Web Analytics
Gå til innhold
  • Bli medlem

Fretleveling


Anbefalte innlegg

Siden det virket som at det kanskje var litt interesse for dette temaet bestemte jeg meg for å lage en Howto om hvordan jeg levler frets. Dette er ikke en fasit, og hvis noen vurderer å gjøre dette selv vil jeg anbefalle å ikke bare følge det jeg gjør. Jeg har brukt mye tid på diverse nettsider, har sett mange filmer på youtube og har kjøpt \\\"Guitarplayer repair gude - by Dan Erlewine\\\". Og utifra all den kunnskapen jeg har tilegnet meg der har jeg kommet frem til min metode som funker. Og jeg tar ikke annsvar for ødelagte gitarer.

Hvis noen har tenkt å levle frets på en gitar med lik radius på hele halsen er det mye enklere å bruke radius sanding blocks. http://www.stewmac.com/shop/Fretting_suppl...ing_Blocks.html

Men hvis man har compound radius som jeg har på exploreren min så må man bruke fil, ellers så får man ikke lengre compund radius.

Dette er den andre gitaren jeg levler frets på. Jeg vil anbefalle andre å begynne med den billigste gitaren først. Jeg gjorde det omvendt. Det gikk veldig fint med begge gitarene. Men det er uansett mer risikabelt første gangen.

Utstyrsliste:

1 flatfil/bryne

1 vater eller straightedge

Sandpapir fra 300 og oppover.

Dremmel e.l

Polerting til dremmel

Dremmel 421 Polishing compound

Utstyr til å justere trusrod

Maskeringstape

Tusj

Lommelykt

Det første jeg gjorde når jeg skulle begynne var å finne en fin måte å ha gitaren på når jeg jobbet. Så jeg laget meg et \\\"gitarbord\\\" som gitaren ligger veldig fint på. Som dere kommer til å se på bildene mine er jeg ikke så veeeeldig ryddig av meg. Og derfor ville jeg ha gitaren opp fra arbeidsbordet.

87019_s.jpg

Fullversjon: http://fiskevatn.no/foto/arkiv/34842/87019.jpg

87020_s.jpg

Fullversjon: http://fiskevatn.no/foto/arkiv/34842/87020.jpg

Brukte et veggfeste til gitar som halsen skal hvile i.

87021_s.jpg

Fullversjon: http://fiskevatn.no/foto/arkiv/34842/87021.jpg

Og en plate her som gitarkroppen skal ligge på. Det som er veldig praktisk med å ha alt festet i en tykk planke er at man kan snu gitaren på bordet enkelt.

87022_s.jpg

Fullversjon: http://fiskevatn.no/foto/arkiv/34842/87022.jpg

87023_s.jpg

Fullversjon: http://fiskevatn.no/foto/arkiv/34842/87023.jpg

Her ser dere tydelig at gitaren ligger godt oppe i luften.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Det aller første jeg gjorde på gitaren var å fjerne oversadelen. Den må bort for at man skal kunne bruke filen skikkelig.

87024_s.jpg

Fullversjon: http://fiskevatn.no/foto/arkiv/34842/87024.jpg

Det neste jeg gjorde var å justere trusroden i halsen så den ble helt rett.

På bildet her er den ikke rett. Men når jeg begynte å gjøre jobben var den det.

87027_s.jpg

Fullversjon: http://fiskevatn.no/foto/arkiv/34842/87027.jpg

Så maskerte jeg halsen, for man vil jo ikke ødelegge gripebrettet. Og tusjet alle fretsene rosa. Her kan man bruke andre farger hvis man har. Dette er veldig viktig. Man gjør det for å se hvilke frets som blir filt, og hvor mye som blir filt bort.

87025_s.jpg

Fullversjon: http://fiskevatn.no/foto/arkiv/34842/87025.jpg

87026_s.jpg

Fullversjon: http://fiskevatn.no/foto/arkiv/34842/87026.jpg

Her kan dere se verktøyet jeg bruker. En flatfil fra biltema som man finner i dette settet. http://www.biltema.no/products/product.asp?iItemId=81158

Etter et par slag med en hammer var skaftet av.

