Web Analytics
Jump to content

Metronom


Dave_Murray
 Share

Recommended Posts

 • Replies 31
 • Created
 • Last Reply

Top Posters In This Topic

En metronom holder jo tempo, du velger bare selv hvor raskt tempo du vil ha. F.eks ved innspilling vil holde takta og da er dette en nyttig ting

Link to comment
Share on other sites

Metronomen er meint som eit hjelpemiddel for å halde riktig tempo. Om du f.eks skal spele inn ei låt, brukar du metronom for å halde same tempo på alle instrument/spor. Vil tru at det er rimeleg håplaust med innspeling utan metronom...??

Link to comment
Share on other sites

Metronomen er meint som eit hjelpemiddel for å halde riktig tempo. Om du f.eks skal spele inn ei låt, brukar du metronom for å halde same tempo på alle instrument/spor. Vil tru at det er rimeleg håplaust med innspeling utan metronom...??

Vet faktisk om folk som spiller inn plater uten å bruke metronom, men da hjelper det med dødtight trommis.

Link to comment
Share on other sites

Vet faktisk om folk som spiller inn plater uten å bruke metronom, men da hjelper det med dødtight trommis.

Finnes tonnevis av innspillinger uten metronom (eller klikk), som svinger som f... Til og med der låta ender i et annet tempo enn den begynte med. Groove handler ikke nødvendigvis om å holde dødstight tempo gjennom hele låta.

Men å bruke klikk i studiosammenheng er svært nyttig, spesielt ifht. redigering, dubbing, kopiering osv.

Likevel kan det være vanskeligere å få ting til å svinge med metronom/klikk enn uten.

Link to comment
Share on other sites

Veldig godt poeng. En naturlig variasjon av tempo er en del av det som gjør at det svinger.

Eksempelvis har vi en tendens til å spille fortere når volumet øker på.

Hvorvidt det er ønskelig med tempovariasjon avhenger jo av sjanger og musikkstykke. Det å beherske dette, er en kunst i seg selv, og har faktisk blitt utnyttet som et virkemiddel. Det de driver med her, for eksempel, er dritvanskelig:

Jeg synes en gammeldags metronom er best, rett og slett fordi den gir et visuelt inntrykk av takten i tillegg til klikkene. Man kan "se" hvordan rytmen er, i og med at man har en pendel som svinger.

Dessuten blir man ikke så sliten av lyden, som er noe mer organisk enn et elektronisk "pip". Jeg har en skikkelig gammel palisandermetronom jeg er ganske så glad i, fra den tiden det var greit å kappe ned regnskog for fote.

Det å kunne "sette tempo" er lurt, særlig live. Jeg kan fortsatt fortelle hvor fort 120 slag i minuttet er, pluss/minus et par slag. :)

Link to comment
Share on other sites

Det er forskjell på å spille utight å det å ligge bakpå eller rushe med vilje. Metronom er et godt hjelpemiddel til å lære seg forskjellen. Jeg likte også å spille til trommemaskin som avveksling til metronomen. En blir fort litt koko av all klikkingen. Noa av det nærmeste jeg har vært helvete er metronomstandene på NAMM. De guttå som står der hele dagen tror jeg trenger seriøs terapi etterpå.

Link to comment
Share on other sites

En brukbar trommeslager fungerer ofte bedre enn en metronom.

da kan man til og med få øvd på kommunikasjon i musikken, noe som ikke er helt uvesentlig.

George Martin sa det ganske klart da han åpnet Air-studios:

Det er øking og sakking i musikken som gjør den levende, og som gjør at musikken kommuniserer.

Link to comment
Share on other sites

Helt enig, GunnarpåMo. Men i slike tilfeller der man ikke har en opplagt, flink, dyktig, edru og godt fungerende trommeslager stående parat, må man nøye seg med substitutter. Derfor er det ganske greit å ha litt erfaring med å spille med metronom/clicktrack/trommemaskin.

Men jeg er helt enig i at det blir substitutter. Jeg spiller bass, og er skapgitarist. Det er nesten ikke noe som som kan sammenlignes med kicket man får når man kan groove på bass sammen med en dyktig trommis man "tenker likt" med. Da kan resten av bandet gjøre nesten hva de vil, det svinger like fordømt.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

 • Recently Browsing   0 members

  No registered users viewing this page.


 • Siste aktive tråder

  • HB eller ikke - da jeg vokste opp på 70 og 80-tallet fantes det mye DRITTGITARER. Altså de rimelige. Tror du skal vært sykt uheldig med en hvilket som helst lavprismerke for å komme NED på det nivået mye av skrotet den gang var på.
  • Jeg har et lite verksted og skrur litt i gitarer, hovesakelig egne og for venner og bekjente men tar litt oppdrag utenom også når jeg har tid og anledning. I den forbindelse har jeg skrudd i en håndfull HB`s. Min erfaring er at de billigste er nettopp det, billige gitarer, men kommer man over 200Euro, er det stort sett gullfine nybegynnergitarer som trenger lite hjelp av meg (i motseting til de billigste hvor QC virker ganske fraværende). Hadde ikke nølt med å anbefale en av disse Suhr-aktige til en nybegynner om man trakter mot mer moderne stuk enn Epi og Sq. Når det er sagt, er man femten og har råd til drømmegitaren, skal man kjøpe drømmegitaren og drite i folk som mener HB er best i hele verden, for det er de ikke   
  • Jeg mener at det ikke er snakk om enten eller, men både og her, selv om jeg kjenner meg igjen. Confirmation bias spiller nok en vesentlig rolle. Og alder. Jeg er jo en nokså moden herremann som vokste opp med status-standarden Fender eller Gibson. Så hadde man temmelig mediokre varianter av dette - supplert med andre merkelige variasjoner fra merker som Vantage, Orpheo, Cimar (Ibanez), Hondo etc. Jeg kan huske at Wing-serien fra Washburn var regnet som annenrangs gitarer på den tiden (i min krets), mens jeg i dag ville ha gitt gode penger for en Eagle eller Falcon. (Yamaha SG-serien, Ibanez Artist-serien popper også opp som kvalitetsalternativer i dag) Jeg _tror_ at kvaliteten på det vi i min tid kalte billig-ræl er betydelig bedre nå til dags. Og det er jo hyggelig at man kan prissette velfungerende instrumenter i antall sixpacks:-)
  • Fikk filt til nut i dag, tester ut filer til spor jeg fikk kjøpt av en velvillig forumitt🙂 samme type filer som jeg har lånt av en kjenning tidligere. Setup er ikke 100 prosent foreløpig, men den er godt spillbar nå.det gjenstår stort sett bare elektronikken på denne nå.edit, må mere filing på den nuten
  • Har sett en god del forskjellige slike sider i det siste. Man må jo være komplett idiot for å gå på noe sånt.
 • http://www.BILDELERstore.co.no

 • Støtt driften av GitarNorge


 • Https://Www.AutoDELER.co.NO
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.