Web Analytics
Jump to content

Sliter med improvisasjon på en ny låt!


Recommended Posts

Vi har en ny låt i bandet, og vi skal spille den live tre ganger til uka. Jeg skal spille gitarsolo på denne låta, og jeg har ikke rukket å komme opp med noe fornuftig enda, så jeg tenkte jeg bare skulle improvisere.

Akkordene er som følger (powerchords): C, G#, Bb, Eb, D6(?)* - i den rekkefølgen.

Noe som da tilsier at å improvisere over C-moll burde være strøkent? Men nei. Det låter bare mystisk. Jeg vet at man må tenke litt over hvilke toner man spiller i forhold til akkorden som ligger under osv., men jeg har aldri hatt dette problemet med improvisasjon før :P Så, jeg tar gjerne imot forslag til alternative tonearter og skalaer som kan passe inn her

* Vet ikke om denne heter D6, men tonene som spilles er D og Bb....

Link to comment
Share on other sites

 • Replies 32
 • Created
 • Last Reply

Top Posters In This Topic

C-moll og D#-durskala blir samme noter.

Spill inn akkordene hjemme og improviser til du finner ut hva som fungerer.

C-pentatonisk og bluesskala burde også fungerer hvis det er C som er grunntonen.

Det blir jo omtrent akkurat det samme da...

Link to comment
Share on other sites

Finn ut hvor det stopper. Rytmikken i kompet/riffet kan gjøre sitt til at de rekkefølgen du aller helst vil ha på tonene ikke passer. Selv under improvisasjon vil du ha en eller annen flyt som gjør at det minner om deg. Kanskje mer frasering enn skala du må vurdere. Veldig vanskelig å si, C moll bør fungere uten problemer. :)

Link to comment
Share on other sites

Min innfallsvinkel er som oftest å utvide funksjonsharmonikken litt når det bare er powerchords, for så å finne ut toneart og henge på funksjoner.

Slik jeg ser det er du Eb-dur.

|Cm|Ab|Bb|Eb|Bb/D| Altså har du VI - IV - V - I - IV (med tersen i bass).

C moll kan funke, så lenge du ikke spiller harmonisk moll (da får du med en H som ikke gjør seg så fint). Hadde jeg havnet i samme situasjon som deg, hadde jeg nok klamret meg for harde livet til Eb-dur, spedd på med arpeggioer og fokusert på rytmikken.

Det er et teoretisk perspektiv, men jeg synes Rocktronds forslag om å synge fraser til, for så å kopiere de på gitaren, funker vel så bra.

Link to comment
Share on other sites

Takker for alle innspill :) Innser at jeg muligens er ganske låst til et straight moll/pentatonisk mønster. Er virkelig nødt til å få utvidet horisonten min, blir altfor mye blues-fraseringer, hehe :P

Fikk høre på øving i går at vi ikke skal spille denne låta live før senere likevel, så da er skinnet reddet... For denne gang... :)

Link to comment
Share on other sites

 • 1 month later...

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.

 • Siste aktive tråder

  • Heisann,   Jeg har tatt opp noe musikk før, men tenkte å investere i noe bedre utstyr denne gangen. Jeg har sjekket YouTube og Google, og funnet ut at jeg skulle gå til anskaffelse av Focusrite 18I8 (har også sett på Audient ID44 - antageligvis overkill? Da jeg er veldig alene). Uansett; Var egentlig fast bestemt på lydkort, men så ble det også sagt at jeg kunne bruke Headrush Pedalboard som lydkort / audio interface. Og en slik har jeg. Mitt spørsmål blir vel først og fremst, hvordan det brettet stiller seg i forhold, kvalitetsmessig, til de to andre lydkortene/AI jeg nevnte? Er det like-så-bra, bedre, dårligere, veldig mye bedre, eller hva? Jeg har ikke noe i mot å betale noen kroner, om jeg får kvalitet igjen for det. Jeg synes jeg sliter generelt litt med støy i utstyret mitt (alltid en eller annen buzzing-lyd, et sted, og det tar litt drepen på motivasjonen å spille tilkoblet - spiller for det meste "unplugged", selv med elgitar). Jeg ønsker i hvert fall bra utstyr. Noen forslag til hvor jeg kan begynne å løse dette problemet? Mener at jeg tok med gitar og forsterker til Gitarhuset på Alnabru også, og testet der, og "ingen buzzing". Kan det være noe med rommet mitt? At PC står der og andre ting?   Oppsummert; Jeg har gitarer, et Headrush Pedalboard, KRK Rokit 6 høytalere og en PC. Tenker å bruke Reaper som DAW til å begynne med. Jeg har et større ønske om kvalitet, og liten lag/latency. Og vil heller ha kvalitet (null irritasjonsmomenter) enn å spare noen kroner. Noen som vil hjelpe videre? Jeg er først og fremst en gitarspiller, og har dessverre mindre kunnskap om preamp, forsterker, etc. etc..    Takker og bukker for svar og hjelp!    
  • Som BobbyBay sier, se på Finn om du finner noe i nærheten til akseptabel pris, ta med gitaren og prøv.
  • Du bør ha 10" eller 12" høyttalerelement. Det er et must for å få god lyd. Så er det om man skal ha rør eller transistor / digital forsterker - det er en smakssak. Her er et par Vox Valvetronics (modellering): https://www.finn.no/bap/forsale/ad.html?finnkode=262995185 https://www.finn.no/bap/forsale/ad.html?finnkode=257890983 En rørforsterker kan får man ikke samme pene lyden på både på lavt som høyt volum, og man kan ikke spille via hodetelefoner med den. På en annen side får man en helt annen lyd, og annen respons (vanskelig å forklare.) En Bugera (rør) med mange muligheter til en grei penge: https://www.finn.no/bap/forsale/ad.html?finnkode=257472591  
  • Hej! Har en Gretsch streamliner g2420t som jeg brukte en billig forsterker til som ble ødelagt. Nå vil jeg kjøpe en litt bedre en (tænker rundt 1000-3000kr.) Siden det er en hollowbody som høres fin ut akustisk, vil jeg gjerne ha en amp som kan få den til å høre flott ut elektrisk også. Har ikke mye forstand på forsterkere så kunne veldig gjerne ha bruk for råd og eksempler:)))  
  • Smått hotte virker de ihverfall. Splitter overraskende fint og tonekontrollen roter ikke ting til når man ruller tilbake. Men jeg er ikke helt forelsket i halsen. Det er noe med den chunky v-profilen kombinert med relativt flatt fingerbrett som virker litt klomsete. Eller det kan være at halsen på den HBSC550-II`en er ekstremt god match her til sammenligning
 • http://www.BILDELERstore.co.no

 • Støtt driften av GitarNorge


 • Https://Www.AutoDELER.co.NO
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.