Web Analytics
Jump to content

Modes


Pitmairen
 Share

Recommended Posts

jeg har lest litt rundt på forskjellige sider for å forstå det med modes, men jeg forstår det ikke helt.

Noen steder står det at hvis du spiller i C-dur (c,d,e,f,g,a,h,) og har lyst til å gå over til dorian så starter du bare på D i stedet på C (d,e,f,g,a,h,c).

Men så andre steder står det at hvis en skal spille i dorian så må man spille den 3 og den 7 noten et hakk ned. (c,d,d#,f,g,a,a#)

Hvem er riktige?

Link to comment
Share on other sites

Ifølge Frank Gambale, er din første påstand riktig, noe jeg også tror/mener er riktig. Det er såvidt jeg vet slik at du kan telle opover intervallene, sammen med navnene på skalaene.

Link to comment
Share on other sites

Hei Pitmairen, og velkommen hit :) begge påstandene er forsåvidt riktige, nr 1 kanskje litt lettere forklart. D dorian er D E F G A H C D. men den andre påstanden går ut ifra en dur skala.. så hvis du da skulle hatt D-dur skala (ionisk, D E F# G A H C# D) så må du da ta tredje tonen ned (fra F# til F) og den syvende (fra C# til C) og får da to like skalaer - man skal ikke legge til de ekstra tonene, bare flytte på i forhold til dur ;) vet ikke helt hvor enkelt det var å forklare dette, men.. hehe

Link to comment
Share on other sites

Det stemmer. Si at vi er i C-dur. Da er Jonisk vanlig c-dur fra c. Så spiller du dorisk fra d. Prinsippet er at du da fortsatt kun bruker skalaegne toner, men avstanden mellom skalaens trinn blir annerledes. Så: hvis du kan alle kirketoneartene er det en utmerket måte å bevege seg innenfor en toneart på....Jeg har kommet så langt at jeg kan spille alle utenatt og i sammenheng, men har ikke fått dem inn under huden enda. Prøv å øve dem slik at du spiller jonisk opp, så bytter du til dorisk ned, for så å spille frygisk opp....Da får du flyt i det.

Link to comment
Share on other sites

Kirketonearter (Norsk):

Jonisk

Dorisk

Frygisk

Lydisk

Miksolydisk

Aeolisk

Lokrisk

Modes of the Major Scale (Engelsk):

Ionian

Dorian

Phrygian

Lydian

Mixolydian

Aeolian

Locrian

I og med at det ble litt språkforrvirring her...

For å svare på det opprinnelige spørsmålet: Det første utsagnet tilsier at man bytter "mode" -fra jonisk til dorisk- uten a bytte toneart, dvs., skalaen er den samme, men begynner på en annen note (i dette tilfellet fra C til D). Det andre utsagnet tilsier at man bytter skala, men beholder samme grunntone. Med andre ord, det er fortsatt i C, men ikke lenger C jonisk, foruten C dorisk. Du kan se på dette omtrent som å bytte fra C dur til C moll - samme toneart, forskjellig kvalitet/klang.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
 • Siste aktive tråder

  • Er dette en dyr eller billig gitar? Hvor mye er du villig til å betale for reparasjonen? Er den dyr, eller du er villig til å kaste en del penger på det, er jo proff- svaret riktig. Hvis det hadde vært min, og det ikke er en kostbar gitar, hadde jeg forsøkt dette: 1. Belast gitarhalsen  litt, ved for eksempel å stemme gitaren en tone eller to opp. Ta det sakte, og sjekk om sprekken åpner seg. 2. Forbered deg, og ha alt du trenger klart.. Hvis det ikke åpner seg en tynn sprekk, så er det bare kosmetisk. Åpner det seg en tynn sprekk, så legger du superlim i sprekken. Han en flaske trykkluft klar, blås så på sprekken med den, og fyll på med mer superlim. Så belaster du så fort du klarer (derfor "ha alt klart") halsen den andre veien, slik. 3. Slakk strengene, og sett på for eksempel en lastestropp med passende montering i begge ender, (omtrent passe lengde har du selvsagt gjort klart) og stram opp den andre veien. Bittelitt, du skal ikke "stramme til det knaker", bare slik at limfugen får et mildt press. Det vil trolig fikse en sprekk, hvis det er en der. Er dette en pre-war Martin, er vel rådene om proff å foretrekke.
  • Er nok ikke så mye å hente for den der dessverre. Dette er en gitar som kostet mellom 1500 og 2000 kroner ny i butikk, så hvis du får en tusenlapp på Finn så er du heldig.
  • Jeg har hatt liggende en Ibanez i noen år nå, kanskje rundt 15/16 år. Vurderer å selge denne da jeg ikke har bruk for den mer. Men! Det jeg lurer på, hvor mye kan jeg selge den for? Noen få bruksmerker, men lite. Har ikke greie på sånn så derfor jeg spørr her. Legger ved bilder!  
  • Kjøpte meg en Morgan bass og en Dean Markley amp, har lyst å lære meg litt bass spilling. Stakkars nabo nå🙂
  • Ønsker å bytte en chrome covret (2 leder braided kabel) Gibson 490T pickup i en Gibson 498T pickup. Ikke nøye om den er covret eller ei.
 • http://www.BILDELERstore.co.no

 • Støtt driften av GitarNorge


 • Https://Www.AutoDELER.co.NO
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.