Web Analytics
Jump to content

Jazzcd-er på gitar


olaus
 Share

Recommended Posts

Hei!

Jeg er interessert i å lære mer om jazzmusikken, og i den sammenheng trenger jeg nye cder.

Det hadde vært interessant å fått tak i cder som på en måte hadde "dekket hele spekteret". Og det trenger ikke nødvendigvis å alltid være med en gitar i besetningen.

Men jeg er interessert i gode innspillinger fra den tidlige jazzen og helt til i dag.

Dixie/Trad. Ragtime. Boogie. Swing. Bop. Cool. West Coast. Free Jazz. Bossa. Fusion. ALT!

Jeg ønsker å danne meg et visst overblikk over stilforskjellene ved å lytte til musikken! Det hadde vært veldig fint om noen har noen tips å komme med, og gjerne med kjent utøvere som Montgomery, Pass, Christian, Scofield, Miles, Coltrane, Green, Metheny, Stern ++

Takk på forhånd!:)

Link to comment
Share on other sites

Kind of Blue plata til Miles Davis er esensiell. Selv om det ikke var Miles som fant opp modal jazz, så er denne plata den som virkelig markerte begynnelsen på denne stilarten. Modal jazz er mye lettere for oss ikke-jazzere å tilnærme seg, en den mer tradisjonelle akkordbasserte jazzen (synes i alle fall jeg). Har selv plukket en del av trompet og sax spillet på den plata - selv om det er mange år siden (nå har jeg selvfølgelig glemt alt og ville måtte plukke det på nytt). Det som er litt greit med dette er at blåsere som regel har et litt annet tonevalg og frasering en oss gitarister når vi skal improvisere over skalaer.

Link to comment
Share on other sites

Dixie/trad (eller new orleans om du vil): Her hadde jeg plukka opp en best of Louis Armstrong. Gjerne med låter fra hele karrieren.

Boogie: Her kan du sjekke ut Tommy Dorsey, Glenn Miller eller Louis Jordan. De to førstnevnte hadde storband, noe som bringer oss over til

Storband: Glenn Miller som nevnt. Dette er et typisk "hvitt" storband. For den mer "svarte" versjonen, kan du sjekke ut Duke Ellington. Sånn best of-plater funker fint her.

Swing: Dette henger sammen med storband, da det ofte var storband som spiller swing. Glenn Miller, Duke, eller count basie, f eks. Anbefaler "atomic basie" (basie mc2), der "kid from redbank" er med (reiseradiolåta).

Bop: Charlie Parker, Dizzy Gillespie. Har ikke så peiling på platene til disse, men best of-funker fint her også tror jeg. Kan også anbefale "Jazz at Massey Hall" fra 1953, med Dizzy, Charlie Parker, Max Roach, Bud Powell og Charles Mingus. Her spiller de Salt Peanuts, All the things you are og night in tunisia, alle bop-standarder.

Cool: "Birth of Cool" med Miles er jo en slager her. Ellers diverse Chet Baker-plater, gjerne både sang og trompet.

West Coast JAzz: Dette henger sammen med cool jazzen. Chet Baker og Gerry Mulligan er f eks sentrale utøvere, plater av disse anbefales. Dette foregikk rundt San Fransisco og Los Angeles i 50-tallet, på samme tid i NY og på øst-kysten:

Hard Bop: Dette er en mer bluesa og saktere versjon av boppen. Her anbefales John Coltranes "Blue Train" og Art Blakeys "Moanin"

Modal Jazz: Kind of Blue er nevnt, også det meste av Coltrane mellem 60 og 65, f eks "Summertime" og "Coltrane"(impulse-versjonen).

Free Jazz: Ornette Coleman: "Free Jazz". Dette er plata sjangren er oppkalt etter. Også "Shape of Jazz to Come". Eric Dolphy "Out to Lunch" er veldig morsom. For videre studier kan du sjekke ut Coltrane etter 65, f eks "Ascension" og "Live in Japan". Ganske vanskelig å få tak i i første lytt disse, spesielt Live in Japan(6 låter, 4 cder!)

Miles utover 60-tallet: Dette er vel ikke en egen sjanger egentlig, men er såpass sentralt at det er verdt å få med. Miles tok modaljazzen videre utover 60-tallet, ved hjelp av Tony Williams, Ron Carter, Herbie Hancock og Wayne Shorter. "Four and more+My funny Valentine" er en super plate fra 64, kanskje den beste jazzplata ever. SJekk også ut "ESP" og fremover

Fusion: Miles begynte etterhvert å eksperimentere med elektriske instrumenter. Utover 60-tallet blir mer og mer av elektrisk og mindre av akustisk, til dette kulminerer i "Bitches Brew". Musikerne herfra begynte etterhvert å starte egne band, Chick Coreas Return to Forever ("Return to Forever" og "Light As a Feather"), John McLoughlins Mahavisnu Orchestra ("The Inner Mounting Flame", "Birds of Fire"), Tony Williams' Lifetime og Joe Zawinuls Weather Report.

Puh, ble litt langt dette. Dette er noen sentrale plater i de gitte sjangre og er på ingen måte komplett.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
 • Siste aktive tråder

  • Jeg bor i Arendal, og jeg planlegger å kjøpe en gitar jeg gjerne vil ha profesjonelt setup på kort tid etter jeg mottar den. Er villig til å reise et lite stykke, men leter helst etter noe nærme Arendal. Noen som har noen plasser de anbefaler?
  • Har ikke vært innom her på en god stund. Trodde hele greia var avviklet, men så er det jo ikke - foreløpig i hvertfall🤔
  • Den som ideelt passer, i følge nettbutikken er på RMS-effekt: 250W - Toppeffekt: 350W, så du har nok rett:) Ja det er et relativt lite anlegg, men jeg tror det holder i et kjellerlokale eller øvingsrom. Jeg øver mest med hodetelefoner så jeg trenger å høre det jeg holder på med, i rommet, og det går ikke her jeg bor.
  • Det blir for avansert for meg. Jeg trodde det bare var å plugge i en gitar og spille i vei. Visste ikke om den pickupen. De selger også uten så det var en slik jeg så for meg, men hvis man trenger ekstrautstyr så blir det noe annet. Jeg har en Gibson Les Paul og ønsker meg en svart Fender Stratocaster. Det er alt jeg trenger av El gitarer og jeg liker ikke tanken på å koble på ekstrautstyr. Jeg så også nettopp på manualen og tror jeg trenger å tenke litt på dette, men det blir neppe aktuelt. Utrolig flott sak likevel, i hvert fall når de tester den på Youtube. Jeg er en enkel sjel og vil ha det enkelt. Derfor har jeg mye nesten ubrukt utstyr, eller bare testet for å se at det funker når man får det hjem, som skal ut på Finn når jeg en eller gang får den rette spiriten. Boss BR 800 Muligens en nyinnkjøpt Yamaha MG10 XUF Yamaha PSR-S670 keyboard (veldig lite brukt) Taylor 327e V-Class (så godt som ny) En del pedaler (Kun testet) Muligens forsterkeren til PA anlegget jeg nevnte. (Ny, kun testet) Og en del mer jeg ikke kommer på i farta. Jeg er redd det ville blitt en Roland GR55 GK i tillegg som skulle ut på Finn.
 • http://www.BILDELERstore.co.no

 • Støtt driften av GitarNorge


 • Https://Www.AutoDELER.co.NO
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.