Web Analytics
Jump to content

Ukulelespørsmål


kake
 Share

Recommended Posts

God dag folkens. Fikk meg visst en ukulele til jul :wub:

Bare lurer på om det går ann å skifte strenger og tune den til eks. EADG, ADGH eller DGHE med fjerde strengen som mørkeste streng? Så det blir lettere å spille for en gitarist med andre ord :P

Link to comment
Share on other sites

I søramerika bruker de en "ukulele" med dyp fjerdestreng. Det er ikke noe problem å ha dyp streng, men vær klar over at mye av den karakteriskiske klangen forsvinner. Jeg har prøvd.

Litt mer info om stemming og strenging på den måten kan du lese her- http://en.wikipedia.org/wiki/Cavaquinho

Det er flere måter å stemme en ukulele på, og amerikanerne stemmer ukulelen en tone lavere enn her i Europa. Stemmingen davidsen viser til er amerikansk stemming.

"Riktig" stemming for oss finner du her: www.ukulelefestivalen.se Alle strengene stemmes da en hel tone opp. Etter litt trening tror jeg du vil finne det mindre forvirrende å benytte europeisk stemming.

Ukulelen er jo stemt som en gitar, men med en capo i 7. bånd, og fjerdestrengen oktavert. Ser man bort fra at femte og sjettestrengen mangler, og at det klinger annerledes, er det akkurat de samme "grepene" man bruker på en ukulele som på en gitar, det vil si de samme fingersettingene.

Ukulelen er i enda større grad enn gitar et "toneartavhengig" instrument, og er i praksis greiest å spille på i kun et par tonearter.

Her finner du også masse info, og grepoversikter for både europeisk, amerikansk og tenorukulele: http://www.stefansukulele.com/

Kos deg med ukulelen, det er et artig instrument.

Edited by CastorFiber
Link to comment
Share on other sites

Så lenge du kan basic teori og er inneforstått med det såkalte CAGE-systemet kan du jo bruke vanlige gitar-tabs (les : grep/akkorder).

Men som CastorFiber sier så er det ikke alle tonearter som er like heldige på en ukulele. Den amerikanske GCEA-stemmingen egner seg jo aller best for låter som går i C-dur/A-moll.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.