Web Analytics
Jump to content

To jack utgangar


Knutern
 Share

Recommended Posts

Eg har sett nokre gitarar som har to jackutgangar. Kan nokon forklare kva som er grunnen til det? Er det ein aktiv og ein passiv utgang, på samme måte som ein aktiv og ein passiv inngang på ein forsterkar?

Det vanligste på gitarere er vel ekstra uttak for piezo-pickup. Piezo-pickuppen er en litt spesiell type pickup som sitter i strengestolen på gitaren og som gir en slags akkustisk simulering. Teknologien brukes faktisk på flere kassegitarer også.

Link to comment
Share on other sites

Fins det ikke el-gitarer med piezo som har "bare" én utgang?

Jo, det gjer det meinar eg på.

Men angåande gitarar med individuelle utgangar; Om ein då kun brukar eine uttaket til dei vanlege mic'ane, vil man da kunne bruke piezo? Eller må man også ha ein jack ut frå piezoutgangen og inn i forsterkaren?

Slik eg har forstått det så er denne ekstra utgangen ein "luksus" for folk som vil bruke ein anna forsterkar for piezo'n? Eller tar eg feil?

Link to comment
Share on other sites

Pickuper og piezo-elementer har en ganske forskjellig karakteristikk.

Kort sagt låter Piezo- elementer mye mer akustisk enn vanlige pickups, men også ofte veldig metallisk. De trenger også en preamp nære elementet for å gi fra seg så god lyd som mulig. Derfor kan det være en utfordring å mikse sammen de to teknologiene på en bra måte, samt at men vil miste noe av muligheten for å få fatt i den akustiske lyden som piezopickupen vil gi. Dette avhenger jo litt av hva utøveren vil ha, og synes fungerer for seg.

En gitarforsterker er jo en del av lyden i gitaren, den er rett og slett laget for å farge lyden. Generelt sett, vil en piezo låte minst like bra over PA som fra en gitarforsterker. Siden de to systemene er såvidt forskjellige, lager de som snekrer sammen gitarer to utganger, for å kunne gi utøveren valgfriheten, og å kunne rette opp "metallklikkelyden" i piezoelementene på en så bra måte som mulig.

På samme tid kan det være veldig nyttig å kunne tappe et stereosignal fra en kassegitar, uten å måtte ty til eksterne mikrofoner. Jeg vet for eksempel at det finnes stereo piezo- systemer, der annenhver streng sendes til høyre og venstre kanal. Legg på litt chorus og klang på det, pan 100%, og vi snakker stoooor kassegitarlyd.. (Jeg har en venn som har en slik, og jeg sliter ved et hvert møte med å være sikker på at han husker meg i testamentet :) Noe salg er det ikke snakk om. )

Jeg har ikke veldig stor erfaring med dette, i hvert fall ikke når det gjelder stålstrenger, basser osv, og regner med at for eksempel elros kan komme med nyttige innspill og korreksjoner.

Edited by CastorFiber
Link to comment
Share on other sites

Det er jo heller ikke noe i veien for å mikse sammen signalene i selve gitaren, og slippe det ut som en felles lyd. Teknisk sett er det ikke noe problem å ha "en ut", men jeg vil tro at det da er lurt å ha forforsterker tilknyttet samtlige pickups.

Det er mulig jg tar feil, men lurer på om Mr. Walker ikke har handlet en bass som har en slik mikser med egen diskantkontroll på piezo- pickupen.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.