87028_s.jpg

Fullversjon: http://fiskevatn.no/foto/arkiv/34842/87028.jpg

Så begynner man å file. Man følger strengebanen fra stolenden av halsen til toppen av halsen. Jeg foretrekker å file i en rettning. Som man kan se så er noen frets høyere og dermed blir det tatt av mer på toppen av de. Rød bil er høyt fret og blå pil er lavt.

87029_s.jpg

Fullversjon: http://fiskevatn.no/foto/arkiv/34842/87029.jpg

Et nærbilde som viser det samme

87030_s.jpg

Fullversjon: http://fiskevatn.no/foto/arkiv/34842/87030.jpg

Fra siden kan man se at fretsene begynner å bli flate på toppen. Og det vil man jo ikke ha noe av. Så derfor må man recrowne de til slutt.

87031_s.jpg

Fullversjon: http://fiskevatn.no/foto/arkiv/34842/87031.jpg

Endret av Vampyro
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Recrowning kan man gjøre på flere måter. Den vanligste er med en trekantfil eller dyre crownings filer. Jeg bruker sandpapir og fingrene. Dette er billig, og jeg liker å bruke fingrene og føler at jeg har mye mer kontroll da.

Måten jeg gjør det på er sånn: Jeg tar et sandpapir rundt peke og langefinger og \"flopper\" over gripebrettet. Jeg dra fingrene frem og tilbake over fretsene ganske fort sånn at det kommer en \"floppe\" lyd.

87033_s.jpg

Fullversjon: http://fiskevatn.no/foto/arkiv/34842/87033.jpg

87034_s.jpg

Fullversjon: http://fiskevatn.no/foto/arkiv/34842/87034.jpg

Pussepapiret \"angriper\" da kanten på fretsene og begynner å gjøre de runde. Når jeg har gjort det en stund tusjer jeg fretsene på nytt og så begynner jeg å pusse siden på fretsene for hånd. I rettningen som er vist på bildet under.

En annen fordel med å pusse i den retningen er at man fjerner merkene som ble laget av filen og "floppingen"

87035_s.jpg

Fullversjon: http://fiskevatn.no/foto/arkiv/34842/87035.jpg

Siden man har tusj på fretsene er det lett å kontrollere hvor mye metall man fjerner. Man vil gjerne sitte igjen med en tynn stripe med tusj. Da har man en fin kant på fretsene.

87036_s.jpg

Fullversjon: http://fiskevatn.no/foto/arkiv/34842/87036.jpg

Når jeg gjør dette bruker jeg et pussepapir som jeg har rullet sammen til å pusse med.

87038_s.jpg

Fullversjon: http://fiskevatn.no/foto/arkiv/34842/87038.jpg

Til slutt. Når man har fått en fin kant på fretsene så gjennstår det bare en ting. Polering av fretsene. På bildet her kan dere se hva jeg bruker til poleringen. Man tar poleringsmiddelet på polerstiften og setter dremmelen på middels hastighet. Man kjører denne frem og tilbake på fretsene og gnikker fretsene rene med bommul eller et håndkle.

87037_s.jpg

Fullversjon: http://fiskevatn.no/foto/arkiv/34842/87037.jpg

Resultatet blir da sånn her:

87067_s.jpg

Fullversjon: http://fiskevatn.no/foto/arkiv/34858/87067.jpg

Levert av: http://fiskevatn.no/foto/

Den gitaren jeg levlet fretsene på her er den første gitaren jeg fikk. Den spilte ikke bra og hadde veldig dårlig båndjobb fra fabrikk. Etter at jeg levlet fretsene nå så spiller den nesten som en drøm. Kunne senke strengehøyden mye og det er ikke mye strengeklirr. Trusrodden på gitaren er av dårlig kvalitet. Så halsen kan ikke justeres rett nok. Noe som er litt dumt.

Et siste tips fra meg. Hvis noen bygger likt arbeidsbord som meg, så husk. Hvis du skal justere trusrodden bør ikke gitaren ligge sånn. For justeringen blir ikke riktig siden det blir mer press på halsen her enn bare det fra strengene. Så når du da løfter gitaren opp i spilleposisjon vil trusrodden være for stram.

Endret av Vampyro
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Trampeklapp og Yey!! rop!

Trikset med gitarholderen er jo bare genialt!

Likte også "floppetrikset". Jeg har kjøpt meg en sånn dyr recrowningsfil..

