Web Analytics
Jump to content

Ny på gitar


Andjak
 Share

Recommended Posts

Hei.

Jeg har spilt akustisk en liten periode nå.

Har akkurat kjøpt meg en elektrisk gitar, kan en del enkle akkorder og kan spille forskjellige sanger.

Så har dere noen sider, bøker eller lignende å anbefale.

Og hva er den beste veien for å kunne spille sangene til favorittbandet?(Har ikke mulighet til å skaffe lærer for øyeblikket)

Link to comment
Share on other sites

Dette er stort sett en copy-paste fra et annet innlegg...

Jeg mener at rytme er noe av det viktigste og mest fundamentale innen musikk (som ofte blir litt glemt bort i starten). Det å spille rytmisk er helt essensiellt for at noe man spiller skal låte greit.

Når vi snakker rytme snakker vi ofte om takter. En 4/4 takt (dette er klart det vanligste en kommer over) består av 1 helnoteslag 2 halvnoteslag 4 firedelsslag 8 åttendedelsslag 16 sekstendelsslag osv. Det er nokså logisk. Noe av det som gjør deg klart mest bevisst på hvor du er hen i rytmen er å alltid vite hvor 1'ern er. Altså det første slaget i takta. Det finnes mange navn på slagene, dette er de jeg har lært (dvs. ikke alle vil ha nøyaktig samme navn på det). Dette er 1takt delt opp i firedels slag [1 2 3 4] Det er navnene på slangene. 1takt delt opp i åttendedelsslag [1 å 2 å 3 å 4 å] og delt opp i 16delsslag [1 og å så 2 og å så 3 og å så 4 og å så]. Takten er akkurat like lang uansett hva du spiller i den, slagene går på hvor mye tid det er i mellom.

Håper det forklarer litt hva rytme er.

Når det gjelder å lære og spille en rytme bruker jeg disse metodene.

- synge rytmen (både med tullballord, men også med (f. eks) 1 å å 4 , altså synge slagene)

- klappe rytmen, evt tromme på låra. Det hjelper utrolig.

- Spille rytmen på gitaren mens du demper venstrehånda.

Så looper man de vansklige partiene. Så mitt tips; finn en rytme som passer ditt vansklighetsnivå og en akkordprogresjon, altså en liten utfordring, sett på metronomen, og gå gjennom alle de tre metodene å øve inn rytmen på. Til slutt spill og bli bedre.

En annen ting som er viktig å lære seg (som er helt basic) er å skille venstre og høyere arm/fingre. Det å kunne trampe stødig over masse forskjellige rytmer som ikke samsvarer med pulsen du holder, uten å skli over i de non-samsvarte rytmene er også en god øvelse.

Litt av poenget er at armen din gjør ikke som du vil før hjernen din forstår hva den må gjøre. En må forstå rytmen før man kan spille den. Så ved å synge og klappe rytmen øker du forståelsen før du begynner å hamre løs på gitaren. Fint at du tar tak i det, jeg vet jeg var svært lite rytmisk før (sliter fortsatt med det), og var egentlig ikke så klar over det. Så kudos

Dette ble litt hulter til bulter, men håper du får noe ut av det

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

 • Recently Browsing   0 members

  No registered users viewing this page.

 • Siste aktive tråder

  • Jeg oppbevarer mine heltregitarer (archtop og kasse) nesten uten unntak i gitarkassene. Rommet jeg oppbevarer gitarene i har «bedre» (for gitarer om ikke annet) luft enn resten av huset, men jeg har et hygrometer for å følge med på fuktighet og temperatur. Så langt har det stort sett vært innafor i rommet (35-60% fuktighet). I enkelte perioder om vinteren har jeg satt inn en bolle med vann for å tilføre fuktighet. Det funker, men jeg skal vurdere å anskaffe en liten luftfukter.
  • Brum brum. Neida, skaff deg et hygrometer (hundrelapp eller to), så følger du med utover vinteren. Ingen grunn til å fukte lufta så lenge du har inneklima innafor "normalen". Men absolutt lurt å ha forholdsregler: Jeg har en heltre granlokk Ayers stålstrenger som ikke greide seg gjennom den tørreste og kaldeste vinteren i trøndelag på lenge (10-12 år siden?) uten betydelige sprekker i lokket. Den hang på veggen i stua, og jeg hadde ikke begrep om luftfuktighet da. Den låter og spiller nydelig, så det er foreløpig kun kosmetisk, men så kosta den bare omkring 5000,-, så ikke noe stort tap. Ellers, hvorere du borhena? Innland/kyst/fjell? Har litt å si.
  • Takker!  Hvor mye legger dere i luftfuktighet og slikt for kassegitarer? Fikk med en pakke d'addario humipak, men tenkte det er lurest å vente til vinteren med å poppe den? Gitaren kommer til å ligge i kassen når den ikke er i bruk. Er første heltre kassegitar jeg eier, so bear with me
  • Takk, ingen ``blemmer`` så langt. Kroppen er av et treslag kalt silkwood, lett i vekt og lett å arbeide med, fresen  kutter som i smør. Kjøpte det av Roy Bang i RB Guitars . Teak i halsen derimot, chipper lett og her må man være forsiktig, forrige gang slo det ut en feit flis på hjørnet av headstock, da jeg kom for brått inn mot fresestålet. trodde det var kjørt der ,men den lot seg fint lime på plass, og umulig å se nå. Men jeg synes det passer bra i hals. 
 • http://www.BILDELERstore.co.no

 • Støtt driften av GitarNorge


 • Https://Www.AutoDELER.co.NO
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.