Web Analytics
Jump to content

kirketoneartene


Guest Peavey
 Share

Recommended Posts

Jeg så det var en annen tråd om dette etter et kjapt søk - men det var så uoversiktlig og gammelt.

Jeg ser også at det spørres veldig mye om improvisering etc. jeg hadde en prat med earfalas i dag om kirketoneartene, og følte at hans forklaringer åpnet dører for en helt ny verden hva improvisasjon og oversikt angikk, for min del.

Jeg skal prøve å forklare det Earfalas fortalte meg, så får noen andre overta der jeg kommer til kort. EDIT: vi gjennomgikk kun dorisk.

Kirketoneartene med utganspunkt i C-dur.

Jonisk - fra C til C

CDEFGABC

Dorisk - fra D til D med mollters og høy sekst.

DEFGABCD?

Frygisk

Lydisk

Miksolydisk

Eolisk

Lokrisk

...sånn

Det var det jeg hadde klart å snappe opp.

Kan noen som har en del mer peiling enn meg rette på meg om nødvendig og ta for seg resten?

Edited by Peavey
Link to comment
Share on other sites

Jeg ser på kirketoneartene som omvending av skalaer, akkurat slik vi gjør med akkorder.

Dorisk = 1. omvending, frygisk = 2. omvending osv.. Akkurat samme toner, men i annen rekkefølge.

Lær durskalaen, dorisk, frygisk, miksolydisk og moll-skalaen og hele halsen er din.

Link to comment
Share on other sites

Ja, MEN

C-dur inneholder div. toner (CDEFGAHC)

A-moll innholder samme toner, men man tar utgangspunkt i A. Det vil si at hvis du spiller en melodi skal den (dersom man følger "reglene" eller standardformer) ende på A.

Dersom du er usikker på om noe går i dur eller moll (selv om dette er noe en bør høre ganske fort), kan det lett avgjøres ved en titt i nota. Det er aldri spesifisert i en note om det går i C-dur eller A-moll (correct me if i'm wrong), men en kan avgjøre det ved å se på siste tone i melodilinja. Dersom den ender på C kan du regne med at den går i C-dur (i den grad det ikke er noen fortegn (altså ingen # eller B)), men dersom den ender på A kan du regne med det går i A-moll.

Men gjelder denn genrelle reglen (og ja, jeg vet at det ikke nødvendigvis er sånn) i alle kirketonearter? Lander det på E går det i E frygisk? hmm... :P

Jeg har skjønt konseptet av kirketonearter i en god stund, og jeg kan kjennetegnene til noen av skalaene (ikke alle på hukommelsen helt ennå), men jeg har ikke hatt så mye bruk for det ennå, noe jeg føler jeg har fått for det meste annet jeg kan av teori. Kunne noen forklart dette nærmere?

Link to comment
Share on other sites

Jeg lagde meg en liten fin regle når jeg skulle lære dette.. Se for deg et piano, og at vi begynner på C.

Jævla Danske Fisker Lyr Med Autentisk Lokkemat (Herlig barnslig og uten mening, men jeg husket det i det minste).. :rolleyes:

Jonisk CDEFGAHC

Dorisk DEFGAHCD

Frygisk EFGAHCDE

Lyrisk FGAHCDEF

Mixolydisk GAHCDEFG

Aeolisk AHCDEFGA

Lokrisk HCDEFGAH

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

 • Recently Browsing   0 members

  No registered users viewing this page.

 • Siste aktive tråder

  • Ville også spurt om kasse følger med. Kan være du får nei til svar, men at vedkommende legger til en gigbag. Er det den svarte på finn? EC1000T?  Helt ok pris, hverken dyrt eller billig.  Ellers fine gitarer. T står. For Traditional, noe som betyr at den er tykkere enn standard EC1000 modell. Noe tykkere kropp, rundere hals - mer lik Les Paul enn de andre modellene. 
  • Vanlige Martin 0.13-0.56 phosphor bronze på denne nå. Litt mye top-end de to første ukene, men så ble den 'mellow' og fin. For anledning capo på 1-5 streng på 2. bånd for litt "drop d"-stemning i E-dur. Dyr gitar, men fyttigrisen, det er så sinnsykt verdt det. Hver eneste krone (spesielt når man handler brukt... ).
  • Jeg spør alltid om kasse følger med, og er skeptisk til å kjøpe uten kasse å sende i. Om det ikke følger med kasse hadde jeg spurt hva planen for emballering var. Det kan jo fort bli et dyrt problem for kjøper eller selger.
  • Hei! En kasse er uansett en vettug ting å ha. Jeg har gått på to halsbrudd på fine gitarer, fordi gigbag var "greit nok". En kasse er rett og slett en billig og god forsikring mot uhell.  Hvis selger ikke har oppgitt i annonsen at gitaren kommer i kasse så gjør den nok dessverre ikke det, men jeg ville spurt uansett. 
  • Jeg er i ferd med kjøpe en LTD EC-1000 deluxe, og jeg synes prisen er fornuftig, 7k. Men jeg kjenner reservasjon mot å spørre om kasse følger med, i tilfelle den GJØR det, og selgeren skulle se sitt snitt og tjene litt ekstra på salget. Hva kan jeg forvente?? 
 • http://www.BILDELERstore.co.no

 • Støtt driften av GitarNorge


 • Https://Www.AutoDELER.co.NO
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.