar inn i low-inngangen. Vips, så var det ikke lenger noen forskjell på motstanden i de to inngangene, og to gitarer kunne bruke samme forsterker! Ved å justere volumet på hver gitar klarte man å finne en noenlunde grei balanse mellom de to gitarene. Det var også vanlig å koble en mikrofon til low-inngangen, slik at vokalist og gitarist brukte samme forsterker. I dag har vel de fleste råd til sin egen forsterker, men la oss tenke oss litt om... kan ikke dette brukes til et slags primitivt wet/dry-oppsett? Jo, faktisk - eller for å være mer presis; ikke et wet/dry-oppsett, men et dobbelt-amp-oppsett. Gjør som følger: Bruk en splittboks, slik at du kan kjøre to kabler fra gitaren. Den ene kabelen kobler du til high-input (eventuelt med en vreng-pedal imellom), mens den andre kabelen kjører du inn i chorus/delay/reverb eller andre effekter og deretter inn i low-inngangen. Det du oppnår er å kjøre med mest mulig ren gitarlyd (dry) i den ene kanalen, adskilt fra effektlyden (wet) i den andre kanalen (det vil uansett blandes, men poenget er at du kan kjøre to ULIKE signaler gjennom samme amp). Det bør også nevnes at ampen trives godt med single-coil-pickups, men låter litt for mørkt og ullent med humbuckere.

For det andre: Hvis du kobler gitaren til high-inngangen, kan du samtidig kjøre et signal UT fra low-inngangen (litt forvirrende, men inngangen blir altså plutselig en utgang...). Dette er egentlig bare en viderekobling av gitarsignalet, og vil ikke påvirkes av volumet på Champion'en. Kabelen fra low-inngangen kan du nå kjøre over til en annen forsterker, f.eks. en liten øvingsforsterker av type Cube-30 e.l. og bruke denne i et dobbelt-amp-oppsett. Merk at du må justere volumet på amp nr 2 via ampen selv, ettersom det som tidligere nevnt ikke styres fra Champion'en. For de som har lyst på noe sært går det altså an å bygge seg et stack av Champion 600-forsterkere, der du seriekobler forsterkerne... hvem sa at stack = Marshall?

For det tredje: Hvilke pedaler passer med Champion 600? Som alltid en smakssak, men min erfaring er at den liker godt en god boost. En rimelig lett overdrive kan også fungere, mens distortion blir litt så som så (vi snakker ikke om noen metall-amp akkurat). Andre effekter som tremolo, delay, reverb etc fungerer naturligvis helt fint.

For det fjerde: Hvilke rør passer til denne? Jeg har god erfaring med JJ-rør, men den største forandringen oppnår du ved å prøve forskjellige preamp-rør. Jeg likte ikke vrengen med det vanlige 12AX7-røret, og skiftet til et 12AT7-rør, slik at ampen beholder clean-lyden lenger og ikke vrenger så fort. Det er etter min mening clean-lyden som er virkelig bra på denne ampen. Selv har jeg byttet høyttaler-elementet også, men for de fleste er det kanskje mer aktuelt å koble ampen til et større kabinett.

For det femte: Er det mulig å gjøre andre justeringer på en Champion 600? Ja, men da må du kunne håndtere en loddebolt, og bør vite hva du holder på med. Her er et par interessante linker for de som klør i fingrene etter å eksperimentere:

Akavalve

Telecaster Forum

Gearslutz

Link to comment
Share on other sites

For de som har lyst på noe sært går det altså an å bygge seg et stack av Champion 600-forsterkere, der du seriekobler forsterkerne... hvem sa at stack = Marshall?

parallellkobler blir det eventuelt da..

Ellers takk for en fiffig liten innføring i Champ ampen :)

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
 • Siste aktive tråder

  • Heisann,   Jeg har tatt opp noe musikk før, men tenkte å investere i noe bedre utstyr denne gangen. Jeg har sjekket YouTube og Google, og funnet ut at jeg skulle gå til anskaffelse av Focusrite 18I8 (har også sett på Audient ID44 - antageligvis overkill? Da jeg er veldig alene). Uansett; Var egentlig fast bestemt på lydkort, men så ble det også sagt at jeg kunne bruke Headrush Pedalboard som lydkort / audio interface. Og en slik har jeg. Mitt spørsmål blir vel først og fremst, hvordan det brettet stiller seg i forhold, kvalitetsmessig, til de to andre lydkortene/AI jeg nevnte? Er det like-så-bra, bedre, dårligere, veldig mye bedre, eller hva? Jeg har ikke noe i mot å betale noen kroner, om jeg får kvalitet igjen for det. Jeg synes jeg sliter generelt litt med støy i utstyret mitt (alltid en eller annen buzzing-lyd, et sted, og det tar litt drepen på motivasjonen å spille tilkoblet - spiller for det meste "unplugged", selv med elgitar). Jeg ønsker i hvert fall bra utstyr. Noen forslag til hvor jeg kan begynne å løse dette problemet? Mener at jeg tok med gitar og forsterker til Gitarhuset på Alnabru også, og testet der, og "ingen buzzing". Kan det være noe med rommet mitt? At PC står der og andre ting?   Oppsummert; Jeg har gitarer, et Headrush Pedalboard, KRK Rokit 6 høytalere og en PC. Tenker å bruke Reaper som DAW til å begynne med. Jeg har et større ønske om kvalitet, og liten lag/latency. Og vil heller ha kvalitet (null irritasjonsmomenter) enn å spare noen kroner. Noen som vil hjelpe videre? Jeg er først og fremst en gitarspiller, og har dessverre mindre kunnskap om preamp, forsterker, etc. etc..    Takker og bukker for svar og hjelp!    
  • Som BobbyBay sier, se på Finn om du finner noe i nærheten til akseptabel pris, ta med gitaren og prøv.
  • Du bør ha 10" eller 12" høyttalerelement. Det er et must for å få god lyd. Så er det om man skal ha rør eller transistor / digital forsterker - det er en smakssak. Her er et par Vox Valvetronics (modellering): https://www.finn.no/bap/forsale/ad.html?finnkode=262995185 https://www.finn.no/bap/forsale/ad.html?finnkode=257890983 En rørforsterker kan får man ikke samme pene lyden på både på lavt som høyt volum, og man kan ikke spille via hodetelefoner med den. På en annen side får man en helt annen lyd, og annen respons (vanskelig å forklare.) En Bugera (rør) med mange muligheter til en grei penge: https://www.finn.no/bap/forsale/ad.html?finnkode=257472591  
  • Hej! Har en Gretsch streamliner g2420t som jeg brukte en billig forsterker til som ble ødelagt. Nå vil jeg kjøpe en litt bedre en (tænker rundt 1000-3000kr.) Siden det er en hollowbody som høres fin ut akustisk, vil jeg gjerne ha en amp som kan få den til å høre flott ut elektrisk også. Har ikke mye forstand på forsterkere så kunne veldig gjerne ha bruk for råd og eksempler:)))  
  • Smått hotte virker de ihverfall. Splitter overraskende fint og tonekontrollen roter ikke ting til når man ruller tilbake. Men jeg er ikke helt forelsket i halsen. Det er noe med den chunky v-profilen kombinert med relativt flatt fingerbrett som virker litt klomsete. Eller det kan være at halsen på den HBSC550-II`en er ekstremt god match her til sammenligning
 • http://www.BILDELERstore.co.no

 • Støtt driften av GitarNorge


 • Https://Www.AutoDELER.co.NO
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.