Jeg lurte litt på å kjøpe meg en sånn recrowningsfil. Men så tenkte jeg at jeg ikke ville bruke så mye penger på det. Og man får et veldig fint resultat uten.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Da lurer jeg litt på forskjellige ting.

Er det egentlig noe poeng i at hele gitaren ligger fritt, slik som den gjør i ditt tilfelle? Jeg har lurt litt på å snekre meg en jig til dette når jeg engang får god tid, slik at jeg kan legge ned gitaren med strenger i riktig spenn, sette opp "støttepunkter" på de rette stedene, slik at man får simulert belastningen av strengene. Tanker om dette? Og er enig i at belastningen er litt annerledes når gitaren ligger enn når man har den i spilleposisjon.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hovedgrunnen til at jeg lar den ligge fritt er for å ikke måtte rydde bordet og slippe å få skader på gitaren på et rotete bord. Det med støttepunkter har jeg veldig tro på. Her er en film med det:

Vil anbefalle alle som vurderer å levle fretsene på gitaren til å se resten av filmene til han fyren. Er der jeg har "floppe" trikset fra.

En fordel med at gitaren henger fritt er at man får halsen litt rettere uten å måtte slakke trussroden helt. På exploreren min var det faktisk 3 mm forskjell når jeg sjekket buen på halsen i spilleposisjon og når den lå.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Veldig bra tråd med gode bilder.

Til verktøylista kan man gjerne legge til en lommelykt eller annen lyskilde til å lyse fra baksiden av retthold.

Da ser man gjerne lettere om man har rett hals/bånd.

Jeg har byttet ut flatfilen til fordel for dette brynet

http://www.biltema.no/products/product.asp...p;iItemId=81200

Samt jeg bruker 1200 våtslipepapir før polering siden jeg opplever det går raskere.

/...nå leter jeg etter en lokal leverandør av #000 stålull- uten såpe.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Glemte lommelykt på listen. Jeg brukte en lommelykt når jeg justerte halsen. Jeg har et diamantbryne som jeg bruker etter flatfilen. Bruker flatfil til grovarbeidet og diamantbrynet som en avsluttning. Jeg hadde ikke 1200 våtslipepapir, og 2000 som jeg har går det så sakte med. Så jeg brukte heller litt lengre tid på poleringen.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Flatfil og pussepapir er nok en billigløsning. MEN, det er en billigløsning som fungerer mer enn tilfredsstillende. Båndfilen gjør jo recrowningen enklere enn pussepapirløsningen. Men, jeg ser for meg at den fjerner mer materiale av båndene.

Om du bruker fret-leveler fra stewmac eller en flatfil tror jeg er omtrent det samme. Jeg synes den fret-leveleren ser ut som en flatfil med "trehåndtak". Og jeg hadde heller brukt en smalere flatfil enn den. Spesielt på exploreren som har compound radius. Hvis man bruker noe som er for bredt på den kan man ødelegge radiusen.

Hvis jeg skulle kjøpt noe annet en flatfil så hadde jeg kjøpt en sånn her tilpasset radiusen på den halsen jeg skulle fikset. http://www.stewmac.com/shop/Fretting_suppl...ing_Blocks.html

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg lurer på en ting... Vil du anbefale flatfila og pussepapir over fret-levelers og båndfil fra luthierbutikker (eks. stewmac)...

Er flatfila en billigløsning eller det som funker best?

fret-leveler og båndfil

Skal bygge gitar selv i nær framtid, og tar vel imot gode råd!

Til frettarbeid gjør brynet fra Biltema til 23,- samme jobben som flatfilen med skaft fra Stewart.

Men filen til Stewart kan jo brukes til trearbeid også.

/...ønsker meg en frettfil, men en klarer sikkert lage et spor i Biltemabrynet med riktig verktøy på Dremmelen om en ønsker være kreativ.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 4 weeks later...

Hei.

Ville bare legge inn et bilde av anlegget til halsen jeg snekra til i en fei.

Har fått ideen fra han karen på youtube, bare mitt er en del simplere kan man si ^_^

Har og kjøpt en rettholt fra fretguru.com som jeg bruker både til å jevne ut bånda og til å pusse fingerbrettet ved båndskifte.

post-6011-1250344392_thumb.jpg

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Dette nettstedet bruker cookies for å gi deg en best mulig brukeropplevelse Bruksvilkår.